Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

ΟΑΕΔ: Οι δικαιούχοι του "τρίμηνου βοηθήματος"


Το νέο «τρίμηνο βοήθημα» του ΟΑΕΔ μπορούν να διεκδικήσουν όσοι διαθέτουν 60 ένσημα εντός του έτους που απολύθηκαν και δεν λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας του Οργανισμού.
Το επίδομα αυτό καταβάλλεται κάθε τρίμηνο από τον ΟΑΕΔ έως 3 φορές το χρόνο και ανέρχεται στο ποσό των 240 ευρώ. Συνολικά, ο δικαιούχος θα λάβει 720 ευρώ.
Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν υπάγονται στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που δεν δικαιούνται εποχικό επίδομα.
Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό επίδομα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο ημερολογιακό έτος.
Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο αυτό ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

Ξεκινά την Τετάρτη 12 Ιουνίου το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»


Την Τετάρτη 12 Ιουνίου ξεκινά ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».
Το νέο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 270 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 25.000 νοικοκυριά.
Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης για τις υπόλοιπες έξι κατηγορίες θα κυμαίνεται από 50% μέχρι 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.
Τα συγκεκριμένα όρια είναι προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.
Το νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.
Οι εργασίες που επιδοτούνται από το πρόγραμμα είναι οι εξής:
-Αντικατάσταση κουφωμάτων.
-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
-Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένων του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
-Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Επιλέξιμες για συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα.
Σε κάθε περίπτωση αυτές οι κατοικίες θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Διήμερο πανηγύρι, στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος (Φανερωμένης) Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, στις 16 το βράδυ & 17 Ιουνίου, το πρωί, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαδένδρου


Μετά  την περσινή και προπέρσινη, μοναδικές επιτυχίες και την μεγαλειώδη συμμετοχή του κόσμου και φέτος, στο απείρου φυσικού κάλους αλλά και μοναδικής μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας, δάσος Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, στις 16 & 17 Ιουνίου 2019, Κυριακή βράδυ και Δευτέρα το πρωί, του Αγίου Πνεύματος, θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι (νυχτερινό παραμονή και ολοήμερο ανήμερα της γιορτής), στον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριού του Λεκατσά, μετά από πρωτοβουλία για φέτος, του Πολιτιστιικού Συλλόγου Μεγαδένδρου, με την συνδρομή του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κοινότητας Μυρσίνης και τη συμμετοχή του Δήμου Πρέβεζας.
Την Κυριακή το βράδυ το πανηγύρι θα ξεκινήσει μετά την τέλεση του Εσπερινού, ενώ την Δευτέρα, μετά την περάτωση της Θείας Λειτουργίας μέχρι  τις απογευματινές ώρες, όπως γίνεται στα Ηπειρώτικα ολοήμερα πανηγύρια
Θα γλεντήσουμε όπως παλιά, μιάς και η διοργάνωση αυτού του πανηγυριού, έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω, πριν από την απελευθέρωση της Ηπείρου, από τους Οθωμανούς. 

Ιερά Μονή Λεκατσά, του Αγίου Πνεύματος, στην Μυρσίνη Πρέβεζας
Η Ιερά Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος, σε μια τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, μέσα στο δάσος Λεκατσά, που είναι σπάνιας Μεσογειακής χλωρίδας και καταφύγιο αγρίων θηραμάτων, πτηνών και ζώων που έχουν τεθεί υπό προστασία λόγω του κινδύνου εξαφάνισης τους.
Γεωγραφικά ανήκει στην πρώην Κοινότητα Μυρσίνης, που σήμερα είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πρέβεζας.
Είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, που είιναι ηλιόλουστη όλη μέρα και έχει οπτική εικόνα με το Ιόνιο πέλαγος.
Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης Πρέβεζας, ο δε δρόμος που σε φέρνει μέχρι εκεί, μέσω του συγκεκριμμένου χωριού, είναι ασφαλτοστρωμένος και καλοδιατηρημένος.
Πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος.
Πιθανώς ιδρύθηκε τον 16° αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870.
Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Το 1870 κατεδαφίστηκε η καμάρα και τοποθετήθηκε η ξύλινη στέγη.
Οι περισσότερες τοιχογραφίες του Ναού είναι ασβεστωμένες και σήμερα γίνονται έργα καθαρισμού και αναστήλωσης των τοιχοωραφιών και εικόνων.
Το τέμπλο του Ναού που διασώζεται σήμερα και είναι ξυλόγλυπτο και οι εικόνες είναι του Αγιογράφου Αθανασίου Τσούκα από την Σαμαρίνα και φέρουν υπογραφή του 1916.

Στέφος Γιάννης: Παράταση δηλώσεων στο κτηματολόγιο στην ΠΕ Ιωαννίνων, μέχρι 15 Σεπτεμβρίου


Λόγω της ανησυχίας που είναι διάχυτη στα Γιάννενα αναφορικά με την παράταση υποβολής των κτηματολογικών δηλώσεων, μετά από προσωπική μου επικοινωνία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Δημαρά, μου γνωστοποιήθηκε η απόφαση παράτασης των κτηματολογικών δηλώσεων στην ΠΕ Ιωαννίνων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ τις επόμενες μέρες. 
Οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι και την έκδοση του ΦΕΚ θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Ομιλία από τα Νηπιαγωγεία του Πωγωνίου για το ρόλο της οικογένειας στη διαμόρφωση των παιδιών


Μία εξαιρετική πρωτοβουλία ανέλαβαν τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Πωγωνίου (Καλπακίου, Παρακαλάμου, Δελβινακίου, Κεφαλοβρύσου) διοργανώνοντας εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών» και ομιλητή τον κ. Κούτρα Βασίλειο, Καθηγητή Αγωγής Υγείας του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών του Παν/μίου Ιωαννίνων και Επιστημονικό Δ/ντή του κέντρου πρόληψης «Σχεδία».
Ο κ. Κούτρας αναφέρθηκε σε όλες τις παραμέτρους που αφορούν στο ρόλο της οικογένειας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους γονείς που μετά το πέρας της ομιλίας είχαν την ευκαιρία να θέσουν καίρια ερωτήματα στα οποία πήραν χρήσιμες απαντήσεις. 
Από την πλευρά του Δήμου παρευρέθηκε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Γιούνης ο οποίος εξήρε την επιστημονική κατάρτιση του κ. Κούτρα και συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για τη διοργάνωση της ομιλίας. «Χαιρετίζω μία εξαιρετική πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών των Νηπιαγωγείων του Δήμου Πωγωνίου που αποδεικνύουν την αμέριστη αγάπη τους για τα παιδιά.
Το ενδιαφέρον τους ξεπερνάει τους τοίχους των σχολείων και τις ώρες του καθήκοντος και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Το θέμα της σημερινής ομιλίας είναι εξαιρετικά σημαντικό κι οφείλω να ευχαριστήσω πολύ τον καθηγητή κ. Κούτρα για τη βοήθειά του.
Είναι γεγονός ότι η οικογένεια έχει το σπουδαιότερο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρων των παιδιών. Η ουσιαστικότερη ευθύνη που αναλαμβάνει ένα άτομο είναι η ευθύνη για την ανατροφή του παιδιού του. Η γονική ευθύνη προηγείται όλων των υπολοίπων αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ή συμβουλές.
Η στάση που θα ακολουθήσει κάθε γονέας στη διαμόρφωση των παιδιών του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που θα μας αναλύσει στη συνέχεια ο κ. Κούτρας.
Ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο ρόλος των γονέων στην αγωγή των παιδιών είναι πολύ σημαντικός για τη μετέπειτα νοητική, συναισθηματική, ηθική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών. Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για μία ακόμη φορά για την πρωτοβουλία σας» τόνισε ο κ. Γιούνης.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 24χρονος ο οποίος ενέχεται σε υπόθεση παράνομης μεταφοράς τριών αλλοδαπών

Σε βάρος του ενός μεταφερόμενου αλλοδαπού, εκκρεμούσε μεταξύ άλλων, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για ναρκωτικά

Συνελήφθη, χθες (09-06-2019) στο 85ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Κοζάνης (στην περιοχή της Πυρσόγιαννης Ιωαννίνων), από αστυνομικούς της Μικτής Ομάδας Συνοριακής Δράσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 24χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά τριών παράτυπων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 24χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, τρεις αλλοδαπούς, ηλικίας 35, 32 και 39 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο ελέγχου των στοιχείων των αλλοδαπών, προέκυψαν τα παρακάτω για τον 39χρονο μεταφερόμενο:
εκκρεμεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Γερμανικές Αρχές, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και
εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, ποινή φυλάκισης (3) μηνών και χρηματικής ποινής -3.000- ευρώ, για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών.
είναι καταχωρημένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών, με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων.

Ιούνιος: Παγκόσμιος μήνας γονιμότητας


“Σκοπεύεις να μείνεις έγκυος; Ρώτα το γιατρό σου”. 
Γιατί η έγκαιρη προγεννητική φροντίδα είναι το απαραίτητο συστατικό για μία υγιή σύλληψη και εγκυμοσύνη.
Για μία υγιή σύλληψη και τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού, καθοριστικό ρόλο παίζουν η υγεία των γαμετών, δηλαδή των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων, αλλά και η υγεία της μέλλουσας μητέρας .
Η ποιότητα των ωαρίων δεν επηρεάζει μονάχα την πρώιμη εμβρυϊκή επιβίωση, την εγκαθίδρυση και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης και την εμβρυϊκή ανάπτυξη, αλλά ακόμα και την υγεία των ενηλίκων. Η ποιότητα των ωαρίων ή όπως επιστημονικά αναφέρεται η αναπτυξιακή τους ικανότητα, αποκτάται κατά τη διάρκεια της ωοθυλακιογένεσης καθώς μεγαλώνει το ωοκύτταρο και κατά τη διάρκεια της τελικής ωρίμανσης των ωοκυττάρων.
Παρόμοια είναι και η επίδραση του σπέρματος στην εγκαθίδρυση και την εξέλιξη μίας εγκυμοσύνης, αλλά και την υγεία των απογόνων αργότερα, με ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες να επισημαίνουν τo σημαντικό ρόλο που παίζει η προγεννητική φροντίδα και υγεία όχι μόνο στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν αλλά και τους συντρόφους τους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πρόσφατη κοινή κατευθυντήρια οδηγία του Αμερικάνικου Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων και την Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ο στόχος της προγεννητικής φροντίδας είναι να μειωθεί ο κίνδυνος των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία τη γυναίκας, του εμβρύου και του νεογνού. 
Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί βοηθώντας τη γυναίκα να βελτιστοποιήσει την υγεία της πολύ πριν από τη σύλληψη, να αντιμετωπίσει τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου και να εκπαιδευτεί σχετικά με το τι απαιτείται για μία υγιή εγκυμοσύνη. Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, για μία υγιή σύλληψη και εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό, από το να ξεκινήσει η προγεννητική φροντίδα πολύ πριν ένα ζευγάρι ξεκινήσει τις προσπάθειες για σύλληψη, ακόμα και αν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται κάποια μέθοδος αντισύλληψης.

Οι τροφές που αυξάνουν την φυσική αντηλιακή προστασία στο δέρμα


Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε διάθεση κολύμβησης και διακοπών και σπεύδουν να προμηθευτούν καπέλα, γυαλιά ηλίου και αντηλιακά. Καλό είναι, όμως, να μην περιοριστείτε σε αυτά, αλλά να ελέγξετε και τι υπάρχει στην... κουζίνα σας. Και αυτό, διότι ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βελτιώνουν την ενδογενή αντηλιακή προστασία του δέρματος.
Όπως αναφέρει ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), το φυσικό αντηλιακό του δέρματος είναι η μελανίνη. «Η μελανίνη είναι η φυσική χρωστική ουσία του, η οποία το προστατεύει από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ηλίου», λέει. «Η μελανίνη απορροφά την UV, ενώ η παραγωγή της διεγείρεται όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Επειδή, όμως, πολύς κόσμος εκτίθεται στον ήλιο αλόγιστα, η μελανίνη δεν προλαβαίνει να ασκήσει επαρκή αντηλιακή προστασία, γι’ αυτό και την ενισχύουμε με τα αντηλιακά προϊόντα».
Τα επίπεδα της μελανίνης δεν είναι τα ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Όσοι έχουν πιο σκουρόχρωμο δέρμα διαθέτουν περισσότερη μελανίνη απ’ ό,τι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο, σύμφωνα με πολλές μελέτες, μία εκ των οποίων δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό International Journal of Molecular Sciences.
Επιπλέον, είναι εφικτό να αυξήσουμε τα επίπεδα της μελανίνης στο δέρμα μας, εάν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες από ορισμένα συστατικά που επηρεάζουν την παραγωγή της. Μεγάλη ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2014 στο περιοδικό Food and Function, είχε δείξει πως απαιτείται αρκετός καιρός (τουλάχιστον 10 εβδομάδες) για να βελτιωθεί με τη βοήθεια της διατροφής η φωτοπροστασία στο δέρμα.