Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Ερώτηση στη βουλή για την ρύπανση του Καλαμά


Τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός ζητάνε με ερώτησή τους στη Βουλή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος παρέμβαση για την εκτεταμένη ρύπανση από την οποία απειλείται ο ποταμός Καλαμάς κυρίως από νιτρικά.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι έχουνε μετρηθεί σοβαρά επίπεδα ρύπανσης κυρίως από νιτρικά, ενώ ενοχοποιείται η λίμνη των Ιωαννινων και η τάφρος της Λαψίστας που καταλήγει ο Βιολογικός των Ιωαννίνων.
Αναλυτικά:
«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, ιδιαίτερα επιβαρυμένο είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ηπείρου, ο Καλαμάς, δεδομένου ότι απειλείται από την εκτεταμένη ρύπανση, τις εκχερσώσεις και τις καταπατήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μετρήσεις της Διεύθυνσης Υδάτων Ηπείρου της νέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τα νερά της ήδη επιβαρυμένης λίμνης Παμβώτιδας αλλά και τα νερά της τάφρου Λαψίστας, όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων, αποτελούν τις βασικές πηγές ρύπανσης του ποταμού Καλαμά.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν θεωρούνται ενθαρρυντικά, καθώς τα επίπεδα των αμμωνιακών και νιτρικών ουσιών είναι αυξημένα και ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί για τη διαβίωση των ψαριών.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι υψηλά, ειδικά για την τάφρο της Λαψίστας, όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων, ενώ κατά τους θερινούς μήνες το πρόβλημα διογκώνεται.
Σύμφωνα δε με πρόσφατες μετρήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, στην είσοδο και την έξοδο της Λαψίστας, που τροφοδοτεί τον Καλαμά με νερό, οι δείκτες στα νιτρώδη παρουσίασαν υπέρβαση κατά 1.030%.
Τους θερινούς μήνες δε η υπέρβαση αυτή μπορεί να ανέλθει και στο 14.000%. Παράλληλα, στην έξοδο του νερού από τη λίμνη Παμβώτιδα, τα νιτρώδη σημειώνουν υπέρβαση της τάξης του 1.100%, ενώ το αμμώνιο κατά 725%.
Καθημερινές είναι οι καταγγελίες πολιτών για τη ρύπανση του Καλαμά, καθώς έχουν εντοπιστεί βοθρολύμματα ακόμη και στο σύστημα ομβρίων υδάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1.Υπάρχει σχέδιο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, καθώς κατασκευάστηκε με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μέχρι το 2020, όμως σήμερα επεξεργάζεται 35.000 κυβικά ημερησίως, έχοντας ήδη ξεπεράσει τις προδιαγραφές του;
2.Ποιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εφαρμόζονται στις βιομηχανίες της εν λόγω περιοχής;»