Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ: Στην κατάληψη του Γυμνασίου και του Λυκείου προχώρησαν οι μαθητές, καθώς αντιδρούν στο σχέδιο συγχώνευσης του υπουργείου Παιδείας


Στην κατάληψη του Γυμνασίου και του Λυκείου Δελβινακίου, που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, προχώρησαν οι μαθητές των λυκειακών τάξεων καθώς αντιδρούν στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την συγχώνευσή τους με το Λύκειο Δολιανών.
Από την πρώτη στιγμή που ο σχεδιασμός του υπουργείου δόθηκε στη δημοσιότητα οι 12 μαθητές των λυκειακών τάξεων αντέδρασαν, προχωρώντας σε αποχή από τα μαθήματα. Όπως καταγγέλλουν, προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ώστε να μεταφέρουν την αντίθεσή τους στο σχεδιασμό του υπουργείου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Η κατάληψη του σχολείου ξεκίνησε χθες με τους μαθητές να διεκδικούν την παραμονή τους στο Δελβινάκι, από τη στιγμή μάλιστα που το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το Λύκειο θα συνεχίσει να λειτουργεί για τις ανάγκες του Γυμνασίου.

Στο πλευρό τους οι γονείς τους και η τοπική αυτοδιοίκηση που διεκδικούν να διατηρηθούν καίριες δομές, όπως οι σχολικές μονάδες, σε ακριτικές περιοχές όπως είναι το Δελβινάκι. Αγωνία όλων είναι πως το κλείσιμο των σχολείων θα φέρει ουσιαστικά και ερήμωση του τόπου.
Μιλώντας στο ITV η Ιουλία, μαθήτρια της Β’ Λυκείου και η Σοφία μαθήτρια της Α’ Λυκείου, μετέφεραν την αντίθεση όλων των συμμαθητών τους στην μεταφορά των λυκειακών τάξεων μέχρι τα Δολιανά. Σύμφωνα με την Ιουλία, η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και η ώρα που απαιτείται για τις μετακινήσεις επηρεάζει την επίδοση των μαθητών, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τους τελειόφοιτους που έχουν και τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Όπως σημείωσε η Σοφία, μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουν να συναντηθούν με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Φ. Νόκα – Ζαράχη για να αποσπάσουν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον του σχολείου τους.
Συμπαραστάτες των μαθητών στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει για να διατηρηθούν οι λυκειακές τάξεις του Δελβινακίου είναι οι γονείς τους. Μάλιστα χθες αρκετοί γονείς βρέθηκαν στον χώρο του σχολείου για να στηρίξουν το αίτημα των μαθητών.
Όπως σημείωσαν, το κλείσιμο σχολικών μονάδων και μάλιστα σε μια παραμεθόρια περιοχή, όπως είναι το Δελβινάκι, φέρνει ερήμωση. Όλο αυτό αντιτίθεται στο επιχείρημα της κυβέρνησης πως στηρίζεται η αποκέντρωση, τόνισαν χαρακτηριστικά.
Οι γονείς δήλωσαν αποφασισμένοι να εκφράσουν και αυτοί την αντίθεσή τους στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας με αντίστοιχες κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αλεξάνδρα Μάγκου, εξέφρασε την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό του υπουργείου, ένας σχεδιασμός που σταδιακά θα ερημώσει τον τόπο. Όπως σημείωσε, από την στιγμή που θα λειτουργήσει το Γυμνάσιο δεν υπάρχει επιβάρυνση από τη λειτουργία των λυκειακών τάξεων, γεγονός που θα πρέπει να αναλογιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Ελπίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή
Κάλεσμα σε όλους τους πολιτικούς φορείς του Νομού να εκφράσουν ξεκάθαρα τη θέση τους σχετικά με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Παναγιώτης Λαζοκίτσιος εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στην απόφαση του Υπουργείου μετά και τις αντιδράσεις που κατατέθηκαν στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και την δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου, ότι θα επανεξεταστούν μεμονωμένες περιπτώσεις.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επιβάλλουν να παραμείνουν σχολικές μονάδες ως έχουν και καλούμε την κυβέρνηση να δει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν», σημείωσε.
Πάντως το θέμα δεν έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη, παρόλο που είχαν δοθεί οι σχετικές διαβεβαιώσεις στα στελέχη της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/