Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Μεγάλωσε η οργανωτική επιτροπή για την υποψηφιότητα του Σπύρου Ριζόπουλου


Η ομάδα μας, η οργανωτική επιτροπή για την υποψηφιότητα του Σπύρου Ριζόπουλου στην Περιφέρεια Ηπείρου, διευρύνεται με νέους άξιους συμπαραστάτες καθώς στα μέλη της προστίθενται ακόμη τρία στην περιοχή της Άρτας.
Πρόκειται για τους:
*Ασπροποταμίτη Δημήτριο, ασφαλιστή, απόφοιτο ΤΕΙ. Ιδιαίτερα γνωστός και από την ενασχόλησή του με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η συμβολή του θα είναι πολύ σημαντική καθώς μας βοηθά στο να κατανοήσουμε και να προσεγγίσουμε τη νέα γενιά για την οποία όλοι μας αγωνιζόμαστε, ώστε να έχει ένα καλύτερο αύριο.
*Κίτσιου Ελένη, γνωστή δικηγόρο της Άρτας, που διετέλεσε και υποψήφια στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Πρόκειται για ικανή ελεύθερη επαγγελματία η παρουσία της οποίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην καλύτερη οργάνωση της παράταξής μας στο Νομό Άρτας. Παράλληλα, με το αυξημένο της κύρος στην κοινωνία θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς στην προσπάθειά μας.
*Χαλάστρα Δημήτρη, υπαξιωματικό του Ελληνικού Στρατού. Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.), Γενικός Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Υπεύθυνος της Πανελλήνιας Αθλητικής Εκδήλωσης ΑμεΑ «Ελπίδα για τη Ζωή». Αρχικά τον συγχαίρουμε για την εξαιρετικά επιτυχημένη 2η Πανελλήνια Αθλητική Εκδήλωση ΑμεΑ «Ελπίδα για τη Ζωή»  που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού ""και Αθλητισμού/Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Με την εμπειρία του και την παρουσία του προσδοκούμε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη στρατηγική για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να δημιουργηθεί η έννοια του θεσμικού εταίρου στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας για ένα τμήμα του πληθυσμού που αξίζει περισσότερο την προσοχή και τη συμπαράστασή μας.
Τους καλωσορίζουμε στην ομάδα μας. Η παρουσία τους μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς και αποτελεσματικούς.
• Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι ο κ. Κωνσταντίνος Σπύρου, τίθεται εκτός και αποχωρεί από την οργανωτική επιτροπή για προσωπικούς λόγους.
O κ. Ριζόπουλος προχώρησε στην παρακάτω δήλωση σχετικά με τα νμέα μέλη:
"Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα από την οργανωτική επιτροπή ότι διευρύνθηκε με τρία νέα άξια μέλη από την Άρτα, τα οποία θα βοηθήσουν στον κοινό μας σκοπό για την αλλαγή στην Ήπειρο και για την καθιέρωση της Περιφερειακότητας ως βασικού εργαλείου διακυβέρνησης της Περιφέρειας.
Καλωσορίζω λοιπόν, την κυρία Ελένη Κίτσιου και τους κυρίους Δημήτρη Ασπροποταμίτη και Δημήτρη Χαλάστρα.
Τους ευχαριστώ θερμά και τους εύχομαι καλή δουλειά!!!"

Στα πέναλτι πέρασε στην επόμενη φάση ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ο. Ανατολής-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 0-0) (4-5 πέναλτι)

*Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά ήταν ο μεγάλος νικητής στον «πρόωρο τελικό» που διεξήχθη στο γήπεδο της Ανατολής με τον τοπικό Α.Ο. για την Β' Φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών.
Η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξαν  0-0.
Χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι όπου νικητής αναδείχτηκε ο  Αγροτικός Αστέρας με σκορ 5-4.
Ο Αγροτικός Αστέρας μπήκε πιο δυνατά και απείλησε πρώτος με τους Μακρή Χρήστο και τον Γκόνη Πέτρο, ενώ ένα σουτ του Πατσούρα Ανδρέα, εξουδετέρωσε ο Διαμάντης.
Ο Α.Ο. Ανατολής ανέβασε την απόδοσή του σταδιακά, ισορρόπησε και είχε δοκάρι στο 39΄  με τον Ντασούτη.
Οι γηπεδούχοι πιο  επιθετικοί στο δεύτερο ημίχρονο είχαν δοκάρι στο 65΄ σε κεφαλιά του Χριστακόπουλου.
Στο πέναλτι:
Φαρμάκης εύστοχος 0-1
Εμβραιζόγλου εύστοχος 1-1
Τάσσος εύστοχος 1-2
Ζήσης ψηλά άουτ 1-2
Ηλίας εύστοχος 1-3
Θανάσης εύστοχος 2-3
Μακρής εύστοχος 2-4
Κλιτσινάρης εύστοχος 3-4
Πανίδης ψηλά άουτ 3-4
Σκανδάλης εύστοχος 4-4
Καραβάς εύστοχος 4-5
Γκαρτζονίκας, αποκρούει ο Γρηγοριάδης 4-5!!!
Α.Ο. Ανατολής:

Διαμαντής Ανδρέας, Δήμος Γρηγόριος, Φωλίνας Σταύρος, Γκαρτζονίκας Μιλτιάδης, Λισγάρας,  Κλιτσινάρης Αθανάσιος, Σκανδάλης, Ντασούτης (Εμβραιζόγλου 65΄), Θανασιάς, Κατσίφας (Ζησης 82΄), Χριστακόπουλος Γεώργιος (Σκλιβανίτης 106΄)
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (Θανάσης Χαρίσης):

Γρηγοριάδης Νικόλαος, Ηλίας Μιχάλης, Τσόκρης Λάμπρος, Πανίδης Νικόλαος, Τάσσος Παναγιώτης, Φαρμάκης Αναστάσιος, Μακρής  Χρήστος, Παπαρούνας Στέφανος (Μπενέκος Αχιλλέας 112΄), Γκόνης Πέτρος (Παππάς Θωμάς 75΄),  Πατσούρας Ανδρέας, Ορφανός Χριστόφορος (Ταΐρης Γεώργιος 13΄)
Τα αποτελέσματα της 2ης   φάσης του  Κυπέλλου Ερασιτεχνών περιόδου 2018-19
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ 3-0
Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Ε.ΚΡΑΨΗΤΩΝ-ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ 0-1
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ 1-5
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 0-4
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ 4-2
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 6-1
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 5-0
Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 3-4
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 2-0  
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 1-2
Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 1-4
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 0-0 (4-5 πέναλτι)  

Παρακάλαμος: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρα 11:00 π.μ.


Ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με την Τ.Κ. Παρακαλάμου διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρα 11:00 π.μ. στον Παρακάλαμο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για σημαντικά έργα για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις αγροτικές και οδικές υποδομές


Πολλά και σημαντικά έργα για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις αγροτικές και οδικές υποδομές, προωθούνται προς υλοποίηση, με σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Για τα περισσότερα εξ αυτών αναδείχθηκαν ανάδοχοι και σε σύντομο χρόνο θα ξεκινήσει η κατασκευή τους. Για τα υπόλοιπα, των οποίων εγκρίθηκε σήμερα η δημοπράτηση, θα επιδιωχθεί η σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαδικασιών, οι οποίες όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης με το σημερινό νομοθετικό καθεστώς, καθυστερούν υπερβολικά. «Τα ζητήματα που προκύπτουν από τη γραφειοκρατία που εισήχθη με πρόσφατο νόμο, τα θέσαμε ως Ένωση Περιφερειών στον Υπουργό Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη, προτείνοντας βελτιωτικές παρεμβάσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε με αποτέλεσμα να χρειάζονται 8 και 10 μήνες από την έναρξη  έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας  για την κατασκευή ενός έργου», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο σε περιοχές της Ηπείρου, στις οποίες ο χειμώνας είναι μακράς διάρκειας.
Αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου Κατασκευής Ε.Ε.Λ. για πρώην Δήμου Ζαλόγγου και  Λούτσας Πρέβεζας
H Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή Ε.Ε.Λ.», προϋπολογισμού 6.600.000 ευρώ,  της Πράξης «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και παράλιας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου». Ανάδοχος αναδείχθηκε ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. (Τ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης Α.Ε.).
Έργα  για συντηρήσεις- αποκαταστάσεις οδικού δικτύου
Συνεχίζονται από την Περιφέρεια οι παρεμβάσεις αποκατάστασης ζημιών και βελτίωσης του οδικού δικτύου στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, έλαβε τις  εξής αποφάσεις:
Π.Ε. Ιωαννίνων
Αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τα έργα:
 Συντήρηση επαρχιακής οδού προς Σενίκο», προϋπολογισμού € 70.000. Ανάδοχος Δημήτριος Γ. Τσομπίκος.
  «Βελτίωση – Ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού προς Κερασέα – Λωζανά» προϋπολογισμού 95.000 ευρώ. Ανάδοχος «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.».

Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη με θέμα «1ος Δρόμος της Νίκης» την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ώρα 11:00 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε σε συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ώρα 11:00 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, με θέμα «1ος Δρόμος της Νίκης».

Συλλήψεις τριών ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τρία άτομα, για διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
*Χθες το μεσημέρι στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς , ένας 37χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, για τα αδικήματα της αγοράς, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών.
*Χθες αργά το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 55χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, για φοροδιαφυγή.
*Χθες το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κρανιδίου, ποινής φυλάκισης έξι μηνών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Σύσκεψη παρουσία του Γιάννης Καραγιάννης για την ανάπτυξη του τουρισμού στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, συμμετείχε στις εργασίες της 51ης σύσκεψης της Επιτροπής Πολιτιστικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια στις 2-3 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι εθνικές αντιπροσωπείες του Αζερμπαϊτζάν, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ελλάδας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Σερβίας και της Τουρκίας, παρουσιάστηκε σχέδιο έκθεσης σχετικά με τις "τρέχουσες και μελλοντικές προοπτικές στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή του ΟΣΕΠ".
Τα κράτη-μέλη του Οργανισμού, σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός κοινού τουριστικού "brand name" με επίκεντρο την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά 350 εκατομμυρίων κατοίκων, που προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο των λαών της περιοχής, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον. Στόχος του σχεδιασμού είναι η αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των προορισμών της περιοχής, ώστε ο βιώσιμος τουρισμός να αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των κρατών-μελών.
Στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδιασμού εντάσσεται και η δημιουργία κοινής τουριστικής διαδρομής στα Βαλκάνια, στην οποία σημεία αναφοράς θα αποτελέσουν τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, περιοχές που δραστηριοποιούνται στην "πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία", αναγνωρίσιμα τοπόσημα και μεγάλες πόλεις των βαλκανικών χωρών. Η επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε το σχέδιο έκθεσης, το οποίο θα υποβληθεί προς εξέταση στην 52η σύνοδο της Ολομέλειας του ΟΣΕΠ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ερεβάν, στις 26-28 Νοεμβρίου 2018. Η κοινή βαλκανική τουριστική διαδρομή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και να εγκαινιαστεί στη Ρουμανία το Μάιο του 2019.
Ο κ. Καραγιάννης, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε τα εξής:
"Τις τελευταίες δεκαετίες, η τουριστική βιομηχανία έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για πολλές χώρες. Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως αναζητούν ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς. Ως εκ τούτου νέες τοποθεσίες και χώρες έχουν κερδίσει τη θέση τους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, δίπλα σε παραδοσιακούς προορισμούς, ενώ έχουν προκύψει και νέες, ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο γαστρονομικός, ο περιηγητικός, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και ο ιατρικός τουρισμός.
Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή του ΟΣΕΠ, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με το μοναδικό της τοπίο, τον πολιτιστικό της πλούτο, την ιστορική της κληρονομιά και την ευρεία ποικιλία ευκαιριών για αναψυχή, συγκαταλέγεται στους πιο όμορφους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, τα κράτη-μέλη του ΟΣΕΠ θα πρέπει, σε στενή συνεργασία με τους συναφείς φορείς, να συνεχίσουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών, και την υιοθέτηση κοινών έργων και πρωτοβουλιών. Η δημιουργία ανταγωνιστικών τουριστικών προϊόντων και η προβολή τους στη διεθνή αγορά με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και εργαλείων μάρκετινγκ, όπως τα κοινωνικά μέσα και οι κινητές τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της περιοχής του ΟΣΕΠ ως μιας μοναδικής περιοχής πολλαπλών προορισμών παγκοσμίως.
Η οικοδόμηση ενός βιώσιμου τουριστικού μέλλοντος πρέπει να αποτελέσει κοινό στόχο για την ευρύτερη περιοχή, και με τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών - εθνικών αρχών, τοπικών φορέων, κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικού τομέα - να συμβάλει όχι μόνο στην οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των κρατών-μελών και των λαών τους, καθώς και στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή."

32η γιορτή τσίπουρου Στρατίνιστας Πωγωνίου, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ.


Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 29χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι είχε απαγόρευση εισόδου σε έδαφος SHENGEN.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ μετά τις συναντήσεις στη Λευκωσία


«ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»

Ο παγκόσμιος εορτασμός της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου 2019, η εξάπλωση και ενδυνάμωση του Φιλελληνισμού και η επερχόμενες δράσεις των τριμερών συνεργασιών Ελλάδας - Κύπρου με Αίγυπτο και Αρμενία, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν στην επίσημη συνάντηση Εργασίας που πραγματοποίησαν στην Λευκωσία ο Υφυπουργος  Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και ο Προεδρικός Επίτροπος Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου, για να ακολουθήσει συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουίκ:
«Με τον ομόλογό μου κ Φωτίου, αποφασίσαμε να αρχίσουμε από τώρα, με τη βοήθεια των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, την προετοιμασία για να γιορτάσουμε παγκόσμια  την Ημέρα της Ελληνικής γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, σε όλα τα κράτη όπου έχουμε έστω και τη μικρότερη Ελληνική Ομογενειακή Κοινότητα. Είπαμε, μάλιστα, ότι χρήσιμο θα ήταν με τη βοήθεια των Διπλωματικών μας Αρχών, να γίνουν εκδηλώσεις για την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό ακόμα και σε χώρες όπου δεν έχουμε Διασπορά και όπου εκεί μπορούμε να «απλώσουμε» το πνεύμα του Φιλελληνισμού. Σκεφθήκαμε, ότι στις 9 Φεβρουαρίου θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε μία μεγάλη εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα στην Αθήνα, προτείνοντας να τεθεί υπό την αιγίδα των Προέδρων των δύο Δημοκρατιών κκ Προκόπη Παυλόπουλου και Νίκου Αναστασιάδη».
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, ότι εξελίσσονται κανονικά οι προετοιμασίες για την επόμενη διακρατική συνάντηση για θέματα Διασποράς που θα πραγματοποιηθεί 15 -16 Οκτωβρίου στο Ερεβάν, όπως και το «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙ» της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που έχει ήδη ανακοινωθεί, ότι θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Μάτια: Ποια συμπτώματα χρειάζονται άμεσο έλεγχο


Τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να επηρεαστούν από πολλές διαταραχές που κυμαίνονται από μικροτραυματισμό από σκουπιδάκι έως σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Μολονότι κάθε επίμονο σύμπτωμα σε αυτά πρέπει να ελέγχεται από έναν γιατρό, ιδίως όταν επιδεινώνεται ή/και δεν είναι στιγμιαίο αλλά διαρκεί για πολλή ώρα, υπάρχουν μερικά που χρειάζονται άμεση αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρο. Και αυτό, διότι μπορεί να οφείλονται σε κάτι σοβαρό που χρειάζεται επείγουσα θεραπεία, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης της όρασης.
Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, εξηγεί ποια είναι αυτά τα συμπτώματα και που θα μπορούσαν να οφείλονται.
1. Λάμψεις, αστραπές και κινητά μαύρα στίγματα («μυγάκια»). Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν «δει» στιγμιαία μερικά μαύρα στίγματα να περνούν μπροστά από το οπτικό πεδίο τους, χωρίς αυτό να είναι κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο η απότομη και μαζική εμφάνιση μαύρων κηλίδων ή σκιών στο οπτικό πεδίο, που μπορεί να συνοδεύεται από λάμψεις σύντομης διάρκειας (σαν να ανάβει ένα φλας), πρέπει να οδηγεί αμέσως στον οφθαλμίατρο.
Τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να οφείλονται σε μία καλοήθη κατάσταση που λέγεται αποκόλληση του υαλοειδούς ή σε μία πιο σοβαρή κατάσταση που λέγεται αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και αποτελεί επείγον περιστατικό.