Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης-κλοπής σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο στους Χαλκιάδες Άρτας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 18χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή

Εξιχνιάστηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Άρτας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, που έγινε στους Χαλκιάδες Άρτας.
Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 18χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι βραδινές ώρες της 26/27-10-2017 στους Χαλκιάδες Άρτας, διέρρηξε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο και αφαίρεσε χρηματικό ποσό και διάφορα προσωπικά έγγραφα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 35χρονος υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για διακεκριμένες κλοπές

Συνελήφθη, χθες (25-01-2018) αργά το απόγευμα στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε μετά από αστυνομικό έλεγχο και εμπεριστατωμένη έρευνα, σε βάρος του 35χρονου εκκρεμούσε διάταξη του Προέδρου Εφετών Αθηνών καθώς και ένταλμα σύλληψης του 13ου Ανακριτή του Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών, για κλοπές οχημάτων και σκαφών στην περιοχή της Γλυφάδας Αττικής.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αναφορά του Γιάννη Καραγιάννη στη Βουλή για τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης κατέθεσε στη Βουλή, αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών-Συντηρητών Πολιτιστικών Δημιουργιών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με την οποία αιτείται την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων είναι εφοδιασμένοι με εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και πλήρως καταρτισμένοι στην καταγραφή, την ψηφιοποίηση, τη συντήρηση και την ανάδειξη των θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Ελλάδας (τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, εικόνες).
Ως εκ τούτου και επειδή οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, σαν φορείς Δια Βίου Μάθησης σύμφωνα με το Ν. 3432/2006, ο κ. Καραγιάννης αιτείται την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εν λόγω πτυχιούχων και καλεί τον αρμόδιο υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος.

Κόνιτσα: Τριήμερες εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες

Πιστώθηκαν τα χρήματα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληελεγγύης (ΚΕΑ).
Συγκεκριμένα, η μεταφορά πίστωσης -ύψους 66.509.986,25 ευρώ- εγκρίθηκε ώστε να γίνει δυνατή η καταβολή της πληρωμής του μηνός Ιανουαρίου 2018 του ΚΕΑ στους 296.223 δικαιούχους του.
Σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εργασίας κας Έφης Αχτσιόγλου που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», τα χρήματα πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς χτες, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 και θα είναι διαθέσιμα σήμερα, Παρασκεύη 26 Ιανουαρίου.
Η πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιείται με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις όπου το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε τέσσερις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού

Η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, προτίθεται να συμμετάσχει με δικό της Περίπτερο στις παρακάτω Εκθέσεις:
«Mediterranean Panorama», Στοκχόλμη Σουηδίας 16-18/2/2018.
«IFT 2018» Βελιγράδι Σερβίας 22-25/2/2018. (Η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα).
«ΙΤΒ Berlin», Βερολίνο Γερμανίας 7-11/3/2018 (itb-berlin.d).
«Μ.Ι.Τ.Τ» Μόσχα Ρωσίας 13-15/3/2018 (mitt.ru ).
Οι επαγγελματίες και οι φορείς του τουρισμού  της  Ηπείρου που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποια από τις ανωτέρω εκθέσεις στο περίπτερο της Περιφέρειας, μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις στα a.katsikoudis@php.gov.gr, p.floros@php.gov.gr, i.gkartzonikas@php.gov.gr).
Υπάρχει δυνατότητα αποστολής από την Περιφέρεια Ηπείρου διαφημιστικού υλικού των επιχειρήσεων και φορέων που το επιθυμούν για τις Εκθέσεις Βελιγραδίου, Βερολίνου και Μόσχας και εφόσον αυτά θα αποτελούν μια συνολικά επαρκή ποσότητα για αποστολή.
Το υλικό πρέπει να αποσταλεί το αργότερο ως την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 το μεσημέρι στην Διεύθυνση: Περιφέρεια Ηπείρου (Τμήμα Τουρισμού, γραφεία 143 και 141), Πλατεία Πύρρου 1, 45001 Ιωάννινα.
Η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να μεταφέρει με λεωφορείο έναν αριθμό εκθετών που θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους με σειρά προτεραιότητας στην Έκθεση του Βελιγραδίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, στα websites των Εκθέσεων και στο τηλέφωνο 2651087141 και 2651087143 (Τμήμα Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Δελβινάκι Πωγωνίου: Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου


Με μεγαλοπρέπεια και χοροστατούντος του Μητροπολίτη μας κ. Αντρέα, εορτάστηκε χθες ο Αγίος Γρηγόριος, Πολιούχος και Προστάτης του χωριού μας, παρουσία του Δήμαρχου, του τοπικού Αντιδήμαρχου, Δημοτικών Συμβούλων, αρκετών Ιερέων και πολλών χωριανών μας.
Για μας τους Δελβινακιώτες, η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης, χάρη στο θαύμα του Αγ. Γρηγορίου (25 Ιανουαρίου 1944), οι Γερμανοί κατά την εισβολή τους στο χωριό μας, δεν βρήκαν τα κρυμμένα όπλα των χωριανών μας (τα οποία είχαν σκεπάσει με κάρβουνα! στο καφενείο) και το χωριό μας σώθηκε από ολοκαύτωμα.
Στα γεγονότα της εποχής εκείνης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δελβινακίου.
***
Μνήμες από της 25 Γενάρη 1944

Στις 25 Γενάρη 1995, ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος,
έγραφε:
Είκοσι πέντε Ιανουαρίου, γιορτάζεται ο Πολιούχος μας Άγιος Γρηγόριος.
Ημέρα μνήμης η σημερινή για το χωριό μας και για όλους τους Δελβινακιώτες.
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ξαναγυρίζει η σκέψη μας στην εποχή που ο Δεύτερος μεγάλος πόλεμος του αιώνα μας, φθάνοντας και σε μας, είχε σκορπίσει την συμφορά.
¨ Κι΄ όλα τάσκιαζε η φοβέρα
και τα πλάκωνε η σκλαβιά¨
Για να θυμηθούμε τα λόγια του ποιητή.

Ταιριάζει να γυρίσουμε στα γεγονότα και να πούμε το χρονικό της ημέρας.
Είναι υποχρέωσή μας να θυμίσουμε….για να ξυπνήσουν οι αναμνήσεις για όσους – παλιούς- έζησαν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, για να μάθουν οι νεότεροι και κυρίως να τιμήσουμε εκείνους που χάθηκαν κι αυτούς που συνέβαλαν μ΄ οποιδήποτε τρόπο στο να σταθεί και να μείνει τούτος ο τόπος.

18η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιανουαρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Θρίαμβος Σερβιανών 28-01-18/15:00)

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ 
ΩΡΑ: 15:00
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ

Το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ (15:00)  
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (15:00)   Α.Ε.ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (15:00)  
ΚΕΝΤ.ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (17:15) 
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (15:00)  
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:00)  
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ  (15:00)  
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:00)  

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για ειδική άδεια ταξί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου

Εξετάσεις για την απόκτηση ειδικής άδειας ταξί, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 9 π.μ. στην αίθουσα Μεταφορών της Διεύθυνσης Μεταφορών Π.Ε. Ιωαννίνων.
Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπογράψουν την κατάσταση συμμετεχόντων που έχει καταρτιστεί στη Διεύθυνση μέχρι την 29η Ιανουαρίου, ώρα 12 μ. (Αρμόδιος: κ. Βασίλειος Δόσης).


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ώρα 11:30 π.μ.


Πρόσκληση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (ΕΦΑΜΙ) σας καλεί στην κοπή της Βασιλόπιτας για το έτος 2018.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11.30 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πάρκο Λιθαρίτσια).
Της εκδήλωσης θα προηγηθεί ομιλία του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Δρς Κωνσταντίνου Σουέρεφ με θέμα:
Δέκα χρόνια Επανέκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων


Ιωάννινα 25/01/2018
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος         Ο  Γενικός  Γραμματέας



Κατερίνη Λιάμπη   Γεώργιος Ζάχος

18η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιανουαρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Π.Α.Σ. Αγίας Μαρίνας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 28-01-18/15:00), εκτός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 28-01-18/18:00)

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ EPIRUS SPORT
ΩΡΑ: 18:00

Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ Α.Σ.ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (15:00)  
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ  (00:00)  
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)  
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)  
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (15:00)  
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (15:00)  
Α.Π.Ο.Ε.Λ.- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (18:00)

Βλαστοκύτταρα: Πρόοδος στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη

Αποτελέσματα ερευνών για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι με τη χορήγηση βλαστοκυττάρων δίνουν ελπίδες στους γονείς των εν δυνάμει ασθενών, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα για αποτροπή χιλιάδων περιστατικών. Παρ’ όλο που δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να προσφέρουν τη θεραπεία της νόσου, επιστήμονες διατείνονται ότι έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι που μελλοντικά θα μπορούσαν ακόμα και να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισής της.
«Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, η οποία προσβάλλει παιδιά και νεαρούς εφήβους. Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο γονιδιακό προφίλ κληρονομικότητας για την ασθένεια και ως αιτία εμφάνισής του θεωρούνται διάφοροι ιοί που προσβάλλουν τα παιδιά και προκαλούν εμπύρετα νοσήματα. Οι ιοί αυτοί στη συνέχεια ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επιτίθεται σε διάφορα όργανα, όπως το πάγκρεας, τον θυρεοειδή αδένα, τα νεύρα, τις αρθρώσεις, το δέρμα καθώς και τους μυς», μας εξηγεί η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κα. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου και προσθέτει: «Αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιλέγει το όργανο στο οποίο θα επιτεθεί ή τι είναι αυτό που διαθέτει το πάγκρεας ώστε να προσελκύει τα λεμφοκύτταρα γύρω από τα νησίδια, τα οποία είναι συναθροίσεις κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, ώστε τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος να παραμένουν σε φυσιολογικά όρια».
Η νόσος εμφανίζεται αρκετά χρόνια μετά την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού, όταν πια έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των νησιδίων του παγκρέατος και τα παραμένοντα δεν αρκούν για να παράγουν επαρκή ποσότητα ινσουλίνης. Μετά την εκδήλωση του διαβήτη, το πάγκρεας διατηρεί ένα μικρό αριθμό ενεργών νησιδίων, για το λόγο αυτό στους νέους διαβητικούς οι ημερήσιες ανάγκες σε ινσουλίνη είναι μικρότερες σε σχέση με τους παλαιούς.