Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ερώτηση στη βουλή για την ρύπανση του Καλαμά


Τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός ζητάνε με ερώτησή τους στη Βουλή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος παρέμβαση για την εκτεταμένη ρύπανση από την οποία απειλείται ο ποταμός Καλαμάς κυρίως από νιτρικά.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι έχουνε μετρηθεί σοβαρά επίπεδα ρύπανσης κυρίως από νιτρικά, ενώ ενοχοποιείται η λίμνη των Ιωαννινων και η τάφρος της Λαψίστας που καταλήγει ο Βιολογικός των Ιωαννίνων.
Αναλυτικά:
«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, ιδιαίτερα επιβαρυμένο είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ηπείρου, ο Καλαμάς, δεδομένου ότι απειλείται από την εκτεταμένη ρύπανση, τις εκχερσώσεις και τις καταπατήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μετρήσεις της Διεύθυνσης Υδάτων Ηπείρου της νέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τα νερά της ήδη επιβαρυμένης λίμνης Παμβώτιδας αλλά και τα νερά της τάφρου Λαψίστας, όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων, αποτελούν τις βασικές πηγές ρύπανσης του ποταμού Καλαμά.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν θεωρούνται ενθαρρυντικά, καθώς τα επίπεδα των αμμωνιακών και νιτρικών ουσιών είναι αυξημένα και ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί για τη διαβίωση των ψαριών.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι υψηλά, ειδικά για την τάφρο της Λαψίστας, όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων, ενώ κατά τους θερινούς μήνες το πρόβλημα διογκώνεται.
Σύμφωνα δε με πρόσφατες μετρήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, στην είσοδο και την έξοδο της Λαψίστας, που τροφοδοτεί τον Καλαμά με νερό, οι δείκτες στα νιτρώδη παρουσίασαν υπέρβαση κατά 1.030%.
Τους θερινούς μήνες δε η υπέρβαση αυτή μπορεί να ανέλθει και στο 14.000%. Παράλληλα, στην έξοδο του νερού από τη λίμνη Παμβώτιδα, τα νιτρώδη σημειώνουν υπέρβαση της τάξης του 1.100%, ενώ το αμμώνιο κατά 725%.
Καθημερινές είναι οι καταγγελίες πολιτών για τη ρύπανση του Καλαμά, καθώς έχουν εντοπιστεί βοθρολύμματα ακόμη και στο σύστημα ομβρίων υδάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1.Υπάρχει σχέδιο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, καθώς κατασκευάστηκε με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μέχρι το 2020, όμως σήμερα επεξεργάζεται 35.000 κυβικά ημερησίως, έχοντας ήδη ξεπεράσει τις προδιαγραφές του;
2.Ποιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εφαρμόζονται στις βιομηχανίες της εν λόγω περιοχής;»

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: Μειωμένα κατά 11,2% τα τροχαία τον Ιανουάριο


Στα 966 ανήλθαν, τον Ιανουάριο εφέτος, τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, σημειώνοντας μείωση κατά 11,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στα ατυχήματα αυτά υπήρξαν 67 νεκροί (ποσοστό μείωσης 17,3%), 114 βαριά τραυματίες (ποσοστό αύξησης 3,6%) και 1.102 ελαφρά τραυματίες (ποσοστό μείωσης 15,3%).

ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: Το εμβόλιο CANILEISH® * αποκτά Ευρωπαϊκη έγκριση


Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Mείωση στα διόδια ίσως και την επόμενη εβδομάδα


Ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση των διοδίων, εκτίμησε σε επιστολή του προς το σάιτ capital.gr ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γ. Μαγκριώτης.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα τις προτάσεις της για το θέμα, αλλά και τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα οδικά έργα.
Άφησε αιχμές για το ρόλο των τραπεζών, λέγοντας ότι οι εργασίες στα εργοτάξια σταματούν, επειδή "χωρίς ουσιαστικό λόγο" οι τράπεζες διακόπτουν τη χρηματοδότηση των έργων.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Η οικονομική κρίση «διώχνει» τους ξένους


Αφού επί δύο σχεδόν δεκαετίες έζησαν στην Ήπειρο και εργάστηκαν σε πόλεις και χωριά κάνοντας δουλειές που οι Έλληνες… απέφευγαν, οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα μας, καθώς δύσκολα πλέον βρίσκουν εργασία!

Η οικονομική κρίση και η μείωση του εισοδήματος του Ηπειρώτη επηρεάζει σοβαρά και τους μετανάστες, οι οποίοι, μένοντας άνεργοι, επιστρέφουν στην πατρίδα τους αναζητώντας πια εκεί μια καλύτερη ζωή, παρά το γεγονός ότι μπορούν να έρχονται πλέον στην Ελλάδα χωρίς βίζα.


Εξάλλου, η οικοδομή στην περιοχή μας, όπου απασχολούνταν η πλειοψηφία των Αλβανών μεταναστών έχει πέσει κάθετα (σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες), ενώ δουλειά βρίσκουν μόνο λίγοι αλλοδαποί σε χωριά, όπου απασχολούνται σε κοπάδια κτηνοτρόφων και σε αγροτικές δουλειές.

Η κρίση που βιώνουν στο πετσί τους και οι Αλβανοί που ζουν στην χώρα μας, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, που δείχνουν σημαντική μείωση της εισροής μεταναστευτικών εμβασμάτων, η οποία φέτος έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας(!), ενώ ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι λαθρομετανάστες περνούν τα σύνορα, όπως φαίνεται από τις «επαναπροωθήσεις» που καταγράφονται στο καθημερινό δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Άδεια η πιάτσα

Δεκάδες Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες σύχναζαν παλιότερα σε καθημερινή βάση στην «πιάτσα» του Γηροκομείου στα Γιάννινα, απ’ όπου έκλειναν συμφωνίες με εργοδότες και έφευγαν για δουλειά! Το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη πιάτσα έχει «αδειάσει» και δύσκολα συναντά κανείς σ’ αυτήν περισσότερους από τρεις – τέσσερις μετανάστες τα πρωινά.
Οι πιο πολλοί απ’ αυτούς απασχολούνταν σε οικοδομικές εργασίες. Σήμερα όμως η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας έχει φτάσει στο… ναδίρ, οπότε κανείς δεν αναζητά πλέον εργατικά χέρια.

Λίγοι στα χωριά

Μεροκάματο ακόμη εξακολουθούν να βγάζουν στην περιοχή μας οι Αλβανοί οι οποίοι εργάζονται σε κτηνοτρόφους στα χωριά, προσέχοντας τα κοπάδια τους, ή εκείνοι που τους καλοκαιρινούς μήνες έρχονται στην ύπαιθρο για να δουλέψουν στα κτήματα ή να κάνουν εργασίες διαφόρων ειδών για λογαριασμό των ηλικιωμένων κατοίκων της.
Κι αυτοί όμως έχουν λιγοστέψει, αφού πολλοί είναι οι συμπατριώτες μας που επιστρέφουν φέτος στο χωριό και απασχολούνται μόνοι τους στους κήπους, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν εργάτες.

Ελλείψει εργασίας και στο χωριό, οι μετανάστες παίρνουν ξανά το δρόμο για την πατρίδα τους, με την ελπίδα ότι εκεί θα βρουν κάτι καλύτερο.

Πτώση στα εμβάσματα

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών διαμορφώθηκε το 2010, η εισροή μεταναστευτικών εμβασμάτων από την Ελλάδα στην Αλβανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της γειτονικής μας χώρας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα εμβάσματα συρρικνώθηκαν πέρυσι στα 696 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 11% πιο κάτω από το 2009. Απόδειξη ότι μειώθηκε αντίστοιχα και το εισόδημα των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

Η μείωση αυτή προκαλεί ανησυχία στους οικονομικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, καθώς τα μεταναστευτικά εμβάσματα τροφοδοτούν εδώ και χρόνια, σε σημαντικό βαθμό, την ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας.

Μείωση Λαθρομεταναστών»...
Εκτός από τα εμβάσματα πτώση παρουσιάζει και ο αριθμός των Αλβανών που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να περάσουν παράνομα τα σύνορα και να εισέλθουν στη χώρα μας, ενδεικτικό κι αυτό του γεγονότος ότι η Ελλάδα ελκύει όλο και λιγότερους μετανάστες, λόγω της κρίσης. Χθες για παράδειγμα το δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου ανέγραφε ότι επαναπροωθήθηκαν από την Ήπειρο στην Αλβανία 25 λαθρομετανάστες, ενώ στις 24 Μαρτίου ήταν 14, στις 23 ήταν 27 και στις 18 Μαρτίου 19.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί στο αστυνομικό δελτίο του 2009, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα, παρουσιάζονται πολλαπλάσιοι τις περισσότερες φορές σε σχέση με τους παραπάνω. Σ’ αυτό της 10ης Μαρτίου 2009 για παράδειγμα αναγράφεται ότι συνελήφθησαν και επαναπροωθήθηκαν στην Αλβανία 126 λαθρομετανάστες, στις 17 Μαρτίου αυτοί ήταν 158, στις 20 Μαρτίου 66 και στις 31 Μαρτίου 120!

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

ΙΚΑ: Επιστροφή των συντάξεων που εισέπραξαν παρανόμως συγγενείς συνταξιούχων που απεβίωσαν


Την επιστροφή των συντάξεων που εισέπραξαν παρανόμως συγγενείς συνταξιούχων που απεβίωσαν, θα επιδιώξει το ΙΚΑ. Το ασφαλιστικό ταμείο ξεκινά αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει παράνομα εισπραχθείσες συντάξεις.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε υπογραμμίζεται ότι οι έλεγχοι θα αφορούν το σύνολο των περιπτώσεων και τα στοιχεία θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία των τραπεζών στους λογαριασμού των οποίων πιστώνονται οι συντάξεις.

Οι έλεγχοι αφορούν περίπου 200.000 περιπτώσεις και αφορούν:

* Καταβολή συντάξεων σε νεκρούς συνταξιούχους, που εισπράττονται παράνομα από συγγενείς τους.
* Συνταξιούχους, που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς να το δικαιούνται, καθώς τα εισοδήματά τους υπερβαίνουν τα σχετικά κριτήρια.
* Τις αναπηρικές συντάξεις.
* Και τους διπλοσυνταξιούχους.

Στην εγκύκλιο του Ιδρύματος τονίζεται πως «όταν τα ποσά που πιστώθηκαν στο λογαριασμό αποβιώσαντος συνταξιούχου μετά το θάνατό του αναληφθούν εν όλω ή εν μέρει από τρίτα πρόσωπα, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται ύστερα από αίτηση του φορέα συνταξιοδότησης να γνωστοποιούν σε αυτόν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση των λοιπών συνδικαιούχων του λογαριασμού του συνταξιούχου που απεβίωσε, καθώς και όποια άλλα στοιχεία έχουν για το πρόσωπο που εισέπραξε τις αχρεωστήτως πιστωθείσες συντάξεις».

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ: Τον Ιούνιο η εξισωτική στους κτηνοτρόφους


Για τις αρχές του καλοκαιριού, όπως όλα δείχνουν, θα μετατεθεί η πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους παρά τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να επιτευχθούν ακόμα και πριν την περίοδο του Πάσχα. Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Μόσχος Κορασίδης σε συνάντηση που είχε με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχο.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Κορασίδη: «Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν να γίνει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους πριν από το Πάσχα δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό που προέβλεπε την πληρωμή για Μάιο – Ιούνιο 2011.
Ο στόχος αυτός είναι δύσκολο να επιτευχθεί γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή τη στιγμή μόνο το 45% των δικαιούχων κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα έχει καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά».

Ο κ. Μόσχος Κορασίδης πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των δικαιολογητικών και τον απαιτούμενο διοικητικό έλεγχο, το ποσό που θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους για την ειδική στήριξη βόειου κρέατος ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ και για την ειδική στήριξη αιγοπρόβειου κρέατος στα 26 εκατ. ευρώ.

Eurostat: Στο 2,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη


Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, στο 2,6% τον Μάρτιο από 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η Eurostat, στην αρχική της εκτίμηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η εξέλιξη αυτή, λίγες ημέρες πριν την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαιώνει τα σενάρια για άμεση αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές - βάσει δημοσκόπησης του Reuters, προέβλεπαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,3%.

ΕΛ.ΠΕ: Σκανδαλώδεις αμοιβές λαμβάνουν οι εργαζόμενοι των ελληνικών πετρελαίων


Όταν η εργοδοσία (δηλαδή το δημόσιο) έχει φαντασία, γεννά τα πιο απίστευτα επιδόματα... Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ απολάμβαναν παροχές που κανείς άλλος εργαζόμενος δεν έχει ακούσει ότι υπάρχουν. Επίδομα άγαμου για τους άνδρες άνω των 35 αλλά και επίδομα κυλικείου (!) που έφτανε τα 200 ευρώ το χρόνο.
Το καλύτερο όλων όμως ήταν το εκδρομικό επίδομα, το οποίο κάλυπτε τα έξοδα της οικογένειας του εργαζόμενου για τέσσερις ημέρες διαμονής σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Με τούτα και με κείνα, εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ έφτασαν να λαμβάνουν 18 μισθούς το χρόνο και να συμπληρώνουν ένα εισόδημα της τάξης των 100.000 ευρώ.
Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι μέσες αποδοχές που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της ΕΛΠΕ:
Ένας επόπτης έχει εισόδημα 104.300 ευρώ το χρόνο, ο βοηθός του επόπτη έχει εισόδημα 101.000 ευρώ και ο εργοδηγός 75.000 ευρώ το χρόνο.
Παράλληλα, οι υπερωρίες τους αμείβονται κατά 12% υψηλότερα από την προβλεπόμενη νομοθεσία, ενώ το ωράριο είναι 38 ώρες εβδομαδιαίως και οι ημέρες εργασίας 197 το χρόνο.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Εντοπίστηκε φορτηγό με λαθραία τσιγάρα


Ένας 45χρονος αλλοδαπός, οδηγός φορτηγού οχήματος, συνελήφθη στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, διότι μετέφερε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, που ήταν κρυμμένα σε μία ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, στο πάτωμα και στην οροφή του οχήματος.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το φορτηγό όχημα και τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν.

Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση της ποσότητας των λαθραίων, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

Ε.Ε.: Μπήκε και η Ελλάδα στο πρόγραμμα φρούτων και λαχανικών στα σχολεία για το σχολικό έτος 2011/2012


Στα 90 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν τα κονδύλια που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συγχρηματοδότηση του προγράμματος κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία για το σχολικό έτος 2011/2012.
Όπως ανακοινώθηκε στις 30 Μαρτίου, το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί μεταξύ της Ελλάδας και άλλων 23 κρατών μελών της Ε.Ε. που δήλωσαν συμμετοχή, καθώς η Σουηδία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχουν.
Από το κεφάλαιο των 90 εκατομμυρίων € της ΕΕ που διατίθενται για τη χρηματοδότηση του συστήματος, οι κύριοι δικαιούχοι είναι η Ιταλία (€ 18.000.000), η Γερμανία (€ 11 εκατ.), η Γαλλία (€ 10 εκατ.), η Πολωνία (€ 9.000.000 ) και τη Ρουμανία (€ 8.000.000). Φυσικά, τα κονδύλι αυτά είναι μέρος της χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος καθώς θα πρέπει να συμμετάσχουν και τα κράτη μέλη σε αντίστοιχο ποσοστό, μέσω εθνικών ή ιδιωτικών φορέων.
Το εν λόγω σχέδιο είναι μια σημαντική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενθάρρυνση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας, καθώς είναι πιθανότερο να γίνουν δια βίου συνήθειες εάν αναπτύσσονται σε νεαρή ηλικία. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η καλύτερη διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των προβλημάτων υγείας που οφείλονται στην κακή διατροφή, όπως η παιδική παχυσαρκία.
Σημειώνεται, πως κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2009/2010, 4,7 εκατομμύρια παιδιά στα συμμετέχοντα κράτη μέλη επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα με τη λήψη μερίδων φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Κόβουν τις φοροαπαλλαγές για τους τόκους δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας και τις δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης


Τις φοροαπαλλαγές για τους τόκους δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας και για τις δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης σχεδιάζει να καταργήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος 2012-15, για όσους έχουν εισόδηµα πάνω από ένα όριο.
Ως ενδεικτικό όριο έχει αναφερθεί το ετήσιο εισόδηµα των 60.000 ευρώ, αλλά ενδέχεται αυτό να κατέβει στα 50.000 ευρώ.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ: Ανακοινώθηκαν χθες τα νέα ποσά ενίσχυσης, που θα κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα


Αυστηρότερα γίνονται τα κριτήρια για την επιδότηση ενοικίου, καθώς ακόμα και σε δικαιούχους με την ίδια οικογενειακή κατάσταση το ποσό κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα.
Η απόκλιση στο καταβαλλόμενο ποσό φτάνει τα 40 ευρώ σε κάθε κατηγορία, ρύθμιση που σχετίζεται και με την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα νέα ποσά επιδότησης ενοικίου, που προβλέπονται σε απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδη και Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Η επιδότηση αφορά ενοίκια που καταβλήθηκαν το 2009, ενώ οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 29 Ιουλίου (νέα αίτηση πρέπει να υποβάλουν και οι δικαιούχοι που είχαν επιδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια).
Το ύψος της επιδότησης ενοικίου από τον ΟΕΚ είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το εισόδημά του. Σημειώνεται πως ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως καθαρά εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή, όπως προκύπτουν από τη φορολογική δήλωση του 2010.
Τα υψηλότερα ποσά επιδότησης ενοικίου καταβάλλονται σε όσους έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι οποίοι θα πάρουν φέτος περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, το ποσό της επιδότησης μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα.
Οι δικαιούχοι χωρίς παιδιά μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, με αποτέλεσμα το όριο για δικαιούχο με τέσσερα παιδιά να διαμορφώνεται στα 20.000 ευρώ.
Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων.
Για παράδειγμα μεμονωμένα άτομα πρέπει να έχουν 2.800 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, έγγαμοι χωρίς παιδιά χρειάζονται 2.500 ημέρες εργασίας και δικαιούχοι έγγαμοι με ένα παιδί πρέπει να έχουν 2.200 ημέρες εργασίας.
Οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης μειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους μακροχρόνια ανέργους, τους εποχικούς εργαζόμενους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Στους δικαιούχους που η μίσθωση της κατοικίας τους είναι μικρότερη των 12 μηνών ή το ετήσιο ποσό ενοικίου που έχει καταβληθεί είναι μικρότερο από αυτό που αναλογεί στην κατηγορία τους, καταβάλλεται ποσό επιδόματος όσο και οι μήνες μίσθωσης ή όσο και το ενοίκιο που κατέβαλαν.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το Νέο Λύκειο θα διώξει την παραπαιδεία


Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι με το Νέο Λύκειο τα παιδιά να αναπτύξουν θετική σκέψη, κάτι που με το σημερινό λύκειο-αποστήθισης δεν συμβαίνει, είπε η υφυπουργός Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Έτσι, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, ο μαθητής θα έχει πολλαπλές επιλογές και το σχολείο θα είναι σχολείο ουσίας, με την αύξηση των ωρών παράδοσης.

Αν βάλουμε άλλη αντίληψη στο σχολείο τότε δεν θα υπάρχει η παραπαιδεία, πρόσθεσε.

Οι αλλαγές αφορούν τους μαθητές που την επόμενη χρονιά θα φοιτούν στην Α' Λυκείου.

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ: Στην κατάληψη του Γυμνασίου και του Λυκείου προχώρησαν οι μαθητές, καθώς αντιδρούν στο σχέδιο συγχώνευσης του υπουργείου Παιδείας


Στην κατάληψη του Γυμνασίου και του Λυκείου Δελβινακίου, που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, προχώρησαν οι μαθητές των λυκειακών τάξεων καθώς αντιδρούν στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την συγχώνευσή τους με το Λύκειο Δολιανών.
Από την πρώτη στιγμή που ο σχεδιασμός του υπουργείου δόθηκε στη δημοσιότητα οι 12 μαθητές των λυκειακών τάξεων αντέδρασαν, προχωρώντας σε αποχή από τα μαθήματα. Όπως καταγγέλλουν, προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ώστε να μεταφέρουν την αντίθεσή τους στο σχεδιασμό του υπουργείου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Η κατάληψη του σχολείου ξεκίνησε χθες με τους μαθητές να διεκδικούν την παραμονή τους στο Δελβινάκι, από τη στιγμή μάλιστα που το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το Λύκειο θα συνεχίσει να λειτουργεί για τις ανάγκες του Γυμνασίου.

Στο πλευρό τους οι γονείς τους και η τοπική αυτοδιοίκηση που διεκδικούν να διατηρηθούν καίριες δομές, όπως οι σχολικές μονάδες, σε ακριτικές περιοχές όπως είναι το Δελβινάκι. Αγωνία όλων είναι πως το κλείσιμο των σχολείων θα φέρει ουσιαστικά και ερήμωση του τόπου.
Μιλώντας στο ITV η Ιουλία, μαθήτρια της Β’ Λυκείου και η Σοφία μαθήτρια της Α’ Λυκείου, μετέφεραν την αντίθεση όλων των συμμαθητών τους στην μεταφορά των λυκειακών τάξεων μέχρι τα Δολιανά. Σύμφωνα με την Ιουλία, η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και η ώρα που απαιτείται για τις μετακινήσεις επηρεάζει την επίδοση των μαθητών, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τους τελειόφοιτους που έχουν και τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Όπως σημείωσε η Σοφία, μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουν να συναντηθούν με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Φ. Νόκα – Ζαράχη για να αποσπάσουν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον του σχολείου τους.
Συμπαραστάτες των μαθητών στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει για να διατηρηθούν οι λυκειακές τάξεις του Δελβινακίου είναι οι γονείς τους. Μάλιστα χθες αρκετοί γονείς βρέθηκαν στον χώρο του σχολείου για να στηρίξουν το αίτημα των μαθητών.
Όπως σημείωσαν, το κλείσιμο σχολικών μονάδων και μάλιστα σε μια παραμεθόρια περιοχή, όπως είναι το Δελβινάκι, φέρνει ερήμωση. Όλο αυτό αντιτίθεται στο επιχείρημα της κυβέρνησης πως στηρίζεται η αποκέντρωση, τόνισαν χαρακτηριστικά.
Οι γονείς δήλωσαν αποφασισμένοι να εκφράσουν και αυτοί την αντίθεσή τους στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας με αντίστοιχες κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αλεξάνδρα Μάγκου, εξέφρασε την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό του υπουργείου, ένας σχεδιασμός που σταδιακά θα ερημώσει τον τόπο. Όπως σημείωσε, από την στιγμή που θα λειτουργήσει το Γυμνάσιο δεν υπάρχει επιβάρυνση από τη λειτουργία των λυκειακών τάξεων, γεγονός που θα πρέπει να αναλογιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Ελπίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή
Κάλεσμα σε όλους τους πολιτικούς φορείς του Νομού να εκφράσουν ξεκάθαρα τη θέση τους σχετικά με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Παναγιώτης Λαζοκίτσιος εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στην απόφαση του Υπουργείου μετά και τις αντιδράσεις που κατατέθηκαν στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και την δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου, ότι θα επανεξεταστούν μεμονωμένες περιπτώσεις.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επιβάλλουν να παραμείνουν σχολικές μονάδες ως έχουν και καλούμε την κυβέρνηση να δει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν», σημείωσε.
Πάντως το θέμα δεν έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη, παρόλο που είχαν δοθεί οι σχετικές διαβεβαιώσεις στα στελέχη της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αποφάσεις επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης


Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Στη σύντομη παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι οι Επιτροπές που συστάθηκαν στα πλαίσια του νόμου για τον «Καλλικράτη» είναι ισότιμες, ως προς τις αποφάσεις τους, με το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο θα διαβιβάζονται τα θέματα που θα κρίνονται ως «μείζονος σημασίας».
Αναφερόμενος στις γνωμοδοτήσεις για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι βασική αρχή της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των τοπικών κοινωνιών.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου, από την πλευρά της ευχήθηκε να είναι επωφελείς για τον τόπο οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται και οι οποίες, εκ του Νόμου, είναι εκτελεστέες. Υπογράμμισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Επιτροπή να ανταποκριθεί στο ρόλο της, ενώ κλείνοντας τη συνεδρίαση, ευχαρίστησε τα μέλη για τη συμμετοχή και τη συνεργασία που είχαν, σημειώνοντας ότι όποια μικροπροβλήματα υπήρξαν θα λυθούν στην επόμενη συνεδρίαση.
Μετά την εκλογή ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» κ. Πρόδρομου Χατζηεφραιμίδη, ξεκίνησε η συζήτηση των άλλων θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης. Συγκεκριμένα:
Από την Επιτροπή εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και των δήμων Σουλίου και Φιλιατών για έργα αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στα Δ.Δ. Παραμυθιάς- Καριωτίου και Φιλιατών αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη και οι δύο συμβάσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς οι δύο δήμοι δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση των έργων και οι δύο προτάσεις πρέπει να υποβληθούν άμεσα στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης», η πρώτη (για Δ.Δ. Παραμυθιάς – Καρυωτίου) με προϋπολογισμό 10.194.200 ευρώ και η δεύτερη (για Δ.Δ. Φιλιατών) με προϋπολογισμό 8.506.250 ευρώ.
Επίσης κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες και η συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 2011».
Αναλυτικά θετική γνωμοδότηση εκφράστηκε για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν τα έργα:
1.«Εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών, έκτασης 55.773,78 τ.μ.και κινητού συγκροτήματος θραύσης ισχύος 367,5 KW στη θέση «Πύργος» της Δ.Κ. Μαρμάρων του Δήμου Ιωαννιτών» της εταιρείας «ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.Ε. ΑΦΩΝ ΛΕΦΑ
2.Εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών από το Δήμο Δελβινακίου , που βρίσκεται εντός λατομικής περιοχής στη θέση «Ασπρόζες» του Δήμου Πωγωνίου, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, φορέας λειτουργίας του έργου είναι ο Δήμος Πωγωνίου.
3.«Αύξηση δυναμικότητας της υπάρχουσας υδρογεώτρησης, στη θέση « Σβάρα» του Τ.Δ.. Μελιγγών του Δήμου Αγίου Δημητρίου, από 13.500 m3/ έτος σε 76.000 m3/έτος», της εταιρείας «NESTLE WATERS DIRECT ΑΛΛΑΣ ΥΔΑΤΑ Α.Ε.»
4.«Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και βελτίωση οδού πρόσβασης στη θέση «Αλαταριές» του Δ.Δ. Άνω Καλεντίνης Δ. Ηρακλείου που θα εξυπηρετεί τους ΔήμουςΤετραφυλλίας, Γ. Καραϊσκάκη, Ηρακλείας και Δ. Αθαμανίας Ν. Άρτας, που ανήκουν στην 3η Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου.»της εταιρείας ΣΔΑΑ.
5.«Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 5,341 MWp, στη θέση «Λάμπρα» , στη Τ.Κ. Σελλάδων, της Δ.Ε. Κομποτίου του Δ. Νικολάου Σκουφά της Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου» της εταιρείας «ΙΩΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε».
6.«Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας με υδρογεώτρηση, δυναμικότητας από 20.000 όρνιθες κρεατοπαραγωγής σε 40.000 όρνιθες στη θέση «Μπαχάρα» της τοπικής ενότητας Νεοχωρακίου, Δ.Ε. Πέτα του Δήμου Νικολάου Σκουφά», φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η κ.Καλλιόπη Γιαννούλη – Πεσλή.
7.«Βελτίωση της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας από Ι/Κ Πάργας έως Ι/Κ Μεσοποτάμου Νομών Θεσπρωτίας και Πρεβέζης», φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Ε.Υ.Δ.Ε. – μεγάλων έργων Δυτικής Ελλάδας της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠ.Υ.ΔΕ.ΔΙ..
8.«Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 17,5 Mwp στη θέση «Κοκκινίτσα», στο Τ.Δ. Κοκκινιάς , του Δήμου Φιλιατών , Ν. Θεσπρωτίας», της εταιρείας « Κ/Ξ SINOBAR ΚΑΙ ΣΙΑ Α/Π ΚΟΚΚΙΝΙΤΣΑ».
9.«Διαβίβαση Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Σ.Δ.Α.) που αφορά λατομείο σχιστολιθικών πλακών έκτασης 23.673,49 τ.μ. στη θέση «Γκαμίνα» Δ.Δ. Γεροπλατάνου Δήμου Παραποτάμου Θεσπρωτίας», Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο κος Τρύφων Δήμου του Ευστρατίου.
10.«Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 68847/26-09-08 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), υναμικότητας 300 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. και χερσαία έκταση εμβαδού 4.027,20 τ.μ. στη θέση «Κάτω Ορλιά Λωρίδας Σαγιάδας» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ Ε.Π.Ε.».
11.«Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 1847/28-04-09 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.),δυναμικότητας 230 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. στη θέση «Ακρωτήρι Παγανιά» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας : «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.».
12.«Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 1846/28-04-09 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 230 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 20 στρ. στη θέση «Ακρωτήρι Παγανιά» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της Εταιρείας «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.( πρώην Nettuno)».
13.Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 6736/15-12-08 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 190 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 15 στρ. στη θέση «Ακρωτήριo Nενούδα» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας : «ΣΚΑΛΩΜΑ Α.Ε.».
1.«Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 4053/27-09-05 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 150 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 10 στρ. στη θέση «Κάτω Αετός» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.»,της εταιρείας : «ΛΩΡΙΔΑ Α.Ε. ».
2.«Αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (τροποποίηση αρ. 4531/22-10-07 απόφασης Γ.Γ.Π.Η.), δυναμικότητας 150 τόνων ετησίως σε θαλάσσια έκταση 10 στρ. στη θέση «Όρμος Κάτω Αετού» Λωρίδας Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας.», της εταιρείας : «SEA FARM Α.Ε. ».
3.«Συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα χειμάρρων υπεράνω της Τοπικής Κοινότητας Κερασώνος και στη θέση «Παλιόχανο» της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου στη Δ.Ε. Φιλιππιάδας του Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου.»,Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο Δήμος Ζηρού.
20.«Εγκατάσταση κτηνοτροφικής μονάδας (βουστασίου), δυναμικότητας 120 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και 80 μόσχων πάχυνσης (160 ισοδύναμα ζώα) στη θέση «Κάτω Μπουραζέρι» της Τοπικής Κοινότητας Nέας Σινώπης, Δ. Ε. Ζαλόγγου του Δήμου Πρεβέζης, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου.»,φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο κος Παναγιωτίδης Βασίλειος.

21.«Μελέτη Οδού Σύνδεσης πόλης Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό»,φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Ε.Υ.Δ.Ε- Μεγάλων έργων Δυτικής Ελλάδος της Γ.Γ.Δ.Ε.
22.«Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 2,17 MWp, στη θέση «Τζούμτζα», στην Τοπική Κοινότητα Ορωπού, της Δημοτικής Ενότητας Λούρου, του Δήμου Πρέβεζας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας , Περιφέρειας Ηπείρου» της εταιρείας « ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΑ Α.Ε.».

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση για το έργο:

«Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 3,542 MWp, στη θέση «Ισιώματα», στη Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου, της Δ.Ε.Φιλιππιάδας, του Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου», της εταιρείας « SOLAR ΑΙΘΩΝ Ε.Π.Ε.».

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr