Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το Κεράσοβο Πωγωνίου κηρύχτηκε ιστορικός τόπος, λόγω των ναζιστικών θηριωδιών

Με πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το Κεράσοβο Πωγωνίου ανακηρύχτηκε ιστορικός τόπος. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου το φετινό Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στη μνήμη των συγχωριανών μας, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.


Δελτίο Τύπου
Το Κεράσοβο Πωγωνίου είναι ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων, σε απόσταση περίπου πενήντα πέντε χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είκοσι από την έδρα του νέου Δήμου Πωγωνίου (Καλπάκι). Έχει χτιστεί αμφιθεατρικά σε μια πανοραμική και επικλινή τοποθεσία στις βορειοδυτικές πλαγιές της οροσειράς του Κασιδιάρη. Απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από τη νέα εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς (θέση «Χάνι Δελβινάκι»). Δεν ήταν ποτέ μεγάλο ή πλούσιο χωριό και κύριες πηγές βιοπορισμού των κατοίκων του ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία και τα εμβάσματα των εσωτερικών και εξωτερικών μεταναστών.
Στις 13 Αυγούστου 1944 τα ξημερώματα γερμανικές φάλαγγες εισέβαλαν στο Κεράσοβο. Έγιναν αντιληπτοί από ορισμένους Κερασοβίτες που κοιμόνταν στα αλώνια τους. Αυτοί ειδοποίησαν τους υπόλοιπους. Όσοι πρόλαβαν αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στα γύρω δάση ενώ οι άλλοι κρύφτηκαν στα υπόγεια. Οι Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στα σπίτια και πραγματοποίησαν έρευνες και συλλήψεις.

Υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Ηπείρου, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γαλατσίου, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013, ώρα 18:00, στο Δημαρχείο Γαλατσίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου - Λαμπρινής, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και με την ευγενική βοήθεια του Δήμου Γαλατσίου, σας προσκαλούν στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ηπείρου, στις 3 Μαρτίου 2013, ημέρα Κυριακή και ώρα 18:00.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Θάνος Κωστόπουλος» του δημαρχείου Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2 και Ιπποκράτους).

Ο πρόεδρος

Παγώνης Δημήτριος

Ε.Μ.Υ.: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τις επόμενες ώρες

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Σε αυτό αναφέρεται, ότι ο καιρός κατά τις αμέσως επόμενες ώρες θα παρουσιάσει επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Μακεδονία και βαθμιαία μέχρι το βράδυ στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Τέσσερις σύνεδροι θα δώσουν το παρόν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από το Πωγώνι

Μετά την χτεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη συνέδρων στο Δήμο Πωγωνίου στο οποίο ψήφησαν 125 μέλη και φίλοι του κόμματος, εκλέχτηκαν τέσσερα άτομα.
Εκλέγονται οι παρακάτω:
Γκόγκος Χρήστος
Κάκκος Ευθύμιος
Ζαϊνέ Ντασσέ
Δέρμου Σταματία

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται το επίδομα ανεργίας

Τι προβλέπει η απόφαση
Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής. Δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας όσοι χρωστούν εισφορές.
Για τη χορήγηση βοηθήματος απαιτείται σωρευτικά:
1. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς. Ειδικότερα, για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1/1/2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1/1/2012 η καταβολή εισφορών για 2 τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1/1/2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1/1/2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη. Οι παραπάνω ελάχιστες προϋποθέσεις ισχύουν και για ασφαλισμένους που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν από την 1/1/2011 και επαναδραστηριοποιούνται εκ νέου μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης δραστηριότητας.
2. Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.
3. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.
4. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής.
5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
6. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.
7. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
8.O ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.
Μόνο όσοι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ, εφόσον έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και είχαν την τελευταία διετία οικογενειακό καθαρό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ατομικό έως 20.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr 

Ο ''διαγωνισμός καλύτερης ηπειρώτικης παραδοσιακής πίτας 2013'', του Σύνδεσμου Γυναικών Ηπείρου,την Παρασκευή 8 Μάρτη 2013, ώρα 18:00 στα γραφεία του, Βηλαρά 2, Ομόνοια

O Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών διοργανώνει αποκριάτικο χορό, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Με την θεατρική παράσταση ''Η Λευτεριά δεν έρχεται μόνη της'' και άλλα δρώμενα, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης γιόρτασε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου

 Γράφει ο Χρίστος Α. Τούμπουρος

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης , πραγματοποίησε το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013 ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης την εκδήλωσή του αφιερωμένη στα εκατό ( 100 ) χρόνια απελευθέρωσης της Ηπείρου(1913-2013).
Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Σπέγγος καλωσορίζοντας τους  θεατές, αφού τους ευχαρίστησε όλους για την προσέλευσή τους, ανακοίνωσε πως η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί εφέτος ο Σύλλογος για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Θα ακολουθήσουν και άλλες, καθώς όλη τη δραστηριότητά του ο Σύλλογος για φέτος την  αφιέρωσε στη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Ηπείρου.  Ακολούθως έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος ο οποίος συγχάρηκε το Σύλλογο για την πλούσια κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του στην πόλη της Ηλιούπολης και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του Συλλόγου.

Μετά  από τον κ. Δήμαρχο μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Κωνής, Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ο οποίος αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του κ. Γεωργίου Οικονόμου, Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που βρισκόταν στα Γιάννινα για το γιορτασμό της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Ηπείρου, τόνισε ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1912-13, είχε και χαρακτήρα ηπειρωτικής ευποιίας, καθόσον πάρα πολλοί Ηπειρώτες, παρότι η περιοχή ήταν υπό τουρκικό ζυγό, προσήλθαν εθελοντικά, τόσο στον εθνικό στρατό, όσο και σε διάφορες εθελοντικές εκστατευτικές ομάδες, που συνέδραμαν για την απελευθέρωση της περιοχής, αλλά και εθελοντισμού, καθόσον ήλθαν από όλα τα μέρη της γης και κύρια από Αμερική, Κύπρο και Κρήτη εθελοντές που προσέφεραν τα μέγιατα για την Απελευθέρωση της Ηπείρου.
Και τις αρετές αυτές δεν πρέπει να τις λησμονούμε κατέληξε ο κ. Κωνής, που σήμερα είναι επίκαιρες όσο ποτέ, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και λόγω της παγκοσμοποιημένης εφαρμοζόμενης ευρωπαϊκης πολιτικής που αντιπαλεύει τις αξίες του Ελληνισμού, τα ήθη και τα έθιμα μας, αλλά και τον Πολιτισμό μας και γιαυτό στην επόμενη επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση της Ηπείρου, του χρόνου, το θέμα που πρέπει να αναδειχθεί είναι η ηπειρωτική ευποιία και ο εθελοντισμός ως συστατικά στοιχεία του εθνοαπελευτερωτικού αγώνα του 1912-13.

Κοπή πίτας εργαζομένων στον Τομέα Ε.Κ.Α.Β. Δολιανών

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του Τομέα Ε.Κ.Α.Β Δολιανών πραγματοποίησαν εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας στα Δολιανά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πατήρ Φίλιππος, το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Ε.Κ.ΑΒ. 7ης Περιφέρειας, ο Δολιανίτης Δημοτικός Σύμβουλος Πωγωνίου κ. Σώτος Γιάννης,  ο Πρόεδρος της Τοπικής  Κοινότητας Δολιανών κ. Σκόρδος Γιώργος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολιανών κ. Μήλιος Σάκης  και κάτοικοι του χωριού.
Εκ μέρους των εργαζομένων ο κ. Καραγιώργος  Γιάννης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία. Τόνισε επίσης, την προσφορά και τον  σπουδαίο  ρόλο που διαδραματίζει ο Παραμεθόριος Τομέας στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου και Ζαγορίου στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Τέλος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά, την ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, το Δήμο Πωγωνίου και τον ΑΣΜΕΚ Δολιανών, γιατί με την συνδρομή τους έχουν συμβάλει ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος λειτουργίας του Τομέα . 

Δολιανά  Πωγωνίου       

Μέχρι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου η πληρωμή της δεύτερης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν διορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το σχετικό ειδοποιητήριο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον ΦΑΠ του 2010 δεν χρειάζεται να μεταβούν στις εφορίες ή τις τράπεζες για την πληρωμή του φόρου.
Θα περιμένουν μέχρι να τους ταχυδρομηθεί το σχετικό ειδοποιητήριο στο οποίο θα αναγράφονται και οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου.
Το οικονομικό επιτελείο στηρίζεται στα έσοδα από τους φόρους στα ακίνητα δεδομένου ότι πλέον αποτελούν τη «σίγουρη» πηγή για τον προϋπολογισμό.