Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Συμπληρωματικές προτάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για τους δασικούς χάρτες

Συμπληρωματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε περιοχές της Ηπείρου με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπέβαλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά και τη συνάντηση - συζήτηση που έγινε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος την περασμένη Τρίτη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελο.
"Εμείς δεχόμαστε ως τεκμήριο για χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων τις αεροφωτογραφίες του 1945, του 1960 και του 1997. Για μας η ημερομηνία του 2007, που λαμβάνεται υπόψη για τους δασικούς χάρτες,  αφορά αποτύπωση μέσω του Google και δεν έχει πραγματική ισχύ", είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.
"Υπάρχει- συνέχισε- τεράστιο πρόβλημα ειδικά με εκτάσεις, όπως είναι τα αμπέλια της Ζίτσας, με άλλες που είναι κληροτεμάχια όπως π.χ. στους Κουκλιούς, που τμήμα τους έχει χαρακτηριστεί ως δάσος, με άλλες εκτάσεις που έχουν γίνει σχετικές διαδικασίες αποτερματισμού  όπως στην περιοχή της Βελλάς από το έτος 1985, με εκτάσεις που έχουν κερδηθεί στα δικαστήρια και ανήκουν στο Δήμο Μετσόβου και σε περιοχές του Ζαγορίου,  ως  επίσης και πολλές εκτάσεις που έχουν αγοραστεί σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας ως βοσκότοποι από μετακινούμενους κτηνοτρόφους κυρίως από την περιοχή Μετσόβου, κι αυτές ονομάζονται δάση ή δασικές εκτάσεις".
Προβλήματα με τις εκτάσεις ΟΣΔΕ

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για οδικά έργα/αγροτικές κλπ υποδομές

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων προέβη στην ανάδειξη αναδόχων και στη δημοπράτηση νέων έργων. 
Συγκεκριμένα:
Α΄ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Η Ο.Ε. ανέδειξε τους αναδόχους των εξής έργων αποκατάστασης/βελτίωσης οδικών τμημάτων:
1. Αντικατάσταση των κατεστραμμένων στηθαίων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης και στην παραλιακή οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας» προϋπολογισμού 24.800 ευρώ (προμήθεια) Ανάδοχος: ΕΡΓΟΣΗΜΑΝΣΗ Κ. ΝΑΣΤΟΣ &ΣΙΑ Ε.Ε..
2. «Εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του εθνικού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2017, προς αποφυγή άμεσων κινδύνων ατυχημάτων (παροχή υπηρεσιών)» και «Εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, έτους 2017, προς αποφυγή άμεσων κινδύνων ατυχημάτων (παροχή υπηρεσιών)» και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.  (Ανάδοχος: Ι. Μπουκουβάλας- Β. Κακαριάρης Ο.Ε.)
3. «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακών οδών Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συράκκου - Προσήλιο - Χριστοί - Πράμαντα», προϋπολογισμού 180.000 €. Ανάδοχος Δημήτριος Γ. Τσομπίκος.
4. «Βελτίωση οδικής σύνδεσης της  οδού 49 Μαρτύρων με το Β΄ Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 62.000. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
5. «Αποκατάσταση πρόσβασης με τσιμεντόστρωση στη θέση «Γραβιά» ΔΔ Γραικικού ΠΕ Άρτας» προϋπολογισμού € 24.000. Ανάδοχος Σωτήριος Μάμαλης.
Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων για:
1. «Προμήθεια και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας» προϋπολογισμού € 60.000.
2. «Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού 3χ3 επί της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στο Δ.Δ. Καναλίου (Π.Ε.Πρέβεζας)», προϋπολογισμού € 25.000.
Β΄ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Επίσης η Οικονομική Επιτροπή:  
1. Ανέδειξε  ως  ανάδοχο την ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ. ΛΙΑΚΟΣ- Α. ΤΣΙΤΣΙΚΑΣ Ο.Ε .για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Ε. Άρτας προϋπολογισμού 29.400 ευρώ.
2.  Αποφάσισε την επανάληψη του διαγωνισμού με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης  "για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2017, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 109.509,36.
3. Ενέκρινε τη διαδικασία  ανάθεσης για την «Προμήθεια πλέγματος για τις ανάγκες του ιχθυοτροφείου Τσουκαλιό» Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ανέζας, προϋπολογισμού € 10.356,48.και της «Προμήθειας και εγκατάστασης κλειστού συστήματος παρακολούθησης στην έδρα και στα ιβαροφυλάκια Άγιο Νικόλαο, Βασιλάδι, Άγιο Ονούφριο, Αϊβαρο και Γιμένη για τις ανάγκες του ιχθυοτροφείου Λογαρού, αλιευτικού συνεταιρισμού Κορωνησίας- Καλογερικού, προϋπολογισμού € 17.000.
4. Η Ο.Ε. ενέκρινε την ανάθεση στην ΤΕΜΑ- ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ Α.Ε. του έργου:  «Αντικατάσταση του καταστραμμένου δικτύου ύδρευσης από τη θέση "Ντουράκια" μέχρι τον οικισμό "Τσάτη" στην Τ.Κ. Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου (Προμήθεια υλικών)», προϋπολογισμού € 10.520. 


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ 40.120 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας

Στο «δίχτυ» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάστηκαν 40.120 φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ οχήματά τους για τα έτη από το 2013 ως και το 2017.
Πρόκειται για 89.225 οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από το 2010 ως το 2016 και μπήκαν στο στόχαστρο των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ η οποία τώρα προγραμματίζει να επεκτείνει τους ηλεκτρονικούς ελέγχους και για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν τα παλαιότερα έτη.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. σε έλεγχο των οχημάτων, που έχουν ταξινομηθεί από το 2010 έως και το 2016, εντοπίστηκαν οφειλέτες, που δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για τις χρονιές από το 2013 έως το 2017. Βεβαιώθηκαν 89.225 οχήματα, που ανήκουν σε 40.120 ΑΦΜ. Τα συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας, που δεν έχει καταβληθεί, είναι 8.168.213 ευρώ. Τα πρόστιμα που αναλογούν στους παραβάτες είναι 7.295.451 ευρώ. 
Συνολικά, δηλαδή, οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν 15.463.664 ευρώ.
Ήδη, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet, ενώ θα λάβουν και e-mail για τα ποσά, που πρέπει να πληρώσουν. 
Σημειώνεται ότι οι ως άνω βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας αφορούν σε οφειλέτες, που ακόμα και σήμερα εμφανίζονται στο TAXISnet ως κάτοχοι των συγκεκριμένων οχημάτων.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ''Ελλάδος Γεύση'', στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, τη Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, συμμετέχει με περίπτερο και ηπειρώτικη βραδιά, τη Παρασκευή 19 Μαΐου. 

Έκθεση "Ελλάδος Γεύση", 18 έως 21 Μαΐου 2017, Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, μετά την πανθομολούμενη πετυχημένη περισυνή συμμετοχή της, δηλώνει και φέτος παρούσα. Με 2 περίπτερα (1 σε συνεργασία με την Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, όπου θα παρουσιάζεται μέρος της ιστορίας και των 2 φορέων και το άλλο με εκθέματα της ηπειρώτικης λαογραφίας και αντικείμενα της καθημερινής ζωής παλαιότερων γενιών Ηπειρωτών) και με ηπειρώτικη βραδιά, την Παρασκευή 19 Μαΐου, ώρα 19.00', όπου θα αποδώσουν ηπειρώτικους χορούς τα χορευτικά, της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Παιανίας και της Αδελφότητας Ασσιωτών Λάκκας Σουλίου Πρέβεζας, υπό τους ήχους της ηπειρώτικης ζυγιάς του Τάσου Μαγκλάρα. Πρόσθετα θα αποδώσει πολυφωνικά τραγούδια το πολυφωνικό τμήμα της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου. 

Έκθεση ''Ελλάδος γεύση''.
Η σημαντικότερη Έκθεση της Ελλάδας για την προβολή της Γαστρονομίας, του Τουρισμού & του Πολιτισμού της, «Ελλάδος Γεύση» πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 21 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Περιφέρειες, Δήμοι & Επιχειρήσεις παραδοσιακών προϊόντων μαζί με την διοργανώτρια εταιρεία ALFA EXPO προετοιμάζουν για όλους εσάς ένα ταξίδι- εμπειρία στην Ελλάδα που θα σας μείνει αξέχαστο!
Ένα μεγάλο project πραγματοποιείται στον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Αττικής με ειδικές κατασκευές, πολιτιστικά γεγονότα και μια ακριβή παραγωγή που στόχο έχει να αναδείξει την Ελλάδα.
Μια ολόκληρη Παραδοσιακή Ελληνική Γειτονιά σκηνογραφείται στην κεντρική αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου και δημιουργεί ένα αισθητικά άριστο περιβάλλον για την προβολή των προϊόντων. Η Παραδοσιακή Γειτονιά «Ελλάδος Γεύση» αποτελείται από το Παντοπωλείο, το Καφέ & την Πλατεία του χωριού.

Η Έκθεση «Ελλάδος Γεύση» είναι μια έκθεση με ταυτότητα πολιτιστική, γαστρονομική & τουριστική, είναι μια διοργάνωση που απομακρύνεται από τις εκθέσεις όπως τις γνωρίζαμε ως σήμερα και αποτελεί μια έκθεση που αλληλεπιδρά με τον συμμετέχοντα και τον επισκέπτη.

"Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία την Σύγχρονη Εποχή". Ημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, Αθήνα

Αριθ. πρωτ.3112      Αθήνα 19-05-2017
Δελτίο τύπου
"Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία την Σύγχρονη Εποχή". Ημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, Αθήνα
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, ώρα 19.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια,
με τίτλο " Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία την Σύγχρονη Εποχή"
Η διάρθρωση του πλαισίου της ενημερωτικής ημερίδας προτάθηκε μετά από σχετική επεξεργασία της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού και Βορειοηπειρωτικού της ΠΣΕ και προβάλει το θέμα της επίσημα αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) σε 2 μέρη και κύριες θεματικές ενότητες.
Κοινός τόπος, η ενότητα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, για την δημιουργική εξομάλυνση προβλημάτων, αλλά και μελλοντικής προοπτικής
Η παρουσίαση του θέματος αντίστοιχα κατανέμεται σε επιλεγμένους εισηγητές, με πλαίσιο ενοτήτων χωρισμένο σε δυο μέρη συζήτησης-επεξεργασίας,  προκειμένου να εξεταστούν-ερμηνευτούν,  οι παρακάτω ενότητες σε 2 μέρη.
Α) Μέρος
1)   Η σημερινή κατάσταση στην Αλβανία και ο ρόλος της ΕΕΜ.
2)  Οι σχέσεις Ελλάδος Αλβανίας και η ΕΕΜ.
3)  Ανθρώπινα δικαιώματα και ΕΕΜ.
4)  Οικονομική ανάπτυξη της ΕΕΜ.
Β) Μέρος
1)  Ευρωπαϊκή Προοπτική της Αλβανίας
2)  Γεωπολιτική Βαλκανική επισκόπηση.
4)  ΕΕΜ στην Ελλάδα
5)  Πολιτιστική Κληρονομιά της Ηπείρου
6)  Εκπροσώπηση  Β. Ηπειρωτών στην Ελλάδα
Η ΠΣΕ θα διευθύνει, συντονίσει χρονικά και θα καταγράψει την όλη διαδικασία της ημερίδας με σκοπό την δημιουργία ενός Φακέλου με τα δεδομένα της δομημένα, έτσι ώστε να κατατεθούν- παραδοθούν προς τους άμεσα εμπλεκομένους οργανισμούς και φορείς.
Χρονική διάρκεια “A” Μέρους 18-20 λεπτά ανά ενότητα / ομιλητή. (Σύνολο-Μεγίστη διάρκεια  1ώρα και 20λεπτα)
Χρονική διάρκεια “B” Μέρους 10-12 λεπτά ανά ενότητα/ομιλητή. (Σύνολο-Μεγίστη διάρκεια  1ωρα και 12λεπτα)
Προβλεπόμενος  χρόνος για περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων. (5 Ερωτήσεις-Απαντήσεις 15λεπτα)
Δεν προβλέπεται χρόνος για μεμονωμένες τοποθετήσεις
Συνολικός εκτιμώμενος χρόνος 167λεπτά, με απόκλιση έως 180λεπτα.


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Άνω Καλεντίνη Άρτας: Συνελήφθη 63χρονος ημεδαπός για άσκοπους πυροβολισμούς

Συνελήφθη, χθες (18-05-2017) το μεσημέρι στην Άνω Καλεντίνη Άρτας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας, ένας 63χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων, απειλή και εξύβριση.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το μεσημέρι στην Άνω Καλεντίνη Άρτας, ο 63χρονος ευρισκόμενος σε προαύλιο χώρο σπιτιού, προέβη σε άσκοπους πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο.
Κατά την εξερεύνηση του χώρου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κάλυκες ενώ το κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα, κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 27χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδιωκτικό έγγραφο για παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Συνελήφθη, χθες (18-05-2017) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 27χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω Δωδεκανήσου, σύμφωνα με την οποία διατάχθηκε η σύλληψή του, για παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την αγανάκτηση της για την διαρκώς επιδεινούμενη έλλειψη συνοριοφύλαξης και την εγκατάλειψη των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών της Ηπείρου


Αριθ. πρωτ. 3109              Αθήνα 17-05-2017
Δελτίο Τύπου

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την αγανάκτηση της για την  διαρκώς επιδεινούμενη έλλειψη συνοριοφύλαξης και
την εγκατάλειψη των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών της Ηπείρου

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εδώ και αρκετά χρόνια, με κάθε μέσον, έχει εκφράσει τις θέσεις της για την προστασία των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου, από κάθε ληστοσυμμορίτικη ομάδα που εισέρχεται στον Ελλαδικό χώρο και τρομοκρατεί τους κατοίκους, αρπάζοντας την περιουσίας τους και οδηγώντας σε ερήμωση τη παραμεθόριο περιοχή.
Το πρόσφατο γεγονός, της Δευτέρας 1ης Μαΐου 2017, στο ακριτικό Κεράσοβο Πωγωνίου, όπου ληστεύτηκε και τραυματίστηκε σοβαρά  για 2η φορά, ο ενενηντάχρονος Ανδρέας Λεβέντης (τη 1η φορά τη Κυριακή 9 Αυγούστου του 2009), ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης τόσο των κατοίκων του ακριτικού Πωγωνίου, όσο και όλων των Ηπειρωτών, όπου κατοικούν, από την επιδεινούμενη αδιαφορία της Πολιτείας και τη μη λήψη μέτρων για την προστασία των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου.
Πέρα από τον αποτροπιασμό για το φοβερό αυτό συμβάν και την αυτονόητη έκφραση συμπαράστασης τόσο στον άτυχο συμπατριώτη μας, ο οποίος δίνει πλέον μάχη για τη ζωή και την υγεία του, όσο και στους οικείους του, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, οι απανταχού Ηπειρώτες θέτουν ενώπιον των ευθυνών τους τόσο την Ελληνική Πολιτεία όσο και κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο, διότι όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε ουσιαστικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, αλλά επιδείνωσαν με διάφορους τρόπους το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι λιγοστοί ακρίτες κάτοικοι του Πωγωνίου και των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου.
Αντί τη λήψη μέτρων, διαπιστώνουμε, ότι.
1. Η μείωσε της ήδη μειωμένης στρατιωτική θητείας από ένα χρόνο στους εννιά μήνες, έκλεισε φυλάκια και ελάττωσε τη στελέχωση των ταγμάτων προκάλυψης της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Παράλληλα, η ιστορική VIII Μεραρχία Ηπείρου υποβιβάστηκε ουσιαστικά σε ταξιαρχία.
2. Εξομοίωση ουσιαστικά των συνοριοφυλάκων με τους υπόλοιπους αστυνομικούς που ενώ είχαν προσληφθεί σε πολλές περιπτώσεις αποκλειστικά για την επάνδρωση παραμεθόριων υπηρεσιών, πολλοί από αυτούς κατέληξαν να στελεχώνουν αστυνομικά τμήματα αστικών κέντρων ή να αποσπώνται περιοδικά στο Νομό Έβρου και στα νησιά για να καλύψουν εκεί ανάγκες. Έτσι οι περιπολίες της συνοριοφυλακής στα χωριά μας περιορίστηκαν πολύ.
3. Κλείσιμο Τμημάτων  Συνοριακής Φύλαξης, όπως αυτό της Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου, ενώ συζητά σήμερα η ΕΛΑΣ, το ίδιο και για εκείνο στο χωριό Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου.
4. Υποσχέθηκε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενίσχυση των υποδομών της τοπικής αστυνομίας με θερμικές κάμερες, την οποία δεν υλοποίησε ποτέ. Αντίθετα, πολλά από τα οχήματα των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων αδυνατούν να κινηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού και ανταλλακτικών.
5. Ανεπάρκεια να συνειδητοποιήσει η ΕΛΑΣ ότι, η φύση και η επικινδυνότητα του διασυνοριακού εγκλήματος στο Πωγώνι και στη παραμεθόρια Ήπειρο, είναι διαφορετικές σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα και ο ψυχολογικός, οικονομικός και ενδεχομένως εθνικός αντίκτυπός του είναι πολύ μεγαλύτερος. Συχνά η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της απομόνωσης και της εγκατάλειψης που νιώθουν οι ηλικιωμένοι συνήθως κάτοικοι των χωριών μας, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν ουσιαστικά αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς τις στοιχειώδεις παροχές ενός οργανωμένου κράτους, όπως η υγεία και η ασφάλεια. Παράλληλα, τέτοια συμβάντα κάνουν πολλούς να φοβούνται να διαμείνουν για ημέρες στα χωριά τους, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά ότι, είναι εθνική ανάγκη η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, διαθέτοντας την απαραίτητη στρατιωτική και αστυνομική δύναμη, για την ασφάλεια των παραμεθορίων περιοχών της Ηπείρου, ειδικά σήμερα, που διαβλέπονται γεωστρατηγικές αναταράξεις στη περιοχή και ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων στην εύπλαστη Βαλκανική των εθνικισμών και μεγαλοϊδεατισμών,  τονίζοντας ότι  «οι καιροί ου μενετοί».


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 35χρονος υπήκοος Αλβανίας με κλεμμένα - πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Συνελήφθη, χθες (18.05.2017) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, για κατοχή πλαστών - κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του αλλοδαπού, που είχε σκοπό να ταξιδέψει στο εξωτερικό, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ήταν πλαστά-κλεμμένα.
Συγκεκριμένα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία κλεμμένη ιταλική ταυτότητα και μία πλαστή ιταλική άδεια οδήγησης ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen .

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Οστεοαρθρίτιδα & λειτουργικότητα: Πόσα λεπτά άσκησης αρκούν;

Επωφελής κρίνεται η άσκηση  ακόμα και όταν είναι μικρότερης διάρκειας από την προτεινόμενη από τους επίσημους φορείς για τους ηλικιωμένους που πάσχουν από αρθρίτιδα. Τα 150 λεπτά την εβδομάδα που συστήνουν οι γιατροί για τη διατήρηση της κινητικότητας και λειτουργικότητας  των αρθρώσεων των συγκεκριμένων ασθενών, μπορούν να μειωθούν ακόμα και στα 45 λεπτά, σύμφωνα με μελέτη από το Northwestern University.
«Οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από αρθρίτιδα πρέπει να συνεχίσουν να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να είναι ανεξάρτητοι. Ο στόχος όμως των 150 λεπτών την εβδομάδα για ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας με το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας είναι συχνά δυσβάσταχτος, αν όχι ακατόρθωτος. Παρότι είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στην πρόληψη του πρόωρου θανάτου αλλά και πλήθος σοβαρών ή απειλητικών για τη ζωή ασθενειών,  σύμφωνα με αμερικανικά στατιστικά στοιχεία μόνο το 10% των ανθρώπων κατορθώνουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες των θεραπευτών τους. Ωστόσο, ακόμα και μικρότερης χρονικής διάρκειας άσκηση ή φυσιοθεραπεία είναι προτιμότερη από την αδράνεια», σημειώνει ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr).
Εξαιτίας αυτής της διαπίστωσης, αλλά και της ελλιπούς συστηματικής εξέτασης της έντασης της δραστηριότητας που απαιτείται προκειμένου οι ηλικιωμένοι να παραμείνουν λειτουργικοί, οι ερευνητές θέλησαν να καθορίσουν έναν πιο εφικτό στόχο προκειμένου να δραστηριοποιήσουν αυτόν τον πληθυσμό αλλά και να καθορίσουν το είδος της σωματικής άσκησης που θα μπορούσε μελλοντικά να βελτιώσει τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων ατόμων με οστεοαρθρίτιδα.
Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα επιταχυνσιόμετρα παρακολούθησης της κίνησης, οι ερευνητές μέτρησαν τη σωματική δραστηριότητα 1.600 ενηλίκων με πόνο ή δυσκαμψία στα ισχία, τα  γόνατα, την ποδοκνημική και τα πέλματα. Από τα ευρήματά τους φάνηκε ότι ακόμη και το ένα τρίτο της συνιστώμενης δραστηριότητας είναι επωφελής. Όμως, όπως διαπίστωσαν, η ελαφρά δραστηριότητα δεν είναι ικανή να αποτρέψει την επιδείνωση της κινητικότητας και συνεπώς τη μελλοντική μείωση της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης. Αντίθετα, τα οφέλη προσφέρονται στους ασθενείς όταν η άσκηση είναι μέτριας έντασης.