Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΔΩΡΟ: Έως 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων.


Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους το Δώρο των Χριστουγέννων που είναι 1 μισθός, ενώ νωρίτερα (με τους μισθούς και τις συντάξεις αυτού του μήνα) θα καταβληθεί, μειωμένο και υπό προϋποθέσεις, με βάση το νόμο για το Μνημόνιο, το δώρο στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

- Για τον ιδιωτικό τομέα, ολόκληρο το δώρο (1 μισθός ή 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο) δικαιούνται να λάβουν οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου.

Όσοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία ή απολύθηκαν δικαιούνται τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Όπως ανακοίνωσε το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, σε αυτή τη περίπτωση το δώρο είναι 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Ανάλογο κλάσμα δικαιούνται και οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών. Για τους μισθωτούς του Δημοσίου το δώρο θα είναι 500 ευρώ εφόσον οι αποδοχές είναι έως 3.000 ευρώ, ενώ για τους συνταξιούχους με σύνταξη μέχρι 2.500 ευρώ ηλικίας πάνω από 60 ετών το δώρο έχει καθοριστεί στα 400 ευρώ (δεν ισχύει το ηλικιακό όριο για συνταξιούχους αναπηρίας).

Ένα ακόμη μηνιαίο επίδομα ανεργίας θα χορηγήσει, τέλος, το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ σε άνεργους που έχει λήξει η επιδότηση και έως την 1η Δεκεμβρίου δεν είχαν εργαστεί, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη.