Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Στην πρέσα συντάξεις και Ταμεία


Διπλό θα είναι το «χτύπημα» στο ασφαλιστικό σύστημα από τη μείωση των μισθών μέσα από τις νέες επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Από τη μία πλευρά θα θιγούν οι ασφαλισμένοι, καθώς η μείωση των μισθών οδηγεί σε μείωση των συντάξεων, και από την άλλη πλευρά θα χάσουν τα Ταμεία, καθώς θα συρρικνωθούν τα έσοδα από τις εισφορές.
Το ποσό της μείωσης της σύνταξης θα εξαρτηθεί από την πτώση των μισθών και μπορεί να φτάνει τα 200 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα η μείωση δεν θα αφορά μόνο στα Ταμεία κύριας ασφάλισης, αλλά και στα επικουρικά, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα μεγαλύτερες οι απώλειες.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 2.400 ευρώ θα πάρει έπειτα από 35 έτη σύνταξη 1.662 ευρώ. Ωστόσο αν ο μισθός του πέσει στα 2.000 ευρώ, αυτό θα συμπαρασύρει τη σύνταξη προς τα κάτω και θα πρέπει να περιοριστεί στα 1.400 ευρώ.

Ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Μπούρλος, που ειδικεύεται σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα, σημειώνει χαρακτηριστικά πως «τυχόν μείωση των αποδοχών αναμφίβολα θα οδηγήσει σε περιορισμό των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων».

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: Απεργία πείνας στη νομαρχία


Περί τους 30 ξένους εργάτες από τη Σενεγάλη οι περισσότεροι, καθώς και από το Πακιστάν, ξεκίνησαν απεργία πείνας από χθες το βράδυ κατασκηνώνοντας μπροστά στη Νομαρχία Ιωαννίνων.
Οι εργαζόμενοι ζητούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα έξι και πλέον μηνών από τα θερμοκήπια στο Καλπάκι, τα οποία ανήκουν στην εταιρία «Κ.Ε. Τζαρτζούλη».
Οι μετανάστες αποτελούν μια από τις κλασικές περιπτώσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν ούτως ή άλλως κακές, μένοντας σε αποθήκες που τους «παραχώρησε» η εταιρία.
Εδώ και λίγο διάστημα όμως, με την εργοδοσία εξαφανισμένη και τα χρήματα που τους οφείλονται να έχουν ξεπεράσει τις 60.000 ευρώ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κυριολεκτικά που την κεφαλήν κλίναι.
Από την Παρασκευή το βράδυ έχουν κατασκηνώσει μπροστά στη Νομαρχία, ενώ αρκετός κόσμος έχει σπεύσει σε βοήθεια και συμπαράσταση.
ΠΗΓΗ: www.agon.gr

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Απαιτούνται αλλαγές»


Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, διότι όσο δεν παράγουμε και δεν στηρίζουμε δικά μας προϊόντα, η πίεση στους μισθούς θα είναι μεγάλη, τόνισε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του σήμερα στο Ρέθυμνο, σε σύσκεψη για την Αγροτική Ανάπτυξη.

«Θα στεναχωρήσουμε και βολεμένους και τους εαυτούς μας, με τις αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν διότι δεν είμαστε περήφανοι για τους θεσμούς που ήταν επιφορτισμένοι με την αγροτική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα ανασυστήσουμε από μηδενική βάση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Αναφερόμενος, στον «Καλλικράτη», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα βοηθήσει σε όλες αυτές τις αλλαγές με αποφάσεις σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς γραφειοκρατία και αθηνοκεντρικές παρεμβάσεις.

ΣΑΜΑΡΑΣ: «Δεν θα γίνω συνένοχος στα αδιέξοδα»


Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει πέσει έξω σε όλα, ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στο αδιέξοδο που οδηγεί τη χώρα, τάσσεται ξεκάθαρα κατά των μαζικών απολύσεων και προειδοποιεί την κυβέρνηση να μη χρησιμοποιήσει την κρίση ως πρόσχημα για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.

«Η σημερινή πολιτική, όπως την εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι λάθος, οδηγεί σε αδιέξοδο, όπως έχει αποδειχθεί και πρέπει να αλλάξει», τονίζει ο κ. Σαμαράς. Επαναλαμβάνει ότι «η ΝΔ, όταν έλθει η ώρα, θα κάνει εξεταστική για το μνημόνιο» και θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός «αναζητά συνενόχους και όχι συναίνεση».

Ερωτηθείς, ο πρόεδρος της ΝΔ, για τη συνάντηση, την Τρίτη, με τον κ. Παπανδρέου, αναφέρει:«είναι προφανές ότι θα του πω τις απόψεις μας. Τις οποίες τις ξέρετε και εσείς, όπως τις ξέρουν όλοι, όπως τις ξέρει και εκείνος. Με δύο λόγια μ' ενδιαφέρουν αλλαγές πολιτικής που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάκαμψης άμεσα. Ανάκαμψη άμεσα. Τίποτα λιγότερο».

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Στόχος η διατήρηση θέσεων εργασίας»


Πρώτος στόχος, αυτή τη στιγμή, της κυβέρνησης είναι η διατήρηση, όσο το δυνατόν, περισσοτέρων θέσεων εργασίας, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», απαντώντας σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηρίζει «υποκρισία και εύκολες εκφράσεις» τις κατηγορίες ότι ξεθεμελιώνονται κατακτήσεις πολλών δεκαετιών, με τις αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης για τις εργασιακές σχέσεις, και υπογραμμίζει: «Η λύση στην οποία καταλήξαμε θεωρώ ότι είναι ισορροπημένη και με κανέναν τρόπο δεν σηματοδοτεί το τέλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων... Οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι συμβάσεις, αποτέλεσμα δηλαδή διαπραγμάτευσης μεταξύ συμβαλλομένων μερών. Δεν είναι μονομερείς αποφάσεις».

ΓΚΟΓΚΟΥ Κ. ΑΝΔΡΕΑ: ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ-Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 1913 ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ) (Β΄ Τόμος)


Τιμητική πλακέτα απένειμε στο Συγγραφέα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Παρακαλάμου (απόφαση υπ΄ αριθμού 67/1992), σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση ενώπιον των κατοίκων του χωριού.
«ΤΩ ΑΞΙΩ ΤΕΚΝΩ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩ, ΚΩ ΑΝΔΡΕΑ Κ. ΓΚΟΓΚΩ, ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑΝ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ».


25 ΙΟΥΛΙΟΥ 1992
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Σαφές προβάδισμα καταγράφει το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ


Σαφές προβάδισμα καταγράφει το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ, του μηνός Δεκεμβρίου. Ενισχυμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής:
ΠΑΣΟΚ: 39%
ΝΔ: 30%
ΚΚΕ: 11%
ΛΑΟΣ: 5,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 5,5%
Δημοκρατική Αριστερά: 2,5%
Οικολόγοι Πράσινοι: 2%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 42% έναντι 20% του κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ κανένας από τους δύο απαντά το 34%.

Έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, οκτώ στους δέκα δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την λειτουργία της δημοκρατίας και επτά στους δέκα θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερέψει.

Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το ΚΚΕ με ποσοστό 20% και ακολουθούν η ΝΔ με 19%, ο ΛΑΟΣ με 18%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8%.

Β. ΑΡΓΥΡΗΣ: Να εφαρμοστεί το καταστατικό της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη


Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υφυπουργός Γεωργίας κ. Βαγγέλης Αργύρης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του IoanninaTV την Παρασκευή το βράδυ ζήτησε «Να εφαρμοστεί το καταστατικό της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη».
Ο κ. Αργύρης υπενθύμισε ότι η γαλακτοβιομηχανία ιδρύθηκε το 1963 πάνω στη συμφωνία Αγροτικής Τράπεζας και Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κι ότι αν αποχωρήσει η ΑΤΕ τον πρώτο λόγο θα έχουν οι Ενώσεις πλέον.
Ζήτησε επίσης να επιστραφεί το 8% των μετοχών των μικρών Ενώσεων που τις είχαν πουλήσει στην ΑΤΕ πριν από λίγα χρόνια και εκτίμησε οι Ενώσεις μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τη «Δωδώνη», όπως έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Ημερίδα για διευθυντικά στελέχη διοίκηση και αυτοδιοίκησης


Μια ακόμη ημερίδα για την προετοιμασία έναρξης εφαρμογής του «Καλλικράτη» πραγματοποιείται τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στα Γιάννινα, στο ξενοδοχείο GRAND SERAI, για διευθυντικά στελέχη που θα υπηρετήσουν τις νέες δομές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης των Περιφερειών και των Δήμων στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και έχει ως θέμα, «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Στο επίκεντρο της ημερίδας θα βρεθεί η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», οι αρμοδιότητες των νέων αποκεντρωμένων δομών, καθώς και ζητήματα προσωπικού, οργάνωσης των υπηρεσιών και οικονομικής διαχείρισης.
Ανάλογες ημερίδες θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δίμηνο του 2011 στις έδρες των νομών της χώρας. Επίσης μέχρι τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, συνολικά 55 προγράμματα επιμόρφωσης για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα Ηλεκτρονικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τις Μονάδες Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Το πρόγραμμα της ημερίδας ξεκινά στις 9 το πρωί και περιλαμβάνει δυο συνεδρίες.

Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΚΑΛΠΑΚΙ - Α. Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 2 - 1

ΔΩΡΟ: Έως 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων.


Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους το Δώρο των Χριστουγέννων που είναι 1 μισθός, ενώ νωρίτερα (με τους μισθούς και τις συντάξεις αυτού του μήνα) θα καταβληθεί, μειωμένο και υπό προϋποθέσεις, με βάση το νόμο για το Μνημόνιο, το δώρο στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

- Για τον ιδιωτικό τομέα, ολόκληρο το δώρο (1 μισθός ή 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο) δικαιούνται να λάβουν οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου.

Όσοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία ή απολύθηκαν δικαιούνται τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Όπως ανακοίνωσε το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, σε αυτή τη περίπτωση το δώρο είναι 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Ανάλογο κλάσμα δικαιούνται και οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών. Για τους μισθωτούς του Δημοσίου το δώρο θα είναι 500 ευρώ εφόσον οι αποδοχές είναι έως 3.000 ευρώ, ενώ για τους συνταξιούχους με σύνταξη μέχρι 2.500 ευρώ ηλικίας πάνω από 60 ετών το δώρο έχει καθοριστεί στα 400 ευρώ (δεν ισχύει το ηλικιακό όριο για συνταξιούχους αναπηρίας).

Ένα ακόμη μηνιαίο επίδομα ανεργίας θα χορηγήσει, τέλος, το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ σε άνεργους που έχει λήξει η επιδότηση και έως την 1η Δεκεμβρίου δεν είχαν εργαστεί, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ: Βάζουν οριστική ταφόπλακα στο ακριτικό Πωγώνι


«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία. Η αποφάσεις της, όπως η κατάργηση της «βίζας» και η μειωμένη φύλαξη των συνόρων και κυρίως το κλείσιμο ζωτικών δημοσίων υπηρεσιών, βάζουν οριστική ταφόπλακα στις ακριτικές Επαρχίες μας» τονίζει, ο Πρόεδρος της διευρυμένης Κοινότητας Πωγωνιανής και νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Πωγωνίου κ. Στέλιος Κουκουλάρης.

Δικαιολογημένα λοιπόν, μας τονίζει ο κ. Κουκουλάρης εγκαταλείπουν τα χωριά μας και οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι, αφού φεύγουν για να ζήσουν με τα παιδιά τους, στα Γιάννινα ή σε άλλες πόλεις.
Εξάλλου, τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά κλοπών, είναι κύρια αιτία φυγής, αφού κάποιοι κακοποιοί δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και σκληρές μεθόδους, για ν’ αρπάξουν αυτό που θέλουν.
Ο κ. Στέλιος Κουκουλάρης ζητά «άμεσα μέτρα, για να μην ερημώσει παντελώς το Πωγώνι».

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ασθενής σεισμική δόνηση 3,7 βαθμών Ρίχτερ


Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τις βραδινές ώρες, με επίκεντρο το Αλβανικό έδαφος κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στον Δήμο Πωγωνίου, καθώς και σε όλο το Νομό Ιωαννίνων.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη της Δωδώνης


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας έδειξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, όταν συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, όπου συζήτησε, μεταξύ άλλων, και για την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία.