Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Βαγγέλης Αργύρης: Προβλήματα και προοπτική της αμπελουργίας

Ο Βαγγέλης Αργύρης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), αναφέρεται σε άρθρο του για τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αμπελοοινικός κλάδος τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει ο αμπελουργικός σχεδιασμός προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα.
«…Το μέγεθος και το είδος των προβλημάτων που επείγει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο, το υποδηλώνουν οι ίδιοι οι αριθμοί: οι αμπελουργικές εκτάσεις μειώνονται συνεχώς, με ενδεικτική τη μείωση κατά 5.000 εκτάρια από το 2009 έως το 2014, ο αμπελουργικός πληθυσμός προσεγγίζει τις 160.000, αλλά στην πλειονότητά του είναι γερασμένος, η μέση αμπελουργική εκμετάλλευση είναι μόλις 4 στρέμματα. Στοιχεία, που κάθε άλλο παρά συνάδουν με το δυναμικό προφίλ που θα περίμενε κανείς από έναν κλάδο, εξωστρεφή προ πολλού και δεκτικό στην καινοτομία. Χωρίς αμφιβολία, η αμπελουργία όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και στην προσπάθεια διείσδυσης του ελληνικού κρασιού στις ξένες αγορές μέσω του στρατηγικού σχεδίου Marketing και brading. Για τον απλό λόγο ότι οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις δεν είναι βιώσιμες.
Ο έλληνας αμπελουργός (και μιλάμε για το 82,5% του αμπελουργικού κόσμου) καλείται να είναι ανταγωνιστικός, καλλιεργώντας μόλις 4 στρέμματα, με υψηλό καλλιεργητικό κόστος και πολλαπλές επιβαρύνσεις λόγω της οικονομικής κρίσης (υπερφορολόγηση, ασφαλιστικό). Το θέμα, συνεπώς, είναι να υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τον επαγγελματισμό στην αμπελουργία και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων σε συνάρτηση πάντα με το στρατηγικό σχέδιο για το κρασί.

Άνω Καλαμάς: Σοβαρός τραυματισμός κυνηγού από αγριόχοιρο

Σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων, νοσηλεύεται με τραύματα, ένας κυνηγός από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου.

Ο κυνηγός τραυματίστηκε ύστερα από επίθεση που δέχθηκε από αγριογούρουνο.
Ο ίδιος και η παρέα του κυνηγούσαν από το πρωί της Κυριακής στην περιοχή, πάνω από την Βροντισμένη Πωγωνίου.
Στην διάρκεια του κυνηγιού  ήρθε αντιμέτωπος με ένα αγριογούρουνο από το οποίο δέχθηκε χτυπήματα, στο πόδι και στα χέρια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων όπου νοσηλεύεται και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο για την ζωή του.
Η παρέα των κυνηγών κατάφερε, τελικά, να σκοτώσει το αγριογούρουνο. 

Νέα ήττα εντός έδρας για τον Αγροτικό Αστέρα (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Α.Ε. Χουλιαράδων 0-2)

*Νέα ήττα γνώρισε στον Παρακάλαμο ο  Αγροτικός Αστέρας το απόγευμα της Κυριακής από την Α.Ε. Χουλιαράδων με σκορ 2-0 για την 5η αγωνιστική της Α΄ κατηγορίας, Hall of Brands.
Μόλις στο 3΄ σουτ του Γκόνη Πέτρου η μπάλα βρήκε το δοκάρι των φιλοξενούμενων.
Η Α.Ε. Χουλιαράδων προηγήθηκε  με γκολ του  Κακαράντζα Κυριάκου  στο 39΄.
Ο Αγροτικός Αστέρας έχασε σπουδαίες ευκαιρίες με τους Πατσούρα Ανδρέα και Γκόνη Πέτρο.

Το τελικό 0-2 έγραψε ο Λάμπρου Νικόλαος στο  65' μετά από λάθος των αμυντικών του Αστέρα.
Αγροτικός Αστέρας:
Ζota Joel, Μπαρίμης Γεώργιος (Άμρο Χρήστος 66΄), Τάσσος Παναγιώτης, Πανίδης Νικόλαος, Ζόta Romeo, Ζόta Αρσέν, Μακρής  Χρήστος, Πατσούρας Ανδρέας, Λαγιοκάπας Ευριπίδης, Νούσης Ευάγγελος, Γκόνης Πέτρος 
Α.Ε. Χουλιαράδων:
Βελτσίστας Παναγιώτης, Τσακμάκης Μάριος,  Παππάς Ευάγγελος,  Κακαράντζας Κυριάκος (Κρανάς Θεόδωρος 77΄), Τσουμάνης Παντελής,  Γεωργούλης Παναγιώτης, Ντούκας Δημήτριος, Ρέψης Χρήστος (Ηλίας Ηλίας 86΄), Λάμπρου Νικόλαος (Τάτσης Αθανάσιος 89΄),  Τσουμάνης Ανδρόνικος, Ρίζος Ρωμανός (Γεωργούλης Αλέξανδρος  64΄) 

Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017
Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Π.Α.Σ.ΚΡΑΨΗΣ 1-5
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 5-1
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 4-3
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 5-0
Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 1-0
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 2-1
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ 1-1

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 0-2


Βαθμολογία  Hall of Brands Α΄ Κατηγορία 2017-18
1.      ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ 13
2.      ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 10
3.      Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 10 
4.      Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 10
5.      ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 10
6.      ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 8
7.      ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 8
8.      Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ 8 
9.      ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 7
10.    ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 7
11.    Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 6
12.    Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 3 (3) 
13.    Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ 3 
14.    Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 3 (3)
15.    Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 1

16.    Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 0

Εξάσφαιρη η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Π.Ο.Ε.Λ. 6-1)- Πρώτη νίκη για την Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Α.Σ. Απείθαρχος 2-1)

*Εύκολο απόγευμα είχε στο Δελβινάκι η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος καθώς φιλοδώρησε τον Α.Π.Ο.Ε.Λ. με 6-1.
Το σκορ άνοιξε στο 28' ο Μυριούνης Σταύρος, ο Ναθαναήλ Νικήτας  διπλασίασε τα τέρματα στο 30', ο  Μούτας Περικλής  ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0 στο 36'. 
Στην επανάληψη ο Χαρίσης Ιωάννης έκανε το 4-0 στο 50' και ο Ζενέλης Πάτροκλος το 5-0 στο 67΄. 
Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 5-1 με τον Τσουμαγκά Χρήστο στο 75΄.
Το τελικό 6-1 έκανε ο Ναθαναήλ Νικήτας στο 87΄.
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Γέρακος Δημήτριος, Ναθαναήλ Νικήτας, Ντέλλας Κων/νος, Μούτας Περικλής,  Καπρινιώτης Ευστράτιος, Μυριούνης Σταύρος (Μπουρής Γεώργιος 67΄), Μπαλλατζία Αγκίμ Τσαραώσης Ευάγγελος, Χαρίσης Ιωάννης, Καραγιάννης Θεοχάρης (Αναστασιάδης Ευθύμιος 58΄), Ζενέλης Πάτροκλος (Τζίγκας Γεώργιος 69΄)
Α.Π.Ο.Ε.Λ.:
Τσόλης Παναγιώτης,  Παπανικολάου Κωνσταντίνος (Μπόζιος Αλκιβιάδης 67΄), Χαλούλος Δημήτριος (Πουλιος Γεωργιος 75΄), Στεφάνου Ελευθέριος, Κούτλας Βασίλειος, Σουμάγκας Χρήστος, Μπαρδάκας Γεώργιος (Παπαζώτος Ιωάννης 73΄), Χαντζάρας Φώτιος,  Τσαπέτης Παναγιώτης, Γκούμας Κωνσταντίνος,  Γκούμας Ιωάννης


*Την πρώτη νίκη και μάλιστα με ανατροπή στο πρωτάθλημα για την νέα αγωνιστική περίοδο πέτυχε στο Κεφαλόβρυσο η τοπική Αναγέννηση επί του Α.Σ. Απείθαρχος με σκορ 2-1.
Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 27' με τον  Ζιάρα Ευάγγελο με 0-1.
Ο Γκορίτσας Παναγιώτης ισοφάρισε για τους γηπεδούχους σε 1-1 στο 51'.

Ο Καλησπεράτης Ιωάννης με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 77' έγραψε το τελικό 2-1 για την Αναγέννηση.
Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου:

Πορίκης Μιχαήλ, Τασιος Αλέξανδρος, Χατζόπουλος Σπυρίδων-Ιωάννης, Πότσης Θεόδωρος, Γκορίτσας Παναγιώτης, Συμεωνίδης Θεόφιλος, Μπάσιος Χρήστος, Στεφάνου Χρήστος (Τσούκας Κωνσταντίνος 75΄), Μπάφας Ιωάννης Καλησπεράτης Ιωάννης, Πριαβάλης Αναστάσιος (Ντόντης Βασίλειος 51΄)
Α.Σ. Απείθαρχος:
Χασάνης Κωνσταντίνος, Γκέγκας Στρατηλάτης Συμεών,
Πυρετζίδης Κωνσταντίνος (Μπότης Βασίλειος 51΄), Διβάνης Κωνσταντίνος, Ζιάρας Ευάγγελος, Κοντογιάννης Βασίλειος, Μπειντουλλάι Ίγκλι, Στογιάννης Συμεών (Ντόντης Ευάγγελος 81΄), Γιαννειός Παρασκευάς, Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος (Βλάχος Νικόλαος 85΄), Βαντσής Δημήτριος (Πανάρετος Θεοφάνης 81΄)


Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο, MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017
Α.Ε. ΚΑΡΥΩΝ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 0-6
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 0-0
Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 0-6
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ 2-1  
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. 6-1
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 5-1
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 2-2

ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2-2


Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής
1. Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 15
2. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 13
3. ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 11
4. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009  10
5. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 10
6. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 9
7. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 8
8. Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 8 
9. Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ 6 
10. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 5
11. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 4
12. Α.Ε. ΚΑΡΥΩΝ 4 
13. Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ 3 
14. Α.Π.Ο.Ε.Λ. 3
15. Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 1

16. Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 1

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν σε κλοπές γεωργικών εργαλείων, μηχανημάτων και εξαρτημάτων από αγροκτήματα σε χωριά του κάμπου της Άρτας

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 44, 17, 16 και 15 ετών, μέλη της συμμορίας
Εξιχνιάστηκαν μέχρι στιγμής είκοσι πέντε (25) υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων σε αγροκτήματα

Επίσης, συνελήφθη και ένας 38χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης επιχείρησης εμπορίας παλαιών σιδήρων (scrap), κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία δύο ακόμη ημεδαπών, 18 και 17 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν ως μέλη της συμμορίας στη διάπραξη των κλοπών
Στο πλαίσιο ερευνών, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλοπιμαίων
Στα ίχνη και στη συνακόλουθη εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας ημεδαπών, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε κλοπές γεωργικών εργαλείων, μηχανημάτων και εξαρτημάτων από αγροκτήματα σε χωριά του κάμπου της Άρτας, οδήγησε η ανάλυση του τρόπου δράσης και η συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας.
Για την υπόθεση, συνελήφθησαν ως μέλη της συμμορίας, τέσσερα άτομα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, που έλαβε χώρα πρωινές ώρες χθες (07-10-2017), σε διάφορες περιοχές της Άρτας.
Πρόκειται για τέσσερις ημεδαπούς, ηλικίας 44, 17, 16 και 15 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατά περίπτωση κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και της παράβασης του Νόμου περί Όπλων.
Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθη και ένας 38χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης επιχείρησης εμπορίας παλαιών σιδήρων ( scrap ), σε βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ενώ επιπρόσθετα έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία δύο ακόμη ημεδαπών, ηλικίας 18 και 17 ετών, μελών της σπείρας.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προαναφερόμενοι δράστες, οι οποίοι συνδέονται συγγενικά μεταξύ τους, σχημάτισαν εγκληματική ομάδα, ενεργώντας από τον Μάιο του 2017, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους, από τη διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων σε αγροκτήματα σε χωριά του κάμπου της Άρτας.
Αναλυτικότερα, οι ανωτέρω διαρρήξεις διαπράχθηκαν από τα μέλη της ομάδας, με την ίδια ή διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, με τον ίδιο τρόπο (modus operandi ), ήτοι παραβιάζοντας τις αποθήκες των αγροτεμαχίων, από τις οποίες αφαιρούσαν κυρίως γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα είτε παραβιάζοντας σταθμευμένα στα αγροτεμάχια αυτοκίνητα (τρακτέρ – Ι.Χ. αυτοκίνητα), από τα οποία αφαιρούσαν διάφορα εξαρτήματά τους.
Συγκεκριμένα, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της δράσης τους, ενεπλάκησαν, σε τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων σε αγροκτήματα σε χωριά του Κάμπου της Άρτας (Φιλοθέη, Κωστακιοί, Καλαμιά, Καλογερικό, Λουτρότοπος, Κιρκιζάτες, Γραβριά, Περάνθη, Ράχη, Χαλκιάδες, Καμπή, Άγιος Σπυρίδωνας, Γλυκόριζο, Αμφιθέα κ.α.) και συγκεκριμένα σε:
είκοσι κλοπές από αποθήκες αγροτεμαχίων, κατά τις οποίες αφαίρεσαν γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα (τροχούς, χορτοκοπτικά και ποτιστικά μηχανήματα, αλυσοπρίονα, ηλεκτροσυγκολλήσεις, μικροεργαλεία, πριόνια, κλαδευτήρια, μοτέρ, μπαταρίες κ.α.).
τρεις κλοπές από αποθήκες αγροτεμαχίων, κατά τις οποίες αφαίρεσαν δύο καραμπίνες και άλλα αντικείμενα.
δύο κλοπές από σταθμευμένα σε αγροκτήματα αυτοκίνητα, από τα οποία αφαίρεσαν διάφορα εξαρτήματα (μπαταρίες, ιμάντες, φανάρια, κλειδιά κ.α.).
Επίσης, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες μεταπωλούσαν τα κλοπιμαία αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος ενώ επίσης διαπιστώθηκε ότι μετέβαιναν και σε επιχείρηση εμπορίας παλαιών σιδήρων (scrap), ιδιοκτησίας του 38χρονου συλληφθέντα, όπου και πωλούσαν μέρος των κλοπιμαίων.
Σε διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια των συλληφθέντων σε διάφορες περιοχές της Άρτας καθώς και στην παραπάνω επιχείρηση, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλοπιμαίων, τα οποία και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους και συγκεκριμένα:
τρία αλυσοπρίονα
δύο χορτοκοπτικά μηχανήματα
δύο βαριοπούλες
τέσσερα ζαντολάστιχα
τρία ηλεκτρικά δραπανοκατσάβιδα
μία καραμπίνα και δώδεκα φυσίγγια cal 12
ένα μεταλλικό τσεκούρι
ένας τροχός
μία συσκευή dvd player
χάλκινο καζάνι, χάλκινες ψεκαστήρες και χάλκινα οικιακά σκεύη
καλώδια χαλκού
διαρρηκτικά εργαλεία και εξοπλισμός (πένσες, κατσαβίδια, κάβουρας, πολυγωνικά κλειδιά, σκύλα).
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκε και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ως μέσο τέλεσης και μεταφοράς των προϊόντων των κλοπών.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής και Πολυφωνικό Εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Έναρξη της νέας περιόδου λειτουργίας τους, τη Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, Ομόνοια 

Ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Ανανεώνουν για την νέα χρονική περίοδο 2017-2018, τη δυναμική τους παρουσία στην παραδοσιακή μουσική και τη πολυφωνία, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής  και το Πολυφωνικό Εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. 
Ως αποτέλεσμα της προσφοράς και των 2 τμημάτων, αλλά και της σημαντικής τους παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα και των πολυποίκιλων εκδηλώσεων που έχουν συμμετάσχει και καταχεροκροτηθεί, έρχεται η νέα περίοδος που αρχίζει τις επόμενες μέρες.
Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ αρχίζει τα μαθήματα της, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2016, ώρα 17.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, στη πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια. Ομοίως το Πολυφωνικό Εργαστήρι της ΠΣΕ, αρχίζει τη νέα περίοδο, την ίδια μέρα, τη Τρίτη  17 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18.00', στο προαναφερόμενο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών.
Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Τρίτη, ώρα 17.00'-18.00', για τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής και ώρα 18.00'-19.00', για το Πολυφωνικό Εργαστήρι, στο Πνευματικό  Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, στη πλατεία Κοτζιά, στην Ομόνοια.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα μαθήματα, πέραν των παλαιών χορωδών, που όλοι έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους και τη νέα περίοδο, μπορούν και για τα 2 τμήματα να δηλώσουν την επιθυμία τους για συμμετοχή, στο μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ και υπεύθυνη Χορωδιών,  Μαίρη Καραγιώργου, στο τηλέφωνο 6932559765.
Καλή  και επιτυχημένη χρονιά, για όλους.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

105 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Πογδόριανης, 17 Οκτωβρίου 1912 (σημ. Παρακάλαμος)

Στις 17 Οκτωβρίου 1912 οι Τούρκοι έκαψαν στην Πογδόριανη (σημ. Παρακάλαμος) 6 από τους 7 συνοικισμούς, το Ρεπετίστη, τη Μόσιορη, την Αρετή και τους Κουκλιούς.
Μέσα στα θύματα των Τούρκων, 11 από την Πογδόριανη (σημ. Παρακάλαμος), ήταν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σωσίνου, Φιλόθεος και η αδελφή του Αλεξάνδρα.
Πρόταση:
1. Να τελείται μνημόσυνο κάθε χρόνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος στην τακτική λειτουργία στον Άγιο Παντελεήμονα και τρισάγιο στον τάφο του Φιλόθεου.
2. Να συμπεριληφθεί στην ομιλία της  εκδήλωσης για τον Παύλο Μελά, η καταγωγή του οποίου από την Παηδονιά, δικαιολογεί την κοινή εκδήλωση, που θα πρέπει να γίνει θεσμός από το προσεχές έτος και για κάθε έτος.
3. Να στηθεί μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων, σε μέρος που να είναι εύκολα διακριτό π.χ. άγαλμα Παύλου Μελά, Σχολείο Παρακαλάμου, Σώσινο κλπ. 
17 Οκτωβρίου 1912: Εκατόν πέντε χρόνια από το κάψιμο της Πογδόριανης (Παρακάλαμος) από τους Τούρκους
 Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το μνημειώδες έργο του αείμνηστου Ανδρέα Κ. Γκόγκου «Παρακάλαμος» (Πρώτος τόμος, σελ. 781).

"Στις 5 Οκτωβρίου 1912 άρχισαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι που κράτησαν δέκα μήνες, με σκοπό την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό.
Τα αντάρτικα σώματα που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο και ήταν σε συνεννόηση με την Ηπειρωτική Εταιρεία δυνάμωσαν τη δράση τους και συγκροτήθηκαν και άλλα. Αναφέρονται μεταξύ άλλων τα σώματα: του Μέμου στο βόρειο τμήμα του Κασιδιάρη από την ανατολική του πλευρά, των Λεοντόπουλου και Έξαρχου στη δυτική πλευρά του Κασιδιάρη, του Φουρτούνα στην περιοχή της Βάλτιστας (Χαραυγή) και Καστάνιανης, των Λιόλιου, Κολοβού και Πάντου στην ανατολική πλευρά της Μουργκάνας.
Σκοπός των αντάρτικων ομάδων ήταν να απασχολούν τον τουρκικό στρατό στα μετόπισθεν για να διευκολύνουν τον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Πολέμου για την απελευθέρωση της Ηπείρου.
Στις 7 Οκτωβρίου 1912 ο καπετάν Κρομμύδας (συνωμοτικό ψευδώνυμο του δασκάλου Σπύρου Μήτση από την Ιερομνήμη) με την ομάδα του, που αποτελείτο από 40 ένοπλους άνδρες, έκαψε το κοτσέκι (αποθήκη αγροτικών προϊόντων που συνέλεγαν ως φόρους οι Οθωμανοί) και το καρακόλι (αστυνομικό σταθμό) της Πογδόριανης και άλλα 15 κοτσέκια της περιοχής.
Η Πογδόριανη εκείνη την εποχή ήταν τσιφλίκι του Αχμέτ Εγιούπ Πασά και περιελάμβανε τις σημερινές κοινότητες Παρακαλάμου, Ρεπετίστας, Μαυρονόρους και Αρετής, που όλες μαζί είχαν έκταση 37 χιλιάδων στρεμμάτων. Γι’ αυτό και το κοτσέκι της Πογδόριανης ως το πιο μεγάλο της περιοχής είχε δίπλα του και καρακόλι, ήταν ο κυριότερος στόχος του Κρομμύδα.
Μαζί με τα κτίρια του κοτσεκιού κάηκαν και όλα τα αγροτικά προϊόντα που ήταν μέσα σ’ αυτό: σιτάρια, κριθάρια, καλαμπόκια, όσπρια, καρύδια κ.α. Ότι απέμεινε άκαγο ή μισοκαμένο το πήραν οι κάτοικοι του χωριού.
Ο Σούμπασης (αντιπρόσωπος του οθωμανικού Δημοσίου ή των τσιφλικάδων) Ιμπραήμ εφέντης και οι άλλοι Τούρκοι, φύλακες, φρουροί και υπάλληλοι του κοτσεκιού, είχαν πάει στα Γιάννινα μαζί με τους αστυνομικούς του καρακολιού.

Από την 1 Οκτωβρίου άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας

Άλλαξαν από την 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας και πλέον, σε ισχύ, τέθηκε η χειμερινή περίοδος.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, κατά τη χειμερινή περίοδο, οι ώρες κοινής ησυχίας ισχύουν από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
Οι παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, διώκονται σε βαθμό πταίσματος.

Προς τούτο οι πολίτες δύνανται να απευθύνονται στην αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλλουν έγκληση σε βάρος των παραβατών.

Τοποθέτηση της Μερόπη Τζούφη για τα προβλήματα προσφύγων με αναπηρία

Οι εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για τα προβλήματα προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπή της Βουλής για τα Θέματα των ΑμεΑ, από τις ερευνήτριες του διεθνούς οργανισμού κ.κ. Ε. Κοσσέ και Ε. Cerimovic.
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη ανέφερε αρχικά πως «τα άτομα με αναπηρίες είναι πάντοτε τα πιο ευάλωτα, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και δεν υπάρχει μεγαλύτερη κρίση από την προσφυγιά και τη μετανάστευση».
Επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστια ευθύνη για τον εγκλωβισμό αρκετών χιλιάδων ανθρώπων και πως πρέπει να επισπευσθεί η μετεγκατάσταση, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα μέλη του Παρατηρητηρίου να ασκήσουν πιέσεις στα ευρωπαϊκά φόρα και από τη δική τους πλευρά.
Στην συνέχεια, μετέφερε την εμπειρία από την Ήπειρο, όπου τα τοπικά νοσοκομεία περιέθαλψαν τους ανήλικους και ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις ώστε οι οικογένειες τους να μετεγκατασταθούν με προτεραιότητα.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Σχεδιάζοντας μαζί: Ενδυνάμωση προσφύγων με αναπηρία», με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ πρότεινε να οργανωθούν επισκέψεις της Επιτροπής στις δομές φιλοξενίας, συνεπικουρούμενη από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Τόνισε πως είναι απαραίτητη η διαβούλευση με τους ανθρώπους που έχουν αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και πρότεινε τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων των ατόμων που εργάζονται στην Ύπατη Αρμοστεία, αλλά και σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην παροχή σχετικών υπηρεσιών. 

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
1η  ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (09-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (10-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (11-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (12-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά – Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο – Μηλιωτάδες.
Παρασκευή (13-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (15 -10-2017) και ώρες από 18.00 έως 23.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Σεπτέμβριο 2017 στην Ήπειρο

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Σεπτέμβριο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 11 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 16 το 2016 ). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
3 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (όσα το 2016)
κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 2 το 2016)
8 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 11 το 2016)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 19 παθόντες (έναντι 24 το 2016). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
3 νεκροί (όσοι το 2016 )
κανένας σοβαρά τραυματίας (έναντι 4 το 2016 )
16 ελαφρά τραυματίες (έναντι 17 το 2016)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων-δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
αντικανονικό προσπέρασμα
οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
παραβίαση προτεραιότητας
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Παρακάλαμος: Η Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (09-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (10-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (11-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (12-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (13-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

Κυριακή (15-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί - Γλυκή.