Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών με τον 2ο κύκλο παραστάσεων στην μουσική κωμωδία του Alfred Zeri, σε σκηνοθεσία Νίκου Σφαιρόπουλου "Το 6ο πάτωμα"

Δελτίο Τύπου από την ΘΕ.Ο.ΡΑ



Στις 29 & 30 Απριλίου και στις 2, 7, 8 & 9 Μαΐου στο Καμπέρειο Θέατρο, 21:00 το βράδυ!
Πρόκειται για ένα ευχάριστο έργο βγαλμένο από τη ζωή, το οποίο παρουσιάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στο έκτο πάτωμα μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το έκτο πάτωμα σφύζει από ζωή! Οι ένοικοί του είναι ένα πλήθος ακραίων και ανόμοιων χαρακτήρων. Η κουτσομπόλα, ο τρακαδόρος, ο τίμιος, η ρομαντική, ο επιπόλαιος, ο σοβαρός, η τσαχπίνα, η πονηρή, η μυστηριώδης και άλλοι. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζουν οπουδήποτε και σ 'οποιονδήποτε χρόνο, τσακώνονται, ερωτεύονται, κάνουν λάθη, γελούν, χορεύουν, τραγουδούν κι εντέλει…ζουν!!!
Γιατί «Το έκτο πάτωμα»;
Γιατί «έχει άτομα που βγαίνουν νικηταί το έκτο πάτωμα…»
Γιατί είδαμε σ αυτό το έργο κάτι αληθινό και πλούσιο, μια θεατρική παράσταση της ίδιας της ζωής, με τις μικρές και μεγάλες χαρές και λύπες…
Γιατί είναι ένα έργο ζωντανό ακόμα και σήμερα.
Γιατί είδαμε στους χαρακτήρες του στοιχεία του εαυτού μας.
Και τέλος, γιατί οι ήρωές του μας γοητεύουν, που μπορούν, την ίδια στιγμή που ανατρέπεται κάθε ισορροπία, να ισχυρίζονται ότι «στο έκτο πάτωμα δε συμβαίνει τίποτα ποτέ»….
Μία διαφορετική παράσταση με ρεκόρ εισιτηρίων σε όλο τον κόσμο. Η μουσική κωμωδία του Αlfred Zeri "το 6ο πάτωμα", δείχνει να είναι μία διασκεδαστική και ευχάριστη, όλο απρόοπτα, παράσταση.
Πρόκειται όμως για ένα δύσκολο έργο με γρηγορες εναλλαγές και ανεβασμένους ρυθμούς. Μουσική, χορός, περιστατικά που μπορεί να συμβαίνουν, μπορεί και όχι, ανατρεπτική πλοκή και ...παράξενους ανθρώπους. Αλλά"...μήπως η ζωή είναι διαφορετική? όλα είναι θέμα τύχης, τίποτα περισσότερο. Μια λοταρία είναι, που ο ίδιος αριθμός σπάνια ξαναβγαίνει. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι..." όπως λέει για τους ανθρώπους ένας από τους πρωταγωνιστές του έργου!
Παίζουν οι:
Ζερμαίν: Χαρά Χουλιάρα
Μαρέ: Λαμπρινή Παπαγιάννη
Ζονβάλ: Γιάννης Χουλιάρας
Ιρέν: Νίκη Χουλιάρα
Μαξ: Σπύρος Υφαντής
Ζοζό: Κώστας Κούρτης
Ωσπό: Κώστας Ευθυμίου
Εντβίζ: Γεωργία Παπαδημητρίου
Ζάν: Έλλη Παππά
Ζανέτ: Θάλεια Οικονόμου
Μπέρτ: Έφη Παπαρούνη
Γιατρός: Χρήστος Γκόγκος
Ρομπέρ: Θάνος Φώτης
Νέος: Μάκης Παπαδόπουλος
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Νίκος Σφαιρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλλη Παππά
Σκηνικά: Η ομάδα
Κοστούμια: Η ομάδα
Μουσική: Σταμάτη Κραουνάκη
Χορογραφίες: Κική Μπάκα
Φωτισμοί: Νίκος Γούλας
Τεχνικός ήχου: Νεκταρία Λαμπράκη
Φωτο προγράμματος: Δημήτρης Πούλιας


Γενική είσοδος 5€

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για κατοχή βεγγαλικών, καπνογόνων και κροτίδων στον αγώνα ποδοσφαίρου Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα και των μέτρων που λαμβάνονται κατά τη διενέργεια των αγώνων ποδοσφαίρου, συνελήφθησαν χθες (18-04-2011) το απόγευμα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 34 και 24 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν βεγγαλικά, καπνογόνα και κροτίδες. Ειδικότερα, πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Π.Α.Σ. Γιάννινα – Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. στο Εθνικό Στάδιο « Ζωσιμάδες», κατά τον έλεγχο που διενέργησαν αστυνομικοί στους φιλάθλους που εισέρχονταν στο γήπεδο, εντοπίστηκε ένας 34χρονος ημεδαπός, ο οποίος μέσα σε σακίδιο κατείχε:
δεκατρία (13) βεγγαλικά.
δύο (2) καπνογόνα.
τέσσερις (4) κροτίδες.
Επίσης, κατά τους ίδιους ελέγχους, εντοπίστηκε σε θύρα του γηπέδου και συνελήφθη ένας 24χρονος, ο οποίος κατείχε ένα (1) βεγγαλικό ενώ περιμετρικά του γηπέδου, βρέθηκε εγκαταλελειμμένος και ένας σάκος που περιείχε δέκα (10) βεγγαλικά και έναν (1) πυρσό.
Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 34χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα στιλέτο με λάμα μήκους έντεκα (11) εκατοστών.
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν, αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, της νομοθεσίας για φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα και για παράνομη οπλοκατοχή.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΑΡΤΑ: Συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί, για κατοχή μεγάλου αριθμού αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών


Συνελήφθησαν, χθες (18-04-2012) το βράδυ στον Κόμβο της Ιόνιας Οδού στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 27, 19 και 23 ετών, στη κατοχή των οποίων βρέθηκαν δεκατέσσερις (14) αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί και άλλα αντικείμενα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων για την αποτροπή εκνόμων ενεργειών κατά τις μετακινήσεις οπαδών με αφορμή ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 27χρονος και στο οποίο επέβαιναν οι άλλοι δύο συλληφθέντες, όπου βρέθηκαν:
δεκατέσσερις (14) αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί εμπρηστικοί μηχανισμοί, αποτελούμενοι από πλαστικά μπουκάλια νερού με εύφλεκτο υγρό και πάνω σε αυτά ήταν τυλιγμένες με μονωτική ταινία μεγάλες κροτίδες.
ένα (1) σωληνάριο σιλικόνης.
δύο (2) μεταλλικά συρραπτικά.
ένα (1) πλαστικό χωνί.
ένα (1) κομμάτι λάστιχου μήκους (50) εκατοστών.
ένας (1) μάλλινος σκούφος.
δύο (2) σπρέι χρώματος.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν, κακουργηματικού χαρακτήρα, αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας για την παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών καθώς και της νομοθεσίας που αφορά στην παράνομη κατοχή όπλων.
Τις αστυνομικές έρευνες, όπως και την προανάκριση, ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας.

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ!

Επιδρομές διαρρηκτών σε σπίτια ντόπιων και απόδημων
Να ληφθούν άμεσα μέτρα αστυνόμευσης
Για μια ακόμη φορά, οι εναπομείναντες κάτοικοι του ακριτικού Πωγωνίου δοκιμάζουν τις αντοχές τους.
Για μια ακόμη φορά οι απόδημοι βλέπουν τα σπίτια τους να λεηλατούνται. Για άλλη μια φορά και οι μεν και δε, διαπιστώνουν την έλλειψη ουσιαστικής αστυνόμευσης και την αδιαφορία της Πολιτείας να προστατεύσει τους ίδιους και τις περιουσίες τους.

Τα τελευταία κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων συνέβησαν τις ημέρες αυτές στο Σταυροσκιάδι, που είναι το τελευταίο στη σειρά χωριό που έχουν δεχθεί παρόμοιες επιδρομές τις προηγούμενες εβδομάδες. Άγνωστοι- εκμεταλλευόμενοι και τον καιρό- άνοιξαν σπίτια, πέταξαν ρούχα, άδειασαν ντουλάπες και ότι τους εμπόδιζε στα δάπεδα των σπιτιών – κυρίως αποδήμων – πήραν ότι νόμιζαν ότι είχε αξία, σε ορισμένα μάλιστα μαγείρεψαν, έφαγαν, ήπιαν μπύρες και έφυγαν ανενόχλητοι.
Οι λιγοστοί κάτοικοι έχουν πανικοβληθεί από τα αλλεπάλληλα κρούσματα, ενώ απόδημοι που σχεδίαζαν να μεταβούν στα χωριά τους αμέσως μετά το Πάσχα για την καλοκαιρινή περίοδο αναβάλλουν τις επισκέψεις τους, κατακυριευμένοι από το φόβο.
Οι κατά καιρούς εκκλήσεις προς τις αρμόδιες αρχές για ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας πέφτουν στο κενό. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, αφού σταδιακά αποδυναμώνονται τα τμήματα συνοριακής φύλαξης και αστυνομικοί συνωστίζονται είτε σε γραφεία, είτε διατίθενται για αλλότριους σκοπούς. Αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι, συνοριακά τμήματα όπως αυτό της Πωγωνιανής να έχουν απομείνει με ένα συνοφοριοφύλακα ανά βάρδια! Ο πρώην Κοινοτάρχης Σταυροσκιαδίου κ. Δημ. Σωτηρόπουλος απευθύνει, μέσω του Π.Λ., έκκληση προς την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας να επανδρώσει πλήρως τα τμήματα, ενώ για άλλη μια φορά συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου, προκειμένου να ζητήσει τη λήψη μέτρων.
Το ζήτημα είναι οι αρμόδιοι να ακούσουν επιτέλους τη φωνή της απόγνωσης των κατοίκων και να λάβουν ΜΕΤΡΑ. Και ας καταλάβουν, ότι ανάγκη φρούρησης δεν έχουν μόνο οι επίσημοι, οι κάτοικοι των πόλεων, οι παρελάσεις, οι παντός είδους εκδηλώσεις, αλλά προπάντων οι κάτοικοι της υπαίθρου και δη της παραμεθόριας ζώνης που ζουν καθημερινά με το φόβο για τη ζωή τους. ΜΕΤΡΑ και μάλιστα ΑΜΕΣΑ, λοιπόν.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr

Ηλεκτρονική «απογραφή» όλων των φορολογουμένων

Hλεκτρονικό «δίχτυ» για τον έλεγχο όλων των συναλλαγών των Ελλήνων απλώνει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εντοπίσει φορολογούμενους που αποκρύπτουν από την εφορία τα πραγματικά εισοδήματά τους ή πραγματοποιούν υψηλές δαπάνες ή έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς να δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Το υπουργείο ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές στήνει το «Μεγάλο Αδερφό» για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, να διαμορφώσει το περιουσιακό και καταναλωτικό προφίλ για κάθε φορολογούμενο και να παρακολουθεί όλες τις συναλλαγές.
Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται για κάθε πολίτη φάκελος που θα περιέχει στοιχεία για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, καταθέσεις, επενδύσεις σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, χρυσό, αγορές που πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών καρτών, δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ακόμη και στοιχεία από νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.
Δεδομένα
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, νοσοκομεία, το χρηματιστήριο, τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.τ.λ.) υποχρεώνονται να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναλυτικά στοιχεία για όλους τους πελάτες τους.
Η πρώτη αποστολή των στοιχείων θα πρέπει να γίνει έως τις 20 Αυγούστου 2012.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Τράπεζες, Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. και επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης. Πρέπει να αποστείλουν στοιχεία για:
Δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν.
Κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου, καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.
Για τα δάνεια προς πελάτες (ιδιώτες και επιχειρήσεις), διαβιβάζονται, μεταξύ άλλων:
ΑΦΜ του δανειολήπτη.
Αριθμός δελτίου Ταυτότητας ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας δανειολήπτη, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ.
Το είδος του δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό)
Ημερομηνία χορήγησης του δανείου.
Ένδειξη δανείου α΄ κατοικίας.
Για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή χρησιμοποιούνται ή έκλεισαν διαβιβάζονται:
Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού.
Αριθμός και υπόλοιπο λογαριασμού.
Ονοματεπώνυμο τρίτου, σε σχέση με το δικαιούχο και τους συνδικαιούχους του λογαριασμού, πληρωτή ή δικαιούχου.
Ποσό συναλλαγής.
Επίσης διαβιβάζονται στοιχεία για:
Αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, προϊόντα εφάπαξ καταβολής, επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι.
Υπαρξη θυρίδων
Αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.
2. Ιδιωτικά θεραπευτήρια, δημόσια νοσοκομεία. Θα στείλουν, μεταξύ άλλων, το ΑΦΜ των ιατρών που εκτέλεσαν τις πράξεις.
3. Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης:
Οι ασφαλιστικές υποχρεούνται να παρέχουν σε ηλεκτρονική κατάσταση το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που εκδίδουν και αποστέλλουν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου (ΑΦΜ υπόχρεου, αριθμός συμβολαίου, ποσό ασφαλίστρων). Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να διαβιβάζουν τις βεβαιώσεις που χορηγούν για τις εισφορές.
4. Εταιρείες τηλεφωνίας (σταθερής και κινητής), ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης:
Από αυτές το υπουργείο Οικονομικών ζητά όλα τα στοιχεία που αφορούν αριθμούς παροχής, ετήσιο ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους, τον ΑΦΜ των πελατών, πάγια τέλη κ.τ.λ.
5. Εταιρείες πιστωτικών καρτών:
Οφείλουν να δώσουν στοιχεία σχετικά με τις συναλλαγές καρτών που έχουν εκδοθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ( αριθμός κάρτας, ημερομηνία συναλλαγής, αξία συναλλαγών καρτών, ΑΦΜ επιχείρησης).
Επεξεργασία στοιχείων
Σε πρώτη φάση τα στοιχεία θα αφορούν τη χρήση του 2011 και θα διασταυρωθούν με τις δαπάνες και τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Όπου υπάρχουν διαφορές, η εφορία θα προχωρεί στον καταλογισμό πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Ειδικά για τις συναλλαγές που έχουν οι φορολογούμενοι με τράπεζες και συγκεκριμένα για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, κίνηση τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ζητήσει στοιχεία από το 2010.
Ωστόσο η διαβίβαση των στοιχείων αυτών θα γίνει ύστερα από αίτημα της ΓΓΠΣ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές στους νομούς της Ηπείρου

Στη δημοσιότητα έδωσε τα ονόματα των υποψηφίων του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
1.ΓΑΡΝΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
2.ΚΑΡΑΜΠΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
3.ΜΑΓΚΙΩΡΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
4.ΠΑΝΟΥΣΗ ΣΟΦΙΑ


ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
1.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
2.ΤΣΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
3.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ


ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
1.ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2.ΔΕΛΗΚΟΥΡΑ ΧΑΡΟΥΛΑ
3.ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ ΖΕΝΙΑ
4.ΜΠΙΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
5.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
6.ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
7.ΧΗΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
1.ΚΥΠΡΙΩΤΕΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
2.ΚΑΖΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
3.ΔΑΡΔΑΜΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
4.ΡΙΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

VPRC: Προβάδισμα 7,5% στη ΝΔ και οκτακομματική βουλή

Προβάδισμα 7,5% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει νέα δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα», η οποία καταγράφει ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό, ενώ δείχνει είσοδο οκτώ κομμάτων στη Βουλή.
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής που αποτυπώνει την πρόθεση ψήφου έχουμε:
ΝΔ: 22%
ΠΑΣΟΚ: 14,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 13%
ΚΚΕ: 11,5%
Δημοκρατική Αριστερά: 10%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 9%
Χρυσή Αυγή: 5%
ΛΑΟΣ: 3,5%
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν να παλεύουν για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη βρίσκεται πολύ χαμηλά στο 1,5%.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγράφει ποσοστό 1% και το «άλλο κόμμα» 3,5%.
Το Άρμα Πολιτών που συνεργάζεται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, φτάνει το 1,5%.
Η αποχή, τα λευκά και το άκυρο φθάνουν στο 24,1%.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Mικρή σεισμική δόνηση

Το εστιακό βάθος ήταν 5χλμ

Σεισμική δόνηση 3.3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:49 τα ξημερώματα, δυτικά της Καρυάς στην Λευκάδα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 8 χλμ. δυτικά της Καρυάς και 28 χλμ. νοτιοδυτικά της Πρέβεζας ενώ το εστιακό βάθος ήταν 5χλμ.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας

Στο πρώτο υποτμήμα του έργου «Βελτίωση Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας» στην περιφέρεια Ηπείρου, και συγκεκριμένα στο κομμάτι από τον κόμβο Εγνατίας (λιμάνι) έως τη θέση Πλαταριά, προγραμματίζεται να κοπεί το βουνό σε σχήμα ανάποδου «Π» για να διέλθει ισόπεδα ο δρόμος. Η επέμβαση αυτή που προστίθεται σε ήδη υπάρχουσα ανάλογη επέμβαση, θα επιβαρύνει σοβαρά την αισθητική του τοπίου σε μια τουριστικά σημαντική περιοχή και θα καταστρέψει τμήμα πυκνής δασικής βλάστησης. Ο Δήμος [1], η Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας [2] και οι κάτοικοι αντιτίθενται σφοδρά και έχουν αντιπροτείνει σήραγγα ή απλή βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου στο σημείο αυτό ώστε να περιορισθεί η επίπτωση στο τοπίο και το δάσος. Η κατασκευάστρια εταιρία εμμένει όμως διότι ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής θα τους παράσχει 500.000 κυβικά μέτρα αδρανών υλικών με πολύ συμφέρον μεταφορικό κόστος σε σχέση με την εναλλακτική λύση άλλου λατομείου, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στο συγχρηματοδοτούμενο από Ευρωπαïκούς πόρους έργο του νέου λιμανιού της Ηγουμενίτσας [3]. Πιέζουν για την άρση των αντιρρήσεων του Δήμου με το επιχείρημα ότι η προτεινόμενη από το Δήμο λύση αποτελεί αλλαγή του φυσικού αντικειμένου της Γ’ φάσης του έργου του λιμανιού, πράγμα που θα οδηγήσει στην απένταξη του έργου αυτού από την ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση [4]. Η εκβιαστική αυτή θέση της εταιρίας υποστηρίζεται και από το Υπουργείο Υποδομών [5].
Ερωτάται η Επιτροπή:
1.Είναι αληθείς οι ισχυρισμοί της εταιρίας ότι η λύση που προτείνει ο Δήμος συνιστούν αλλαγή του φυσικού αντικειμένου του έργου του λιμανιού, και άρα το τελευταίο δε θα είναι πλέον εφικτό να συγχρηματοδοτηθεί από Ευρωπαïκούς πόρους;
2.Εκτιμά ότι είναι δυνατή η υιοθέτηση της πολύ ηπιότερης για το τοπίο και το περιβάλλον λύσης της σήραγγας στο σημείο αυτό χωρίς να απειλείται η χρηματοδότηση του έργου;
3.Συνάδει ο προτεινόμενος τρόπος κατασκευής και μεταφοράς αδρανών υλικών με την ουσία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι προτείνεται από τους τοπικούς φορείς ένας διαφορετικός τρόπος υλοποίησης του έργου, που όπως ισχυρίζονται οι φορείς θα έχει μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος;