Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: 2η Συνδυαστική εκστρατεία του έργου Τουριστικής Προβολής

 


Αθλητικός Τουρισμός και Γαστρονομία στο επίκεντρο της 2ης Συνδυαστικής Εκστρατείας του Έργου Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου

Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του Έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου», υλοποίησε από 10-13 Μαΐου, την 2η Συνδυαστική Εκστρατεία στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων με θέμα «Αθλητικός Τουρισμός αναψυχής-Γαστρονομία», με φιλοξενούμενους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ολλανδία, Βέλγιο). 

Ήταν ένα ολοκληρωμένο ταξίδι που συνδύασε αθλητικές δραστηριότητες και γαστρονομικές εμπειρίες, το οποίο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενους , οι οποίοι δεν έκρυψαν το θαυμασμό τους για τις φυσικές ομορφιές της Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας την περιοχή που επισκέφθηκαν ως το κρυμμένο διαμάντι της Ελλάδας.

Τους δημοσιογράφους υποδέχθηκαν στα Ιωάννινα οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες,  Αθλητισμού Χάρης Λαζάνης και Προώθησης Τοπικών Προϊόντων, Γιώτα Ναυρόζογλου.

Σε δήλωσή του ο κ. Λαζάνης τόνισε τα εξής: « Η Περιφέρεια Ηπείρου τα τελευταία χρόνια στηρίζει μέσα από στοχευμένες ενέργειες, την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον και ο συνδυασμός δραστηριοτήτων στα βουνά και τη θάλασσα, μπορούν να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τον αθλητικό τουρισμό στην περιοχή μας» κατέληξε ο κ. Λαζάνης.

EΟΔΥ: Είκοσι τέσσερις θάνατοι σήμερα, 3.066 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 171.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι τέσσερις θάνατοι σήμερα, 3.066 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.066.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.395.641 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 291 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 129.311(3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.576 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 171 (66.7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 92.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 86 (50.29%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 85 (49.71%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.655 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 95 (ημερήσια μεταβολή +1.06%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 111 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών και οπλοκατοχή

 


Συνελήφθη προχθές (14-05-2022) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών και οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή του καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στο σπίτι του συνολική ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -17,7- γραμμαρίων, σιδηρογροθιά και μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Υπέρταση: Ο ρόλος του διαβήτη και άλλων ενδοκρινικών παθήσεων

 


17 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης

Με θέμα «Μέτρα με ακρίβεια την αρτηριακή πίεσή σου, έλεγξέ την και ζήσε περισσότερο»

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα άνδρες και περισσότερες από τρεις στις δέκα γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών στη χώρα μας πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, αλλά το ένα τρίτο παραμένουν αδιάγνωστοι. Και απ' όσους έχουν διαγνωστεί μόνο το 30% ρυθμίζει αποτελεσματικά την πίεση, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης επιδημιολογικής μελέτης στην Ελλάδα (EMENO).

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μία σοβαρή νόσος, η οποία αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς και άλλα όργανα. Αποτελεί κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι κοστίζει 7,5 εκατομμύρια ζωές (ή το 12,8% των συνολικών θανάτων σε όλο τον κόσμο), σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μολονότι όμως είναι τόσο συχνή, στις περισσότερες περιπτώσεις η ακριβής αιτία της παραμένει άγνωστη. Γι' αυτό το λόγο, περισσότερο από το 90% των ασθενών χαρακτηρίζονται ως πάσχοντες από ιδιοπαθή υπέρταση.

Ωστόσο στο 5-10% των περιπτώσεων η υπέρταση είναι δευτεροπαθής, δηλαδή απόρροια συγκεκριμένων νοσημάτων και δυνητικά αναστρέψιμη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η υπέρταση μπορεί να είναι επίμονη και να μην ρυθμίζεται ικανοποιητικά με τα αντιϋπερτασικά φάρμακα ή/και να είναι πάρα πολύ υψηλή (ακόμα και πάνω από 180/120 mmHg).

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοινώσεις για Πειθαρχικό- προσφυγή ακύρωσης απόφασης Διαιτητικού Δικαστηρίου

 


Ανακοινώσεις

α) για το αίτημα γνωμοδότησης του Πειθαρχικού Συμβουλίου

β) για την προσφυγή ακύρωσης της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου

 Στην Περιφέρεια Ηπείρου κοινοποιήθηκε έγγραφο του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, που απευθύνεται  στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, με το οποίο τον καλεί να γνωμοδοτήσει επί των απολογιών των μελών της Οικονομικής Επιτροπής για  αναθέσεις υποθέσεων της Περιφέρειας σε εξωτερικούς δικηγόρους.

Όπως τονίζεται  και τεκμηριώνεται στα απολογητικά υπομνήματα όλων των μελών της Οικονομικής Επιτροπής,  οι αποφάσεις ανάθεσης είναι απόλυτα σύννομες.

Προς ενημέρωση των πολιτών  επισημαίνονται τα εξής:

1) Οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για αναθέσεις σε εξωτερικούς δικηγόρους από το χρόνο σύστασης της Περιφέρειας Ηπείρου (01.01.2011) είναι όλες ομόφωνες ως προς τη διαπίστωση της ανάγκης εξωτερικής ανάθεσης και διαφοροποίηση υφίσταται μόνο ως προς το πρόσωπο του δικηγόρου όχι ως αμφισβήτηση των ικανοτήτων των οριζόμενων, αλλά υπό την έννοια της διεύρυνσης της νομικής εκπροσώπησης της Περιφέρειας.

Για να στοιχειοθετηθεί πειθαρχική παράβαση αιρετών, ο Νόμος απαιτεί δόλο ή βαριά αμέλεια, κάτι που όχι μόνο δεν αποδίδεται στην κλήση για απολογία αλλά δεν υπάρχει ούτε ως ψήγμα σε οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο.  Άλλωστε δεν θα μπορούσε να αποδοθεί, γιατί συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο:  Βαριά αμέλεια θα υπήρχε εάν η Περιφέρεια αμελούσε να υπερασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των Ηπειρωτών.

Δήλωση του συντονιστή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων κ. Σάββα Δημητριάδη σχετικά με τις εκλογές της 15ης Μάη

 


Η 15η Μαΐου καταγράφεται  ως μια μεγάλη ημέρα δημοκρατίας.

Υπήρξε μια πρωτοφανής συμμετοχή των μελών μας, νέων και παλιών, πλέον των 150 χιλιάδων πολιτών προσήλθαν στις κάλπες για να στείλουν πίσω τον λογαριασμό.

Πανελλαδικά υπάρχει ένταξη πάνω από 110.000 νέων μέλη στις γραμμές μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πια ένα άλλο κόμμα, με 172.000  συνολικά εγγεγραμμένα μέλη  στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είμαστε πλέον ένα από τα ποιο μαζικά αριστερά κόμματα στην Ευρώπη. 

Ένα κόμμα πιο μαζικό, ένα κόμμα λαϊκό, ένα κόμμα νεανικό, ένα κόμμα σύγχρονο και ριζοσπαστικό που θα επιδιώξουμε να έχει μια τέτοια οργανωτική δομή και πλαίσιο λειτουργίας ώστε να μπορέσει να εντάξει τα μέλη του σε μια διαδικασία ενεργούς παρέμβασης και συμμετοχής σε κρίσιμες αποφάσεις του κόμματος αλλά και στις δράσεις μας.

Στο Νομό Ιωαννίνων ψήφισαν για την κάλπη του προέδρου πάνω από 2.100 μέλη μας. Έχουμε πάνω από 1.300 νέες εγγραφές και κατά συνέπεια τα μέλη μας υπερδιπλασιάστηκαν με μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων.

Επιπλέον ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νέου καταστατικού και η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Ψήφισμα εκδηλώσεων επετείου Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου

 

ν Δελβινακί τ 15 Μαου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σπύρος Ριζόπουλος: Για μένα ο κ. Καχριμάνης είναι ήδη ένοχος

 


«Για μένα ο κ. Καχριμάνης είναι ήδη ένοχος, άσχετα με την εξέλιξη της παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόππουλος, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα γύρω από την υπόθεση της παράβασης καθήκοντος που αφορά στις αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου για απευθείας αναθέσεις υποθέσεων σε δικηγόρο – εξωτερική συνεργάτη.

«Μπορεί να είμαι σκληρός αλλά δεν περιμένω καμία απόφαση γιατί η ζημιά από την υπόθεση αυτή είναι ανεπανόρθωτη. Σε μια χώρα που οι πολίτες είναι έτσι κι αλλιώς δύσπιστοι απέναντι σε όσους τους εκπροσωπούν πολιτικά έρχεται και η απαξίωση της δημόσιας διοίκησης με απόλυτη ευθύνη του κ. Καχριμάνη», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.

Ο ίδιος έβαλε στο κάδρο των ευθυνών, πέραν του καθύλην αρμόδιου Περιφερειάρχη, και την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση αλλά και το νομικό σύμβουλο της περιφέρειας, Δημήτρη Σιώλο, οι οποίοι εν γνώσει τους στις 28 Ιουλίου του 2021 λειτούργησαν κουτοπόνηρα προσπαθώντας να εγκλωβίσουν συνειδητά το περιφερειακό συμβούλιο με μια απόφαση που έδινε αναδρομικά τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να επιλέγει τους δικηγόρους με τους οποίους ήθελε να συνεργαστεί μέσω αναθέσεων από την Οικονομική Επιτροπή. Μια απόφαση που δεν χρειαζόταν παρά μόνο για να καλυφτεί πολιτικά ο κ. Καχριμάνης.

Παραβάσεις την Κυριακή 15 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 100.371 έλεγχοι, από τους οποίους οι 69.576 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 6 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 17 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις, με επιβολή 1 προστίμου των 300 ευρώ και 1 προστίμου των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

2 στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.343 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.583 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.760 των 150 ευρώ.

4 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.553 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρακάλαμος: Θεία Λειτουργιά στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, τo Σάββατο 21 Μαΐου

Πρόγραμμα

Τo Σάββατο 21 Μαΐου 2022, εορτή των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργιά στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου Παρακαλάμου.

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργιά στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων Έκτακτη συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 16 Μαΐου, ώρα 14:00

 


Έκτακτη συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 16 Μαΐου, ώρα 14:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 16 Μαΐου

 


Τη Δευτέρα 16 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Ιωάννινα, Δελβινάκι, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ.Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Πάργα, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, Καναλάκι, 12:30-14:00.

Γιατί χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα το μελάνιασμα των νυχιών

 


Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει την αγωνία που προκαλεί ένα δυνατό κτύπημα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού σε ένα έπιπλο ή το πιάσιμο ενός δακτύλου του χεριού σε μια πόρτα που κλείνει απότομα. Το επακόλουθο μπορεί να είναι ένα μελανιασμένο νύχι, το οποίο χρειάζεται ειδική φροντίδα και υπομονή έως ότου επανέλθει στη φυσική του κατάσταση.

«Οι περισσότεροι τραυματισμοί επηρεάζουν την ονυχαία πλάκα (το σκληρό τμήμα του νυχιού) και τους υποκείμενους ιστούς. Η ανάπτυξη αιματώματος (μελάνιασμα) είναι συχνή συνέπεια. Μπορεί όμως να παρατηρηθούν και άλλες, όπως ράγισμα της ονυχαίας πλάκας ή ακόμα και πτώση του νυχιού αμέσως ή εβδομάδες αργότερα», επισημαίνει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος στον ΕΔΟΕΑΠ.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το μελάνιασμα δεν αναπτύσσεται πάνω στο νύχι, αλλά κάτω από αυτό. «Το υπονύχιο αιμάτωμα εκδηλώνεται όταν ένας τραυματισμός προκαλέσει θλάση στην ονυχοφόρο φάλαγγα ενός ή περισσότερων δακτύλων, οδηγώντας στη συλλογή αίματος μεταξύ της ονυχαίας πλάκας και της μήτρας του νυχιού. Η μήτρα είναι το τμήμα στη βάση του νυχιού (προς την άρθρωση της ονυχοφόρου φάλαγγας), από το οποίο, αυτό αναπτύσσεται. Το αιμάτωμα οφείλεται σε ρήξη των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων της περιοχής», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

Το υπονύχιο αιμάτωμα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο τις πρώτες ημέρες μετά τον τραυματισμό, επειδή δεν υπάρχει χώρος «διαφυγής» του αίματος που συσσωρεύεται. Σε αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο να απευθυνθεί ο πάσχων στον δερματολόγο ιατρό για να παροχετευθεί το αιμάτωμα.

«Αν δείτε αίμα ή μελάνιασμα κάτω από το νύχι μετά από έναν τραυματισμό, ζητήστε ιατρική συμβουλή μέσα σε 48 ώρες», συνιστά ο ειδικός. «Ο δερματολόγος ιατρός θα κάνει διάτρηση του νυχιού και θα παροχετεύσει το αιμάτωμα, γλιτώνοντάς σας από πολλά προβλήματα».