Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Πάγωσε και η αγορά υγραεριοκίνησης

Ανεβαίνει το κόστος από την αύξηση του ΕΦΚ


Έχει ολότελα «παγώσει» η αγορά υγραεριοκίνησης και δεν υπάρχει ούτε μία προσθήκη συστήματος σε αυτοκίνητα. Αυτό σημειώνει, με αφορμή τις φήμες για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο υγραέριο κίνησης, η Ένωση Πρατηριούχων Υγραερίου Αυτοκινήτων και υπενθυμίζει ότι στην τελευταία τριετία της οικονομικής ύφεσης ο κλάδος των πρατηρίων υγραερίου κίνησης είναι ο μόνος που παρουσίασε αλματώδη αύξηση και νέες επενδύσεις.
Τα πρατήρια από 38-40 το 2009, σήμερα είναι (από μετατροπή πρατηρίων υγρών καυσίμων αλλά και ίδρυση νέων) άνω των 250, ενώ υπό ίδρυση βρίσκονται άλλα 50-80. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα εξειδικευμένα συνεργεία υγραεριοκίνησης αυτοκινήτων αυξήθηκαν από 45 σε πλέον των 500 πανελλαδικά, και συνεχώς ιδρύονται νέα.
Επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης υγραερίου κίνησης αυξήθηκε το 2011 από 125 ευρώ/τόνο σε 200 ευρώ/τόνο (αύξηση 75 ευρώ), με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι στις πρώτες θέσεις ΕΦΚ στην Ευρώπη.
Η Ένωση εκτιμά ότι το όφελος του δημοσίου από ενδεχόμενη αύξηση του ΕΦΚ θα είναι πολύ μικρότερο από το υπολογιζόμενο με βάση τα μεγέθη του 2011, λόγω της περαιτέρω μείωσης της κατανάλωσης που θα προκαλέσει η αύξηση της τελικής τιμής για τον καταναλωτή. Επιπλέον, εκτιμά ότι θα μειωθούν πολύ τα έσοδα του δημοσίου από την αντίστοιχη μείωση εσόδων από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος εταιρειών εμπορίας, πρατηρίων, συνεργείων, εργαζομένων, όπως και των ασφαλιστικών ταμείων.
«Το υγραέριο κίνησης, πέραν της οικολογικής διάστασης του (ένεκα της οποίας τα άλλα κράτη της Ευρώπης, όπως και των Η.Π.Α., Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Κίνας, Κορέας, Καναδά, κ.α. έχουν θεσπίσει σημαντικά οικονομικά και άλλα κίνητρα), απετέλεσε λύση για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα , τα οποία ενδεχομένως θα ακινητοποιήσουν με κατάθεση πινακίδων και τα δικά τους αυτοκίνητα, αλλά και για μικροεπιτηδευματίες που κράτησαν τις επιχειρήσεις τους, μειώνοντας το λειτουργικό τους κόστος» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: www.voria.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών, που είχε ως σκοπό τη χορήγηση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων σε μη νόμιμους μετανάστες και τη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου τους από τη χώρα

Συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, δύο διακινητές και δύο μη νόμιμοι μετανάστες


Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών σε Ελλάδα και εξωτερικό, στ o πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Συνελήφθησαν σήμερα (03-11-2012) τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα, δύο διακινητές (εκ των οποίων ένας 63χρονος ημεδαπός και ένας 25χρονος υπήκοος Αφγανιστάν), μέλη εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Ιράκ, οι οποίοι συνόδευαν και τα τρία ανήλικα παιδιά τους.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι διακινητές μετέφεραν τους δύο μη νόμιμους μετανάστες με τα ανήλικα παιδιά τους από την Αθήνα στην Ηγουμενίτσα με δύο αυτοκίνητα, τους παρέδωσαν το ένα αυτοκίνητο και τους προμήθευσαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μεθοδεύοντας την προώθησή τους στο εξωτερικό, μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Για τις «υπηρεσίες» αυτές, το κύκλωμα θα ελάμβανε από τους λαθρομετανάστες ως αμοιβή, το χρηματικό ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, με την άφιξή τους στην Ιταλία.
Στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν:
ένα (1) Ι.Χ.Ε. και ένα (1) Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά.
μία πλαστή ρουμανική άδεια κυκλοφορίας οχήματος, μία ιταλική άδεια κυκλοφορίας και ένα ζεύγος Ιταλικών πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
πέντε (5) πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Ρουμανίας.
το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ.
τρία (3) κινητά τηλέφωνα.
έξι (6) ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την σύλληψη και τον εντοπισμό των λοιπών εμπλεκομένων.

Έρχεται νέος φορολογικός κώδικας

Εντός Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει το νέο φορολογικό κώδικα, στον οποίο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σημαντικές αλλαγές στο ποινολόγιο, ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκη, σχετικά με το πρόβλημα επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι: «Το Νοέμβριο φέρνουμε νέο κώδικα φορολογίας.
Θα στοχεύει στην απλοποίηση και του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα.
Θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε να μην φτάνουμε στην επιβολή υπερβολικών ποινών, που είναι αδύνατο να καταβληθούν και έχει αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών» και πρόσθεσε:
«Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποινή στο φορολογικό δίκαιο.
Να αλλάξει το σύστημα προσαύξησης, ώστε να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι δόσεις και να μην είναι δυνατή η καταβολή τους.
Μέχρι τέλος του έτους θα δείτε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη προσπάθεια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος».

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί λεωφορείου, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της xώρας μη νόμιμους μετανάστες

Είχαν διαμορφώσει κρύπτη στο λεωφορείο για τη μεταφορά τριών μεταναστών


Συνελήφθησαν σήμερα (03-11-2012) λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων και του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, ένας 46χρονος, υπήκοος Αλβανίας και ένας 62χρονος ομογενής, οι οποίοι, ως οδηγοί λεωφορείου, προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τρεις μη νόμιμους μετανάστες.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που έγινε, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε τουριστικό λεωφορείο, ελληνικών συμφερόντων, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Αλβανία στη χώρα μας, διαπιστώθηκε ότι οι δύο οδηγοί, μετέφεραν τρεις υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 30, 25 και 30 ετών, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο απόκρυψης ατόμων (κρύπτη) στο εσωτερικό του λεωφορείου, έναντι αδιευκρίνιστου χρηματικού ποσού.
Κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δύο από τους λαθρομετανάστες ήταν καταχωρημένοι στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών, συνεπεία διοικητικής απέλασης.
Κατασχέθηκαν:
το λεωφορείο.
τα χρηματικά ποσά των (3.492,74) ευρώ, (18.030) leke Αλβανίας, δέκα (10) ρούβλια Ρωσίας και ένα αμερικανικό δολάριο, που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων.
δώδεκα (12) κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΛΑΒΔΑΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, για μεταφορά και εμπορία πάνω από 125 κιλών κάνναβης

Συνελήφθησαν χθες (02-11-2012) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), δύο ημεδαποί, ηλικίας 31 και 30 ετών, κατηγορούμενοι για μεταφορά και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, χθες το μεσημέρι στη Λάβδανη Ιωαννίνων, οι αστυνομικοί, εντόπισαν και ακινητοποίησαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 31χρονο, μέσα στο οποίο βρέθηκαν -56- δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους -125.655- γραμμαρίων.
Στη συνέχεια των αστυνομικών ερευνών, διαπιστώθηκε ότι 30χρονος, ο οποίος συνελήφθη στη γέφυρα Βροσίνας Ιωαννίνων, επέβαινε σε άλλο αυτοκίνητο και λειτουργούσε σαν προπομπός του 31χρονου.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ιδιοκτήτρια του οχήματος του προπομπού είναι 27χρονη ημεδαπή, η οποία αναζητείται.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
ποσότητα κάνναβης βάρους (125.655) γραμμαρίων
δύο οχήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών
δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Με 8 κλιμάκια και νέους συντελεστές η φορολογία ακινήτων

Aπό το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο με νέα κλίμακα, η οποία θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν μέχρι 3% για μεγάλης αξίας ακίνητα, ενδεχομένως άνω των 5 εκατ. ευρώ, θα τεθεί σε εφαρμογή ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθούν οι τελικές ρυθμίσεις για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, ο οποίος από το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Με στόχο την είσπραξη 3 δισ. ευρώ ετησίως από την εφαρμογή του νέου φόρου, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται την κλίμακα με βάση την οποία θα υπολογίζεται ο νέος φόρος.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας εξετάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής για το φορολογικό. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

Κατενθουσίασε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων ''Ο Πύρρος'', στην παρέλαση για το Έπος του 40, στις 28 Οκτωβρίου 2012, στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 23,7% η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που σοκάρουν, σύμφωνα με την οποία, ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2011 δείχνουν ότι το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ, το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.591,00 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
- Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.637,08 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Xώρας σε 21.590,07 ευρώ.
- Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 901.194 και τα μέλη τους σε 2.341.400.
- Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

ΛΑΔΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Συνελήφθη αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, με πλαστό διαβατήριο Βουλγαρίας

Συνελήφθη, (01-11-2012) αργά το βράδυ στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 30χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, για χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, ο 30χρονος επέδειξε πλαστό διαβατήριο Βουλγαρίας, το οποίο όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε προμηθευτεί στην Αθήνα, αντί του χρηματικού ποσού των (1.000) ευρώ.
Το πλαστό διαβατήριο και ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΚΕΔΕ: Οι δήμοι οδηγούνται σε στάση πληρωμών

Σε ψήφισμα που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. εκφράζει την πλήρη διαφωνία της με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και του Μεσοπρόθεσμου, για τις νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους.

Στο ψήφισμά της η ΚΕΔΕ τονίζει ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2013 και του Μεσοπρόθεσμου εγείρουν «θέμα πολιτικής ηθικής τάξης», καθώς όπως υπενθυμίζει υπήρξε δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι νέες περικοπές προστίθενται στις ήδη τεράστιες μειώσεις, κατά 60%, που έχουν υποστεί τα έσοδα των δήμων την τελευταία τριετία, υπογραμμίζει η Ένωση, προειδοποιώντας ότι τα νέα μέτρα οδηγούν τους δήμους της χώρας «με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών και σε αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους».
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για την επιβολή επιτροπείας στους δήμους της χώρας, η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν αρνήθηκε οποιοδήποτε έλεγχο της λειτουργίας της, τονίζοντας πάντως ότι είναι άλλο η διαφάνεια και άλλο η κατάργηση των ίδιων των θεσμών.
«Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή της επιτροπείας, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσει και εκείνους τους υπαλλήλους που θα υποκαταστήσουν τους αιρετούς. Οι εκπρόσωποι του λαού που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε επιθυμούν, ούτε αποδέχονται μια τέτοια εκτροπή», ξεκαθαρίζει.