Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Έγκριση προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας με Δήμους, ΤΟΕΒ κ.α.


Με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου προς Δήμους και ΤΟΕΒ, θα προωθηθεί σειρά έργων που αφορούν την καθημερινότητα κατοίκων πόλεων και τοπικών διαμερισμάτων και θα αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. 
Για την υλοποίησή τους, σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, η οποία συνεδρίασε με την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους αντίστοιχους φορείς.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής βρέθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους ΤΟΕΒ, με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογιάννη, να τονίζει ότι υπάρχει στενή συνεργασία με όλους τους Οργανισμούς της Ηπείρου για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και ειδικότερα σε ο, τι αφορά τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν από την Περιφέρεια. 
«Στον ένα χρόνο – εξήγησε- που η εποπτεία τους περιήλθε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί επί δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται ένα συνολικό πρόγραμμα έργων που απαιτούνται για τη βελτίωση των δικτύων άρδευσης και την αντικατάσταση των ηλεκτροβόρων δικτύων, μέσω τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μέχρι να ολοκληρωθεί και να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα, η Περιφέρεια αντιμετωπίζει έκτακτα προβλήματα που προκύπτουν, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στη σημερινή ημερήσια διάταξη». Όσον αφορά τις οφειλές των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, ανέφερε ότι είναι ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια, καθώς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Κεντρικής Διοίκησης.
Αναλυτικά λήφθηκαν αποφάσεις για τη σύναψη των εξής προγραμματικών συμβάσεων:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΕΒ

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής στη συνεδρίαση της Παρασκευής 1 Ιουνίου


Ανάδοχος για την οδική σύνδεση Μεσόπυργος Άρτας- όρια Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 1 Ιουνίου 2018 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου (Αστική Κατασκευαστική Α.Ε.) για τη «Συντήρηση – βελτίωση οδού Μεσόπυργος – Αυλάκι – όρια Νομού Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ.
Χώρος στάθμευσης στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Μια ακόμη παρέμβαση για την βελτίωση των υποδομών των μονάδων Υγείας, θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για την αποκατάσταση χώρου στάθμευσης στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, για το οποίο από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχθηκε ανάδοχος η  ΓΙΓΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.  αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου «Αποκατάσταση χώρου στάθμευσης Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.
Μελέτη για την ανακαίνιση του κτιρίου του «ΣΚΟΥΦΑ» Άρτας
Η ανακαίνιση- αναδιαρρύθμιση του κτιρίου του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», το οποίο βρίσκεται στην πόλη της Άρτας και  για δεκαετίες καλύπτει τις ανάγκες όλων των κοινωνικών φορέων της περιοχής, δρομολογείται μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να αναδείξει τον ανάδοχο της σχετικής μελέτης, προϋπολογισμού  146.104,82 ευρώ, που προέρχονται από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου.
Τη μελέτη θα εκπονήσει, το σχήμα:
“ΣΥΝΘΕΣΗ & ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ Γ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ – Ν. ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ” ΕΠΕ (Δ.Τ.: “ΣΥΝΘΕΣΗ & ΕΡΕΥΝΑ Ε.Π.Ε.”) και “INSTAllations ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΙΔΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (Δ.Τ.: “INSTAllations ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ”).
Ανάδοχοι άλλων έργων

Ξεκινά την Τετάρτη 6 Ιουνίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών


Την Τετάρτη  6 Ιουνίου 2018 και ώρα 10:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών, με επιταγή κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2018-2019. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους -δικαιούχους και παρόχους, μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 και ώρα 23:59.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 11 Ιουλίου 2018 έως τις 10 Ιουλίου 2019 σε τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ.
Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr ). 

Συνέντευξη του κ. Ντότη Δημήτρη για τις εξελίξεις στην παράταξη «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι», στο www.tzourlakos.gr


Συνέντευξη του κ. Ντότη Δημήτρη για τις εξελίξεις στην παράταξη «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι», στο www.tzourlakos.gr

Ενημέρωση των κατοίκων του Γρεβενιτίου από το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης


Την δυνατότητα να ενημερωθούν για διάφορες ιατρικές παθήσεις και την πρόληψή τους, είχαν οι κάτοικοι του Γρεβενιτίου στο Ανατολικό Ζαγόρι το πρωί της Κυριακής 3 Ιουνίου, μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου στο Ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πετρίδειου Μορφωτικού Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε ημερίδα στα πλαίσια του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης που για περισσότερο από μια δεκαετία βρίσκεται κοντά στους
ανθρώπους της υπαίθρου, με πρωτοβουλία του Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας Στέφανου Φούσα. Και αυτό το Οδοιπορικό, όπως και τα προηγούμενα από την έλευση του στα Γιάννινα, είχε την ευλογία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου και διοργανώθηκε μετά από πρόσκληση του Δήμου Ζαγορίου και του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Γρεβενιτίου.
Οι κάτοικοι και οι φορείς του χωριού υποδέχθηκαν θερμά τους προσκεκλημένους. Γιατροί πολλών ειδικοτήτων ενημέρωσαν το κοινό για διάφορα ιατρικά θέματα.
 Ο Τοπικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Κίτσιος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο κεφαλοχώρι του Ανατολικού Ζαγορίου, όπως χαρακτήρισε το Γρεβενίτι.
Για δημογραφική συρρίκνωση έκανε λόγο ο Γεώργιος Ράπτης, πρώην Τοπικός Εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι από τα 100 άτομα που ζουν μόνιμα στο χωριό τα 10 είναι άνω 90, 15 άνω των 80 ετών, 20 άνω των 70 και 55 άνω των 60. Γάμοι, γεννήσεις και βαφτίσεις δεν υπάρχουν, μόνο θάνατοι, 26 την τελευταία τριετία. 
«Είναι πολύ σημαντική και πολύ ωφέλιμη αυτή η ενέργεια, ειδικά το χωριό και η περιοχή μας που βρίσκονται μακριά από τα Γιάννενα τη χρειαζόμαστε αυτή την ενημέρωση», σημείωσε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Νίκη Θεοδωρίκα, η οποία αναφέρθηκε και στο άλλοτε νοσοκομείο που υπήρχε (Μαλάμειο) το οποίο έχει γίνει με δαπάνες των ξενιτεμένων συγχωριανών.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών, ηλικίας 52, 36 και 37 ετών αντίστοιχα προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος κατείχε και επέδειξε για λογαριασμό του 36χρονου και της 37χρονης ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Σιταριά Πωγωνίου: Συνελήφθη 38χρονος αλλοδαπός για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 51 κιλών

Αναζητείται συνεργός του


Συνελήφθη, χθες (03-06-2018) το μεσημέρι στην περιοχή της Σιταριάς Πωγωνίου Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου σε συνεργασία με αστυνομικούς της Frontex , 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, για εισαγωγή, μεταφορά και κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση ενώ αναζητείται συνεργός του.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην Ήπειρο και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, χθες το μεσημέρι, προαναφερόμενοι αστυνομικοί εντόπισαν στην περιοχή της Σιταριάς, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα.
Σε έλεγχο που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν, ο οδηγός του οχήματος δε συμμορφώθηκε στο σήμα στάσης, ανέπτυξε ταχύτητα και τράπηκε σε φυγή.
Το όχημα ακολουθήθηκε με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο 38χρονος οδηγός ενώ ο συνοδηγός διέφυγε πεζός, εκμεταλλευόμενος το δύσβατο της περιοχής.
Κατά τον έλεγχο, βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος, (20) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους πενήντα ενός (51) κιλών, τα οποία κατασχέθηκαν.
Επίσης, κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα, ιδιοκτησίας του 38χρονου καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συνεργού συνεχίζονται, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Τι νέο υπάρχει στον καρκίνο του προστάτη: 4 θεραπείες που είναι ένα βήμα πιο μπροστά


Δρ Ν. Μερτζιώτης
Διδάκτωρ Παν/ου Αθηνών, Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Ουρολογίας και Χειρουργικής Ανδρολογίας, Μετεκπαιδευθείς στην Αγγλία Institute of Urology, UCL

Η έρευνα για τον καρκίνο φαίνεται να  κινείται με ταχύτητα αστραπής, με εκατοντάδες νέες μελέτες να δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα. Πώς μπορούν οι ασθενείς να παρακολουθούν  τα νέα δεδομένα;
Μέσω του ετήσιου κοινοτικού συμποσίου του, το Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο του Προστάτη (IPCR ) βοηθά τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στον καρκίνο του προστάτη.
Το IPCR είναι μια συλλογική προσπάθεια του Κέντρου Έρευνας Καρκίνου του Fred Hutchinson και της UW Medicine. Στο έκτο ετήσιο συμπόσιο 18 Μαρτίου 2018 ερευνητές από τα δύο αυτά ιδρύματα παρουσίασαν τις τελευταίες ενημερώσεις τους.
Εδώ είναι οι τέσσερις νέες εξελίξεις που αφορούν στον καρκίνο του προστάτη:
Εστιακή Θεραπεία και νέα τεχνολογία για την απεικόνιση του καρκίνου του προστάτη
Η κορωνίδα όλων των νέων θεραπειών είναι οι νέες τεχνολογίες για την απεικόνιση όγκων του προστάτη που βρίσκονται σε εξέλιξη για να βοηθήσουν τους γιατρούς να ανιχνεύσουν τους όγκους αποτελεσματικότερα και ίσως να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας, ανέφεραν οι ερευνητές στο συμπόσιο.
Η μία είναι μια στρατηγική γνωστή ως "πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία", δήλωσε ο Δρ. Μερτζιώτης Νικόλαος χειρουργός Ουρολόγος ,Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Αυτή η σύνθετη τεχνική απεικόνισης MRI συνδυάζει πολλαπλούς διαφορετικούς τύπους φάσεων MRI για να δημιουργήσει μια εικόνα 3-D του προστάτη που επισημαίνει μια περιοχή πιθανής δραστηριότητας όγκου - και υποδεικνύει ακριβώς πού θα πρέπει ο γιατρός να τοποθετήσει τις βελόνες βιοψίας για να συλλέξει ιστό για ανάλυση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η πιθανότητα μια βιοψία να χάσει έναν μικρό όγκο».
Πάνω σε αυτή τη τεχνική στηρίζεται η εστιακή θεραπεία (focal therapy). Μόλις η βλάβη αποδειχθεί ότι είναι καρκινική με ιστολογική εξέταση, τότε με εξαιρετική ακρίβεια καταστρέφεται, απευθείας με βελόνα (που φέρει την ίνα του laser) δια μέσω του δέρματος χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του προστάτη», εξηγεί ο Δρ. Μερτζιώτης.
Η εστιακή θεραπεία είναι μια αναδυόμενη θεραπευτική μέθοδος για τον κλινικά εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Εισήχθη  με στόχο τη μείωση της νοσηρότητας (δηλ. στυτική δυσλειτουργία και ακράτεια ούρων) που συνδέεται με την θεραπεία σε ολόκληρο τον  αδένα, όπως η ριζική προστατεκτομή και η εξωτερική ακτινοθεραπεία με ακτινοβολία, χωρίς όμως να διακυβεύεται ο έλεγχος του καρκίνου. Ειδικότερα, ακολουθώντας την προσέγγιση «διατήρησης του οργάνου» που υιοθετήθηκε για αρκετούς άλλους όγκους σε παρεγχυματικά όργανα( συμπαγή όργανα), οι στρατηγικές εστιακής θεραπείας στον καρκίνο του προστάτη σχεδιάστηκαν σε μια προσπάθεια να καταστραφεί ο όγκος ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στον υγιή προστατικό ιστό και διατηρώντας τις ζωτικές ανατομικές δομές άθικτες , όπως είναι τα νευρο-αγγειακά δεμάτια (υπεύθυνα για την στύση) και ο εξωτερικός σφιγκτήρας της ουρήθρας ( υπεύθυνος για την εγκράτεια των ούρων). Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι τυχόν μελλοντικές καρκινικές βλάβες που μπορεί να διαγνωσθούν μετά την αρχική θεραπεία μπορούν να υποβληθούν σε νέα θεραπεία με την ίδια μέθοδο ή με κάποια άλλη. Εδώ και 1,5 χρόνο περίπου εφαρμόζεται από τον Δρ. Μερτζιώτη, και την ομάδα του η μέθοδος και στην Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία.
Οι ερευνητές αναπτύσσουν επίσης νέες ενώσεις απεικόνισης για χρήση σε σαρώσεις με PET-scan που είναι πιο εύχρηστες και πιο πιθανό να ανιχνεύσουν καρκίνους. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστεί εάν τέτοιες σαρώσεις μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών βοηθώντας τους γιατρούς να σχεδιάσουν τις θεραπείες πιο κατάλληλα. Η PET ή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων, χρησιμοποιεί ραδιενεργές χρωστικές ουσίες οι οποίες εγχέονται στη φλέβα του ασθενούς και στη συνέχεια δεσμεύονται σε ορισμένους ιστούς, οι οποίοι στη συνέχεια αποκαλύπτονται με τις σαρώσεις. Το 2016, ο FDA ενέκρινε μια τεχνική σάρωσης ΡΕΤ χρησιμοποιώντας ένα ραδιενεργό μόριο που ονομάζεται FACBC το οποίο λαμβάνεται από τα κύτταρα καρκίνου του προστάτη για την ανίχνευση τοπικά υποτροπιαζόντων καρκίνων.
Η δυναμική της ανοσοθεραπείας για θεραπεία του καρκίνου του προστάτη