Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μία Εφορία στην έδρα κάθε νομού και οι άλλες θα αντικατασταθούν με Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών

Ο υφυπουργού Οικονομικών, κ. Δημήτρης Κουσελάς απάντησε με έγγραφο του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε ερωτήσεις βουλευτών της επαρχίας για τις αλλαγές και την ανασυγκρότηση του δικτύου των ΔΥΟ. Επιβεβαιώνει ότι θα διατηρηθεί μία μόνο ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού βάσει και του σχεδίου της μεταρρύθμισης της οργανωτικής δομής τους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι υπόλοιπες εφορίες θα αντικατασταθούν με Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.


Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και το νησιωτικό χώρο.


Με την αλλαγή στο χάρτη των ΔΟΥ και την εσωτερική αναδιοργάνωση αυτών, οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις σημερινές ΔΟΥ θα αξιοποιηθούν καλύτερα με τη μετακίνησή τους στις διατηρούμενες, αναβαθμισμένες ΔΟΥ, προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια στελέχωσης αυτών και να επιτευχθεί αυξημένη αποτελεσματικότητα, σημειώνει ο κ. Κουσελάς, και συμπληρώνει ότι «προκειμένου με την αναδιοργάνωση αυτή να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, διευρύνεται η δυνατότητα αυτών να διεκπεραιώνουν φορολογικές υποθέσεις εκτός ΔΟΥ, αναβαθμίζονται σημαντικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και υλοποιούνται πολλές νέες».

Με τη μεταρρύθμιση θα επιτευχθεί η μείωση του λειτουργικού κόστους, ο περιορισμός του κατακερματισμού των ΔΟΥ, και η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων για τη δραστηριοποίησή τους στο νευραλγικό τομέα των ελέγχων και τη δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τους συνέλαβαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα


Από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας συνελήφθησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τρεις άνδρες γιατί σε έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. όχημα, ο αλλοδαπός οδηγός του καθώς και οι δύο συνεπιβάτες του κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.


Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκε το όχημα.


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: 24ωρη απεργία αύριο Δευτέρα 30 Μαΐου για συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τους εργαζόμενους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2011, ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ, μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής της γραμματείας.

Επίσης αποφάσισε να συμμετάσχει στο πανεργατικό Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στις 4 Ιουνίου 2011 καθώς και να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας των θέσεων και προτάσεων της ΟΤΟΕ, που αφορά στη δημιουργία ενός Δημόσιου Πυλώνα Τραπεζών, ο οποίος θα εγγυάται τον ρόλο του Τραπεζικού Συστήματος στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Πόσο αυξάνεται η παρακράτηση φόρου σε μισθούς


Σύμφωνα με την εισήγηση το “ψαλίδισμα” του αφορολογήτου ορίου θα έχει αναδρομική ισχύ ενώ δεν θα αφορά τους συνταξιούχους.

Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο προωθεί μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπεδα των 6.000 ή 8.000 ευρώ.
Πιθανότερο σενάριο θεωρείται η μείωση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ, ποσό που είναι λίγο υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε.
Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (6.000 ή 8.000 ευρώ) και μέχρι τις 12.000 ευρώ. Τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά.
Όμως μια πρώτη γεύση των φοροεπιβαρύνσεων θα πάρουν οι μισθωτοί πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011 με την αυξημένη παρακράτηση φόρου.
Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς θα υπολογίζεται με την νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο.
Για τους μισθωτούς οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους, θα προκύψουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου και επομένως ακόμη μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000 – 12.000 ευρώ ετησίως οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι.
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για την μείωση του αφορολογήτου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας οι φορο-επιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους φθάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το 2008 από την κυβέρνηση της Ν.Δ..

ΟΑΕΔ: Λήγει την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011, η προθεσμία αιτήσεων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών

Λήγει την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών – Νέων Επιστημόνων έτους 2009 για τον Άξονα Προτεραιότητας 7 ο οποίος περιλαμβάνει οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο) και τον Άξονα Προτεραιότητας 8 ο οποίος περιλαμβάνει (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία).


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υπαγωγής σε αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, www.oaed.gr, στις «Νέες Δράσεις – Προγράμματα», Πρόγραμμα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών - Νέοι Επιστήμονες Έτους 2009.

ΚΟΝΙΤΣΑ: 3η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού Σάββατο 11, την Κυριακή 12 και τη Δευτέρα 13 Ιουνίου

Η «3η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού» θα γίνει το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα 11-12-13 Ιουνίου στην Κόνιτσα.
Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται με το Δήμο Κόνιτσας θα περιλαμβάνει ομιλίες και ενημέρωση σχετικά με τα μανιτάρια, έκθεση μυκοχλωρίδας με φωτογραφίες μανιταριών και αποξηραμένα μανιτάρια σε φυσική μορφή, εργαστήριο μανιταρογνωσίας, εξορμήσεις στο δάσος για την αναγνώριση άγριων μανιταριών, δημιουργικό εργαστήριο και δραστηριότητες για τα παιδιά και γλέντι με μουσικά συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής αλλά και ROCK- JAZZ. Επίσης θα μοιραστεί μανιταρόπιτα και μανιταρόσουπα.


Η θεματολογία των ομιλιών είναι πλούσια και αφορά από την Αεροδυναμική των μανιταριών, τη μανιταρογνωσία και τη μανιταροφιλία στην Ελλάδα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη σημασία της στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, το ρόλο των μανιταριών ως ρυθμιστές στη φύση και ως πηγή διατροφικού υλικού έως την καλλιέργεια των μανιταριών, συστήματα και τάσεις.


Οι στόχοι της γιορτής συνοπτικά είναι η γνωριμία με τον κόσμο των μανιταριών, η ανάπτυξη της μανιταροφιλίας, η προβολή του μανιταρολογικού πλούτου της Ηπείρου και της σημασίας του στη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.


Η είσοδος σε όλες τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη.

Η γιορτή θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 10:30 με δραστηριότητα αναγνώρισης μανιταριών στο φυσικό περιβάλλον και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ η έναρξη της κύριας εκδήλωσης θα γίνει το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 18:45.

Αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και επιπλέον στοιχεία επικοινωνίας με το σύλλογο: manitarofiloi@gmail.com

Αν επιστρέφαμε στη δραχμή...

Τα σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας επανέρχονται σε καθημερινή βάση.
Τι θα συνέβαινε όμως σε περίπτωση που επιστρέφαμε στη δραχμή;

Σε μία περίοδο που οι λέξεις αναδιάρθρωση και χρεοκοπία έχουν ενταχθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο ενώ επιχειρούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την πτώχευση, πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται ποιες θα ήταν οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε περίπτωση που επιστρέφαμε στη δραχμή, τότε, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", θα γυρίζαμε πενήντα χρόνια πίσω, με την Ελλάδα να καταδικάζεται σε υπανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων θα υπήρχε εκτίναξη του ήδη υπέρογκου δημοσίου χρέους, δραματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναµης των νοικοκυριών και του επιπέδου διαβίωσής τους, κατακόρυφη αύξηση των τιµών των εµπορευµάτων, άνοδος των επιτοκίων σε εφιαλτικά επίπεδα που επικρατούσαν στο παρελθόν και ουσιαστικά απαγόρευαν τον δανεισµό και φτώχεια.

Η επιστροφή στη δραχµή µε ταυτόχρονη υποτίµηση του νοµίσµατος (κατά 50%) θα σήμαινε ότι για την αγορά προϊόντος αξίας 1 ευρώ οι Ελληνες θα πρέπει να πληρώνουν 511,125 δραχµές αντί για 340,75 δραχµές που είναι η κλειδωµένη ισοτιµία µε την οποία η χώρα µπήκε στο ευρώ το 2001.

Η οικονομία είναι εξαρτημένη 70% από τις εισαγωγές!
Ακόµη και το επιχείρηµα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που προβάλλεται δεν ευσταθεί ουσιαστικά για το ελληνικό µοντέλο, αφού η Ελλάδα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος όσων καταναλώνει.
Ενδεικτικό, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς, είναι το γεγονός ότι η λειτουργία της ελληνικής οικονομίας είναι εξαρτημένη κατά 70% από τις εισαγωγές.
Οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες και στον τραπεζικό τοµέα, καθώς η κεφαλαιακή δοµή των εγχώριων τραπεζών θα αντιµετώπιζε προβλήµατα, θα υπήρχαν σηµαντικές εκροές καταθέσεων, κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών από αδυναµία καταναλωτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, εσωστρέφεια και καµία αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές χρήµατος.
Επιπλέον η κατάσταση αυτή θα οδηγούσε σε παύση των χρηµατοδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.

Τι θα συνέβαινε με τις τραπεζικές καταθέσεις;
Το τι θα συμβεί με τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες εξαρτάται από τον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει η µετάβαση. Σε περίπτωση που προηγηθεί στάση πληρωµών και χρεοκοπία τραπεζών, κανείς δεν µπορεί να προβλέψει τι θα γίνει µε τα χρήµατα που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασµούς.

Ακόµη όµως και στην περίπτωση συντεταγµένης µετάβασης είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει µια αρχική περίοδος "εµφράγµατος" στις συναλλαγές. Όσον αφορά τα δάνεια, µπορεί το κεφάλαιο να µετατραπεί από ευρώ σε δραχµές, τα χαµηλά όµως επιτόκια στα οποία έχουµε συνηθίσει θα αποτελέσουν παρελθόν.
Οφέλη, όπως σημειώνεται, θα υπήρχαν στον τουρισµό, σε µια όμως χώρα που θα θύµιζε έναν πολύ φθηνό προορισµό και όχι µία χώρα ευρωπαϊκού επιπέδου.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica φιλοξενεί τρισέλιδο αφιέρωμα για την Ελλάδα, εν μέσω σεναρίων για πτώχευση της χώρας και επιστροφή στο νόμισμα της δραχμής.

"Έχει περισσότερα από 3.000 χρόνια ζωής. Βγήκε στη σύνταξη πριν από εννέα χρόνια. Όλοι πίστευαν ότι δεν θα άκουγαν ξανά γι’ αυτήν. Κι όµως, το φάντασµα της δραχµής, του πιο παλιού νοµίσµατος της Ευρώπης, προβάλλει από το παρελθόν.
Η τελευταία Κασσάνδρα ξεπρόβαλε από τις Βρυξέλλες", αναφέρεται στο δηµοσίευµα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "Θα συνεχιστεί η εκταμίευση του δανείου" δήλωσε στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο"

«H Ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και είναι προφανές ότι εφόσον τα κάνουμε - που θα τα κάνουμε - θα συνεχιστεί η εκταμίευση του δανείου. Είναι προφανές ότι δεν κινδυνεύει τίποτα" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».


Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζοντας πως «έχουμε πάρει όλες τις προβλέψεις που χρειάζεται, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Κι εγώ ακούω ανησυχίες, για διάφορα πράγματα. Και σε όσους με ρωτάνε τους λέω, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας».
«Πάντα βρίσκεται η λύση. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ακούτε ακραίες φωνές, όσο πλησιάζει η ώρα της απόφασης, συγκλίνουν αυτές οι φωνές και βρίσκεται η λύση. Αλλά για να βρεθεί αυτή η λύση, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η χώρα κάνει αυτό που πρέπει. Κι εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει», ανέφερε ο  κ. Παπακωνσταντίνου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Ή πληρώνετε τους φόρους ή σας δημεύουμε ό,τι έχετε» το μήνυμα προς φοροφυγάδες

Στο «πάγωµα» τραπεζικών λογαριασµών και στη δέσµευση περιουσιακών στοιχείων εκατοντάδων πολιτών που βαρύνονται µε αδικήµατα φοροδιαφυγής προχωρεί, η Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες (Ξέπλυµα Χρήµατος) σε στενή συνεργασία µε το υπουργείο Οικονοµικών.
Ηδη κατά το πρώτο πεντάµηνο του 2011 έχουν εκδοθεί από την Αρχή περίπου 30 διαταγές δέσµευσης εγκληµατικού προϊόντος, το συνολικό ποσό του οποίου ξεπερνά τα 20 εκατ.ευρώ.

Το υπουργείο Οικονοµικών αξιοποιώντας τις πρόσφατες νοµοθετικές αλλαγέςµε τις οποίες η φοροδιαφυγή χαρακτηρίστηκε ως βασικό έγκληµα (Ν.3842/2010),έχει παραπέµψει στην Αρχή Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατικές ∆ραστηριότητες δεκάδες περιπτώσεις φορολογουµένων πουδεν αποδίδουν - υπεξαιρούν φόρους, προκειµένου, µε τη σειρά της, να προχωρήσει στον εντοπισµό και στη δέσµευση του εγκληµατικού προϊόντος της φοροδιαφυγής.

«Τους λέµε ξεκάθαρα, ή πληρώνετε τους φόρους που οφείλετε ή σας δηµεύουµε την περιουσία», δηλώνει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών, τονίζοντας πως «δεν θα υπάρξει καµία ανοχή στη φοροδιαφυγή και απέναντι σε όσους υπεξαιρούν δηµόσιο χρήµα».
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών έχουνλάβει εντολές από την πολιτική ηγεσία ώστε να αποστέλλουν µε ταχύτατες διαδικασίες στην Αρχή για το Ξέπλυµα Χρήµατος και στους αρµόδιους εισαγγελείς υποθέσεις µεγάλης φοροδιαφυγής αλλά και κάθε υπόθεση που χρήζει διερεύνησης.


Ηδη έχουν διαβιβαστεί δεκάδες υποθέσεις που συνοδεύονται µε αίτηµα «παγώµατος» τραπεζικών λογαριασµών ή δήµευσηςπεριουσίαςίσης αξίας µε τους οφειλόµενους φόρους. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές – όχι σε όλες – διατάσσεται από την Αρχή η απαγόρευση της κίνησης λογαριασµών, τίτλων, χρηµατοπιστωτικών προϊόντων ή το άνοιγµα θυρίδων ή ακόµη η απαγόρευση µεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη - φοροφυγά. Με την παρέµβαση αυτή το ∆ηµόσιο αφενός εξασφαλίζει άµεσα τα συµφέροντάτου, αφετέρου απεµπλέκεται από πολύχρονες δικαστικές διενέξεις.
Αυτό συµβαίνει διότι οι φοροφυγάδες που προσωρινά χάνουν την πρόσβαση στα περιουσιακά τους στοιχεία, απευθύνονται οι ίδιοι στις φορολογικές Αρχές προς ρύθµιση των χρεών – διαφορών και δεν καταφεύγουν σε δικαστικές διαµάχες, καθώς «καίγονται» να ανακτήσουν την περιουσία τους, αλλά και να αρθεί το αξιόποινο για το βασικό έγκληµα της φοροδιαφυγής που τους θέτει στο στόχαστρο των Αρχών.
Ο δε πειθαναγκασµός των φοροφυγάδων σε έγκαιρη καταβολή των χρεών τους απαλλάσσει και τα δικαστήρια από τον υπερβολικό φόρτο εκδίκασης µεγάλου αριθµού υποθέσεωνγια ξέπλυµα µαύρου χρήµατος.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις πέντε λαθρομεταναστών και του διακινητή τους

Συνελήφθη, σήμερα στις 08.00, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, πριν την επιβίβασή του σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία, ένας 33χρονος αλλοδαπός οδηγός φορτηγού οχήματος διότι μετέφερε, κρυμμένους σε κενό χώρο που σχηματιζόταν μεταξύ των πρώτων παλετών του φορτίου του και του μπροστινού μέρους του επικαθήμενου, κοντά στην καμπίνα του οδηγού, πέντε αλλοδαπούς στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.


Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα.

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/

Kάπα Research: Πουλήστε τα όλα!

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση για τις αποκρατικοποιήσεις.



«Διαζύγιο» από το Δημόσιο ζητούν 9 στους 10 πολίτες. Το 88% έχει αρνητική γνώμη για το δημόσιο τομέα στη χώρα μας, ενώ το 65% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εξυγιάνει το Δημόσιο τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα της Kάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής", η απαξίωση του δημόσιου τομέα προκύπτει και από τα συντριπτικά ποσοστά υπέρ της ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων που ελέγχονται μερικώς ή εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, όπως η ΔΕΗ, και οι αστικές συγκοινωνίες.
Τα ποσοστά είναι τόσο υψηλά που δημιουργούν την εντύπωση ότι πολίτες αποφασίζουν «εν θερμώ» να πουληθούν πάντα, ίσως για να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο τη δυσπιστία τους για το δημόσιο τομέα, όποιο ρόλο και αναλαμβάνει.
Το 62,7% υποστηρίζει ότι το Δημόσιο αποτελεί εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και το 82,1% ότι «κυρίως εμπόδισε» την ανάπτυξη κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Επιπλέον, απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους ώστε να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος, το 25,4% απαντά «μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Αντώνη, έλα να κάνουμε κυβέρνηση»

Πρόταση-έκπληξη του πρωθυπουργού.



«Αντώνη, έλα να κάνουμε μαζί κυβέρνηση. Να αναλάβεις αναπληρωτής Πρωθυπουργός και να μου υποδείξεις πρόσωπα για υπουργούς», φέρεται να είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση, για να εισπράξει πάντως την άρνησή του κεςι σε αυτή την πρόταση.
Ο πρωθυπουργός, μπροστά στον κίνδυνο να σκάσει η χρεοκοπία στα χέρια του, φέρεται να είχε σημαντικές συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Τρίτη.


Σύμφωνα με πληροφορίες της "Real News", στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είχε να καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις.
«Θες να πάμε σε εκλογές;», φέρεται να είπε κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο, οι πηγές επιμένουν ότι του ζήτησε να εξετάσουν ακόμη και τη δυνατότητα συγκυβέρνησης με τον Α.Σαμαρά σε θέση αναπληρωτή πρωθυπουργού με κάποιους υπουργούς που θα υποδείξει ο ίδιος.


Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι οι εκλογές γίνονται πάντα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ενώ απέρριψε κάθετα «εξωθεσμικές λύσεις», όπως αυτές της συγκυβέρνησης, ή μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων.