Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Ξεκίνησαν οι ρίψεις εμβολίων για τη Λύσσατων αλεπούδων


Ξεκίνησε από την 1η Απριλίου η νέα εμβολιακή καμπάνια των αλεπούδων για ανοσοποίηση έναντι του ιού της Λύσσας.
Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/σης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ με την συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, ξεκινάει την 8η εκστρατεία για τον από του στόματος εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας με τη ρίψη δολωμάτων-εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη.
 Οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν σε 24 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας, Ευρυτανίας, Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας).
Η όλη επιχείρηση αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
Σκοπός της επιχείρησης είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού των κόκκινων αλεπούδων (δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση στην Ευρώπη και στη χώρα μας), ώστε να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της παραπάνω ασθένειας στη χώρα μας.

Διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε συστηματικά ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων και κλοπές από οικίες στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων και κυρίως στην παραμεθόριο περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων


Συνελήφθη στα Κτίσματα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, μέλος της ομάδας, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε σχετικό ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων
Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και άλλους τρεις υπηκόους Αλβανίας, μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι αναζητούνται
Εξιχνιάσθηκαν συνολικά δεκατρείς (13) υποθέσεις και ειδικότερα έξι (6) ληστείες και επτά (7) διαρρήξεις - κλοπές από οικίες
Χαρακτηριστικό της δράσης τους, ήταν το γεγονός ότι ενεργούσαν με ιδιαίτερη βιαιότητα και σκληρότητα, ασκώντας σωματική βία σε βάρος των ηλικιωμένων θυμάτων
Σε μία μάλιστα από τις ληστείες που διαπράχθηκε σε βάρος 90χρονου ημεδαπού, συνεπεία των τραυμάτων που του προκάλεσαν, επήλθε ο θάνατός του
Οι έρευνες για τη διαπίστωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας και της ταυτοποίησης της συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις συνεχίζονται
Διακριβώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ληστείες, με ιδιαίτερη σκληρότητα και βιαιότητα καθώς και κλοπές από οικίες στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων και κυρίως στην παραμεθόριο περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη την Κυριακή του Πάσχα (08 Απριλίου 2018) στα Κτίσματα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, μέλος της ομάδας, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε σχετικό ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Ιωαννίνων, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει άλλους τρεις ομοεθνείς του, οι οποίοι αναζητούνται.
Σε βάρος των παραπάνω εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας από την οποία επήλθε θανάσιμος τραυματισμός προσώπου από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες και με ιδιαίτερη σκληρότητα, ληστειών κατά συναυτουργία και συρροή, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατ΄ εξακολούθηση, παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης εισόδου στη χώρα.
Για την αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου και τη διακρίβωση της παράνομης δραστηριότητας των μελών του, προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν.
Μάλιστα σε ειδική ομάδα αστυνομικών από την προαναφερόμενη Υπηρεσία είχε ανατεθεί το ειδικότερο πεδίο της αναζήτησης, του εντοπισμού και της σύλληψης των μελών της εγκληματικής ομάδας.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω δράστες, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2017, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη ληστειών, με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο και κλοπών από οικίες ηλικιωμένων, τους οποίους στοχοποιούσαν, θεωρώντας τους «εύκολους στόχους».
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, διέπρατταν ληστείες με καλυμμένα - κατά περίπτωση - τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα, απειλώντας τα θύματά τους με διάφορα αντικείμενα (μαχαίρια, κυνηγετικό όπλο, ξύλινη ράβδο), μη διστάζοντας να τους δέσουν, να τους φιμώσουν και να τους τραυματίσουν ασκώντας σωματική βία, προκειμένου να τους υποδείξουν το σημείο απόκρυψης των χρημάτων.
Σε μία μάλιστα από τις ληστείες που διαπράχθηκε σε βάρος 90χρονου ημεδαπού, συνεπεία των τραυμάτων που του προκάλεσαν στο κεφάλι, επήλθε ο θάνατός του.
Ως προς τη σύνθεση της "επιχειρησιακής ομάδας" των δραστών, αυτή διαφοροποιείτο σε κάθε εξόρμηση, ενώ στις περιπτώσεις των κλοπών, οι δράστες εισέρχονταν στις οικίες, διαρρηγνύοντας πόρτες, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, και αφού ερευνούσαν τους χώρους, αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και ηλεκτρικές συσκευές.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχει εξακριβωθεί ότι η παραπάνω εγκληματική ομάδα έχει διαπράξει τις παρακάτω υποθέσεις ληστειών:
Κατά το χρονικό διάστημα από (29-04) έως (01-05-2017), στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, εισήλθαν σε σπίτι 90χρονου ημεδαπού και αφού του άσκησαν σωματική βία, χτυπώντας τον με ξύλινο αντικείμενο στο κεφάλι και προκαλώντας του βαρύτατο τραυματισμό, τον εγκατέλειψαν και τράπηκαν σε φυγή, αφαιρώντας το χρηματικό ποσό των (750) ευρώ. Εξαιτίας δε των παραπάνω τραυμάτων, το θύμα πέντε περίπου μήνες αργότερα κατέληξε.
Την (17-05-2017) το πρωί στην Λίμνη Πωγωνίου Ιωαννίνων, εισήλθαν σε σπίτι ημεδαπής, ηλικίας 100 ετών, την ακινητοποίησαν με τη χρήση βίας, τη δέσμευσαν και τη φίμωσαν και αφού ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (240) ευρώ.
Την (01-06-2017) πρωινές ώρες στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, εισήλθαν σε σπίτι 83χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας, τη δέσμευσαν και τη φίμωσαν, ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (80) ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.
Την (01-07-2017) απογευματινές ώρες στα Κτίσματα Ιωαννίνων, λήστεψαν δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, οι οποίοι ανέμεναν σε στάση λεωφορείου, αφαιρώντας από τον έναν με την απειλή μαχαιριού και κυνηγετικού όπλου, το χρηματικό ποσό των (20) ευρώ και (500) λεκ Αλβανίας.
Την (08-07-2017) το βράδυ στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, εισήλθαν σε σπίτι όπου διαμένει ζευγάρι ημεδαπών, ηλικίας 79 και 78 ετών και αφού χρησιμοποίησαν βία σε βάρος της 79χρονης με τη χρήση ξύλινης ράβδου, την έδεσαν και εξανάγκασαν τον 78χρονο να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των (420) ευρώ.
Την (27-09-2017) το πρωί στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, προσέγγισαν 88χρονη ημεδαπή πεζή, την ώρα που επέστρεφε από την εκκλησία και αφού την ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας, αποχώρησαν χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.
Επιπρόσθετα, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες εμπλέκονται στις παρακάτω υποθέσεις τετελεσμένων ή και αποπειρών κλοπών:
Το χρονικό διάστημα από 16-04-2017 έως 22-05-2017, στο Μαυρονόρος Πωγωνίου Ιωαννίνων, αφού παραβίασαν πόρτα σπιτιού, αφαίρεσαν κυνηγετικό όπλο.
Το χρονικό διάστημα από 16 έως 18-05-2017, στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, διέρρηξαν πόρτα σπιτιού με τη χρήση μεταλλικού αντικειμένου, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.
Το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2017, στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, παραβίασαν παράθυρο οικίας, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.
Την 08/09-06-2017 στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, αφού έθραυσαν το τζάμι παραθύρου του Γυμνασίου, εισήλθαν στο εσωτερικό, χωρίς να αφαιρέσουν αντικείμενα.
Την 10-06-2017 στη Λίμνη Πωγωνίου Ιωαννίνων, διέρρηξαν οικία, από όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (600) ευρώ καθώς και τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου των ιδιοκτητών.
Την 29/30-09-2017 στην Κρύα Ιωαννίνων, διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό και προσωπικά έγγραφα.
Το χρονικό διάστημα από 10-10 έως 17-11-2017, στην Κάτω Λαψίστα Ιωαννίνων, διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν τηλεόραση και ηχοσύστημα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής ομάδας και η ενδεχόμενη συμμετοχή των μελών της και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Πληρωμές του προγράμματος νέων αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ


Σε πληρωμές περίπου 10 εκατ. ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που πραγματοποιήθηκαν από τις 02 έως τις 11 Απριλίου 2018. Σύμφωνα με τον οργανισμό, 3.015 δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό των 10.261.817,15 ευρώ.
Οι πληρωμές αφορούν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα των νέων αγροτών καθώς και τα έκτακτα μέτρα στήριξης στα οπωροκηπευτικά.

Περιφέρεια Ηπείρου: «Χαρτογράφηση» καθυστερήσεων και εκκρεμοτήτων για το ΕΣΠΑ


Η επικαιροποίηση της «χαρτογράφησης» των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν για την ομαλή διεκπεραίωση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2014-2020, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης της Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιας για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τατιάνας Καλογιάννη με στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η μη επίλυση αυτών- που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Κεντρικής Διοίκησης-  όπως επισημάνθηκε και στον πρόσφατο απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής, δυσχέρανε, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην ομαλή διεκπεραίωση των διαδικασιών του προγράμματος σε επίπεδο Περιφέρειας και για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Αρχή εντείνει τις πιέσεις της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων για την επίσπευση των αποφάσεων που απαιτούνται.
 Τα κυριότερα προβλήματα ή ελαττώματα είναι τα εξής:
Καθυστέρηση στην σύνταξη, στην έγκριση και στην δημοσίευση των προσκλήσεων κρατικών ενισχύσεων, λόγω της μη ύπαρξης για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι τα τέλη του 2017) πρότυπων προσκλήσεων και τυποποιημένων εντύπων, αλλά και της διαδικασίας που επιλέχθηκε για την ανάπτυξη των υποσυστημάτων της κάθε πρόσκλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ώστε να είναι δυνατή η δημοσίευση αυτών αλλά και η έγκριση και παρακολούθηση των προτάσεων.
Καθυστέρηση στην ενεργοποίηση δράσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αφού για την υλοποίηση των δράσεων ΤΠΕ απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ύπαρξη Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα η συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής για την έκδοση προσκλήσεων είναι ιδιαίτερη δύσκολη.

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα


Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
Χθες το πρωί, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 43χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης έξι ετών και έξι μηνών, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εκβίαση.
Χθες το βράδυ, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 28χρονος υπήκοος Συρίας, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια επιβίβασης του σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Ιωάννινα, αφαίρεσε από 33χρονο ημεδαπό συνεπιβάτη του, με τη μέθοδο της απασχόλησης, ένα κινητό τηλέφωνο. 
Το κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Χθες το απόγευμα, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 37χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, συνολικής ποινής φυλάκισης έντεκα μηνών και χρηματικής ποινής (4.500) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Χθες το απόγευμα, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, μία 28χρονη, διότι επιχείρησε να εξέλθει από τη χώρα κάνοντας χρήση ελληνικού δελτίου ταυτότητας, το οποίο είχε ανακληθεί λόγω υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης. Σήμερα τα ξημερώματα, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, ένας 36χρονος ημεδαπός, διότι ως προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατελήφθη να λειτουργεί αυτό έχοντας παραβιάσει το ωράριο λειτουργίας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις κατά τόπο αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Αφορολόγητο για ανέργους, φοιτητές και πρόσωπα με περιστασιακά εισοδήματα

Διάταξη του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις» διάταξη σύμφωνα με την οποία θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών -και άρα θα έχουν το αφορολόγητο - φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι, φοιτητές ή όσοι έχουν λάβει περιστασιακά εισοδήματα μέσα στο 2017.
Θα ισχύει και για αυτούς η μείωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ. 
Έτσι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος στις φορολογικές δηλώσεις του 2018.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 114 παρατείνεται η υφιστάμενη όμοια ρύθμιση των ετών 2014, 2015 και 2016 και για το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με την οποία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ. και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχει εφαρμογή, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, η ενιαία κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων/επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης: «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ», με αφιέρωμα στον ποιητή Κ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ, το Σάββατο 21 Απριλίου, ώρα 19:30 στο πολιτιστικό κέντρο Μίκης Θεοδωράκης Κύπρου 68


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 602
16452 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε το ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 στην εκδήλωσή μας την «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ», με αφιέρωμα στον ποιητή Κ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ώρα 19.30 στο πολιτιστικό κέντρο Μίκης Θεοδωράκης Κύπρου 68, του δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης.
Το πρόγραμμά μας περιέχει ζωντανή μουσική με τη κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα.
Συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες:
Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης, Ηπειρώτικος Σύνδεσμος Πειραιά, Σύλλογος Αετόπετρας Ιωαννίνων, το παιδικό και το τμήμα ενηλίκων της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΝΑ  ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Από την Πέμπτη 12 Απριλίου οι αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις του ΟΑΕΔ


Από την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 8 το πρωί αρχίζει η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων κατασκηνωτικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2018, το οποίο θα υλοποιηθεί από την 15η Ιουνίου 2018 έως την:
α) 3η Σεπτεμβρίου 2018 για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και
β) 10η Σεπτεμβρίου 2018 για τα παιδιά με αναπηρία.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ.
Όπως τονίζει ο ΟΑΕΔ σε ανακοίνωσή του, όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού οφείλουν να προσέλθουν εγκαίρως στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) στις οποίες ανήκουν για την έκδοση κωδικών πρόσβασης. Δεν απαιτείται η προσέλευση στις Υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού και παράλληλα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ. 
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες με πραγματικό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2016 μέχρι 28.000,00 €, οι οποίοι/ες το έτος 2017:
- είχαν τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ή
- έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
- έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου: Είναι αποτελεσματική η χειρουργική επέμβαση;


Υπό αμφισβήτηση τίθεται πλέον η αξία της χειρουργικής επέμβασης αποσυμπίεσης για τα άτομα με σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου. 
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκάλυψε ότι δεν ανακουφίζει τους ασθενείς από τον πόνο περισσότερο από τη διενέργεια ενός εικονικού χειρουργείου (placebo) με αληθοφανείς συνθήκες. 
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα ευρήματα στο «The Lancet», παρότι οι δύο τύποι χειρουργικών επεμβάσεων ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικοί στη μείωση του υποκρωμιακού  πόνου σε σύγκριση με τη μη θεραπεία, η διαφορά ήταν μικρή και δεν ήταν πιθανό να έχει αξιοσημείωτη επίδραση. 
Οι ερευνητές συνιστούν τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τους τα αποτελέσματα της μελέτης τους, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν, βάσει τεκμηρίων, για τη θεραπεία που θα μπορούσε να τους ωφελήσει περισσότερο.
«Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου είναι συχνή αιτία πόνου στον ώμο. Εμφανίζεται όταν οι τένοντες ή ο υπακρωμιακός θυλάκος (bursa) πιέζονται μεταξύ κεφαλής του βραχιονίου και ακρώμιου. 
Αυτή η επαναλαμβανόμενη τριβή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο ερεθισμό και φλεγμονή, που όταν μείνει αθεράπευτη δύναται να προκαλέσει ρήξη των τενόντων. 
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου είναι η υπέρχρηση της άρθρωσης και ιδιαίτερα σε εναέριες δραστηριότητες ή αθλήματα που απαιτούν τη χρήση του χεριού πάνω από την οριζόντια θέση, όπως το τένις, οι ρίψεις, το βόλεϊ κλπ. 
Ωστόσο, το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί και λόγω οστικών και αρθρικών ανωμαλιών», μας εξηγεί ο  φυσικοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr ).