Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Μέσα Οκτωβρίου η προκαταβολή του 70% των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες


Στα μέσα Οκτωβρίου η προκαταβολή του 70% των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες, σύμφωνα με την  Κομισιόν.
Την πρόταση της Κομισιόν στην οποία περιγράφονται μέτρα για τη στήριξη των αγροτών, που θα βοηθήσουν να αμβλυνθούν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και την αύξηση της διαθεσιμότητας ζωοτροφών, απεδείχθησαν τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι, οι γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεων από τα μέσα του Οκτώβρη καθώς και το 85% των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης, αμέσως μετά την επίσημη έγκριση της δέσμης των μέτρων στις αρχές Σεπτεμβρίου.
"Από την έναρξη των ακραίων κλιματικών φαινομένων παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους αγρότες μας" επεσήμανε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν συμπληρώνοντας: "Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη και αντιδράσαμε ταχέως όποτε κρίθηκε απαραίτητο.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακουφίσουν οικονομικά τους Ευρωπαίους γεωργούς και να τους προστατεύσουν από την έλλειψη χορτονομών για τα ζώα τους".

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Αποφάσεις για αποκαταστάσεις τμημάτων του επ. οδικού δικτύου και για άλλα έργα από την Οικονομική Επιτροπή 
Αποφάσεις για έργα αποκατάστασης ζημιών και άρσης επικινδυνότητας σημείων του επαρχιακού οδικού δικτύου, κυρίως σε ορεινές περιοχές, έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:
 «Αποκατάσταση οδού Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι – Παλαιοσέλι» προϋπολογισμού 400.000€.
 «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Πύργο Κόνιτσας», προϋπολογισμού 125.000€.
 «Συντήρηση – αποκατάσταση επαρχιακού ορεινού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 150.000.
 «Αποκατάσταση οδού Κόνιτσα – Ελεύθερο – Δίστρατο – Όρια Νομού» προϋπολογισμού 500.000 €.
Επίσης, μεταξύ άλλων, αναδείχτηκαν ανάδοχοι, για τα έργα:
 «Αποκατάσταση Ε.Ο. Μέτσοβο – Διακλάδωση Μηλιάς – Όρια Νομού», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ
 «Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων με την κατασκευή βραχοπαγίδων επί της επαρχιακής οδού Βερενίκης – Σαλονίκης», προϋπολογισμού € 80.000. Ανάδοχος ΑΛΕΞΗ Ρ. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.
 Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων με την κατασκευή βραχοπαγίδων επί της επ. οδού προς Τ.Κ. Μολυβδοσκεπάστης. Ανάδοχος ΑΛΕΞΗ Ρ. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.
 «Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αυλοτόπου», προϋπολογισμού 170.000. Ανάδοχος ΕΝΤΙ Ι, ΡΑΦΤΗΣ.
Επίσης η Περιφέρεια προχωρά και στην υλοποίηση του έργου «μεταφορά νερού από τον Άραχθο στον αύλακα άρδευσης περιοχής Περάνθης Λουτροτόπου Κομμένου», με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ.
Τέλος η Περιφέρεια ανέλαβε μια ακόμη υποχρέωση προκειμένου να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Νέων στη λίμνη των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα  θα προμηθεύσει  τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων με πλωτές μετακινούμενες εξέδρες εκκίνησης των σκαφών, που έχουν προϋπολογισμό 74.400 ευρώ.

Καναλλάκι Πρέβεζας: Συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο άτομα, που κατηγορούνται και κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή


Κατασχέθηκαν, συνολικά (289,6) γραμμάρια κάνναβης, δύο πυροβόλα όπλα, ένα κυνηγετικό όπλο και (9) αβολίδωτα φυσίγγια

Στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, συνελήφθησαν χθες (28 Αυγούστου 2019) το πρωί στο Καναλλάκι Πρέβεζας, δύο άτομα, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ένας 53χρονος ημεδαπός και ένας 31χρονος αλλοδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε κατείχαν στα σπίτια τους τα παρακάτω:
 ο 53χρονος κατείχε συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -289- γραμμαρίων, ένα πιστόλι, διαμετρήματος 4 mm και μία κυνηγετική καραμπίνα, για τα οποία στερούνταν σχετικής άδειας.
 ο 31χρονος κατείχε ένα πιστόλι, διαμετρήματος 9 mm , για το οποίο στερούνταν σχετικής άδειας, εννέα (9) αβολίδωτα φυσίγγια των 9 mm και συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (0,6) γραμμαρίων.
Τα παραπάνω όπλα και ναρκωτικά κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Βρέθηκαν κρυμμένοι σάκοι με ναρκωτικά σε δύσβατη - θαμνώδη περιοχή στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας


Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών  της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, χθες (28-08-2019) το μεσημέρι, σε δύσβατη - θαμνώδη περιοχή στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, επιμελώς κρυμμένοι τρεις ταξιδιωτικοί σάκοι και μία νάιλον σακούλα που περιείχαν επτά δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (61) κιλών.
Διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Με Κινητή Μονάδα εξοπλίζεται το ΚΕΘΕΑ από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάσσεται στο «Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» η πράξη  «Κινητή Μονάδα Ηπείρου», με δικαιούχο Φορέα το ΚΕΘΕΑ και συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης 281.600,00 €. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά τη χρηματοδότηση για 24 μήνες της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας που θα έχει έδρα τα Ιωάννινα και συγκεκριμένα τη μισθοδοσία εξειδικευμένου προσωπικού, ήτοι ενός ψυχολόγου, δύο κοινωνιολόγων, δύο αποφοίτων κοινωνικής εργασίας και ενός ειδικού θεραπευτή (απόφοιτου εγκεκριμένου προγράμματος απεξάρτησης).
Για τη λειτουργία της Κινητής Μονάδας θα χρηματοδοτηθεί από την πράξη και η αγορά ειδικού οχήματος (βαν) που θα επιτρέπει την μετακίνηση του προσωπικού και τη διενέργεια συναντήσεων συμβουλευτικής. Η ομάδα των στελεχών θα οργανώνει επισκέψεις σε όλο το γεωγραφικό εύρος της Περιφέρειας Ηπείρου με στόχο την ενημέρωση για θέματα εξαρτήσεων, τη συμβουλευτική σε εξαρτημένα άτομα και μέλη των οικογενειών τους και την παραπομπή τους σε δομές εντατικής θεραπείας εφ’ όσον κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο.
Η ΚΜ του ΚΕΘΕΑ θα έχει την έδρα της στα Ιωάννινα σε χώρο μισθωμένο μέσω της πράξης, και θα διαμορφώσει συνέργειες τόσο με το ολοκληρωμένο Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, με το Πολυδύναμο Κέντρο Άρτας όσο και με τη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης που προβλέπεται να λειτουργήσει στο ΓΝ Χατζηκώστα, αλλά και με άλλες μονάδες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια.

Τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας Ηπείρου, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ώρα 11:00 π.μ.

Μείωση της έκπτωσης συνέπειας στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ


Σύμφωνα με τις τελευταίας πληροφορίες η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:
Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.
Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%
Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:
Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και κατά τις πληροφορίες θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%).

Ορκωμοσία του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Πωγωνίου

Σε ευχάριστο και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 η  ορκωμοσία του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των τοπικών συμβούλων των πέντε Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πωγωνίου.
Η σεμνή και λιτή ορκωμοσία τελέστηκε από τους Πανοσιολογιότατους Πρωτοσύγκελους των Ι.Μ. Ιωαννίνων και Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης συνεπικουρούμενων από τον συνδημότη Αρχιμανδρίτη Ι.Μ. Καστοριάς και ιερέων του Δήμου Πωγωνίου.
Στην ομιλία του ο επανεκλεγείς Δήμαρχος κ. Κων/νος Καψάλης μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα σε μία σημαντική εποχή για το Πωγώνι και ευχαρίστησε τους δημότες για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. «Δώσαμε σήμερα όρκο τιμής και ευθύνης απέναντι στο λαό του Πωγωνίου, απέναντι στους νόμους και τους θεσμούς που καλούμαστε να υπηρετήσουμε, ότι θα εργαστούμε σκληρά, έντιμα και χωρίς προσωπικές σκοπιμότητες. Η νέα δημοτική αρχή έχει μπροστά της μία 4ετία με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Το δυσχερές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα δημιουργεί σε όλους μας ιδιαίτερους προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον. Αυτό καθιστά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμη πιο δύσκολο και προσδίδει, σε όλους εμάς που την υπηρετούμε, ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες. 
Η νέα Δημοτική Αρχή Πωγωνίου έχει την φρεσκάδα της ανανέωσης και συγχρόνως το απαραίτητο συστατικό της εμπειρίας και της καλής γνώσης του αντικειμένου. Ο Δήμος μας διαθέτει φυσικό θησαυρό ανεκτίμητης αξίας, σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Το πιο σημαντικό του όμως στοιχεία είναι οι άνθρωποι! Σας διαβεβαιώνω ό, τι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για εσάς και τον τόπο μας. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας, ότι θα σκύβουμε σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημά σας. Γιατί μόνο η καθημερινή επαφή με τον πολίτη, βοηθάει να κατανοήσουμε τα προβλήματα, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και να επιζητήσουμε λύσεις» τόνισε.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση κ. Γιάννης Νικόπουλος υπογράμμισε ότι αυτά που ενώνουν τις παρατάξεις είναι πολλά και τόνισε: «Απέναντί μας έχουμε μόνο τα προβλήματα. Θα στηρίξουμε ό, τι σωστό και υλοποιήσιμο προτείνεται από το Δήμαρχο και τους συναδέλφους και θα σταθούμε απέναντι μόνο σε ό, τι είναι αντίθετο με τις αρχές μας».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή για το Πωγώνι» κ. Δημήτριος Ντότης δήλωσε: «Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την περιοχή μας. Θα είμαστε δίπλα στο Δήμαρχο αλλά δε θα συμβιβαστούμε ποτέ με ό, τι δεν είναι προς όφελος των δημοτών μας».
Στην ανάγκη να στηριχθούν οι νέοι αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών για το Πωγώνι» κ. Σταύρος Ζηκόπουλος που σημείωσε: «Αυτή την 4ετία πρέπει να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους νέους που είναι το μέλλον μας».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πωγωνίου» κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο οποίος μαζί με τον κ. Χαρίση Χρήστο έδωσαν πολιτικό όρκο, δήλωσε πως η δύναμη βρίσκεται στους αγώνες του λαού.
Την τελετή ορκωμοσίας χαιρέτισε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Γιώργος Αμυράς που ευχήθηκε στη νέα Δημοτική Αρχή καλή θητεία και δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό του Δήμου Πωγωνίου. «Είναι μία νέα Δημοτική Αρχή με συσσωρευμένη εμπειρία. Εύχομαι καλή θητεία και αποδοτικές συνεδριάσεις» είπε.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρ. Υπουργός Αντώνης Φούσας που χαρακτήρισε το Δήμο Πωγωνίου έναν από τους ομορφότερους και ιστορικότερους της χώρας. «Ο Δήμος Πωγωνίου έχει πολλά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζει όμως και πολλά προβλήματα. Να είστε ενωμένοι προς όφελος των δημοτών και του Πωγωνίου κι εγώ θα συνεχίσω να βρίσκομαι στο πλευρό σας όπως όλα αυτά τα χρόνια» κατέληξε.
Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος που δήλωσε στη διάθεση του Δήμου. «Οι προτεραιότητες μου θα ξεκινούν από το Δήμο Πωγωνίου. Θα είμαι στη διάθεσή σας όσο και όπως το χρειαστείτε» κατέληξε.
 Στην τελετή ορκωμοσίας παρευρέθηκαν επίσης η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαργαρίτα Κιτσανού, επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, συγγενείς και φίλοι των αυτοδιοικητικών, εκπρόσωποι πολιτιστικών και λοιπών συλλόγων και φορέων, εργαζόμενοι στο Δήμο και πλήθος δημοτών.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ηπατίτιδα: Πως επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη


Η ηπατίτιδα μπορεί να υπονομεύσει την αναπαραγωγική ικανότητα των νέων και να οδηγήσει σε αρνητικές εκβάσεις την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τα νεότερα ευρήματα πολλών μελετών.
Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή στο ήπαρ. Η φλεγμονή αυτή άλλοτε υποχωρεί μόνη της και άλλοτε με τη βοήθεια φαρμάκων. Σε πολλές περιπτώσεις όμως γίνεται χρόνια κατάσταση και μπορεί να εξελιχθεί σε ίνωση (ουλές), κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος. Η πιο συχνή αιτία της είναι ορισμένοι ιοί (ιογενής ηπατίτιδα). Μπορεί όμως να προκληθεί και από άλλες λοιμώξεις, τοξικές ουσίες (π.χ. αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα) και αυτοάνοσες παθήσεις.
Οι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα είναι πέντε: οι A, B, C, D και E. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ιοί αυτοί έχουν μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα, και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες επιδημίες. Ειδικά ο ιός της ηπατίτιδας Β (HBV) και ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) οδηγούν σε χρόνια νόσο εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελούν την πιο συχνή αιτία κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.
Οι δύο αυτοί ιοί μεταδίδονται με το μολυσμένο αίμα ή με τα σωματικά υγρά που περιέχουν μολυσμένο αίμα. Ο HBV μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή, ενώ οι πιθανότητες μετάδοσης του HCV με το σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι μικρές. Για την ηπατίτιδα B υπάρχει εμβόλιο το οποίο προστατεύει από αυτήν σε ποσοστό πάνω από 95%. Για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά έχουν αναπτυχθεί πολύ αποτελεσματικά φάρμακα που έχουν πιθανότητα εκρίζωσης του ιού HCV πάνω από 90%.
Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β και περίπου 100.000 της ηπατίτιδας C.
Η ηπατίτιδα Β
Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life, οι συγκεκριμένοι ιοί σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας, αλλά και με προβλήματα στην εγκυμοσύνη.