Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Μαζαράκι Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, ο συνδημότης Ζηκόπουλος Νικ. Ευάγγελος

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 83 ετών, ο συνδημότης Ζηκόπουλος Νικ.  Ευάγγελος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024 και ώρα 12:00 το μεσημέρι από το Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μαζαρακίου Δήμου Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Αυγούστου

 

Πάρτι, την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, ώρα 11:00 μ.μ., στο PLEGMA cafe bar στον Παρακάλαμο.

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένης σε χωριό της Άρτας

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, που έλαβε χώρα το πρωί της 25/7/2024 σε χωριό της Άρτας, υπόθεση για την οποία σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εισήλθε σε σπίτι ηλικιωμένης, από όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό 400 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Ιωάννινα: Μέτρα κατά του κορονοϊού (covid-19) στο Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα»

 


Η Διοίκηση του Γ.Ν.Ι. «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» σας ενημερώνει αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), τα οποία θα έχουν ισχύ έως 31.08.2024 τα ακόλουθα,

Λόγω αύξησης των κρουσμάτων covid κρίνεται αναγκαία η διενέργεια rapid  test για την είσοδο ασθενών / επισκεπτών στο Νοσοκομείο.

Δεν πραγματοποιείται δειγματοληψία rapid test από τις ΚΟΜΥ Ιωαννίνων στο χώρο του Νοσοκομείου μέχρι νεωτέρας.

 Οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται για δωρεάν τεστ  στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου λειτουργεί σταθερό σημείο 09:00-15:30.

Η χρήση μάσκας συστήνεται αυστηρά σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.

Το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα απαγορεύεται. Την αναγκαιότητα παρουσίας συνόδου σε ασθενείς θα κρίνουν αποκλειστικά οι Δ/ντές των Ιατρικών Τμημάτων του Νοσοκομείου.

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 2 / 2024 για την πρόσληψη προσωπικού με σύναψη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου

 


Ανακοίνωση υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 2 / 2024 για την πρόσληψη προσωπικού με σύναψη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου

Περισσότερα: https://pogoni.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%80-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC-%CF%83%CE%BF%CF%87-2-2024-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83/?fbclid=IwY2xjawEoK-hleHRuA2FlbQIxMQABHQIXAPZgIsNFThbUupt0JLovpfXpa9d9Hbq44_hjYydigrBseOYlomhPzQ_aem_TWxSwz4UREHbzZm0Vw9oHw

Βασιλικό Πωγωνίου: Παιδική εκδήλωση για τον Άγιο Κοσμά, την Κυριακή 18 Αυγούστου

 

Παιδική εκδήλωση για τον Άγιο Κοσμά, την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024, ώρα 10:30 π.μ., στην κεντρική πλατεία  Βασιλικού Πωγωνίου.

ZaravinaFestival: Ξεσήκωσε το κοινό ο Στέλιος Ρόκκος

 


Zaravina Festival πήγε φέτος ο Στέλιος Ρόκκος ξεσηκώνοντας το κοινό του μεγαλύτερου μουσικού γεγονός της Ηπείρου!

Δίπλα στη μαγευτική ομορφιά της Λίμνης Ζαραβίνας, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, οι φίλοι του «ZaravinaFestival» τραγούδησαν παλιές και νέες επιτυχίες του αγαπημένου καλλιτέχνη αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη μουσική διοργάνωση κατέχει ξεχωριστή θέση τις καρδιές τους.

«Αυτές οι όμορφες στιγμές που ζούμε κάθε καλοκαίρι δίπλα στην όμορφη Λίμνη Ζαραβίνα γράφουν τη δική τους ιστορία. Σας ευχαριστούμε που στηρίζετε το Zaravina Festival το οποίο γεννήθηκε από μία ιδέα να «παντρέψουμε» τις φυσικές ομορφιές της περιοχής με τον πολιτισμό» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Tη συναυλία άνοιξε το Γιαννιώτικο συγκρότημα «Yinametheband», δίνοντας τον παλμό για το φετινό Zaravina Festival ενώ στη σκηνή, μαζί με το Στέλιο Ρόκκο, ήταν Κατερίνα Λαζαρίδου που ενθουσίασε το κοινό.

To Zaravina Festival διοργανώθηκε σε  σύμπραξη με το Κέντρο Νέων Ηπείρου και το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Αύγουστο του 2025, για μία ακόμη ξεχωριστή μουσική βραδιά, με πολλές εκπλήξεις!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ρεπετίστα Πωγωνίου: Παραδοσιακό γλέντι, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό γλέντι, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, στη Ρεπετίστα Πωγωνίου.

Έκτακτο δελτίο εκδήλωσης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ιωαννίνων, την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

 


Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τη Δευτέρα 12-08-2024 και ισχύει για την Τρίτη 13-08-2024, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι Υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω πρόβλεψη, τίθεται σε ισχύ η αρ.πρωτ.93064/4582-11/06/2024 (ΑΔΑ: ΨΚΚ37Λ9-Τ3Π) απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρου Καχριμάνη, που αφορά την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων στις παρακάτω περιοχές:

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.

Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου Β. Τζουμέρκων.

Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.

Στις οδούς και περιοχές.

• Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.

Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου Ζαγορίου.

Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους της Κοινότητας Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.

Ε΄ Περιοχή Δήμου Ζίτσας

Κοινότητα Ελεούσας

• Στον αγροτικό δρόμο όπισθεν της εκκλησίας Προφήτη Ηλία.

Κοινότητα Ροδοτοπίου

• Στο οδικό δίκτυο εντός του περιφραγμένου δασυλλίου στο λόφο ΓΟΡΙΤΣΑΣ

• Στο οδικό δίκτυο από ΒΙΠΕ ΤΟΛ (παλαιά άσφαλτος) έως περιοχή ΓΚΡΕΜΘΑ.

• Στο οδικό δίκτυο από οικία ΛΟΥΜΗ ΙΩΑΝΝΗ έως κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες:

• Μην προβαίνετε σε κάθε είδους καύση (π.χ. σκουπιδιών ή ξερών χόρτων και κλαδιών)

• Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές σε δάση, εθνικούς δρυμούς και γενικότερα χώρους με ξερά χόρτα

• Να αποφεύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου το οποίο δημιουργεί σπινθήρες)

• Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα

• Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης

• Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Δήμος Πωγωνίου: Δυναμικό παρών έδωσαν και φέτος οι μικροί «Pogonovivors»

 


Τις άριστες αθλητικές τους επιδόσεις απέδειξαν για μία ακόμη φορά οι μικροί «Pogonovivors» του Δήμου Πωγωνίου συμμετέχοντας δυναμικά στα «Παιχνίδια στην Αλάνα»!

Το ετήσιο ραντεβού δόθηκε στο Κεφαλόβρυσο, τον Παρακάλαμο, το Δελβινάκι και την Πωγωνιανή με ομαδικά αγωνίσματα που προετοίμασαν εξειδικευμένοι παιδαγωγοί.

Οι μικροί πρωταγωνιστές δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αναστάσιου Γιούνη, ο οποίος δεσμεύτηκε για ακόμη περισσότερες αθλητικές και περιπετειώδεις δράσεις.

«Τα καλοκαίρια στο Δήμο Πωγωνίου είναι ξεχωριστά, ιδιαίτερα για τους μικρούς μας φίλους. Η ενεργός τους συμμετοχή αλλά και η χαρά που βλέπουμε στα πρόσωπά τους μας δεσμεύει για ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις αφιερωμένες ειδικά σε αυτούς» σημείωσε.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 13 Αυγούστου

 


Την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πώς επηρεάζουν την όραση τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα

 


Τα νέου τύπου φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ασθενών από τότε που εγκρίθηκαν, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους και να χάσουν τα περιττά τους κιλά.

Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η σεμαγλουτίδη, που περιέχουν τα φάρμακα Ozempic, Wegovy και Rybelsus, συνδέεται με αλλαγές στην όραση, όπως το θόλωμά της και η επιδείνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Μπορεί επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως μίας σπάνιας οφθαλμοπάθειας που ονομάζεται μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (ΝΑΙΟΝ). Η πάθηση αυτή αναπτύσσεται όταν εμποδίζεται η ροή αίματος στο οπτικό νεύρο, με συνέπεια αιφνίδια, ανώδυνη απώλεια της όρασης στο ένα μάτι.

Πόσο σοβαρές είναι οι οφθαλμολογικές επιπλοκές της σεμαγλουτίδης; Και τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς; «Η σεμαγλουτίδη ανήκει σε μία οικογένεια φαρμάκων που λέγονται αγωνιστές των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1. Λαμβάνεται είτε από το στόμα είτε με υποδόρια ένεση, σε δόση που εξαρτάται από τον λόγο λήψης της (είναι διαφορετική για τον διαβήτη τύπου 2 απ' ό,τι για την παχυσαρκία). Το φάρμακο δρα διεγείροντας την έκκριση του GLP1, που είναι μία ορμόνη η οποία προκαλεί κορεσμό της πείνας. Η ορμόνη αυτή ωθεί επίσης τον οργανισμό να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να μειώνει τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος», εξηγεί ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.