Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΣΔΟΕ: Σημεία και τέρατα από τις έρευνες - 77 λογαριαμοί με 2 δισ ευρώ !!!

Βαθύπλουτοι αστυνομικοί, αγρότες, κομμωτές και ανεπάγγελτοι...


Οι έρευνες του ΣΔΟΕ μετά το άνοιγμα λογαριασμών "ύποπτων" για φοροδιαφυγή, έφεραν στο φως απίστευτες λεπτομέρειες οι οποίες αφήνουν άναυδους τους πολίτες που υποφέρουν και στερούνται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" βρέθηκαν 77 τραπεζικοί λογαριασμοί που περιέχουν συνολικά κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Σχεδόν οι μισοί από τους 77 είναι γιατροί, ενώ μεταξύ τους βρίσκονται και τρεις διοικητές νοσοκομείων.
Στη λίστα υπάρχει και Θεσσαλονικιος που δηλώνει ανεπάγγελτος και με μηδενικό εισόδημα έχει καταθέσεις 218,9 εκ.ευρώ μέσα σε έξι χρόνια, ενώ αγρότης δηλώνει εισοδήματα 106.000 ευρώ και διαθέτει καταθέσεις 10, 6 εκ. ευρώ.
Κομμωτής έχει καταθέσεις 423.531 ευρώ και έχει να δηλώσει το εισόδημά του εδώ και δύο χρόνια, ενώ αστρολόγος με καταθέσεις 2,194 εκ. ευρώ δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποια στιγμή δήλωση στην εφορία.
Άλλη ενδεικτική περίπτωση είναι γιατρού από την Αττική, ο οποιος από το 2004 ως το 2010 δήλωσε εισοδήματα 1,611 εκ. ευρώ και είχε καταθέσεις 3,797 εκ. ευρώ.
Άλλος αστρολόγος από την Αττική ο οποίος από το 2007 ως το 2009 δεν είχε δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην εφορία είχε καταθέσεις 2,194 εκ.ευρώ.
Τεχνική εταιρεία με έδρα την Αττική είχε έσοδα 14 εκ. ευρώ για το 2009 αλλά είχε καταθέσεις τον ίδιο χρόνο 30 εκ.ευρώ.
Οφθαλμίατρος από την Αττική είχε καταθέσεις 3,446 εκ. ευρώ για την τριετία 2007-10 αλλά δηλωθέντα εισοδήματα 2,643 εκ ευρώ.
Εταιρεία πολύτιμων λίθων δήλωσε έσοδα 1,753 εκ ευρώ σε τέσσερα χρόνια και καταθέσεις την ίδια περίοδο 22,539 εκ. ευρώ.
Συνταξιούχος αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται να έχει εισοδήματα 227.538 ευρώ αλλά είχε καταθέσεις 2,041 εκ. ευρώ.
Μάνατζερ ποδοσφαίρου με μηδενική φορολογική δήλωση το 2000 είχε καταθέσεις 117.338 ευρώ. Ως το 2009 είχε δηλώσει στην εφορία 278.005 ευρώ αλλά είχε καταθέσεις 1,766 εκ. ευρώ.


Σύμφωνα με τα "ΝΕΑ", το ΣΔΟΕ υπό την εντολή του εισαγγελέα κ. Ι. Διώτη, επεξεργάζεται στοιχεία για 2.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και έχει υποβάλλει αιτήματα για άνοιγμα ως 2.000 λογαριασμών. Μένει να δούμε αν αυτά τα χρήματα των εχόντων και κατεχόντων, που κρύβονται και δεν δηλώνονται θα έλθουν στα κρατικά ταμεία.

ΟΑΕΕ: Μέχρι 31 Οκτωβρίου η προθεσμία ρύθμισης οφειλών


Με έκπτωση 20% επί της οφειλής.


Μέχρι 31 Οκτωβρίου έχουν διορία οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν μπήκαν ποτέ τους σε ρύθμιση ή που είχαν ρυθμίσει και έχασαν κάποιες δόσεις με αποτέλεσμα να βγουν από ρύθμιση, για να κάνουν νέο διακανονισμό με τον οργανισμό.
Τους παρέχεται έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών των οφειλών τους όπως αυτές υπολογίζονταν την 31/12/2010.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
ΩΡΑ: 16:00 μ.μ.



ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΜΠΙΣΔΟΥΝΑΚΙ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
ΩΡΑ: 18:15 μ.μ.


Α.Ο. ΒΕΛΙΣΑΡΙΟ - ΚΑΛΠΑΚΙ

Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Μάκρης-Ραφήνα & Μαραθώνα ''Η Αγία Ειρήνη'': Γιορτή τσίπουρου την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο κτήμα των Ηπειρωτικού Συλλόγου, οδός Αν. Τσίρκα, στην Νέα Μάκρη

Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε από την Ήπειρο, αρχές του 14ου αιώνα και αργότερα συστηματοποιήθηκε και έλαβε μορφή μαζικής παραγωγής, στο Άγιο Όρος από Ηπειρώτες μοναχούς, που διαβιούσαν εκεί. Σήμερα παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου, το απόσταγμα των σταφυλιών δηλαδή, έχουν, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Κρήτη, κατά δε το στάδιο της διαδικασίας στην Ήπειρο και την Θεσσαλία, γίνονται παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις, απότοκος του λαικού πολιτισμού των περιοχών αυτών.
Η δε διαδικασία της παραγωγής, για όσους εξακολουθούν σήμερα να ακολουθούν την παραδοσιακή πατροπαράδοτη μέθοδο, είναι ολόκληρο τελετουργικό και διέρχεται διάφορες φάσεις, με παράλληλη διεξαγωγή λαικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.


Αυτή την διαδικασία, αυτή την περίοδο, που σε όλη την Ελλάδα, από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη ''βράζει'' ο τόπος, αναβιώνει παραδοσιακά για άλλη μια χρονιά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Μάκρης - Ραφήνα και Μαραθώνα ''Η Αγία Ειρήνη'', την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 12 η ώρα το μεσημέρι, στο κτήμα των Ηπειρωτικού Συλλόγου, οδός Αν. Τσίρκα, στην Νέα Μάκρη.
Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία, να διασκεδάσουν, παράλληλα με την προαιρετική συμμετοχή τους στην διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, με την ηπειρώτικη ζυγιά του Γιώργου Χαληγιάννη που στο τραγούδι θα έχει τον Αντώνη Κυρίτση και τον Νίκο Καλαμίδα.


Και επειδή το φρέσκο τσιπουράκι δεν πίνεται ξηροσφύρι, θα παρασχεθούν, όπως κάθε χρονιά, παραδοσιακά ηπειρώτικα φαγητά και εδέσματα, τα περισότερα από τα οποία θα ετοιμάσουν εκεί, παράλληλα με τις άλλες δράσεις, οι Ηπειρώτισσες, αλλά και οι φίλες του Συλλόγου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
ΩΡΑ: 16:00 μ.μ.


ΚΑΡΥΕΣ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ – ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ: Στα 300 ευρώ ανά χοιρομητέρα η δανειοδότηση με εγγύηση του Δημοσίου

Δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου θα χορηγηθούν σε χοιροτρόφους προκειμένου να ανταπεξέλθουν της οικονομικής κρίσης, τα οποία ανά δικαιούχο δεν θα υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ και θα προσδιορίζονται προς 300 ευρώ ανά χοιρομητέρα.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το σύνολο των χορηγούμενων δανείων δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 30.000.000 ευρώ.

ΔΕΗ: Αύξηση 19% στα τιμολόγια από το 2012

Χαμηλότερη από 19% θα είναι η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Ιανουαρίου, αναφέρει η επιχείρηση σε σημερινή ανακοίνωση.
Στο ποσοστό αυτό φθάνει - σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - η συνολική αύξηση του κόστους της ενέργειας στην τριετία 2010 - 2012.

H τελική επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναι μικρότερη του 19% της αύξησης του ρεύματος καθώς στον λογαριασμό της ΔΕΗ περιλαμβάνονται και οι μονοπωλιακές και άλλες χρεώσεις (για χρήση δικτύων, κλπ.) στις οποίες η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη.

Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της σχολής

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της σχολής Βελλάς, με την εικαστική έκθεση αποφοίτων της που φιλοξενείται στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.
Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, ξεκίνησε στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Βελλάς, το επιστημονικό συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την ομιλία-εισήγηση του μητροπολίτη γέροντος Χαλκηδόνας κ. Αθανασίου Παπά, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Χάλκης με θέμα:
«Περί την εκπαιδευτικήν στρατηγικήν του Οικουμενικού Θρόνου».
Οι συνεδρίες συνεχιστήκαν την Παρασκευή το πρωί στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο

Σε βάρος του 20χρονου νεαρού σχηματίστηκε δικογραφία.

Ένας 20χρονος συνελήφθη στα Ιωάννινα, κατηγορούμενος για χρήση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών καθώς και για παράνομη κατοχή μαχαιριών.
Ο 20χρονος νεαρός παρέμενε παράνομα στους χώρους λειτουργίας Γενικού Λυκείου των Ιωαννίνων, όπου προέβη σε χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους 61,7 γραμμαρίων, 16 ναρκωτικά χάπια και δύο μαχαίρια.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η εις βάρος του δικογραφία περιλαμβάνει και τη νομοθεσία για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ως το φθινόπωρο του 2012 οι ανάδοχοι των κοιτασμάτων πετρελαίου

Δεν αποκλείει και νέες έρευνες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης.



Στα μέσα του φθινοπώρου του 2012 θα έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο, εκτίμησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, μιλώντας στο «Βήμα fm».
«Είναι μια ένδειξη αισιοδοξίας, αν και τα διαστήματα αυτά είναι λίγο πιο αργά διεθνώς. Θα προσπαθήσουμε να συντμήσουμε τους χρόνους», είπε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα κοιτάσματα από το διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες, λέγοντας:
«Εκτιμούμε ότι μπορεί να τελειώσει, και αυτός στα μέσα του επόμενου καλοκαιριού να μας δώσει και άλλα κοιτάσματα. Αναμένουμε σε βάθος 15ετίας που είναι ο κύκλος ζωής και αξιοποίησης ενός κοιτάσματος να δώσουν έσοδα καθαρά στο δημόσιο από 7 δισ. δολάρια έως ίσως και 10».
Στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς θα έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
«Αυτή είναι μια πολύ σπουδαία είδηση για τα παγκόσμια πετρελαϊκά δεδομένα και τη βιομηχανία, διότι αν έχουμε καλές προσφορές, αυτό θα είναι μήνυμα στις εταιρείες που εξορύσσουν πετρέλαιο, ότι οι εταιρείες που κάνουν τις σεισμικές έρευνες, επειδή έχουν τις πληροφορίες τους, έχουν βρει κάτι καλό στην Ελλάδα.
Θα είναι ένα καλό μήνυμα, θα έχουμε έναν καλό ανάδοχο, για να πάμε μετά σε έναν νέο γύρο, με πολύ περισσότερα οικόπεδα και αυτό θα μας το δώσει η σεισμική έρευνα που ελπίζουμε ότι θα έχει τελειώσει γύρω στα μέσα του φθινοπώρου του 2012», υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ξεκίνησε χθες το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών

Στα Ιωάννινα πραγματοποιείται από χθες έως και τις 9 Οκτωβρίου το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών. Στο φετινό συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο «Du Lac», η θεματολογία είναι πλούσια και αντανακλά τους προβληματισμούς σε διεθνές επίπεδο, ενώ θα παρουσιαστούν δεδομένα που αφορούν όλα τα νεότερα επιστημονικά και κλινικά επιτεύγματα.
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, οι οποίοι θα αναφερθούν σε θέματα που αφορούν τη διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης, τόσο τις τρέχουσες όσο και μελλοντικές θεραπείες, καθώς και σε αίτια δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης.
Το συνέδριο απευθύνεται σε Ρευματολόγους, Ορθοπεδικούς, Ενδοκρινολόγους, Γυναικολόγους και άλλες ειδικότητες που χειρίζονται ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα των οστών, ενώ έχουν την δυνατότητα να το παρακολουθήσουν και ειδικευόμενοι, φυσιοθεραπευτές και νοσηλευτές.

Εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την έκδοση του πρώτου Ελληνικού γραμματοσήμου


Τα ΕΛΤΑ γιόρτασαν σήμερα στο Ζάππειο μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια τα 150 χρόνια από την έκδοση του πρώτου Ελληνικού γραμματοσήμου με την κεφαλή του Ερμή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:
Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, βουλευτές των

κομμάτων, πρέσβεις ξένων χωρών, τέως Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι του Οργανισμού, εκπρόσωποι του Τ.Τ. και άλλων εταιριών που συνεργάζονται τα ΕΛΤΑ, όλη η διοικητική πυραμίδα του Οργανισμού, εκπρόσωποι του συνδικάτου μας και πάρα πολλοί Ταχυδρομικοί.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΔΣ ΕΛΤΑ κ. Βουρνάς, στη συνέχεια μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Βαρσάμης, και τις ομιλίες έκλεισε ο Σύμβουλος Φιλοτελισμού του ΕΛΤΑ κ. Κωνσταντινίδης κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία και το ρόλο του Ελληνικού γραμματοσήμου από την δημιουργία του μέχρι σήμερα.


Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας και οι επίσημοι περιηγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης και ενημερώθηκαν για τα εκθέματα.


ΠΗΓΗ: www.pak-elta.gr

Τα καμίνια καίνε ακόμη στα Γιάννενα

Μόνο ως μακρινή ανάμνηση θα μείνει σε μερικά χρόνια η εικόνα με τα παραδοσιακά καμίνια, από τα οποία παράγεται το φυσικό ξυλοκάρβουνο.
Μία παραδοσιακή ασχολία που έδωσε ζωή στις τοπικές οικονομίες σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, τις προηγούμενες δεκαετίες, αργοσβήνει, αφού η βιομηχανοποίηση των πάντων έχει φτάσει μέχρι και τον τρόπο παραγωγής ξυλοκάρβουνων.


Για την ακρίβεια βέβαια, ξυλοκάρβουνα σπάνια συναντά κανείς στο λιανικό εμπόριο, που έχει κατακλυστεί από ένα νέο είδος κάρβουνου, την γνωστή μπρικέτα, για την οποία όμως ακούγονται διάφορες επιστημονικές απόψεις περί επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία, λόγω των συστατικών της.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια καμίνια στο νομό Ιωαννίνων συναντούσε κανείς στην περιοχή του Πωγωνίου, στη Βήσσανη, στα Γραμμενοχώρια και σε άλλες περιοχές όπου περιστασιακοί καρβουνιάρηδες προσπαθούσαν να καλύψουν περισσότερο δικές τους ανάγκες και όχι ανάγκες του εμπορίου.
Σήμερα, ίσως το μοναδικό καμίνι που καίει και παράγει φυσικό ξυλοκάρβουνο είναι αυτό του Γ. Ντασταμάνη λίγο έξω από το Κεφαλόβρυσο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν τα καμίνια εξακολουθούν να καίνε, δημιουργώντας για εκείνους που πρώτη φορά τα αντικρίζουν, μία μοναδική εικόνα.


Η εμπορική κίνηση, σύμφωνα με τον Γ. Ντασταμάνη, κινείται σε σχετικά καλά επίπεδα το βιομηχανοποιημένο κάρβουνο έχει κυριαρχήσει. Από την άλλη πάντως, δεκάδες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κάρβουνο, κυρίως ψησταριές, σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα αναζητούν το φυσικό ξυλοκάρβουνο, με τις παραγγελίες να ξεκινούν από τη δυτική Μακεδονία και να φτάνουν μέχρι τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.
Για κάθε κιλό ξυλοκάρβουνου απαιτούνται πέντε κιλά ξύλα, ενώ εάν κατά τη διάρκεια που το καμίνι καίει, αρχίσει να βρέχει, το καμίνι απαιτεί το λεγόμενο «τάϊσμα» κάτι που σημαίνει ότι η αναλογία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα οκτώ κιλά ξύλα για ένα κιλό κάρβουνο.


«Είναι μία επίπονη εργασία, με τους καρβουνιάρηδες πλέον να είναι ελάχιστοι. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν άνθρωποι να συνεχίσουν το επάγγελμα, που χάνεται από την περιοχή και γενικότερα. Το θετικό είναι ότι ακόμη και σήμερα συναντούμε παραδοσιακές ψησταριές, με ψήστες που γνωρίζουν την αξία του ξυλοκάρβουνου, που το αναζητούν και το παραγγέλνουν, παρότι το κόστος είναι μεγαλύτερο.


Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά στην ποιότητα και το αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Ντασταμάνης.
Έντεκα χρόνια στην Ελλάδα, ο Ρασίμ από τη γειτονική Αλβανία είναι από τους ελάχιστους γνώστες του επαγγέλματος του καρβουνιάρη.


«Είναι πολύ δύσκολη η δουλειά και γι’ αυτό ελάχιστοι την κάνουν. Πρέπει 24 ώρες το 24ωρο να βρίσκεσαι εδώ και να προσέχεις το καμίνι. Από την ημέρα που θα ξεκινήσουμε να το στήνουμε μέχρι να σβήσει η φωτιά και να αρχίσουμε να βγάζουμε τα κάρβουνα χρειάζονται περίπου 40 ημέρες. Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά μάθαμε να την κάνουμε, την αγαπάμε και ελπίζουμε να συνεχίσουμε», σημείωσε.


Η διαδικασία βέβαια μέχρι την παραγωγή του ξυλοκάρβουνου ξεκινά από την υλοτόμηση των ξύλων στα δάση της περιοχής. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, τα καμίνια στήνονταν μέσα στα δάση, όμως πλέον σπανίως συναντά κανείς μια τέτοια εικόνα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η ιστορία των καμινιών χάνεται στους προηγούμενους αιώνες, ενώ ξακουστά για την τεχνική τους είναι τα καμίνια της Ικαρίας, της Δράμας και της Χαλκιδικής.


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: «Βροχή» απο… Δρακοντίδες ή Ιακωβινίδες!

Μία ακόμη θεαματική «βροχή» από πεφταστέρια, τις Δρακοντίδες ή Ιακωβινίδες, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε στις αρχές Οκτωβρίου και αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου.

Οι προβλέψεις των αστρονόμων δείχνουν ότι η έξαρση αυτή θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της σε δύο ξεχωριστά «μέγιστα»: κατά τις 20:00 ώρα Ελλάδος με ένταση 60-100 διαττόντων την ώρα και, λίγο αργότερα, στις 23:00 ώρα Ελλάδας, οπότε αναμένονται από 500 μέχρι 800 (ακόμα και 1.000) διάττοντες την ώρα, στον βαθμό που οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση.


Κάθε «μέγιστο» θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και η έξαρση αναμένεται να έχει λήξει το αργότερο έως τη 01:00 π.μ. το πρωί της Κυριακής. Το σημείο προέλευσης των συγκεκριμένων διαττόντων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους.
Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, οι Δρακοντίδες είναι πιο πιθανό να γίνουν ορατές νωρίς το βράδυ και όχι τα χαράματα.


Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια είναι γνωστά από το παρελθόν ότι κινούνται με πολύ αργή ταχύτητα (μόλις 18 χλμ./ώρα, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της ταχύτητας των Περσειδών), ενώ είναι πιθανό να είναι αχνά, λόγω και του παρεμβαλλομένου σεληνόφωτος, που θα είναι αυξημένο.

Μεγάλη η προσφορά στην Παιδεία του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς…

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΦΩΤΕΙΝΗΣ, Καθηγητής Φιλοσοφίας

Η ίδρυση του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων είναι αποκλειστικό έργο της μεγαλοφυίας και καλοκαγαθίας του μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου, Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης, Ιωαννίνων και Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Η ιδιοφυία, η σωφροσύνη, η οξυδέρκεια, η σύνεση, η σοφία και η ευέλικτη διπλωματία είναι τα σπάνια προτερήματα, που συγκροτούν την ηγετική προσωπικότητα του Ηπειρώτη Ιεράρχη, ο οποίος υπόσχεται πλούσιο εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και εθνικό έργο.


Ο αοίδημος Μητροπολίτης της ακριτικής Μητροπόλεως Βελλάς και Κονίτσης, εμφορούμενος με αγαθά εθνικά και ανθρωπιστικά οράματα, από την αρχή της ποιμαντορίας του επιδίδεται “ψυχή τε και σώματι” στο θεάρεστο έργο της παιδείας. Το κίνητρο που ωθεί το ρασοφόρο ηγέτη της Ηπείρου στο έργο της παιδείας είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την τύχη του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, διότι γνωρίζει σαφώς ότι το πολιτικό μέλλον της είναι αμφίβολο. Εντούτοις, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, παρά τα πολλά εμπόδια και τις δυσκολίες στην άμεση συμμετοχή τους στην ελληνική κουλτούρα, κατόρθωσαν να διαφυλάξουν ανέπαφη την ελληνικότητά τους και να κρατήσουν αμόλυντα τα ήθη και έθιμα των προγόνων τους.


Η επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνορθόδοξης παράδοσης και της χριστιανικής πίστης των Βορειοηπειρωτών, στην οποία συνέβαλαν τα μέγιστα οι ιεραποστολικές περιοδείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, αφυπνίζει το ανθρωπιστικό φρόνημο του Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνος, που φιλοδοξεί να ιδρύσει μια αξιομνημόνευτη Σχολή στην ακριτική περιοχή της Ηπείρου.


Ο μεγαλοπράγμων Ιεράρχης το Σεπτέμβριο του 1911 αξιώνεται να εγκαινιάσει τη Σχολή του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, η οποία εξελίσσεται βαθμιδόν σε ένα προοδευτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, που συμπεριλαμβάνει Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο, διετές Γυμνάσιο και εξατάξιο Ιεροδιδασκαλείο.


Το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς είναι ένα απαράμιλλο πνευματικό Ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα της Στοιχειώδους, της Μέσης και της Ανωτέρας Εκπαιδεύσεως. Το πρόγραμμα των δύο τελευταίων τάξεων του Ιεροδιδασκαλείου είναι εμπλουτισμένο με τα απαραίτητα μαθήματα της Παιδαγωγικής, της Διδακτικής, της Ψυχολογίας, της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας για την πλήρη επιστημονική κατάρτιση και διαπαιδαγώγηση των διδασκάλων και ιερέων.


Ο πρωταρχικός σκοπός της ίδρυσης του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς είναι η αποφοίτηση πεπαιδευμένων, μορφωμένων και κατηχημένων διδασκάλων και ιερέων για την επάνδρωση των ελληνικών σχολείων, και των χριστιανικών εκκλησιών της Βορείου Ηπείρου. Γι’ αυτό η επιλογή των ιεροσπουδαστών γίνεται ως επί το πλείστον από υποψήφιους Βορειοηπειρώτες, ώστε, αφού γαλουχηθούν με τα ελληνικά γράμματα, τα ιδανικά της μητρός Ελλάδος και τα νάματα της χριστιανικής παράδοσης, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να επιτελέσουν το ιερό καθήκον της αποστολής τους.


Οι πρώτοι δέκα ιεροσπουδαστές της τάξης του 1926-27, που αποφοίτησαν το 1932 είναι Βορειοηπειρώτες, στους οποίους προστίθενται πολύ λίγοι Νοτιοηπειρώτες στις επόμενες τάξεις. Δηλαδή, το 75% περίπου των αποφοίτων της προπολεμικής περιόδου, από το 1932 μέχρι το 1943, είναι Βορειοηπειρώτες, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν στην πατρίδα τους, και προσέφεραν επαξίως την υπηρεσία τους στα Ελληνικά σχολεία. Μεταξύ των διακεκριμένων διδασκάλων, που εργάστηκαν στη Βόρειο Ήπειρο, είναι ο Νικόλαος Παπανικολάου, προϊστάμενος Παιδείας των Αγίων Σαράντα, ο Θωμάς Σταθάς, διευθυντής του Λυκείου Τσερκοβιτσών, ο Βασίλειος Παρτάλης, διευθυντής του Λυκείου Αγίων Σαράντα, ο Σπυρίδων Τζιάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας, και άλλοι αντάξιοι στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα.


Ενώ, το 90% των αποφοίτων της μεταπολεμικής περιόδου, από το 1953 μέχρι το 1987, που καταργήθηκε το Παιδαγωγικό Τμήμα το Ιεροδιδασκαλείου, είναι Νοτιοηπειρώτες, οι οποίοι ως εκλεκτοί διδάσκαλοι προσφέρουν την υπηρεσία τους στα σχολειά της Ηπείρου, και κατ’ επέκταση της ελληνικής επικράτειας. Αλλά, είναι αρκετοί οι φιλόδοξοι απόφοιτοι του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, που ακολούθησαν ανώτατες σπουδές, και κατόρθωσαν να γίνουν καθηγητές Μέσης Εκπαιδεύσεως, Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Πανεπιστημίων, καθώς και γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι και πολιτικοί.


Τέλος, ένας μικρός αριθμός αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, ως διδάσκαλοι καθηγητές, προσέφεραν την υπηρεσία τους στα σχολεία του απόδημου ελληνισμού, μεταξύ των οποίων δίδαξαν στα ελληνικά σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Συγκεκριμένα, κατά τη δεκαετία του 1960 παράλληλα με τις σπουδές μου για το πτυχίο φιλολόγου, Master’s και διδάκτορος της φιλοσοφίας, υπηρέτησα ως διδάσκαλος στο απογευματινό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου της Νέας Υερσέης, ως καθηγητής στη Σχολή Αργυρίου Φάντη και στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, και ως διευθυντής στη Σχολή Αγίου Δημητρίου της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης το 1975-76 στη Σχολή Κοραή του Σικάγου.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr