Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Με 20 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι δήμοι για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ κατανέμεται σε όλους τους δήμους της χώρας, με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Επίσης, κατανέμονται επιπλέον 5 εκατ. ευρώ σε δήμους που βρίσκονται στην Α' και Β' ζώνη, δηλαδή σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Σε σχετική του δήλωση, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι «κανένα σχολείο δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην εκταμίευση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών σε όλη τη χώρα, αλλά δίνουμε στοχευμένα σε περιοχές που έχουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες επιπλέον 5 εκατομμύρια, για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία τον υπόλοιπο χειμώνα».
Επίσης, υπεγράφη απόφαση για την καταβολή 25,4 εκατ. ευρώ σε περιφέρειες της χώρας, για την αποπληρωμή οφειλών τους προς τους μεταφορείς μαθητών.

Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της Δ. Κ. Παρακαλάμου

Έργο προστασίας του ποταμού Καλαμά εντάσσεται στο ΕΣΠΑ

Ένα από τα σημαντικότερα έργα για την προστασία του Περιβάλλοντος και ειδικότερα του ποταμού Καλαμά, προωθείται προς υλοποίηση με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου.
Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής Κοινότητας Παρακαλάμου, έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 5,246 εκατομμυρίων ευρώ.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια, μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το Δήμο Πωγωνίου.
Για το θέμα αυτό είχαν σήμερα συνάντηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την ωρίμανση της μελέτης.
Συνεχίζοντας ανέφερε και τα εξής:
«Θεωρώ πως η εισαγωγή του έργου της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού του Παρακαλάμου στο ΕΣΠΑ είναι η πιο σοβαρή ενέργεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την προστασία του Καλαμά. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Κ. Καψάλη για τη συνεργασία και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας που ολοκλήρωσε το θέμα. Είναι ένα έργο που αλλάζει πολλά δεδομένα στον Καλαμά. Ένα έργο μεγάλο δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Το τελευταίο διάστημα, μετά από παράπονα για προβλήματα από πλημμύρες, καθαρίσαμε με λίγα χρήματα από μπάζα το ποτάμι με άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και έτσι έχει καλυτερεύσει η υδρολογική λειτουργία του Καλαμά».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, δήλωσε τα εξής:
«Φαίνεται πως για το Δήμο Πωγωνίου ξεκινάει καλά η νέα χρονιά. Και αυτό γιατί ένα έργο, που ήταν όνειρο για τους παρακαλάμιους δήμους, γίνεται πραγματικότητα μετά από μεθοδική δουλειά από το Δήμο και την Περιφέρεια. Πετύχαμε, καταρχάς, να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό του Παρακαλάμου, και δεύτερον, και σοβαρότερο, πετύχαμε την απορρύπανση του ποταμού Καλαμά, όπου κύρια εστία μόλυνσης στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν από τα λύματα του οικισμού. Και αυτό έγινε χάρη στην ευαισθησία του κ. Περιφερειάρχη πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την ευαισθησία του σε αυτά τα θέματα ευρύτερα για την Ήπειρο και ειδικότερα για την περιοχή μας, καθώς μπορέσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντάξουμε ένα μεγάλο έργο, που είναι έργο πνοής για την περιοχή μας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την προεργασία που είχε κάνει στο στάδιο των μελετών».

ΓΑΡΔΙΚΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Σύλληψη δύο ημεδαπών για προμήθεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Απογευματινές ώρες χθες (02-01-2013) συνελήφθησαν στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 56 και 37 ετών, για προμήθεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.
Μετά από πληροφορίες που περιήλθαν στο Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας και αφορούσαν στη διακίνηση κοκαΐνης, αστυνομικοί εντόπισαν τον 37χρονο στον Γαρδίκι Θεσπρωτίας.
Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία των αστυνομικών, ο 37χρονος στην προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης τράπηκε σε φυγή, ενώ αντιστάθηκε σθεναρά, πλην όμως ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.
Στην κατοχή του βρέθηκε μία νάιλον συσκευασία που περιείχε κοκαΐνη, βάρους (0,8) γραμμαρίων ενώ από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι είχε προμηθευθεί τις ναρκωτικές ουσίες από τον 56χρονο ημεδαπό, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Σε όλη τη χώρα θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, λέει το υπουργείο Οικονομικών


Η προτεραιότητα στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, την Πέμπτη, με αφορμή δημοσιεύματα για φοροκαταιγίδα στην ακίνητη περιουσία.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
• «Τα ειδοποιητήρια με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που φθάνουν στους φορολογούμενους για τα έτη 2010, 2011 και 2012, αφορούν μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών, δεδομένου ότι ο φόρος αφορά φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό.
Για παράδειγμα, ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και άρα στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ.
Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν το φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012.
• Η προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών.
• Όσον αφορά το σχεδιασμό για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, εξετάζεται η ένταξή τους στο ενιαίο φόρο ακινήτων προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά την δυνατότητά τους. Εξετάζεται, επίσης, η ιδιαιτερότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ώστε να ληφθεί υπόψη για τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους».
Το τελευταίο, κατά πάσα πιθανότητα, σημαίνει ότι οι αγρότες-ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων θα απαλλαγούν από τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές το προηγούμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν για το μελλοντικό «κολαστήριο κερδοσκοπίας» της ΕΟΖ στο Πωγώνι


Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Με την συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου της 27/12/2012, ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκποίησης και απαλλοτρίωσης της Ηπειρωτικής Γης και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην αγορά των υδρογονανθράκων, μέσ της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, ως εργαλείο σατανικής έμπνευσης και εκμετάλλευσης, που οι τοπικοί πολιτικοί μας ταγοί «ελαφρά τη καρδία» επισφράγισαν.
Η ανελέητη επίθεση εκβιομηχάνισης και πειθαναγκασμού της Περιφερειακής Αρχής και Δήμου Πωγωνίου στα αγοραία κελεύσματα της στήριξης του σκοτεινού σχεδίου κατακερματισμού της περιοχής, αποτελεί ομολογία διαπλοκής. Η συνεχής προκλητική προθυμία και συνδρομή των «YES-MEN» εκπροσώπων μας, έχει μεταφέρει στην Ήπειρο, το επίκεντρο της σύγκρουσης ενός πολέμου, οικονομικών, γεωπολιτικών συμφερόντων και διαφαινόμενης έξαρσης αλυτρωτισμού.
Το ελκυστικό πλαίσιο επενδύσεων όπως διαμορφώνονται μέσω των ΕΟΖ διευκολύνει την έλευση του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου μέσω των μοντέρνων σκλαβοπάζαρων των ΕΟΖ.

Ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 σε ένα «πακέτο»

Από Φλεβάρη το νέο «ραβασάκι»

Διπλό φόρο-σοκ έρχεται για 500.000 φορολογούμενους στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να στείλει τότε σε ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012, με στόχο να εισπράξει ένα δισ. ευρώ.
Ο φόρος πρέπει να έχει εξοφληθεί έως το τέλος του 2013.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 10-12 μηνιαίες δόσεις και όχι σε τρεις όπως γίνεται τώρα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δόσεις μπορούν να φτάνουν έως το Δεκέμβριο του 2013 ή το Φεβρουάριο του 2014.
«Ραβασάκι» από την εφορία για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα λάβουν όσοι είχαν στην κατοχή τους ακίνητα που η αξία τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ.
Το 2013 ο ΦΑΠ και το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ θα αντικατασταθούν από νέο φόρο για την κατοχή ακίνητης περιουσίας, που θα αφορά εκτός από κτίσματα και οικόπεδα ή χωράφια, εντός κι εκτός σχεδίου.

Πάνω από 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας στο τριήμερο της Πέμπτης, της Παρασκευής και της Δευτέρας σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη στον ΣΚΑΪ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, την Πέμπτη πάνω από 860.00 ιδιοκτήτες ΙΧ κατέβαλαν τέλη κυκλοφορίας, την Παρασκευή πάνω από 800.000 και τη Δευτέρα 400.000 ιδιοκτήτες ΙΧ. «Πρακτικά είμαστε εντός στόχων (σ.σ όσον αφορά τα έσοδα από την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας) τόνισε ο κ. Θεοχάρης, εξηγώντας ότι η παράταση μέχρι τις 8 Ιανουαρίου (τόσο για την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας όσο και για την κατάθεση των πινακίδων) δόθηκε για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου, κόβει ''την Πίτα του Ηπειρώτη'', την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013, ώρα 10:45 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου, Ανακρέοντος 60