Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Πριν τα Χριστούγεννα πληρωμές για δικαιώματα και εξισωτική.


Μέχρι τα Χριστούγεννα θα δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης καθώς και το υπόλοιπο 30% της εξισωτικής αποζημίωσης, όπως έκανε γνωστό σήμερα το μεσημέρι από τα Χανιά η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη.

Όπως είπε η κα Αποστολάκη, "το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί στους παραγωγούς μας πριν τα Χριστούγεννα όπως επίσης και το υπόλοιπο 30% της εξισωτικής αποζημίωσης".

ΣΕΒ: Συνταγή – σοκ.


«Φάκελο-βόμβα» για την αγορά εργασίας με την πρόβλεψη δουλειά και το Σάββατο με αντίκρισμα το ρεπό μίας καθημερινής, παρέδωσε χθες στα χέρια του κ. Χρυσοχοΐδη Μιχάλη ο πρόεδρος των βιομηχάνων κ. Δασκαλόπουλος Δημήτρης.
Το υπόμνημα των βιομηχάνων παρέλαβε ο επί της Περιφερειακής Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας υπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα γραφεία του ΣΕΒ.
Περιέχει δε προτάσεις-σοκ, καθώς με αυτές επιδιώκεται η εκ βάθρων ανατροπή: στην αγορά εργασίας, σε ασφαλιστικά θέματα, ίδρυσης επιχειρήσεων κ.ά.
Στην κορυφή της λίστας των προτάσεων των βιομηχάνων:
1.Συμψηφισμός των υπερωριών (και όχι πληρωμή) έως 2 ωρών πέραν του 8ώρου.
2.Μείωση από 8% σε 4% του ποσοστού πρόσληψης στο Δημόσιο για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία.
3.Κατάργηση του αγγελιόσημου, ελεύθερη διαπραγμάτευση - διαμόρφωση αμοιβών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, κατάργηση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και γενικά εισφορών υπέρ τρίτων.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε πως το υπόμνημα που παραδόθηκε στον κ. Χρυσοχοΐδη είναι η «Βίβλος» των 250 αντικινήτρων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Εγγύηση ασφάλειας οι Ενοπλες Δυνάμεις


Μήνυμα σε όσους αμφισβητούν το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων έστειλε ο κ. Παπούλιας Κάρολος ο οποίος επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Θέλω να αποτίσω τιμές στους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για την δουλειά που κάνουν. Δουλειά που χρειάζεται γερά νεύρα και ξεπερνά τις ψυχοσωματικές αντοχές ενός ατόμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή του κ. Πάνο Μπεγλίτη.

ΓΣΕΕ: Διαψεύδει τα περί συμφωνίας για επιχειρησιακές συμβάσεις.


Διαψεύδει ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος κ. Β. Μπουζούλας δημοσιεύματα ότι υπήρξε τηλεφωνική συμφωνία με την υπουργό Εργασίας γύρω από μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και αυτό γιατί όπως, αναφέρει σε ανακοίνωση τόσο σημαντικά ζητήματα δεν λύνονται από...τηλεφώνου.
Την ίδια στιγμή, «κατασκευασμένη» χαρακτήρισε την είδηση και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος Γιώργος, υποστηρίζοντας ότι πρόκεται για μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα εργοδοτικών κύκλων».Ολόκληρη η ανακοίνωση διάψευσης.
«Με ιδιαίτερη έκπληξη και αγανάκτηση, ενημερώνομαι σήμερα από τον έντυπο ηλεκτρονικό και ΜΜΕ ότι οι «κοινωνικοί εταίροι» κατέληξαν χθες σε συμφωνία με την Υπουργό Εργασίας, ότι συνομολόγησαν για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 12% και πως επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η κ. Κατσέλη συμφώνησε τηλεφωνικά (!) με τους συνδικαλιστικούς φορείς τους οποίους δεν κατάφερε να δει χθες το απόγευμα λόγω της κατάληψης του ΠΑΜΕ στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας.
Η αλήθεια είναι ότι προσκληθήκαμε , ως ΓΣΕΕ , από την κ. Κατσέλη αλλά δεν καταφέραμε να συναντηθούμε λόγω της κατάληψης. Από ΄κει και πέρα , ούτε συνομίλησα/συνομολόγησα σε συμφωνία μαζί της τηλεφωνικά, ούτε ήταν ποτέ δυνατόν να μιλήσω για τόσο σοβαρά ζητήματα από το τηλέφωνο. Πόσο μάλλον να καταλήξω σε συμφωνία μείωσης των αποδοχών των εργαζόμενων! Ουδέποτε συναντήθηκα με κοινωνικούς φορείς για το ως άνω θέμα.
Αγνοώ από πού εκπορεύεται τέτοιου είδους ενημέρωση, η οποία δεν τιμά το Συνδικαλιστικό Κίνημα, προσβάλλει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, όταν διαχέεται στην ατμόσφαιρα η θέση, πως κυβέρνηση και συνδικάτα συνομολογούν σε μειώσεις μισθών».

Taxisnet: Πώς θα λειτουργεί και οι ηλεκτρονικές δηλώσεις.


Σε εφαρμογή τίθεται από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου το νέο Taxisnet που αλλάζει ριζικά τη διαδικασία εγγραφής χρηστών στο σύστημα.
Για το λόγο αυτό από σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα δεν θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής περιοδικών Δηλώσεων Φ.Π.Α. και δηλώσεων ενδοκοινοτικών συναλλαγών (V.I.E.S.).
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές από την Δευτέρα.

Β. ΑΡΓΥΡΗΣ: Συστράτευση για την Δωδώνη.


Συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Βαγγέλη Αργύρη , σχετικά με την πώληση της ΖΩ-ΔΩ Α.Ε. και θέματα που αφορούν τις διεργασίες σε επίπεδο ΑΤΕ σχετικά με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε..
Η ερώτηση κατατέθηκε σε συνέχεια της προσπάθειας για προάσπιση του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ που ξεκίνησε και με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές και εντάσσεται στα πλαίσια της εξάντλησης κάθε δυνατότητας προκειμένου η Γαλακτοβιομηχανία να γίνει κτήμα των παραγωγών της περιοχής και να αποτραπεί κάθε περίπτωση και προσπάθεια πώλησής της.

Στην ερώτηση του κ. Αργύρη απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών , κ. Σαχινίδης.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αργύρης ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τη στάση του στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ προκειμένου να σταματήσουν οι φήμες περί πώλησης της εταιρίας.
Ο κ. Αργύρης , αφού αναφέρθηκε στις ζημιογόνες επενδύσεις που έκανε η ΑΤΕ μέσω της ΔΩΔΩΝΗΣ και οι οποίες, όπως τόνισε πρέπει να διερευνηθούν ποιους εξυπηρετούσαν τόνισε τα εξής:
«Σε αυτή την Αίθουσα πήραμε δύσκολες αποφάσεις να περικόψουμε συντάξεις, επιδόματα, που σημαίνει ότι η διαχείριση και του τελευταίου ευρώ πρέπει να γίνεται με σύνεση. Όταν εσείς διαπιστώνετε, σαν προϊστάμενη αρχή που ελέγχετε την ΑΤΕ, ότι ήδη έχει κάνει ζημιές, καταλαβαίνετε ότι δεν μας ευχαριστεί. Απεναντίας, μας γεμίζει ανησυχία».
Και συνέχισε λέγοντας: «Επειδή εσείς ο ίδιος, είπατε ότι θα έχουμε εξελίξεις στην ΑΤΕ, και τελευταία γράφεται στον τοπικό αλλά και στον αθηναϊκό Τύπο ότι με τη δική σας εντολή η Αγροτική Τράπεζα πήρε την άδεια να βγάλει σε δημόσιο διαγωνισμό τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ θέλω να σας πω –το έχω ξαναπεί από εδώ και δεν είναι δική μου κουβέντα, αλλά είναι αυτό που βγαίνει μέσα από όλους τους Ηπειρώτες- ότι πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ. Θα είναι αιτία πολέμου η οποιαδήποτε διαφορετική άποψη από αυτή που θέλουν οι τοπικοί φορείς.

Ακόμη, θέλω να σας πω το εξής: Μην εκθέτετε τον Πρωθυπουργό της χώρας. Είναι αδιανόητο όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαιώνει στις 2 Νοεμβρίου ότι αυτή η επιχείρηση είναι ηπειρωτική και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η κορωνίδα για την κτηνοτροφία της Ελλάδας και της Ηπείρου, οι υφιστάμενοί σας –ή δεν ξέρω ποιος άλλος- να βάζει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του!»
Και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αργύρης τόνισε: «Λάβετε σοβαρά υπ' όψιν, λοιπόν, ότι η ευγένεια των Ηπειρωτών αυτή τη φορά δεν θα είναι απλά αδυναμία, αλλά θα είναι αιτία πολέμου, εάν δεν συνεννοηθείτε με τους Ηπειρώτες για το τι θα γίνει με τη «ΔΩΔΩΝΗ».
Με βάση το διάλογο που έγινε στη Βουλή στα πλαίσια της ερώτησης του κ. Αργύρη, είναι σαφές ότι αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για την περιοχή η συστράτευση όλων στην κατεύθυνση της διασφάλισης του Ηπειρωτικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ και η διασφάλιση του γεγονότος ότι αποτελεί κτήμα των παραγωγών της Ηπείρου.
Είναι πρωταρχικό μέλημα η διασφάλιση της υλοποίησης της δέσμευσης του Πρωθυπουργού η οποία δόθηκε πρόσφατα και κινείτε σε αυτή την κατεύθυνση.

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Παντούλας Μιχάλης επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1 Δεκεμβρίου, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο).
Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα της Οργάνωσης, η επίσκεψη της Δ.Σ.Ο. στην έδρα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, καθώς επίσης, η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. David Bakradze στην Τιφλίδα στις αρχές Φεβρουαρίου 2011.
Ο κ. Παντούλας και τα άλλα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας συναντήθηκαν στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο ενημέρωσαν για τους σκοπούς της Δ.Σ.Ο., το έργο το οποίο έχει παραχθεί έως σήμερα και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της το 2011.

Η αντιπροσωπεία συμμετείχε στον πανηγυρικό εσπερινό και στην πατριαρχική θεία λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, αλλά και στις άλλες εκδηλώσεις που οργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ευκαιρία της θρονικής του εορτής .
Τέλος, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα, με τους οποίους συζήτησαν θέματα που απασχολούν την ομογένεια στην Τουρκία.

Ε.Σ.Υ.: Ένταξη των πολυιατρείων και του ΙΚΑ.


Μόνο με παραπομπή γιατρού θα εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς, οι οποίοι δεν χρήζουν επείγουσας νοσηλευτικής φροντίδας. Όσοι προσέρχονται μόνοι τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα εξυπηρετούνται από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις οποίες εντάσσονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, καθώς και τα πολυιατρεία και οι μονάδες του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Οι ασθενείς που διακομίζονται επειγόντως από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ θα έχουν «Ελευθέρας». Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, πολυνομοσχέδιο - το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος Ανδρέας στην προσεχή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το νομοσχέδιο στα 40 άρθρα του περιγράφει τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Στον Ενιαίο Φορέα Υγείας θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και τα πολυιατρεία και οι συμβεμβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ο φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα καταθέτει ανά τρίμηνο αναφορά πεπραγμένων στις διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας.

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Επιφυλακή και αυξημένη επαγρύπνηση.


Αγωνιώδης έκκληση του κ. Καχριμάνη, λόγω της συνέχισης των βροχοπτώσεων.
Ολοκληρώθηκε η αποτίμηση των καταστροφών για να ξεκινήσουν οι προσωρινές αποκαταστάσεις.
Τα κατολισθητικά φαινόμενα εξελίσσονται και οι βροχές δυστυχώς επανέρχονται.
Αυξημένη επαγρύπνηση ζητά ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Καχριμάνης.
Έκκληση για αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή από όλους τους κατοίκους του Νομού Ιωαννίνων έκανε ο Νομάρχης κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος, με δεδομένες τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνέχιση των βροχοπτώσεων από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και το Σάββατο.

Οι τεράστιες ζημιές που σημειώθηκαν και κατά το δεύτερο ισχυρό κύμα χιονιά στην περιοχή μας γι' αυτό το χειμώνα, αφήνουν να περάσει σε δεύτερη μοίρα το κομμάτι των υλικών καταστροφών και να προκύπτει ως μέγιστο μέλημα η διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών και έτσι, δικαιολογείται η έκκληση του Νομάρχη Ιωαννίνων, σε σχέση με τη συνέχιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο κ. Καχριμάνης περιέγραψε την εικόνα της καταστροφής, αφού ξεχώρισε το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας από εκείνο που στα μέσα των εκλογών, «έπνιξε» τα δημοτικά διαμερίσματα και τις περιφερειακές γειτονιές της πόλης, επισημαίνοντας μάλιστα, πως με τα έργα που έκανε εκ των υστέρων η Ν.Α.Ι. πρόλαβε τα χειρότερα .
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων έχει ήδη καταρτίσει ένα κατάλογο έργων για την πρώτη φάση των προσωρινών αποκαταστάσεων και έχει υποβάλλει προς την πολιτεία τα σχετικά αιτήματα.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Πολλά τα προβλήματα από τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις.


Σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα στο νομό Ιωαννίνων από τις κατολισθήσεις-καθιζήσεις των τελευταίων ημερών καθώς και από τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές. Στο μεταξύ μετά από μια μικρή ανάπαυλα δύο ημερών χωρίς βροχές, από το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε και πάλι να βρέχει. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκε χθες από την Olympic Air και η βραδινή πτήση από Αθήνα προς Γιάννινα και αντίστροφα.
Τα σοβαρότερα, μέχρι σήμερα, προβλήματα, εντοπίζονται στα οδικά δίκτυα του Δήμου Πωγωνίου, Λάκκας Αώου, Λάκκας Σουλίου, Τζουμέρκων (όπου υπάρχει και η καταστροφή της γέφυρας Γκόγκου) και στην περιοχή Κληματικά - Βαγενίτι- Σπήλαιο- Κοκκινόχωμα.

Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για τα κατολισθητικά φαινόμενα σε Μουζακαίους, Δαφνούλα, Ανήλιο και Μέτσοβο. Πλημμυρισμένες παραμένουν εκτάσεις στην περιοχή της Πεδινής και της Καστρίτσας, ενώ από την υπερχείλιση της λίμνης έχουν πλημμυρίσει ισόγεια οικημάτων στο Νησί και στην περιοχή «Βορειοηπειρωτικά» της πόλης, ενώ ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και σε τμήμα του Περάματος λόγω υπερχείλισης της τάφρου.

ΥΓΕΙΑ: Στα όρια της κατάθλιψης λόγω της οικονομικής κρίσης.


Στα όρια της κατάθλιψης λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκεται το 70% των Ελλήνων στην παραγωγική ηλικία, σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα άτομα που βιώνουν ανεργία ή μειώνεται δραματικά ο μισθός τους.
Το κύριο συναίσθημα που διαπιστώνεται είναι ο θυμός και σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Λασιθιωτάκη Μαρία, η αισιοδοξία, το χιούμορ και ο εστιασμός σε άλλου είδους αγαθά έξω από τα καταναλωτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Μυστική» συμφωνία για τις συμβάσεις.


Σε συμφωνία τεσσάρων σημείων για τις συμβάσεις, με αιχμή τις επιχειρησιακές, σε εφαρμογή του μνημονίου κατέληξαν χθες σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.
Σε μια μυστική ουσιαστικά συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στα γραφεία του ΣΕΒ μετά τη ματαίωση της προγραμματισμένης νωρίς το απόγευμα συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω του αποκλεισμού του κτηρίου από το ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων κατέληξαν σε συμφωνία. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Παναγόπουλος, φέρεται να συμμετείχε στη συνάντηση, αν και κύκλοι της ΓΣΕΕ το διέψευδαν.
Η συμφωνία, που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:
- Οι επιχειρησιακές συμβάσεις να συνάπτονται για ορισμένο χρονικό διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τα δύο χρόνια (ένας συν ένας χρόνος).
- Η μείωση των αποδοχών να μην ξεπερνά το 12%.
- Να προβλέπεται ρήτρα ότι οι επιχειρήσεις που θα προχωρούν σε σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων δεν θα προχωρούν σε απολύσεις.
- Να μην ισχύσει η κατάργηση της επέκτασης των συμβάσεων σε κλάδους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ: «Καμπανάκι» κινδύνου.


Με τη φράση «η αγελάδα στέρεψε επικίνδυνα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Πεβερέτος Παναγιώτης, περιέγραψε τη δεινή θέση του κλάδου της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στους παραγωγούς, αναφορικά με τη αδύναμη οργάνωσή τους σε επίπεδο συνεταιριστικής βάσης, σε πρόσφατη εκδήλωση της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ.

Τονίζοντας ότι η παραγωγή γάλακτος στη χώρα μας βαίνει διαρκώς μειούμενη, σε 700.000 τόνους το 2009, αναμένεται 10% συρρικνωμένη φέτος, και με την ποσόστωση να ανέρχεται σε 840.000 τόνους, ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κλάδου, βλέποντας «μπαράζ» φυγής, δεδομένης και της αδιαλλαξίας των βιομηχανιών να ανεβάσουν τις τιμές, όπως είπε. Επεσήμανε δε ότι ενώ προ δεκαετίας, οι κτηνοτροφικές μονάδες ανέρχονταν σε 35.000, σήμερα αυτές έχουν μειωθεί στις 3.000.
Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος βρίσκεται στην «εντατική», ο κ. Πεβερέτος υπογράμμισε την σημασία διάσωσής του έστω και την τελευταία στιγμή, σημειώνοντας ότι από την κτηνοτροφία ζουν 130.000 οικογένειες, όπως και άλλοι 300.000 άνθρωποι σε συναφείς κλάδους, ενώ πάνω από 15.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν τουλάχιστον 100.000 άτομα, εξαρτώνται από την πορεία του γάλακτος και του κρέατος στη χώρα μας.

ΑΓΡΟΤΕΣ: Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα το άλλο 50% της ενιαίας ενίσχυσης.


Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και το πιο πιθανό μετά τις 20 Δεκέμβρη, τοποθείται χρονικά η επόμενη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Ήδη, το υπουργείο αλλά και ο αρμόδιος οργανισμός του για τις πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ «τρέχουν» από κοινού τις διαδικασίες, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι, να κάνουν γιορτές, με γεμάτες τσέπες και η περιφέρεια να δεχτεί σημαντική οικονομική «ένεση».

Θυμίζουμε, ότι στις 27 Οκτώβρη έγινε πληρωμή προκαταβολής των δικαιωμάτων των δικαιούχων. Πληρώθηκαν περίπου 693.000 δικαιούχοι και έλαβαν πάνω από 990.000.000 ευρώ, σαν προκαταβολή μέχρι 50%.
Επίσης, σε πληρωμές του 50% της ενιαίας ενίσχυσης προχώρησε στις 9 Νοέμβρη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα έγινε πληρωμή προκαταβολής 50% της ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 με ποσό 3.401.302,48 σε 1.589 δικαιούχους.
ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Αρχίζει το ξεκαθάρισμα.


Οδηγό για την κατάργηση περίπου 4.500 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Δημοτικών Επιχειρήσεων στους δήμους και την μεταφορά-μετάταξη περίπου 15.000 εργαζομένων έχει αρχίσει ήδη να καταρτίζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον οδηγό, που δημοσιεύει το «Βήμα» όλα τα δημοτικά συμβούλια πρέπει εντός διμήνου από την εγκατάστασή τους να πάρουν αποφάσεις για τη συγχώνευση ή και κατάργηση όλων των νομικών τους προσώπων. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η ψήφιση οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του νέου νομικού προσώπου που θα συσταθεί εντός τριών μηνών από την δημοσίευση της συγχώνευσης και η κατάταξη του μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες θέσεις κατά κατηγορία και κλάδο ή σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, αναμένεται να προχωρήσει και στη συγκρότηση και λειτουργία Μονάδας Υποστήριξης για την εφαρμογή των ρυθμίσεων καθώς και στην πραγματοποίηση ημερίδων ενημέρωσης ανά Περιφέρεια. Για το σκοπό αυτό θα εκπονηθούν οδηγοί συγχώνευσης νομικών προσώπων και πρότυποι Οργανισμοί Εσωτερικών Υπηρεσιών, καθώς και οργανισμοί προσωπικού και οικονομικής διαχείρισης των κοινωφελών επιχειρήσεων.

Παράλληλα με την συγχώνευση, όπως αναφέρεται, θα δημιουργηθούν νομικά πρόσωπα με πολλαπλά θεματικά αντικείμενα, όπως πχ στην κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη όπου συνενώνονται σημερινά νομικά πρόσωπα με δραστηριότητες, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κλπ και στον τομέα πολιτισμού αθλητισμού όπου συνενώνονται πνευματικά κέντρα, εργαστήρια χορού, ωδεία, μουσικές σχολές αθλητικά κέντρα κλπ.

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Επίσκεψη του υφυπουργού οικονομικών στα Γιάννενα.


Τα Γιάννενα θα επισκεφτεί σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ντόλιος Γεώργιος.
Η επίσκεψη του υφυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο των επιμορφωτικών διημερίδων για τους νεοεκλεγμένους Δημάρχους και αιρετούς Περιφερειάρχες με αντικείμενο τον «Καλλικράτη» που διοργανώνουν, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ΚΕΔΚΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε έξι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Οι εργασίες της πρώτης μέρας θα διεξαχθούν παρουσία του υφυπουργού κ. Ντόλιου, ο οποίος θα μιλήσει στις 13.30 μ.μ. και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Διημερίδα 2 και 3 Δεκεμβρίου στα Γιάννενα.


Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ΚΕΔΚΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργανώνουν επιμορφωτικές διημερίδες για τους 325 νεοεκλεγμένους δημάρχους, τους 13 νεοεκλεγμένους περιφερειάρχες και τους 58 νεοεκλεγμένους αντιπεριφερειάρχες από τις 20 Νοεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου.
Οι Διημερίδες έχουν θέμα «Τα αναγκαία βήματα για την επιτυχή μετάβαση στον Καλλικράτη» και θα πραγματοποιηθούν σε έξι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Λάρισα.

Στα Ιωάννινα, η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο 2 και 3 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Grand Serai, για τους αιρετούς της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας (30 Δήμαρχοι και 10 Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες).