Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

«Άμα δεν έχτισες και δεν πάντρεψες δεν ξέρ’ς τίποτις»


Γράφει ο λαογράφος Χρήστος Τούμπουρος

«Όσα πιο πολλά σερκά»
Μπορεί σήμερα να το θεωρούμε απίστευτο, παράλογο και ίσως ψεύτικο. Είναι όμως αλήθεια. Στα αντρόγυνα «εκείνης της εποχής», τα τέκνα δεν είχαν την ίδια αξία! «Τα σερκά είναι πλούτος, τα θηλ’κά είναι γραμμάτιο». Κι ας μην κατσουφιάζ’ κάποιος. «Έχω τρία παιδιά και μια κουπέλα!» Κάτι τέτοιο θα άκουγε όποιος θα ρωτούσε τον πολύτεκνο πατέρα. 
Και καλά να ήταν έτσι. Να ήταν και τα τέσσερα θηλ’κά; «Φωτιά στον κόρφο τ’ καθενός με τέτοια φαμπλιά!» «Κοπελόσπορος έπεσε στο σπίτ’». «Μας μάτιασε εκείν’ η παλιοβρώμα η γειτόν’σα, που να τ’ν φάει κακό σιρσεγγ’». Κι άλλα πολλά. 
Το βάρος έπεφτε στη γυναίκα. «Πού μας έτ’χε το τυχερό μας». «Το σόι μας όλο γαλάρια έβγαζε. Μας ξακάμπ’σι αυτή η τσιουράπουκαι μας τόκλεισε το σπίτ’».

Ήταν μεγάλο το πρόβλημα γι’ αυτό λάμβαναν μέτρα και πριν από τον γάμο. Στα προζύμια: έβαζαν σερκά να ζυμώσουν. Τα προσκέφαλα στο γάμο τα κουβάλαγαν αγόρια. Κατά το γάμο η έγκυος δεν έτρωγε φακές. Δεν κάθονταν στη σκούπα, ούτε στη βαρέλα, γιατί, όσα στεφάνια έχει η βαρέλα, τόσες τσούπρες θα κάμει…
Τα γιατροσόφια πλείστα: Το σερκόχορτο. Ήταν το βοτάνι που έκανε θαύματα. Το έπινε η νύφ’ και γίνονταν το θαύμα. Αγόρι. Το μάζευαν στα βουνά και στα λαγκάδια και κυκλοφορούσε, βέβαια, κρυφά και εμπιστευτικά. Υπήρχαν και οι επιτήδειοι που το εμπορεύονταν κανονικά και, μάλιστα «το πουλούσαν ακριβά». 
Ενίοτε προκειμένου «να πετύχουν το παιδί», δηλαδή τον κληρονόμο, ο «άντρας γκάστρωνε συνεχώς τη γυναίκα». Και το πείραμα επαναλαμβάνονταν. Όπου πετύχαιναν το σερκό. Στο τρίτο, τέταρτο κ.ο.κ. Από αρχαιοτάτων χρόνων ίσχυε ότι «κληρονομούσε μόνο ο άντρας». Η γυναίκα «κληρονομούνταν».
Μεγάλο πρόβλημα ήταν τα πολλά παιδιά. Γι’ αυτό κυκλοφορούσε -μυστικά πάντοτε- και το στερφόχορτο. Το έτρωγαν τα γίδια και δεν ξαναγένναγαν. Ο καθένας, όπως νόμιζε το «παρήγαγε». Το στούμπαγε, το αλάτιζε, το διάβαζε στην εκκλησία, το έτρωγε η γ’ναίκα και «γιοκ κούτσ’κο». Υπήρχε κανονική συνταγή. Πότε θα το φάει, σε πόσες δόσεις, προ ή μετά φαγητού κ.λπ. 
Εκεί που γίνονταν τα δράματα ήταν άμα «η νύφ’ ήταν στέρφα». Στέρφα είναι τα στείρα ζώα , αυτά που δεν γέννησαν, «τα στέριφα» όπως τα λέει ο Θεόκριτος στα Βουκολικά του.«Στερφοπάτησε δεν έπιασε ο μάρκαλος». Κατ’ επέκταση στέρφος σημαίνει άγονος και ακαλλιέργητος.«Eίκοσι μερόνυχτα πάνω στη στέρφα γης και μόνο αγκάθια» (Οδυσ. Ελύτης). Δεν βρίσκεις αμαλαϊά στα στέρφα χωράφια. Παραπέρα. Στέρφος είναι ο άδειος, ο κενός, ο χωρίς περιεχόμενο. «Τις νύχτες στέρφες απομέναν οι αγκαλιές/τότες που σ’ έφεραν, κατσίβελε, στη μπόλια». Καββαδίας «Πούσι».
Στέρφος καιρός. Κακοκαιρία. «Στεγνόςκαι στέρφος ο καιρός και αδυσώπητος…».
Κι άρχιζαν τα όργανα. «Τη βάρισιανεμογκάστρ’». Ο λαός λέει ανεμογκάστρι την ψεύτικη - μαϊμού γκαστριά. Αυτό που η ιατρική επιστήμη ονομάζει ψευδοκύηση και οπωσδήποτε το ερμηνεύει επιστημονικά. Η γυναίκα είχε όλα τα συμπτώματα της γκαστριάς αλλά γιοκ κούτσ’κο. Το πήρε ο σιαϊτάν’ς. 
Άρχιζε το τετραβάγγελο, συνήθως η πεθερα. «Την είχα δει ιγώ. Μούργκα πούναι, τι περιμέν’ς;». Και δόστου παρακάτω. «Τέτοια τραβαζίκα είναι. Πού να πιάσ’ πιδί. Στραβώθ’κα κι γω και ο μακαρίτ’ς ο άντρας μ’ και τ’ν δεχτήκαμαν νύφ’. Έπρεπε να πάρω μια τζιουμανίκα… Γκαβωθήκαμαν ντιπ κατά ντιπ. » «Δεν πιάν’ ο μαρκάλος σ’ αυτήν. Κάθιτι και μουτζουκλαίει. Πάει χαμένο εκείνο το μουλαϊνκο το δ’κό μ’». Μερικά από όσα άκουγε. Κι ακόμα η «άκληρη» γυναίκα, η γυναίκα που είχε την ατυχία να μην τεκνοποιήσει, ήταν η άτεκνη, η στέρφα, η στείρα, η μαρμάρω, η αχαΐρευτη, η ανεπρόκοπη και πάει λέγοντας…

Θεραπεία για την «ατυχία» της, δεν υπήρχε. Πίστευε, όμως, πως κάτι μπορεί να γίνει με το πρόβλημά της. Και κατέφευγε στα όποια ερασιτεχνικά θεραπευτικά μέσα… 
Και δόστου ματζούνια, να χαϊμαλιά. Είχαν καλή δουλειά οι ριχτολόγοι, οι κομπογιανίτες και οι κάθε λογής τσαρλατάνοι… Mάτιασμα-ξεμάτιασμα, διώξιμο και αποδιώξιμο των δαιμονικών. Έρχεται το σερκό. 
Τελικό βήμα, τελευταία προσπάθεια το διάβασμα στην εκκλησία. Ευχές , λειτουργίες, ευχέλαια και τάματα. 
Κάπως έτσι σαν το δημοτικό τραγούδι. "Τάξε μανούλα 'μ τάματα, σ' όλα τα μοναστήρια../τάξε κερί στον ΄Αιλιά, φλουριά στην άγια Λαύρα…»

Δήμος Πωγωνίου: Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημοπράτηση των εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού Παρακαλάμου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημοπράτηση των εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού Παρακαλάμου, ένα έργο πνοής για τη Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά.
Το Υποέργο θα προκηρυχθεί σύντομα από την Περιφέρεια Ηπείρου, με συνολικό προϋπολογισμό 868.000 €.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός σε συνδυασμό με το αποχετευτικό Παρακαλάμου, που ολοκληρώνεται, θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση ορθής επεξεργασίας των λυμάτων της Τοπικής Κοινότητας.
Η ολοκλήρωση του Υποέργου θα βοηθήσει ουσιαστικά στη μείωση της ρύπανσης του ποταμού Καλαμά, ζήτημα που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Πωγωνίου.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο Γιάννης Καραγιάννης συμμετείχε σε ημερίδα των Υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα "Αγροδιατροφή: παραγωγή και μεταποίηση"

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα "Αγροδιατροφή: παραγωγή και μεταποίηση" που συνδιοργανώθηκε χθες 18.09.2017 από τα Υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021.
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν οι κεντρικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίησή της όπως:  η  στροφή στην ποιότητα και στα επώνυμα προϊόντα, η ενίσχυση της  τυποποίησης, της πιστοποίησης και της καινοτομίας, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της μαύρης αγοράς και της "βάφτισης" αλλοδαπών προϊόντων σε ελληνικά και η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό.
Παράλληλα επισημάνθηκαν: η ανάγκη δημιουργίας εφοδιαστικών αλυσίδων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγορών, η ενίσχυση των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών με στόχο την αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης της επιχειρηματικότητας, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας με το "Ελληνικό Σήμα" και τη χρηματοδότηση της δράσης "Επιχειρούμε Έξω" του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, Αναπτυξιακό Συνέδριο, Π.Δ. Λίμνης Ιωαννίνων κ.α.

Καταληκτική ημερομηνία η 7η Οκτωβρίου για αιτήσεις Δήμων και ιδιωτών για τα Διαχειριστικά σχέδια  βόσκησης

Έκκληση – προειδοποίηση προς όλους τους Δήμους και τους ιδιώτες που κατέχουν βοσκήσιμες εκτάσεις να υποβάλλουν αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων,  ώστε να ενταχθούν στα υπό εκπόνηση Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Όπως  ανέφερε καταληκτική ημερομηνία - σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.-  είναι η 7η Οκτωβρίου 2017 και μετά την παρέλευση αυτής όσοι δεν υποβάλλουν αιτήσεις στις Π.Ε., θα πρέπει να εκπονήσουν μόνοι τους τα σχέδια. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκτάσεις δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες και δεν θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για αυτές. ¨Πρέπει να ενημερωθούν όλοι και κάποιοι όπως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος εκτάσεις για το χειμώνα, είτε στην Αιτωλοακαρνανία, είτε στη Θεσσαλία κλπ, πρέπει άμεσα να κινηθούν και να πάνε να υποβάλλουν αιτήσεις στις εκεί υπηρεσίες, για να συμπεριληφθούν στις μελέτες που θα εκπονηθούν ανά Δήμο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Επίσκεψη Ηπειρωτών επιχειρηματιών στην Κίνα για προώθηση των Εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Τις δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών στην Ήπειρο από την  κινεζική αγορά του 1,6 δις κατοίκων  και συγκεκριμένα στο πεδίο του Εναλλακτικού Τουρισμού, είχε τη δυνατότητα να εξετάσει και να συζητήσει, αντιπροσωπεία Ηπειρωτών επιχειρηματιών, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πεκίνο από 8 έως 12 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, τα μέλη της αποστολής πήραν μέρος στο «2ο Διεθνές Forum Πεζοπορίας Πεκίνου» καθώς και στο «8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ορεινής Πεζοπορίας Πεκίνου» στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι κυριότερες επαφές. Η αντιπροσωπεία της Ηπείρου, είχε επίσης τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικής διοργανωτικής τεχνογνωσίας στο πεδίο των πεζοπορικών εκδηλώσεων.
Από τις  συζητήσεις και επαφές  που πραγματοποιήθηκαν με Κινέζους ειδικούς και εμπειρογνώμονες,  διαφάνηκε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας στο τουριστικό πεδίο είναι πολλές και ως αρχή της συνεργασίας συζητήθηκε να επιλεγούν συγκεκριμένα δρομικά και περιπατητικά γεγονότα της Ηπείρου.
 Ενδεικτικό του θετικού κλίματος των επαφών,  είναι  το γεγονός ότι την επόμενη μέρα  της επιστροφής, αφίχθηκε στην Ήπειρο ειδικό στέλεχος της κινέζικης αντιπροσωπίας,  το οποίο  πήρε μέρος στο  «Γύρο λίμνης Ιωαννίνων» και ξεναγήθηκε σε ορεινά και παραθαλάσσια μέρη της Ηπείρου, αφού στόχος της τουριστικής προβολής, είναι να αναδειχθεί και να προβληθεί  η Ήπειρος  ως  προορισμός των τεσσάρων εποχών.     


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη για την επιλογή αναδόχου προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια τροφίμων έτους 2017-2018»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
δ ι α κ η ρ ύ σ σ ε ι τη με συνοπτικό διαγωνισμό επιλογή αναδόχου για τη διενέργεια της προμήθειας με τίτλο ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΤΟΥΣ 2017-2018 Δήμου Πωγωνίου και του ΝΠΔΔ προϋπολογισμού 49.084,94 € (με Φ.Π.Α.).
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραλαβής των προσφορών στον διαγωνισμό, ορίζεται η 02/10/2017, ημέρα Δευτέρα και Ώρα λήξης της υποβολής προσφορών ορίζεται η 10.00 π.μ.
Μετά τη λήξη της παραλαβής προσφορών θα ξεκινήσει η διαδικασία αποσφράγισης, ενώπιον της Επιτροπής Διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημαρχείο Καλπακίου του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων στο Καλπάκι– ΤΚ 44004.


Νοητική ενδυνάμωση: e-ασκήσεις μειώνουν κατά 46% τον κίνδυνο άνοιας 21 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Πόσο συχνά αφιερώνετε λίγο χρόνο στο μυαλό σας, για να το «αδειάζετε» από κάθε σκέψη και να χαλαρώσετε; Φροντίζετε να το «γυμνάζετε» τακτικά και να του μαθαίνετε νέα πράγματα;
Το πιθανότερο είναι πως όχι, αλλά δυστυχώς αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι ο εγκέφαλος χρειάζεται προσοχή και φροντίδα για να διατηρηθεί γερός και δυνατός μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά.
Αν και η επιστήμη έχει πολλά ακόμα να μάθει γι’ αυτόν, έχει ανακαλύψει πως το μέγεθός του είναι μέγιστο όταν φτάνουμε τα 20-25 μας χρόνια και στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει. Έτσι, οι περισσότερες μακρινές αναμνήσεις μας αφορούν τις ηλικίες 15-25 ετών, ενώ όταν πια γίνουμε 40άρηδες, ο φλοιός του αρχίζει να συρρικνώνεται, οι νευρώνες του να ατροφούν και έτσι, εκεί γύρω στα 45 αρχίζει να χάνει τη δύναμή του.
Όμως όλ’ αυτά δεν σημαίνουν ότι από κει και πέρα αρχίζει αναπόφευκτα η αντίστροφη μέτρηση, σπεύδει να διευκρινίσει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Αντιθέτως, σημαίνουν πως αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε να λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα τα οποία θα μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εκδηλώσεως άνοιας.
Αυτό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, διότι η συνεχής παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης έχει καταστήσει την άνοια μία από τις συχνότερες νευρολογικές παθήσεις. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Νόσου Αλτσχάιμερ, το 2015 ζούσαν με άνοια 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το 2016, εξάλλου, καταγράφηκαν περισσότερα από 9 εκατομμύρια νέα κρούσματα και οι θάνατοι εξαιτίας της ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα για την υγεία Global Burden of Disease Study που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet». Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 200.000 άτομα έχουν άνοια, με τα τουλάχιστον 55-60% από αυτά να οφείλονται σε νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η Γκόλφω… μέχρι δακρύων» από την Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στις 7 και 8 Οκτωβρίου, στις 20:30

Η φετινή κωμωδία της Θεατρικής Ομάδας Ραφτανιτών επιστρέφει για δυο παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.
Η παράσταση με τίτλο «Η Γκόλφω… μέχρι δακρύων» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κατσάνου θα ανέβει στις 7 και 8 Οκτωβρίου, στις 20:30.
Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή η οποία βασίστηκε στο «Γκόλφω 4ever» του Ντίνου Σπυρόπουλου.

Το έργο είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια, διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, ενώ σ’ αυτό συμμετέχουν συνολικά δεκαεπτά ηθοποιοί.

Συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου PALSO με τον βουλευτή κ. Ιωάννη Στέφο

Την Παρασκευή αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO) Ιωαννίνων συναντήθηκε με το Βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Ιωάννη Στέφο, του παρουσίασε τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των ΚΞΓ και ζήτησε τη συνδρομή του για την προώθηση τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με σκοπό την εξεύρεση λύσεων.
Συγκεκριμένα τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:
Α)Η ασάφεια που επικρατεί ως προς τον όρο "οικοδιδασκαλία" η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργία παράνομων διδακτηρίων χωρίς άδεια και έλεγχο πυρασφάλειας, στατικής επάρκειας και υγειονομικών προδιαγραφών απο τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
Β) Το νομοθετικό κενό που αφορά στην ύπαρξη και λειτουργία των αποκαλούμενων Κέντρων Μελέτης και ιδιαίτερα όσων απο αυτά προσφέρουν και διδασκαλία ξένων γλωσσών χωρίς αδειοδότηση.
 Γ) Η άμεση δημιουργία φορέα αξιολόγησης της ποιότητας και αναγνωρισιμότητας πιστοποιητικών (πτυχίων) ξένων γλωσσών που χορηγούνται από αμφιβόλου προελεύσεως φορείς οι οποίοι κερδοσκοπούν εις βάρος γονέων και μαθητών.
Τέλος ζητήθηκε απο τον κύριο Στέφο να ασκήσει πίεση προς τον Υπουργό Παιδείας ώστε να επισπευσθεί η δημιουργία Γραφείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών στις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των νομών ώστε να διενεργούνται άμεσα τέτοιου είδους έλεγχοι.

Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση μας με τον κύριο Στέφο ο οποίος μάλιστα είχε ήδη ετοιμάσει δυο σχετικές επερωτήσεις προς τη Βουλή, γεγονός για το οποίο τον ευχαριστούμε.

Βράβευση της έρευνας για τα κρητικά φυτά που καταπολεμούν τις ιώσεις Healthcare Business Awards 2017

Σημαντική διάκριση απέσπασε η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία βραβεύθηκε στα φετινά «Healthcare Business Awards» για τις έρευνές της γύρω από τις επιδράσεις εκχυλίσματος τριών αρωματικών κρητικών φυτών στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Στην Κλινική απενεμήθη το bronze βραβείο για το «Ερευνητικό Έργο σε Πανεπιστήμια / Εκπαιδευτικά Ιδρύματα / Ερευνητικά Κέντρα», το οποίο αναγνωρίζει το πρωτοποριακό και καινοτόμο ερευνητικό έργο με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η εργασία που οδήγησε στη διάκριση αυτή είναι η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη της επίδρασης του εκχυλίσματος αιθέριων ελαίων τριών κρητικών βοτάνων, φασκόμηλου, (Salvia fruticosα) θυμαριού (Coridothymus capitatus) και δίκταμου (Origanum dictamnus), σε ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές και τιτλοφορείται «Reporting effectiveness of an extract of three traditional Cretan herbs on upper respiratory tract infection: results from a double-blind randomized controlled trial» και είχε δημοσιευθεί τον Απρίλιο του 2015 στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Ethnopharmacology». Οι πρώτες παρατηρήσεις, όμως, για τις ευεργετικές ιδιότητες των τριών φυτών είχαν εγερθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα, ενώ το 1998 δημοσιεύθηκαν οι πρώτες έρευνες στο εργαστήριο για την αντιοξειδωτική δράση τους. Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής της Κλινικής Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος είναι ένας από τους τέσσερις καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης που επέβλεψαν την εργασία, η οποία οδήγησε στην δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος που κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά.