Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Συλλυπητήρια για την απώλεια του Βασίλη Μάντζιου


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βασίλη Μάντζιου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει.

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων


Κατασχέθηκαν συνολικά -5.125- κυνηγητικά φυσίγγια που δεν έφεραν αναγνωριστικό αριθμό παρτίδας (LOT)

Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας για την τήρηση της νομοθεσίας περί όπλων, συνελήφθησαν χθες (05-02-2020) το μεσημέρι σε περιοχές της Πρέβεζας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο ημεδαποί (μία γυναίκα και ένας άνδρας), κατηγορούμενοι για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες κατείχαν εντός των καταστημάτων που διατηρούν, κουτιά με κυνηγητικά φυσίγγια, τα οποία δεν έφεραν αναγνωριστικό αριθμό παρτίδας (LOT) και ήταν έτοιμα προς πώληση.
Πιο αναλυτικά, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 σε κατάστημα ιδιοκτησίας του ημεδαπού συλληφθέντα, -186- κουτιά που περιείχαν συνολικά -4.650- κυνηγητικά φυσίγγια,
 σε κατάστημα ιδιοκτησίας της ημεδαπής συλληφθείσας, -19- κουτιά που περιείχαν συνολικά -475- κυνηγητικά φυσίγγια.
Επιπρόσθετα, σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, σε βάρος τριών ιδιοκτητών – εκπροσώπων των επιχειρήσεων κατασκευής των παραπάνω κατασχεθέντων φυσιγγίων.
Οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ώρα 09:30


Την Παρασκευή 07-02-2020, και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Έγκριση του από 27-01-2020 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 08-01-2020 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ηλεκτροφωτισμός επί της 2ης επαρχιακής οδού στην περιοχή εγκατάστασης προσφύγων στην Κατσικά», προϋπολογισμού 104.500,00 € με ΦΠΑ.
2. Έγκριση του από 30-01-2020 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 30-01-2020 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού προς Αμπελιά», προϋπολογισμού € 74.400,00 € με Φ.Π.Α.
3. Έγκριση του από 04-02-2020 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας του συνοπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού, για την υλοποίηση του υποέργου «Εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του εθνικού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού € 60.000,00 με ΦΠΑ.
4. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός ξερών πλατάνων και λοιπών δέντρων περιοχής Αράχθου στην παλαιά γέφυρα Ανηλίου (παροχή υπηρεσιών)».
5. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διευθέτησης Βάρδα ποταμού για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων (παροχή υπηρεσιών)».
6. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας οδού από Πλακανίδια-Παλιουράκι και σύνδεσή της με επαρχιακή οδό», αναδόχου Γ.Ν&Θ.ΘΩΜΑΣ Ο.Ε.», μέχρι την 29-04-2020.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Συλλυπητήρια για την απώλεια του Βασίλη Μάντζιου


Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος θέλει να εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια ενός σημαντικού παράγοντα των Ιωαννίνων και του Ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου, του Βασίλη Μάντζιου.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Πρόσκληση για τη συμμέτοχη στο πρόγραμμα για την κινητικότητα των νέων Ελλάδας-Αυστραλίας «Work and Holiday Visa»


Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης καλεί τους νέους που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα κινητικότητας για νέους Ελλάδας-Αυστραλίας (Work and Holiday Visa) και έχουν συμπληρώσει το 18οέτος της ηλικίας τους αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το 31ο,να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση της επιστολής-βεβαίωσης, η οποία περιλαμβάνει δήλωση ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει συναινέσει ως προς την παραμονή των Ελλήνων νέων στο Μέρος Υποδοχής (Αυστραλία) και τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις 6/11/2019έως 10/06/2019.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα καθορίζονται στο αρθ. 1 του νόμου 4353/2015 (ΦΕΚ 173 Α’).  
Τα δικαιολογητικά, η διαδικασία επεξεργασίας τους και οι προϋποθέσεις χορήγησης ή μη της επιστολής-βεβαίωσης, με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση συναινεί για την παραμονή των Ελλήνων νέων στην Αυστραλία, καθορίζονται στην αριθ. 212712/05.12.2017 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’4488).
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση ή ταχυδρομικώς στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γενική Γραμματεία Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ., Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Αν.Παπανδρέου 37, 151 80 Μαρούσι Αττικής. Στην περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής χρειάζεται γνήσιο της υπογραφής στις υπεύθυνες δηλώσεις.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική σελίδα: https://www.mfa.gr/australia/en/greece/greece-and-australia/work-and-holiday-visa.html  και για την έκδοση της επιστολής-βεβαίωσης από το Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων: neagenia.int@minedu.gov.gr

Κοινό αίτημα Ριζόπουλου, Ζάψα, Δημητρίου για συνάντηση με Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη

Κοινή επιστολή απέστειλαν στο πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κ. Σταύρο Παργανά οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σπύρος Ριζόπουλος, κ. Γιώργος Ζάψας και κ. Δημήτρης Δημητρίου.
Με την επιστολή τους κάνουν γνωστό το αίτημα για ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τον κ. Μηταράκη, η οποία είχε συμφωνηθεί  στο προηγούμενο Συμβούλιο, ή, ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ του κ. Μηταράκη και των επικεφαλής των παρατάξεων.
Από την πλευρά των οριζόντων Ηπείρου καλωσορίζουμε την κοινή πρωτοβουλία και υποσχόμαστε συνέχεια στις κοινές πρωτοβουλίες.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, ώρα 10:00 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 Έχοντας υπόψη:
 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
 Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού
μελών Ο.Ε.
 Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της
Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής
Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 11η Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Τρίτη & ώρα 10.00 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Σύνταξη έκθεσης και κατάρτιση του απολογισμού, ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2017 Δήμου Πωγωνίου.
2. Περί έγκρισης απολογισμού – ισολογισμού έτους 2018 του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Κοινότητας Βήσσανης.
3. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2020 του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Κοινότητας Βήσσανης.
4. Περί έκδοσης πρόσκλησης για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση μιας άπορης κόρης δημότισσας της Τοπικής Κοινότητας Βήσσανης (που έχει συνάψει γάμο κατά το έτος 2019) του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».
5. Περί έγκρισης απολογισμού – ισολογισμού έτους 2018 του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» Κοινότητας Βήσσανης.
6. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2020 του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» Κοινότητας Βήσσανης.
7. Περί έκδοσης πρόσκλησης για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχές οικογένειες καταγόμενες από Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» για το έτος 2019.
8. Περί έγκρισης απολογισμού – ισολογισμού έτους 2018 του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ
ΔΑΛΛΑ» Κοινότητας Δελβινακίου.
9. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2020 του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» Κοινότητας Δελβινακίου.
10. Έγκριση αρ.2/31-1-20 (Θέμα 3ο) Πρακτικού Τ.Σ. Δελβινακίου σχετικά με τη χορήγησης υποτροφίας για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 από το κληροδότημα «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ»
μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τον έλεγχο των δικαιολογητικών.
11. Περί έγκρισης έκδοσης και όρων πρόσκλησης χορήγησης υποτροφίας σε πτυχιούχους νομικών
ή πολιτικών επιστημών δημοτών Δελβινακίου από το κληροδότημα «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ » Τ.Κ. Δελβινακίου για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
12. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2020 του Κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Κοινότητας Λάβδανης.
13. Υποβολή τεχνικού προγράμματος έτους 2020 για έγκριση αυτού και εγγραφή των έργων στον προϋπολογισμό του κληροδοτήματος «ΑΓ. ΚΟΣΜΑ».
14. Έγκριση της υπ. αρ. 7/20 Α.Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Αναμόρφωση 1η του προϋπολογισμού έτους 2020 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου».
15. Απευθείας ανάθεση του έργου «Γεώτρηση Κοινότητας Λάβδανης» με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
16. Έγκριση πρακτικού κλήρωσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πωγωνίου προσωρινής και οριστικής
παραλαβής έργων.
17. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Ύδρευση – Αποχέτευση Δήμου
Πωγωνίου» αναδόχου Π.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.
18. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση οδών
Τ.Κ. Κάτω Μερόπης , Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη – εντός οικισμού».
19. Έγκριση 1ου πρακτικού ανάδειξης προσωρινού αναδόχου του έργου «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τις Τ.Κ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής».
20. Καθορισμός όρων πλειοδοτικής φανερής δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων των συστάδων 7γ & 7δ Βασιλικού, 3α Ρουψιάς, 2ε Χαραυγής, 3γ Δολού και 4γ Μαυρονόρους Δήμου
Πωγωνίου.
21. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένων πιστώσεων για την πραγματοποίηση αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμου Πωγωνίου.
22. Εξέταση αιτήσεων για διαγραφή τελών ύδρευσης Δ.Ε. Άνω Καλαμά.
23. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 2η  αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου.
24. Ορισμός δικηγόρου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων (Τακτική Διαδικασία) προκειμένου να εκπροσωπήσει τον Δήμο Πωγωνίου προς απόρριψη της από 4/12/2019 με αριθμ. 115/4-12-2019 Αγωγής που άσκησε ο Χρήστος Ζέκιος του Χαραλάμπους.
25. Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης κατόπι αιτήματος Προέδρου επιτροπής προστασίας δημοτικής περιουσίας Δ.Ε. Δελβινακίου.
26. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων Δήμου Πωγωνίου.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Σεισμική δόνηση 4,7 R, 39 χλμ ανατολικά της Άρτας


Σεισμική δόνηση έντασης 4,7 R σημειώθηκε στις 11:24  την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, με επίκεντρο 39 χλμ ανατολικά της Άρτας.
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση Κτηματογράφησης

Αυξήθηκε εντυπωσιακά η συμμετοχή των πολιτών το τελευταίο εξάμηνο. 

Ολοκληρώθηκε η συλλογή δηλώσεων στο 93% της Επικράτειας.


Με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινήθηκε η πορεία Κτηματογράφησης της χώρας το τελευταίο εξάμηνο, όπως υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχεία του Κτηματολογίου. 
Η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες ημέρες. Πλέον, η ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων θα καλύπτει στο τέλος Φεβρουαρίου το 93% της Επικράτειας και θα εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας, καθώς και ορισμένες κατά τόπους συλλογές δηλώσεων στην περιοχή των Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας (Ολοκληρώνονται τέλος Μαρτίου).
Είναι ενδεικτικό πως από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 συγκεντρώθηκαν πάνω από 6.553.651 δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης) καθιστώντας εφικτή και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κτηματογράφησης.
Ακόμα και στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες δηλώσεων οι πολίτες συνεχίζουν να δηλώνουν με εντατικούς ρυθμούς τα ακίνητα τους στα κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία καθώς και ηλεκτρονικά. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως 1 στους 5 πολίτες υπέβαλαν την δήλωση ατομικής τους ιδιοκτησίας ηλεκτρονικά.

Πολιτιστικός Σύλλογος Γεροπλάτανου Πωγωνίου: Κοπή πίτας την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι στο Οld post, στα Γιάννενα


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γεροπλάτανου Πωγωνίου κόβει την πίτας του, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι,  στο Οld post,  στα Γιάννενα.

Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων: Διάλεξη του κ. Στέφανου Τσιόδουλου, με θέμα: “Η ζωγραφική σε οικίες του βορειοελλαδικού χώρου” την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
H Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων έχει την τιμή να σας προσκαλέσει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 12:00 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια), στην ομιλία του κυρίου Στέφανου Τσιόδουλου, Επίκουρου Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο προσκεκλημένος θα ομιλήσει με θέμα:
“Η ζωγραφική σε οικίες του βορειοελλαδικού χώρου”
(18ος-19ος αι.)
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας

Κατερίνη Λιάμπη       Γεώργιος Ζάχος

Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων «Ο Πύρρος»: Κοπή πίτας την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00, στο Κέντρο "Ευοίωνος" Κρυστάλλη 42, Άγιοι Ανάργυροι


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων «Ο Πύρρος» κόβει την πίτας του, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00, στο Κέντρο "Ευοίωνος", Κρυστάλλη 42,  Άγιοι Ανάργυροι.

Σύγχρονες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας


Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Όταν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθάει, τότε οι βιολογικές θεραπείες, η προηγμένη αρθροσκόπηση, οι νέες, Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές-M.I.S αρθροπλαστικής, οι «ρομποτικά» υποβοηθούμενες αρθροπλαστικές με το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ ή η χρήση πλοηγών (navigator) ή ψηφιακών συστημάτων και τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast track) είναι τα σύγχρονα «όπλα» για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Τι είναι η αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των δομικών στοιχείων της άρθρωσης (γόνατου, ισχίου, ώμου). Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία και μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία, εξηγεί ο κ. Αναστάσιος  Δεληγεώργης MD, MSc., Aναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Eξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός γόνατος, ώμου & ισχίου, Πιστοποιημένος Αθλητίατρος από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, (www.tasosdeligeorgis.gr).