Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Περιφέρεια Ηπείρου: Θέματα από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

 


Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου  ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απάντησε σε επερωτήσεις που είχαν κατατεθεί από παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα για την επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για πρόσθετη χρηματοδότηση της ΕΕΤΑΑ για την ένταξη και άλλων παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης,  δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα χρήματα από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», καθώς υπήρξε υπέρβαση του ορίου  χρηματοδοτήσεων του ΕΚΤ λόγω κάλυψης αναγκών που προέκυψαν  από την πανδημία του Covid19.

Πρόσθεσε ότι σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης των Περιφερειαρχών με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και  Επενδύσεων κ.  Ι. Τσακίρη τέθηκε το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει με τους πόρους των Περιφερειών, από την οποία προέκυψε ότι υπάρχει  δυσκολία επιπλέον χρηματοδοτήσεων εντός του τρέχοντος έτους. Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι την Πέμπτη θα επαναληφθεί για το ίδιο θέμα η σύσκεψη των Περιφερειαρχών με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών.

Στην επερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» για το δάσος Βαλανιδορράχης Πρέβεζας ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι  η αρμοδιότητα ανήκει στα Δασαρχεία και εξήγησε ότι υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο είναι και το μόνο που μπορεί να προσφύγει έχοντας έννομο συμφέρον και να ζητήσει αναψηλάφηση της δίκης.

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

 


Σχεδόν παντού με rapid test οι ανεμβολίαστοι

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα της 3ης δόσης του εμβολίου για όλους

Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, προχώρησε σε έκτακτες ανακοινώσεις για τα μέτρα, ενώ έκανε γνωστό πως την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της 3ης δόσης για όλους άνω των 18 ετών και έχουν περάσει 6 μήνες.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε μέτρα για τους ανεμβολίαστους από το Σάββατο (6/11) τα οποία είναι:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους λατρείας θα προσέρχονται με δύο τεστ την εβδομάδα

Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μικτούς χώρους, καταστήματα π.χ. κομμωτήρια για ανεμβολίαστους υποχρεωτικά με rapid test ή pcr τεστ. Δεν απαιτείται διαγνωστικός έλεγχος για μη εμβολιασμένους για καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες

Αναβαθμίζονται οι ποινές για καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και δεν θα υπάρχει ανοχή σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα. Θα πρέπει να υπάρχει

ΕΟΔΥ: Πενήντα εννέα θάνατοι σήμερα, 6.700 νέα κρούσματα

 


16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα εννέα θάνατοι σήμερα  6.700 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.700, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 754.451

(ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.568 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.050 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 434 (60.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 79.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 370 (85.25%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (14.75%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.324 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 321 (ημερήσια μεταβολή +28.92%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 286 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Συνελήφθη σε περιοχή της Θεσπρωτίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

 


Συνελήφθη χθες (1-11-2021) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ένας άνδρας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι ο κατηγορούμενος κατέχει παράνομα όπλα, διενεργήθηκε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(2) πιστόλια διαμετρήματος 9mm,

(2) περίστροφα διαμετρήματος 6mm και 9mm,

κυνηγητική καραμπίνα,

(3) γεμιστήρες,

(636) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και τύπων,

(60) φυσίγγια κρότου,

(2) ξίφη και

σιδερογροθιά.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απογραφές ζωικού κεφαλαίου έτους 2021

 


Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνονται τα εξής:

Από την 1η Νοεμβρίου έως τη 15η Δεκεμβρίου οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση διακοπής λειτουργίας της εκμετάλλευσης τους υποχρεούνται, να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου, για το έτος 2021.Σε ότι αφορά τους χοίρους, η απογραφή διενεργείται εντός του μηνός Δεκεμβρίου και η κοινοποίησή της σε 30 ημέρες από τη διενέργειά της..

Επίσης, και τη φετινή χρονιά (2021), η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής για τα αιγοπρόβατα διενεργείται το διάστημα μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου– Δεκεμβρίου, εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη διενέργειά της, έως την 15η Δεκεμβρίου:

1)είτε με την προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές, αγοραπωλησίες).

2)είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία.

Είκοσι παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου , για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 1 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 86.485 έλεγχοι, από τους οποίους οι 45.543 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 265 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε σύλληψη, ως ακολούθως:

·         109 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 104 πρόστιμα των 300 ευρώ και 5 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    20 στη Θεσσαλονίκη,

o    20 στην Ήπειρο,

o    18 στη Δυτική Ελλάδα,

o    18 στη Θεσσαλία,

o      9 στην Κεντρική Μακεδονία,

o      6 στο Βόρειο Αιγαίο,

o      6 στη Δυτική Μακεδονία,

o      4 στην Πελοπόννησο,

o      4 στη Στερεά Ελλάδα,

o      3 στα Ιόνια Νησιά και

o      1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 72.481 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 69.283 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.198 των 150 ευρώ.

·         13 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    6 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    4 στη Θεσσαλία και

o    3 στη Θεσσαλονίκη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.054 ομοειδείς παραβάσεις.

·         143 παραβάσεις και 1 σύλληψη, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 2.300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη ψητοπωλείου, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε επιχείρηση, για απασχόληση εργαζόμενου χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον εργαζόμενο,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη καταστήματος, για μη χρήση μάσκας.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 5 παραβάσεις σε άτομα, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Πελοπόννησο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7 ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 5 παραβάσεις στους πελάτες,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 31 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης σε εσωτερικό χώρο,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε επιβάτη λεωφορείου, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 8 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

- 3 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 1 παράβαση σε οδηγό λεωφορείου, για υπεράριθμους επιβάτες.

Στη Θεσσαλία,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 3 παραβάσεις, για στέρηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, από επιβάτες λεωφορείου,

- 1 παράβαση, για υπεράριθμους επιβάτες σε οχήματα.

Στη Στερεά Ελλάδα, 19 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, προσωρινά υπεύθυνους, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας σε καταστήματα. Επιπλέον, 3 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες ταξί.

Στη Δυτική Ελλάδα, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 1 παράβαση σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων. Επιπλέον, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων και 1 από άτομο σε εσωτερικό χώρο ΚΤΕΛ.

Στην Ήπειρο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 19.883 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.618 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ξεκίνησε ο νέος κύκλος αιτήσεων για την υπαγωγή των δικαιούχων στο μητρώο των Λευκών Περιοχών

 


Ξεκίνησε ο νέος κύκλος αιτήσεων μέσω Θυρίδας (gov.gr)  για την υπαγωγή των δικαιούχων στο μητρώο των Λευκών Περιοχών.

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ενεργοποιηθεί και θα παραμείνει ενεργή στο διάστημα 01.11.2021-15.11.2021. Όσοι πολίτες δεν προλάβουν να αιτηθούν την ένταξή τους στο μητρώο, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν στον επόμενο κύκλο επικαιροποίησης του μητρώου.

Οι εισερχόμενες αιτήσεις  (incoming, pending) οφείλουν να αξιολογηθούν και σε περίπτωση έγκρισής τους να καταχωριστούν στο Πληροφοριακό Σύστημα του έργου για την διεκπεραίωσή τους από τους Παρόχους των τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Τονίζεται ότι για κάθε ενδιαφερόμενο πρέπει να υπάρχει μία και μόνο μία εγκεκριμένη αίτηση του στη Θυρίδα. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης έχει υποβάλει πολλαπλές αιτήσεις, τότε όλες εκτός από μία - εφόσον πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια - οφείλουν να απορρίπτονται.

Το Πληροφοριακό Σύστημα του έργου (https://totaltvcoverage.gr/) θα παραμείνει προσβάσιμο για την καταχώριση των ως άνω εγκεκριμένων αιτήσεων έως και την Τρίτη 30.11.2021.

Λεπτομερείς οδηγίες για τη διαχείριση των αιτήσεων μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://thyrides-kep.services.gov.gr/Manual_thyrides_kep_lefkes_perioxes.pdf

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πρόβλημα αντιμετωπίζετε μπορείτε να επικοινωνείτε Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 17:00 με το Γραφείο Αρωγής Χρηστών στο τηλέφωνο 215215-7840 ή μέσω e-mail στη διεύθυνση helpdesk@tvcoverage.gr.

Διεθνές Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) για τη συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες του 1821

 


Πρόγραμμα Γ΄ Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου

της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων(ΠΕΘ) 

Γ΄ Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα: 

 «Η συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες των Ελλήνων

για την Ελευθερία τους από τον Τουρκικό ζυγό»

(Εορτασμός των 200 χρόνων από το 1821)

Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 

Πρόγραμμα 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/11

10.00-11.00 Έναρξη-Χαιρετισμοί

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: ΕΜΜ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ – ΕΥ. ΤΣΕΝΤΟΓΛΟΥ – ΕΛ. ΒΑΣΣΑΛΟΥ

11.00-11.20 Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, «Η Εκκλησία ως μήτρα της εθνικής Παλιγγενεσίας»

11.20-11.40 Κωνσταντίνος Χολέβας, «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»: Το ιδεολογικό και θεολογικό υπόβαθρο του αγώνος

11.40-12.00 π. Vladimir Goncharenko, «Επιρροή και συμμετοχή Ρώσων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821»

12.00-12.30 Συζήτηση

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: ΑΘ. ΠΑΠΑΡΝΑΚΗΣ – ΣΠ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΘΕΚΛΑ ΚΑΒΟΥΝΗ

12.40-13.00 Μητροπολίτης Γλυφάδος Αντώνιος, «Η συνεισφορά του Ιερού Κλήρου στην ελληνική επανάσταση του 1821»

13.00-13.20 Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, πρώην Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, «Η συμβολή του Αγίου Όρους στην Επανάσταση του 1821»

13.20-13.40 Ηγούμενος Dionisios Shlenov, «Η συμβολή της Ρωσίας στους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία τους από την Τουρκοκρατία»

13.40-14.10 Συζήτηση

Α΄ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 Προεδρείο: ΚΥΡ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ – ΓΕΩΡ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΠΑΝ. ΓΚΟΥΡΒΕΛΟΣ

16.30-16.50 Μιχαήλ Τρίτος,  «Η προσφορά των νεομαρτύρων στην Επανάσταση του 1821»

16.50-17.10 Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης, «Η συμβολή των Αγιορειτών Νεομαρτύρων  στον αγώνα του 1821 για την ελληνική ανεξαρτησία»

17.10-17.30 Tudor Dinu, «Ο αγώνας του παπα-Σέρβου και των στρατιωτικών του εναντίον των Τούρκων στη Valea Muierii - Colți (11 Ιουλίου 1821) - Ηρωϊκό επεισόδιο της ύστατης αντίστασης των Φιλικών στη Βλαχία»

17.30-17.50 π. Παναγιώτης Μπαρούτης, «Η Κύπρος στην Εθνεγερσία του 1821»

17.50-18.20 Συζήτηση

Β΄ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 Προεδρείο: ΚΩΝ ΧΡΗΣΤΟΥ –  ΙΩ. ΜΠΕΪΝΑΣ –  ΙΩ. ΠΑΠΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

18.30-18.50 Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, «Θρησκευτική πίστη και κοινοτικό σύστημα του υπόδουλου Ελληνισμού»

18.50-19.10 Ευάγγελος Πονηρός, «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης περί πίστεως και πατρίδος»

19.10-19.20 Λέων Μπρανκ – Νικόλαος Καρζής, «Το όραμα του Ιωάννου Καποδίστρια για τον Ελληνισμό και η ματαίωσή του»

19.20-19.50 Συζήτηση

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/11

Α΄ ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 Προεδρείο: ΙΩ. ΛΙΛΗΣ – ΕΥΘ. ΧΩΜΑΤΑΣ – ΘΕΟΦ. ΜΥΛΩΝΑΣ

10.30-10.50 Αθανάσιος Καραθανάσης, «Ο ηρωϊκός επίσκοπος Μεθώνης, Γρηγόριος»

10.50-11.10 Ιωάννης Μπάκας, «Μακεδόνες Αρχιερείς στον αγώνα της Παλιγγενεσίας: Μαρωνείας, Κωνσταντίνος και Αρδαμερίου Ιγνάτιος»

11.10-11.30 π. Ελευθέριος Καρακίτσιος, «Η προσφορά της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία»

11.30-12.00 Συζήτηση

Β΄ ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: ΣΠ. ΤΣΙΤΣΙΓΚΟΣ – ΠΑΝ. ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ – ΜΑΡ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ 

12.10-12.30 Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος, «Η προεπαναστατική συμβολή της Ευρυτανίας, στον αγώνα για την εθνική Παλιγγενεσία»

12.30-12.50 Αρχιμ. Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, «Η συμβολή της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού»

12.50-13.10 π. Antonios Pontorovsky, «Θρησκευτικά κίνητρα των Αυτοκρατόρων Αλεξάνδρου του Ευλογημένου και Νικολάου του Πρώτου για τη λύση του “Ανατολικού Ζητήματος” στην εξωτερική τους πολιτική»

13.10-13.40 Συζήτηση

Α ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: ΜΙΛΤ. ΒΑΝΤΣΟΣ – ΝΕΚΤ. ΜΕΝΤΖΑΚΗΣ – ΧΡ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

16.30-16.50 Ηρακλής Ρεράκης,  «Ο Διονύσιος Σολωμός, ως δάσκαλος και εμπνευστής της γνήσιας ελευθερίας»

16.50-17.10 Βασίλειος Γαϊτάνης, «Πονεμένες μεταφυσικές αναλογίες μιας αγίας Επανάστασης (1821), σε μια εμπερίστατη εποχή»

17.10-17.30 Γεώργιος Καραμπελιάς,  «Υπήρξε κρυφό σχολειό;»

17.30-17.50 Χρυσόστομος Μελής, «Το 1821 μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια της Δημοτικής Εκπαίδευσης της Κύπρου των ετών 1909-1929»

17.50-18.10 Συζήτηση

Β΄ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: ΘΩΜ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – ΣΤ. ΑΒΑΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΑΥΛ. ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ

18.20-18.40 Ευάγγελος Πεπές, «Η συμβολή της Εκκλησίας στην προώθηση των Ελληνικών Γραμμάτων, κατά την Τουρκοκρατία: Το παράδειγμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού»

18.40-19.00 Γιολάντα Σίσκου – Βασιλική Ματιάκη, «Η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην προσηλυτιστική δράση των μισσιοναρίων, στον χώρο της ελληνικής παιδείας (1836-1838)»

19.00-19.20 Ιωάννης Βελιτσιάνος, «Το ζήτημα της μετάφρασης της Καινής Διαθήκης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας»

19.20-19.50 Συζήτηση

19.50-20.10 ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου

 


Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 09:00-13:00

Άρτα, Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Κεφαλόβρυσο (Δημαρχείο) 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-12:00.

Αλήθειες και μύθοι για τις αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος

 


Τα γόνατα και τα ισχία (γοφοί) είναι οι μεγαλύτερες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Υποστηρίζουν όλο το σωματικό βάρος και λειτουργούν σε στενό συντονισμό, έτσι ώστε να μπορούμε να βαδίζουμε, να τρέχουμε, να αθλούμαστε και να σηκώνουμε βάρος.
Με την πάροδο του χρόνου, πολλοί αρχίζουν να αισθάνονται πόνο λόγω της οστεοαρθρίτιδας, μιας διαδικασίας φθοράς των αρθρώσεων από την υπέρχρηση και καταπόνησή τους. Με πόνο στο γόνατο ή στο ισχίο οι ασθενείς ξεκινούν  φυσικοθεραπεία, να παίρνουν φάρμακα για ανακούφιση, να κάνουν ήπιες παρεμβάσεις, αρθροσκόπηση και ενέσεις για ανακούφιση από τον πόνο.
Αλλά για μερικούς, τα προβλήματα στο γόνατο και στο ισχίο γίνονται τόσο δύσκολα που η αντικατάστασή τους προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς πόνο.
Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης. Ωστόσο, η ποιότητα και η πληρότητα των αποτελεσμάτων στην οποία επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι είναι μεταβλητοί.
«Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι τα άτομα είναι ανατομικά διαφορετικά, η μοναδικότητα δηλαδή του ασθενή, την οποία όλες σχεδόν οι μέθοδοι τοποθέτησης αλλά και η συμβατικότητα, τα έτοιμα δηλαδή μοσχεύματα, δεν λαμβάνουν στο έπακρο υπόψιν τους το επίπεδο απαιτήσεων των ασθενών για το τελικό αποτέλεσμα»
, επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Ν. Γάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, εξειδικευθείς στο ισχίο και στο γόνατο, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Κλινική Ψυχικού.

1) Ποιο είναι πιο εύκολο να εκτελεστεί, αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος;
Στην αρθροπλαστική του ισχίου ένας έμπειρος χειρουργός χρειάζεται μεγάλη γνώση της εμβιομηχανικής για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αλλά η επέμβαση χαρακτηρίζεται πιο ήπια με μικρότερη βαρύτητα στα χέρια πάντα ενός έμπειρου χειρουργού.
Η αντικατάσταση του γόνατος περιλαμβάνει την απελευθέρωση συνδέσμων, την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων  και στη συνέχεια την εξισορρόπηση των μαλακών μορίων.
Με τα νέα τρισδιάστατα ρομποτικά συστήματα πλοήγησης, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, αλλά είναι αδύνατο να τοποθετηθούν με πλήρη ακρίβεια ή να αντιγραφεί η φύση. Οι σύνδεσμοι μπορεί να έχουν καταστραφεί από την αρθρίτιδα οπότε πρέπει πραγματικά να βεβαιωθούμε ότι το γόνατο είναι σταθερό και η άρθρωση πρέπει να κάμπτεται και να περιστρέφεται.