Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Διπλό ο Α.Ο. Σταυρακίου στο Κεφαλόβρυσο (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Α.Ο. Σταυρακίου 2009 0-2)-Έχασε η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος από τον Α.Ο. Αμπελοκήπων (Α.Ο. Αμπελόκηποι-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 2-0)

*Στο γήπεδο Λιμνοπούλας ο Α.Ο. Αμπελόκηποι φιλοξένησε την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος και επικράτησε  με σκορ 2-0  για την  7η  αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής.
Οι γηπεδούχου άνοιξαν το σκορ μόλις στο 2΄ με σουτ του Λιπιώτη Θωμά.
Στο 9΄ κεφαλιά του Ζένελη Πάτρικλου, η μπάλα  χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Βαρθόπουλου.
Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος είχε και δεύτερο δοκάρι  σε δυνατό σουτ του Τσαραώση  Ευάγγελου στο 71'.

Λίγο τη λήξη της κανονικής διάρκειας  ο Λιπιώτης Θωμά πλάσαρε, η μπάλα αρχικά χτύπησε το δοκάρι και στη συνεχεία κατέληξε στα δίχτυα για το τελικό 2-0.
Α.Ο. Αμπελόκηποι:
Βαρθόπουλος, Χολέβας, Δήμος  Αναστάσιος, Ζιάρας, Κατσάνος Φίλιππος, Βλάχος, Τούσης Χρήστος, (Βαντζής 77'), Κοσμάς (Γκούντας 81'), Λιπιώτης Θωμάς, (Μανούσης Ηλίας 88'), Τσιούρης Δημήτριος (Τόμτσος Δημήτριος 71'), Λόκας Αδαμάντιος
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Αβραμίδης Αλέξανδρος, Ντότης, Μούτας Περικλής (Κατσαβριάς Βασίλειος 77΄), Ναθαναήλ, Καπρινιώτης Ευστράτιος (Γκίτσας 60'), Μυριούνης  Σταύρος, Τσαραώσης Ευάγγελος, Κλεισούρας (Κόντος 67'), Χαρίσης Ιωάννης, Μπουντοβίνας,  Ζενέλης Πάτροκλος

* Στο γήπεδο Κεφαλόβρυσου ο Α.Ο. Σταυρακίου επικράτησε με 2-0 το απόγευμα της Κυριακής, της τοπικής Αναγέννησης, για την 7η αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής.
Τα δυο τέρματα των νικητών προήλθαν από πέναλτι. 
Το πρώτο δόθηκε για χέρι αντίπαλου αμυντικού σε σέντρα του Βούλγαρη και το εκτέλεσε εύστοχα ο Τσιούρης.
Το δεύτερο το κέρδισε ο Σιάκας και το εκτέλεσε εύστοχα ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της 7ης  αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 5-2
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 2-0
ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 0-1
Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ 2-0
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 2-0
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 0-8
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ- Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 0-2
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. 2-2


Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής

1. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 19 

2. ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 18 

3. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009  17

4. Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ  16

5. ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ 14

6. Α.Ο.ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 11  

7. Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 8      
8. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 7 
9. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 7 
10. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 7
11. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 7
12. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ  5
13. ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 5
14. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 5 
15. Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 4 
16. Α.Π.Ο.Ε.Λ. 4    

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της 7ης αγωνιστικής της Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική

Τα αποτελέσματα της 7ης  αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 1-2
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ  1-0
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ  1-2
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 1-0
Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ 2-1
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 3-0
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 1-4
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 1-1


Βαθμολογία  Hall of Brands Α΄ Κατηγορία 2017-18
1.  ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 17
2.  Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ 14
3.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 14
4.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 14
5.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 14
6.  Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 12
7.  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 11
8.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 11
9.  Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 10
10.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 9
11.  Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 8
12.  Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 6
13.  Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ  5
14.  Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 4
15.  Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 4
16.  ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 0

Τραγικό τέλος είχε η καταδίωξη του Έλληνα ομογενή στους Βουλιαράτες


Σύμφωνα με πληροφορίες στις 10:00 π.μ. 35χρονος Βορειοηπειρώτης Κωσταντίνος Κατσιφάς, από τους Βουλιαράτες πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία από το στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Στην συνέχεια διέφυγε στην ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη.
Η καταδίωξη του Έλληνα ομογενή είχε τραγικό τέλος καθώς έπεσε νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών.
Ήταν 35 χρονών με καταγωγή από τα Ιωάννινα.

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 22χρονος αλλοδαπός, για απόπειρα κλοπής από σπίτι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας


Συνελήφθη, χθες (27-10-2018) το απόγευμα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών, ένας 22χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, ο 22χρονος εισήλθε σε σπίτι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με σκοπό την κλοπή, πλην όμως έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη που επέστρεφε εκείνη την ώρα στο σπίτι και τράπηκε σε φυγή χωρίς τελικά να αφαιρέσει κάτι.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, οι οποίοι εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα τον 22χρονο δράστη κρυμμένο σε παρακείμενη αποθήκη του παραπάνω σπιτιού και τον συνέλαβαν.
Ο συλληφθείς, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Βροντισμένης: Γιορτή Τσίπουρου, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού


Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Βροντισμένης, σας προσκαλούν στη Γιορτή Τσίπουρου, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού μας.

Συνελήφθη 21χρονος αλλοδαπός στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ο οποίος επιχείρησε να ταξιδέψει με πλαστή άδεια διαμονής


Συνελήφθη, χθες (27-10-2018) το πρωί στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 21χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή προϊόντος εγκλήματος και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Ειδικότερα, ο 21χρονος, χθες το πρωί, μετέβη στον Αερολιμένα Ιωαννίνων και κάνοντας χρήση πλαστής άδειας διαμονής ιταλικών αρχών, επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση εσωτερικού, με προορισμό την Αθήνα.
Επίσης, όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Το πλαστό έγγραφο κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

''Από τις πλαγιές της Πίνδου, στα παρχάλια του Πόντου''. Ένα ιστορικό, λαογραφικό, μουσικοχορευτικό ταξίδι, που συνδιοργανώνουν, η Αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας; και η Ένωση Ποντίων ''Η Μαύρη Θάλασσα'', το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ώρα 19.00


''Από τις πλαγιές της Πίνδου, στα παρχάλια του Πόντου''. 
Ένα ιστορικό, λαογραφικό, μουσικοχορευτικό ταξίδι, που συνδιοργανώνουν, η Αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας; και η Ένωση Ποντίων ''Η Μαύρη Θάλασσα'', το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19.00'. στη Στέγη των Κραψιτών, Ηπείρου 41 & Αγίου Δημητρίου, στον Άγιο Δημήτριο(Μπραχάμι).
Με την ομιλία του θα μας ταξιδέψει ο Ηπειρώτης ιστορικός Λευτέρης Παπακώστας, με την συνοδεία Ηπειρωτών και Ποντίων μουσικών.
«Από τις πλαγιές της Πίνδου στα παρχάρια του Πόντου».
Αδελφότητα Απανταχού Κραψιτών Αθήνας & ΄Ενωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα».
Η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Αδελφότητας Κραψιτών θα καλωσορίσουν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στις 7:00 μ.μ. στη στέγη των Κραψιτών (πεζόδρομος Ηπείρου 41 έναντι πλ. Άρη Βελουχιώτη στον Άγιο Δημήτριο) όλους εσάς που θα θέλατε να είστε παρόντες σε ένα πολιτιστικό δρώμενο.
Την αναμόχλευση του θυμικού δύο διαφορετικών κόσμων που θα ενωθούν μαζί σε ένα λαογραφικό και μουσικοχορευτικό ταξίδι πίσω στην Ιστορία, όπου με τη βοήθεια του Ιστορικού Λευτέρη Παπακώστα , θα ζωντανέψουν οι μνήμες, θα ακούσουμε ήθη και έθιμα, μουσικά ακούσματα, γεύσεις και αρώματα των δύο τόπων.
Η εκδήλωση πλαισιώνεται από τους μουσικούς της Ένωσης Ποντίων "Η Μαύρη Θάλασσα", Γιάννη Φωτιάδη, Γιάννη Καζαντζίδη, Φώτη Κοζυράκη, Παναγιώτη Καζαντζίδη και Γιώργο Σαρσαρίδη και της Αδελφότητα Απανταχού Κραψιτών Αθηνών από την κομπανία του Πέτρου Χαλκιά.
Στα «Παρχάρια» ή αλλιώς Γαϊλάδες για τους Έλληνες του Πόντου
Εσύ έλα α’ σο παρχάρ’, εγω α’ σην ξενητείαν, τ’ ομμάτια μ’ εσκοτείνεψαν α’ σην αροθυμίαν.
Στις Κορφές της Πίνδου και στο όρος Λάμκος για τους Κραψίτες Ηπειρώτες
Άιντε καλώς μωρέ καλώς ανταμωθήκαμαν. Άιντε εμείς οι ντερτιλήδες, μωρέ παιδιά καημένα, εμείς οι ντερτιλήδες παιδιά ξενιτεμένα.
Πρόκειται για μια εκδήλωση που την έχουν επιμεληθεί οι κυρίες, Ράνια Χρυσοχοϊδου-Κανάκη πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» και η κα Ελένη Καντζέλη πρόεδρος της Αδελφότητας Κραψιτών Αθηνών, καθώς και τα Διοικητικά συμβούλια των δύο συλλόγων.
Θα προσφερθεί τσίπουρο και παραδοσιακά εδέσματα από τις κυρίες των δύο συλλόγων.
Καλώς να ανταμωθούμε!

Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Ηπειρωτών διοργανώνει διάλεξη με τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τέλη Τύμπα, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ..


Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Ηπειρωτών διοργανώνει διάλεξη με τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τέλη Τύμπα, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ..
Είσοδος ελεύθερη.

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Σωσίνου για την επέτειο του «Έπους του ΄40»

Πραγματοποιήθηκαν  το πρωί της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018 οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «Έπους του ΄40» στην Ιερά Μονή Σωσίνου.
Μετά την Θεία Λειτουργία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο  και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ομιλία και απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές των σχολείων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Δημοτική Αρχή, Αστυνομικές και Στρατιωτικές Αρχές και αρκετοί κάτοικοι από τον Παρακάλαμο, τα γύρω χωριά, αλλά και επισκέπτες  από άλλες περιοχές.

Η Mάχη της Γκραμπάλας


Το άρθρο  αναφέρεται στην μάχη της Γκραμπάλας.

Στις 2 Νοεμβρίου το πρωί οι Ιταλοί είχαν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για την αποφασιστική τους επίθεση και από τις 09:00 σμήνη ιταλικών αεροσκαφών σε διαδοχικά κύματα άρχισαν να βομβαρδίζουν τον Τομέα Νεγράδων και ιδιαίτερα τη Γκραμπάλα, το Καλπάκι, τη Μονή Βελάς, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και τη γέφυρα Μαζαράκη, χωρίς όμως σοβαρά αποτελέσματα. Βομβάρδισαν επίσης τα Ιωάννινα με αρκετές ζημιές και θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. 
Τις μεσημβρινές ώρες αποχώρησε η αεροπορία και άρχισε σφοδρός βομβαρδισμός της τοποθεσίας από το ιταλικό πυροβολικό, με μεγαλύτερη πυκνότητα κατά της τοποθεσίας Ελαίας-Γκραμπάλας, με ασήμαντα όμως και πάλι αποτελέσματα.
Στο μεταξύ τμήματα της Μεραρχίας «Φερράρα», η οποία είχε ενισχυθεί και με άρματα από τη Μεραρχία «Κενταύρων», άρχισαν να κινούνται κατά του Τομέα Νεγράδων και στις 15:00 εκτόξευσαν την πρώτη τους επίθεση από πολλές συγχρόνως κατευθύνσεις, με ιδιαίτερη βαρύτητα κατά των υψωμάτων Γκραμπάλα και Ψηλορράχη. 
Η επίθεση, παρά την προετοιμασία της και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που είχαν προηγηθεί, αποκρούστηκε με σοβαρές απώλειες για τους Ιταλούς. Έτσι η ημέρα της 2ας Νοεμβρίου πέρασε χωρίς οι Ιταλοί να μπορέσουν να διαρρήξουν την τοποθεσία Ελαίας.
Στην απόκρουση της ιταλικής επιθέσεως συνέβαλε αποφασιστικά και το ελληνικό πυροβολικό, το οποίο, βάλλοντας με καταιγιστικά και εύστοχα πυρά κατά των επιτιθεμένων, τους αποδιοργάνωσε και τους ανάγκασε να κινούνται με αργό ρυθμό ή να ανακόπτουν την κίνηση τους, εξαιτίας των απωλειών. 
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επίλεκτα τμήματα ιταλικού πεζικού, ενισχυμένα και με Αλβανούς, κατόρθωσαν να αιφνιδιάσουν ελληνικό τμήμα, δυνάμεως λόχου περίπου, που κατείχε το ύψωμα Γκραμπάλα, να το ανατρέψουν και να καταλάβουν το ύψωμα. 
Η κατάληψη όμως αυτή δε διάρκεσε για πολύ, γιατί τις πρωινές ώρες της 3ης Νοεμβρίου τα ελληνικά τμήματα ενήργησαν αντεπίθεση και με αγώνα με τη λόγχη ανακατέλαβαν τη Γκραμπάλα. 
Ο εχθρός εγκατέλειψε σ' αυτή 20 νεκρούς, 6 αιχμαλώτους και πολλά όπλα και πυρομαχικά.

Εκταφή Ιταλών αλλά και Ελλήνων στρατιωτών από το νεκροταφείο στο Σκίπη


Η εκταφή  των Ιταλών αλλά και Ελλήνων από το νεκροταφείο στο Σκίπη έγινε στις 18 Νοεμβρίου 1961.
Δεν πέρασε μια ώρα από το δημοσίευμα στο Πωγώνι και ένα ανέλπιστο στοιχείο δημοσίευσε ο φίλος Βασίλης Γιαννάκης, που διαχειρίζεται το αρχείο του παλιού δασκάλου Κρανα Σπ., που δίδαξε στο Αργυροχώρι τη χρονιά που οι Ιταλοί έκαναν εκταφή στο νεκροταφείο στο Σκίπη.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ" 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1962

Ο Μπαρμπα Λοίζος απο το Δελβινάκι. "Τέσσερα σακιά, τέσσερις άνθρωποι, 
αυτός είναι ο πόλεμος"
Ο δάσκαλος Αργυροχωρίου Σπύρος Κρανάς, από τους Μελιγγούς της Δωδώνης, με
τους μαθητές  του και μερικούς κατοίκους του Αργυροχωρίου στον τόπο της εκταφής
Tasos Kastanis

Η μάχη στο Καλπάκι


Στις 7 Απριλίου 1939 στρατεύματα του Μουσολίνι κατέλαβαν την Αλβανία. Όλα έδειχναν πλέον πως η ιταλική εισβολή στην Ελλάδα ήταν θέμα χρόνου.
Στις 15 Αυγούστου του 1940 τορπιλίστηκε άνανδρα από το ιταλικό υποβρύχιο Delfino, το εύδρομο ΕΛΛΗ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Τήνου.
Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτέλεσε την κορύφωση των ιταλικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας και της ουδετερότητας που είχε επιλέξει ο Ιωάννης Μεταξάς.
Το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου είχε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση στην προσπάθεια του να ισορροπήσει μεταξύ των διπλωματικών σχέσεων του με την Αγγλία και τη Ναζιστική Γερμανία. Παράλληλα είχε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες για την προετοιμασία πολέμου.
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 στις 03.00, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι φθάνει στην οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά και του παραδίδει το ιταλικό τελεσίγραφο ζητώντας την ελεύθερη διέλευση ιταλικών στρατευμάτων και τον έλεγχο στρατηγικών σημείων της χώρας. 
Η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά στο ιταλικό τελεσίγραφο «Alors, c'est la guerre» (γαλλικά:«Λοιπόν, έχουμε πόλεμο») πέρασε στον τότε ελληνικό τύπο με τη λέξη ΟΧΙ εκφράζοντας με το καλύτερο τρόπο το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα απέναντι στις ιταλικές αξιώσεις και αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να δώσει την απάντηση του στο πεδίο της μάχης και να υπερασπιστεί τα σύνορα του.

Οστεοαρθρίτιδα: Γιατί δεν πρέπει να σας ακινητοποιεί ο πόνος


Η οστεοαρθρίτιδα είναι κάτι που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αναμένουν ότι θα εκδηλώσουν με το πέρασμα του χρόνου. Ήδη πάσχουν από αυτήν περισσότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις προσεχείς δεκαετίες. 
Η πιο συχνή θέση ανάπτυξή της είναι το γόνατο. Υπολογίζεται ότι το 3,6% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο (πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι) πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, ενώ από οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο πάσχει το περίπου 1%των ενηλίκων. 
Αν και η συχνότητα της οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται με την ηλικία, αυτό δεν σημαίνει ότι την εκδηλώνουν μόνο ηλικιωμένοι. Με την εξάπλωση της παχυσαρκίας ολοένα περισσότεροι 30άρηδες ή και 20άρηδες παρουσιάζουν αρθριτικές βλάβες, ιδιαίτερα στα γόνατά τους, και κάποιοι αναγκάζονται να υποβληθούν σε εγχείρηση (αρθροπλαστική γόνατος) για να αντικαταστήσουν την φθαρμένη άρθρωση.
Πριν γίνει αυτό, όμως, οι αρθριτικές βλάβες έχουν μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. «Η οστεοαρθρίτιδα εξ ορισμού είναι μία κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις, και σχεδόν μοιραία οι πάσχοντες περιορίζουν τηνκινητικότητά τους για να μην πονάνε», λέει ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr ). «Η ακινησία, όμως, είναι ό,τι χειρότερο για τις αρθρώσεις, διότι αποδυναμώνει τους μυς και τους συνδέσμους με συνέπεια να αδυνατούν να συγκρατήσουν τα οστά στη θέση τους και να εντείνεται ο πόνος και η δυσκαμψία».