Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΧΑΡΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Ανακοίνωσε αναστολή μισθοδοσίας εργαζομένων ΟΤΑ!!!

Κάλεσμα σε όλους τους δημάρχους να αξιοποιήσουν τις ιδιωτικές εταιρείες για την αποκομιδή των σκουπιδιών απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Χάρης Καστανίδης, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της ΕΛΑΣ για να ανοίξουν οι ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης.
Σε μια επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καστανίδης προειδοποίησε ότι αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση θα εξετάσει τη συνολική αλλαγή του εργασιακού πλαισίου των εργαζομένων στην καθαριότητα, ενώ ανήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης για διακοπή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους των ΟΤΑ που απεργούν, κάνουν καταλήψεις ή εμποδίζουν την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.
Το ίδιο θα ισχύει, όπως διευκρίνισε και για τους εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ και στον Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης.
Για τα παραπάνω θα αποσταλεί εγκύκλιος στους ΟΤΑ, ενώ όπως προειδοποίησε ο υπουργός, για όποιον διατάκτη παραβιάσει την εγκύκλιο θα υπάρξει καταλογισμός των σχετικών ποσών σε βάρος του.

ΝΔ: Μειώσεις φόρων για όλους

Προτείνει σταθερό φορολογικό σύστημα για 10 χρόνια για τους ξένους επενδυτές.

Την πρόταση της, για ένα νέο φορολογικό σύστημα, παρουσίασε σήμερα η Νέα Δημοκρατία.
Τα βασικά σημεία της πρότασης προβλέπουν:
Την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις και την επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με ταυτόχρονη μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%, προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό σύστημα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία.
Σε ότι αφορά το ΦΠΑ, η Νέα Δημοκρατία, προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.
Σχετικά με τους φόρους στην ακίνητη περιουσία η πρόταση της Ν.Δ., προβλέπει , πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών για 5 έτη, μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %, κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μετατροπή του σε ΕΤΑΚ και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.
Ακόμη προβλέπεται η Ηλεκτρονική Καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου, για τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Επίσης, προτείνεται ένα μόνο φορολογικό νομοσχέδιο σε ετήσια βάση και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον 10ετους διάρκειας για τους ξένους επενδυτές, ενώ περιγράφονται αναλυτικά και όλες οι δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων και η επιβολή αυστηρών προστίμων.


ΠΗΓΗ: www.24h.gr

Πού κόλλησε ο γάμος Πίνδου-Άρτας

Πού κόλλησε ο γάμος των δυο πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και γιατί αναμένεται αναθέρμανση του φλερτ το επόμενο διάστημα.
Νέες επενδύσεις δρομολογεί η Πίνδος στο πτηνοσφαγείο, ποια τα σχέδια για την ΣΒΕΚΗ.
Αναθέρμανση των συζητήσεων για τον γάμο των δύο πτηνοτροφικών επιχειρήσεων της Ηπείρου, της Πίνδος, και του πτηνοτροφικού αγροτικού συνεταιρισμού της Άρτας αναμένεται το επόμενο διάστημα. Το φλερτ των δυο επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, είχαν γίνει επαφές με την εταιρεία Icap για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου συγχώνευσης, αλλά οι προετοιμασίες για τον γάμο «πάγωσαν» εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας, που αντιμετωπίζει ο συνεταιρισμός της Άρτας.
Ο συνεταιρισμός αναμένει από τις αρχές του έτους τη χορήγηση δανείου ύψους περίπου 4,5 εκατ.ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς προμηθευτές και εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες  το δάνειο τελικά θα το χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα και φαίνεται πως οι σχετικές διεργασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία για την υπογραφή της σύμβασης.
Με την λύση των προβλημάτων ρευστότητας της Άρτας εκτιμάται ότι οι διαδικασίες για την επίτευξη του deal θα ξεκινήσουν και πάλι.
Εφόσον ευοδωθoύν τα σχέδια συγχώνευσης η νέα επιχείρηση θα ελέγχει το 45% περίπου της αγοράς στην Ελλάδα(35% η Πίνδος, 10% η Άρτα), θα πετύχει καλύτερους όρους στην αγορά πρώτων υλών και μείωση του κόστους παραγωγής.
Στο μεταξύ, η Πίνδος σχεδιάζει την επένδυση ύψους 12 εκατ.ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πτηνοσφαγείου με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας στα 12.000 πτηνά με τη μέθοδο της αερόψυξης.
Η επένδυση έλαβε το πράσινο φως από το ΔΣ της εταιρείας και μέσα στο 2012 θα ολοκληρωθεί η μελέτη και θα γίνει προσπάθεια για την ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πίνδος, Μιχάλης Κασσής μια μικρή καθυστέρηση καταγράφεται στο έργου του εκκολαπτηρίου, προϋπολογισμού 4 εκατ.ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο και αντί για το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2012.
Εξάλλου, η εταιρεία διερευνά και το ζήτημα της διαχείρισης της κοπριάς(φθάνει τους 120.000 τόνους ετησίως) και έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων από τρεις-τέσσερις εταιρείες παραγωγής ενέργειας με στόχο την αξιοποίησή της για την παραγωγή βιοαερίου.

Στην μεταποίηση μπαίνει η ΣΒΕΚΗ
Σε επενδύσεις ύψους 600-700.000 ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό θα προχωρήσει η Πίνδος για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας τροφίμων ΣΒΕΚΗ την οποία εξαγόρασε μετά από πλειστηριασμό με τίμημα 1 εκατ. ευρώ. Η μονάδα, σύμφωνα με τον κ.Κασσή θα λειτουργήσει ως σφαγείο αλλά θα δραστηριοποιηθεί επιπλέον και στη μεταποίηση με στόχο τη διάθεση συσκευασμένων προϊόντων σε αλυσίδες λιανικής πώλησης. Το διάστημα αυτό οριστικοποιείται η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου αλλά και η νέα ονομασία της εταιρείας.


ΠΗΓΗ: www.boria.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Με λαμπρότητα και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή του Παύλου Μελά

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 11:00 π.μ., πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στο χώρο του μνημείου στον Παρακάλαμο προς τιμήν του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.
Παρουσία πλήθους κόσμου και πολλών επισήμων.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος "Αγώνας δρόμου Παύλος Μελάς" με την συμμετοχή των μαθητών των Σχολείων του Δήμου.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Καταστήματος Παρακαλάμου κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις με σύντομο χαιρετισμό από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη,  από τον Γενικό Διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιο Τζάρο, από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη, ομιλία από τον Σχολικό Σύμβουλο κ. Μπάκο Αθανάσιο και έκθεση ζωγραφικής από μαθητές των Σχολείων του Δήμου Πωγωνίου.

ΚΑΙΡΟΣ: Πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες και χιόνια από αύριο

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τα ηπειρωτικά.

Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, σε ολόκληρη τη χώρα.
Το βράδυ αναμένεται να χιονίσει στα βόρεια ορεινά.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
Από το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Ηπείρου.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ: Εκατόν επτά χρόνια από τον θάνατό του

Σήμερα είναι επέτειος του θανάτου του Παύλου Μελά.
Αναφέρονται πολλοί, τέτοιες μέρες, στα ιστορικά γεγονότα.
Αξίζει όμως να δούμε το θέμα και από την κοινωνιολογική του πλευρά.

Ο Παύλος Μελάς αποτελεί ίσως τη μοναδική περίπτωση ανθρώπου, που τιμάται ως ήρωας, χωρίς καν να προλάβει να πολεμήσει, ούτε να ρίξει έναν πυροβολισμό. Του αξίζουν όμως οι τιμές, διότι έκανε κάτι πολύ σημαντικότερο.
«Άρπαξε την Ελλάδα από τ’ αυτί, για να την σώσει», όπως είπε ο Πλαστήρας στους στρατιώτες του κατά τη μικρασιατική εκστρατεία, βλέποντας το διχασμό των πολιτικών.
Αυτό έκανε κι ο Παύλος Μελάς.
Υποχρέωσε τους φοβικούς πολιτικούς να σηκωθούν από τις καρέκλες τους και την ασφάλεια που τους παρείχε η θέση τους, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ουσιαστικά να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία, που κυριαρχεί και σήμερα «της μικράς και πτωχής Ελλάδος, αλλ’ εντίμου», όπως έλεγαν για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους υστέρηση.
Αφού ο Μελάς ήρθε τρεις φορές κρυφά στα μακεδονικά χώματα, δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να τον στείλουν και επίσημα (με ψευδώνυμο φυσικά, από τα χαϊδευτικά των ονομάτων των παιδιών του - Μίκης, του γιου του Μιχαήλ, και Ζέζας, της κόρης του Ζωής).
Οι βιογράφοι του αναφέρονται στο γεγονός της επίσκεψης του Μελά στον τάφο του πατέρα του «που λάτρευε τη Μακεδονία και θυμάται ότι πάνω στο φέρετρό του είχε ορκισθεί και να πεθάνει αν χρειαστεί, γι’ αυτήν».
Εδώ θέλω να κάνω μια διόρθωση, από πληροφορία που είχα εκ μέρους απογόνου του ήρωα, που αλλάζει την εικόνα, αφήνοντας όμως ανεπηρέαστη την ουσία. Φρονώ, ότι πρέπει να την λάβουν υπόψη τους οι συγγραφείς της δράσης του Μελά.
Οι Μελάδες ήσαν Ηπειρώτες. Και η πρώτη φροντίδα τους ήταν η απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Αυτόν τον όρκο έδωσε ο Παύλος Μελάς στον ζώντα πατέρα του.
Όμως, η θεία τύχη τα έφερε έτσι, ώστε «συμπεθέριασε» με τους Δραγούμηδες.
Η ανυπέρβλητη προσωπικότητα του Ίωνα Δραγούμη, έγινε οδηγός στην πολιτική σκέψη του αξιωματικού Παύλου Μελά.
Ο Ίων του είπε κάτι απλό. Ότι μια πιθανή εκστρατεία κατά της Ηπείρου θα είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, διότι θα συγκέντρωνε εναντίον της τις πολυπληθέστερες δυνάμεις Τούρκων και Αλβανών. Αν όμως απελευθερωνόταν η Μακεδονία, στην Ήπειρο θα παρέμενε ασθενής οθωμανική δύναμη και η απελευθέρωσή της θα ήταν ευκολότερη.
Φυσικά και το ενστερνίσθηκε αυτό ο Μελάς, αφού άλλωστε ταυτόχρονα με την απελευθέρωση της Ηπείρου ονειρευόταν το ίδιο και για τη Μακεδονία. Απλώς, άλλαξε η προτεραιότητα.
Και τα πράγματα έγιναν όπως τα σκέφθηκε ο Δραγούμης.
Η φήμη του ονόματος της οικογένειας Μελά, συντέλεσε ώστε ο θάνατος του Παύλου να συνεγείρει τον ελληνικό λαό που έσπρωξε την κυβέρνησή του, που δεν είχε πλέον άλλη επιλογή, παρά να δραστηριοποιηθεί. Τολμώ να πω, ότι ο νεκρός Παύλος έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στο εθνικό θέμα, απ’ ότι ο ζωντανός Παύλος. Διότι έγινε σύμβολο. Έγινε πρότυπο.
Κι έδωσε αφορμή για εκδίκηση του θανάτου του. Ένας Έλληνας, άλλαξε την πορεία της ελληνικής ιστορίας.
Το έδαφος όμως το προετοίμασε ο Ίων Δραγούμης. Όχι μόνον λόγω του κοινού αγώνα με τον Μελά, αλλά και για την όλη εργασία του στο Προξενείο του Μοναστηρίου. Ο Ίων, ήταν υποπρόξενος στις Σέρρες και μετατέθηκε στο Μοναστήρι. Μελετώντας τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, διαπιστώνει κανείς το εξής παράδοξο.
Όλοι σχεδόν οι προ αυτού πρόξενοι της Ελλάδας στο Μοναστήρι, στις αναφορές τους έγραφαν ότι η υπόθεση της Μακεδονίας είναι ουσιαστικά χαμένη κι έδιναν άλλοθι στην κυβέρνηση να απρακτεί.
Ο Ίων, άλλαξε αυτήν την εικόνα με τις αναφορές του. Τους εξηγούσε ότι «… έχουμε δυνάμεις αμέτρητες στη Μακεδονία και στη Θράκη και σ’ όλη την Ανατολή. Άλλα κράτη αρπάζουν πολιτείες και χώρες και εμείς και εκείνα που είναι δικά μας και κείνα δεν τα κρατάμε. Σκιαζόμαστε μη μας πουν οι Ευρωπαίοι πως δεν είναι δικά μας…».
Και στα βιβλία του καυτηρίαζε με σκληρά λόγια την ελληνική εξωτερική πολιτική λέγοντας:
 «Η αλήθεια είναι πως δεν κάνουμε καμιά πολιτική καθόλου. Ρίχνουμε μονάχα στάχτη στα μάτια του κόσμου και γλείφουμε τα πόδια της Τουρκίας…» (πού νά ’ξερε ότι το ίδιο κάνουμε και τώρα).
Τους πληροφορούσε επίσης ότι, μπορεί πολλοί εντόπιοι να ήσαν σλαβόφωνοι, αλλά είχαν ελληνική ψυχή. Η δε καθοριστική ενέργειά του ήταν η συνάντηση του σλαβόφωνου καπετάν Κώττα στην Αθήνα, με τον διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος φοβόταν ότι θα συναντήσει έναν Βούλγαρο, αλλ΄ έμεινε έκπληκτος από την ελληνική φλόγα του οπλαρχηγού και παρακινούμενος, παρακίνησε κα άλλους.
Δεν χρειάζονται πάντα πολλοί για να γράψουν ιστορία. Χρειάζονται αποφασισμένοι, που θα τάξουν τον εαυτό τους στην υπηρέτηση του συνόλου, και όχι να να βολευτούν οι ίδιοι. Κάπου υπάρχουν, δεν μπορεί.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Γενική απεργία 19 και 20 Οκτωβρίου

Την Τετάρτη 19 και τις Πέμπτη 20 Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους σε γενική 48ωρη απεργία, απέναντι στα μέτρα που εμπεριέχονται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την δεύτερη ημέρα της απεργίας, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 11 π.μ.

"Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όσο θα συνεχίζονται αυτές οι αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές για τους εργαζόμενους και την κοινωνία", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ.: «Για την σωτηρία του λαού, της πατρίδας και της παράταξης», δημόσια συζήτηση, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011, ώρα 10:30 στο ξενοδοχείο Imperial (Πλ. Καραϊσκάκη)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα
 13 Οκτωβρίου 2011
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
30 χρόνια μετά τις 18 Οκτώβρη του 1981:
Αγώνες που δικαιώθηκαν, προσδοκίες που διαψεύστηκαν.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή για το λαό, την πατρίδα και την παράταξη, η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ, καλεί τους φίλους και τα μέλη του κινήματος να συζητήσουμε τις δραματικές εξελίξεις.
Η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την Τρόικα να απειλεί, να απαιτεί και να διαμορφώνει συνθήκες ενός σύγχρονου Μεσαίωνα , με τους εργαζόμενους να οδηγούνται σε μαζική φτώχεια, το δημόσιο πλούτο να εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας και την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ενός νέου τύπου κατοχής.
Η Κυβέρνηση αδύναμη, ανίκανη και συμβιβασμένη, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έχοντας αποτύχει σε κάθε της εκτίμηση και πολιτική εφαρμογή, χρησιμοποιείται σαν άβουλο πιόνι στη σκακιέρα των σχεδίων των ισχυρών της Ευρώπης.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κρίση σε όλα τα επίπεδα. Κρίση ιδεολογίας, πολιτικής, στρατηγικής αλλά και οργανωτική με φανερά τα σημάδια της αποσυσπείρωσης και της διάλυσης.
Η ηγετική ομάδα στην Κυβέρνηση και το κόμμα, ενισχυμένη με νεόκοπους πολιτικούς, με ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, στοχοποιούν τα μέλη και τα στελέχη του κινήματος, προσπαθώντας να φιμώσουν τις ενοχλητικές φωνές στο εσωτερικό του.


Η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα.
Επειδή δεν θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ συμβιβασμένο, μικρό, φοβικό και αντιμέτωπο με το λαό.
Επειδή δεν θέλουμε μια χώρα που οι άνθρωποι θα δυστυχούν, θα απολύονται και θα φτωχαίνουν.
Επειδή δεν θέλουμε η πατρίδα μας να αποκτήσει νέους αποίκους και κατακτητές που θα απομυζούν τον ιδρώτα του λαού και τον δημόσιο πλούτο.
Επειδή πιστεύουμε ότι οι μονόδρομοι της αποτυχίας και οι ερασιτεχνισμοί στην πολιτική είναι ταυτόσημοι με την υποταγή.

Βρισκόμαστε και συζητάμε για την σωτηρία του λαού, της πατρίδας και της παράταξης,
Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011, ώρα 10:30 στο ξενοδοχείο Imperial (Πλ. Καραϊσκάκη).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Θα απολυθούν άλλοι 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Σε τρία στάδια θα ολοκληρωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τις απολύσεις στο Δημόσιο αρχής γενομένης από τον περιορισμό κατά 30% Τμημάτων και Διευθύνσεων.
Έπειτα θα ακολουθήσει η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και ο περιορισμός των οργανογραμμάτων, και τέλος η αξιολόγηση υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Όπως αποκαλύπτει το "Έθνος", σημεία κλειδιά για να ξεπεραστούν τα συνταγματικά προβλήματα αποτελούν η κατάργηση οργανικών θέσεων και τα νέα οργανογράμματα.
Στα μέσα Οκτωβρίου, πιθανότατα μαζί με τις διατάξεις για την εργασιακή εφεδρεία, θα ακολουθήσει και σχετική ρύθμιση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων που χαρακτηρίζονται κενές με αποτέλεσμα 150.000 άτομα να χάσουν τη δουλειά τους.
Ειδικότερα, το πρώτο στάδιο, αυτό της μείωσης των διοικητικών δομών κατά 30%, θα ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου.
Ουσιαστικά μέσω αυτού καταργείται το 1/3 των θέσεων ευθύνης και θα συγχωνευτούν υπηρεσίες.
Το εν λόγω στάδιο ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου με την ψήφιση διατάξεων για την εφεδρεία.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο στάδιο, ακολουθεί η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και ο περιορισμός των οργανογραμμάτων.
Μετά την κατάργηση αυτών των θέσεων το μόνιμο προσωπικό που θα κριθεί πλεονάζον δεν θα μπορεί να έχει κάποια θέση, οπότε αυτομάτως θα ενταχθεί στο καθεστώς της εφεδρείας που ουσιαστικά σημαίνει απόλυση μερικούς μήνες μετά.
Στο στόχαστρο μπαίνουν υπάλληλοι ΥΕ ΚΑΙ ΔΕ με προϋπηρεσία έως 15 έτη. Σε καθεστώς εφεδρείας θα περάσει το προσωπικό που θα χαρακτηριστεί πλεονάζον μετά από αξιολόγηση, αρχικά οι μόνιμοι και αορίστου υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ. Για τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ που θα κρίνονται υπαράριθμοι θα υπάρχει η επιλογή μετακίνησης σε υπηρεσίες ή ΝΠΔΔ.
Η εκκίνηση για το τρίτο στάδιο θα δοθεί με το νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο κράτος, σημειώνει το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως πριν αρχίσουν οι μετατάξεις για να πληρωθούν οι κενές θέσεις θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αξιολόγηση 300 οργανισμών ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ μη κερδοσκοπικών, ΑΕ του ευρύτερου Δημόσιου τομέα κλπ.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  θεσμοθετείται ο όρος του Κρατικού Υπαλλήλου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετακινήσεις προσωπικού από τη μια υπηρεσία στην άλλη, αλλά και από το ένα υπουργείο στο άλλο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ανακοίνωσε την αναστολή των κλαδικών συμβάσεων έως το 2014

Απόφαση-σοκ:
Η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται σε 12 με 14 μηνιαίες δόσεις από το μισθό.

Την αναστολή των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, αλλά ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης αποτελεί η υπερψήφιση του άρθρου 37, που αφορά το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων επεκτείνεται χρονικά για όσο καιρό ισχύει το πρόγραμμα στήριξης δηλαδή τουλάχιστον έως το 2014, αντί για τα δύο έτη που αρχικά προβλεπόταν από το νομοσχέδιο.
Παράλληλα, με τις αλλαγές που κατατέθηκαν στη Βουλή, μειώνονται κατά 35% οι μισθοί των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ όπου το Δημόσιο έχει πλειοψηφική συμμετοχή, σε σχέση με τους μισθούς που οι εργαζόμενοι αυτοί λάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2009.
Επίσης, με τροπολογία που θα καταθέσει την Παρασκευή, η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται σταδιακά μέσω της παρακράτησης φόρου.
Δεν συνιστά περαιτέρω παρακράτηση, είπε, αλλά ένα «τεχνικό θέμα».
Σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο, η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία τώρα επιβλήθηκε αναδρομικά έχει ταλαιπωρήσει τους Έλληνες, ιδίως αυτούς που καταβάλλουν ένα σεβαστό ποσό.
«Τώρα αυτό θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου.
Και αυτό, όμως, δεν συνιστά καμία περαιτέρω επιβάρυνση, είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψη
φισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού», υπογράμμισε.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι θα παρακρατείται σε 12 με 14 μηνιαίες δόσεις.

ΟΑΕΔ: "Σώθηκαν" 302.198 θέσεις εργασίας, με την επιδότηση εισφορών

Την ανάσχεση της ανεργίας κατά 4% ή ακόμη και 5% εκτιμά ο ΟΑΕΔ πως πετυχαίνουν τα 47 προγράμματα που «τρέχουν» από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα κι έχουν ωφελήσει περίπου 808.000 άτομα, που είτε ως εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως εκπαιδευόμενοι έχουν ενταχθεί σε δράσεις διατήρησης θέσεων εργασίας, προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ. Μόνο από το «μεγάλο» πρόγραμμα διατήρησης των θέσεων εργασίας, μέσα από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογίζεται πως διασώθηκαν περισσότερες από 302 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Να σημειωθεί δε, ότι, ο Οργανισμός, υλοποιεί και μέτρα στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των εργαζομένων - επιδόματα ανεργίας, προγράμματα πλησίον της σύνταξης, κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μακροχρόνια ανέργων, παροχές οικογένειας και μητρότητας – στα οποία εντάσσονται περίπου 1.200.000 άτομα, ενώ οι δράσεις αυτές εκτιμάται ότι θα κοστίσουν το τρέχον έτος 2,8 δισ. ευρώ.
Κάποια από τα μέτρα αυτά, αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, καθώς υπάρχει δέσμευση για μείωση των κοινωνικών δαπανών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΩΝ: «Μπλοκάρει» τα ...περίεργα ΑΦΜ

Φορολογική εκκαθάριση ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να διαγραφούν περίπου 1,5 εκατομμύριο καταχωρήσεις αριθμού φορολογικού μητρώου που είτε εμφανίζονται ως ανενεργά ή θεωρούνται ως ύποπτα, δηλαδή αντιστοιχούν σε εταιρείας «μαϊμού».

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην μαζική απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στο Τaxisnet, όσων εμφανίζονται να ασκούν επάγγελμα ή άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα είναι εταιρίες-φαντάσματα, επιχειρήσεις που έκλεισαν προ πολλών ετών ή επαγγελματίες που απλά σταμάτησαν την δραστηριότητα τους
Με το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ το υπουργείο Οικονομικών δένει τα χέρια των παραβατών αφού, μεταξύ των άλλων, δεν θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, να εισπράττουν επιστροφές φόρων ή να πληρώνονται για συναλλαγές τους με το Δημόσιο, να μεταβιβάζουν ακίνητα ή ακόμα και να λάβουν δάνειο από τράπεζα.
Με τον τρόπο αυτό τους αναγκάζει να περάσουν από την εφορία, αν θέλουν πίσω τον ΑΦΜ τους.
Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ αγγίζει περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ιδιαίτερη αυστηρότητα για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με χώρες της Ε.Ε., χωρίς να αφήνει ανεπηρέαστους ακόμα και μισθωτούς ή συνταξιούχους.

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Δανεικά 630 εκατ. για καταβολή συντάξεων τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο

Με δανεικά 630 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ από συναλλαγές ρέπος που θα γίνουν με ενέχυρο ομόλογα του Δημοσίου και άλλα 230 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ - ΔΕΗ) θα πληρώσει το ΙΚΑ τις συντάξεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

«Τον Οκτώβριο το ΙΚΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την εξυπηρέτηση ανελαστικών υποχρεώσεων» ομολογεί η διοίκηση του ΙΚΑ δικαιολογώντας την απόφαση να προχωρήσει στην άντληση ρευστού καθώς και σε νέα «ταμειακή διευκόλυνση» με ολιγοήμερο εσωτερικό δανεισμό.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Η κυβέρνηση εξετάζει παράταση

Στις 650.000 οι αιτήσεις μέχρι σήμερα.



Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τακτοποίησης των ημιυπαίθριων που εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου 2011.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Χρήστο Σπίρτζη η προθεσμία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων πρέπει να παραταθεί για όσο διάστημα ισχύει η αντίστοιχη για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, για λόγους που σχετίζονται με τις υποθήκες των ακινήτων.
Οι τράπεζες διατηρούν υποθήκες επί των ακινήτων και δικαιώματα η άσκηση των οποίων θα περιπλακεί αν το ακίνητο δεν είναι καθαρό βαρών, καθώς βάσει της κείμενης νομοθεσίας αν υπάρχει παράνομα κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος που δεν έχει τακτοποιηθεί, δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση της κυριότητας.
Έτσι, τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα ζητούν παράταση της ρύθμισης.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 650.000 αιτήσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2011, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 μ.μ

ΕΕ: Έντονη φημολογία για «κούρεμα» του χρέους από 30%-50%

Στόχος να είναι σε «εθελοντική βάση»

Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να είναι εθελοντική.
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται
οι φωνές εντός και εκτός ευρωζώνης που κάνουν λόγο για επικείμενη συμφωνία σχετικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Οι απώλειες των ιδιωτών επενδυτών, μέσω συμμετοχής στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, είναι πιθανό να διαμορφωθούν από 30% έως 50% και όχι 21% όπως είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο», μετέδωσε το Reuters.
«Η ευρωζώνη αναθεωρεί τους όρους του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, γιατί η χώρα βρίσκεται σε μεγαλύτερη ύφεση από ότι αναμενόταν και τα επιτόκια της αγοράς έχουν αλλάξει από τότε», σχολίασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Αυτή η σκέψη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και μένει να δούμε ποια θα είναι η αρχική αντίδραση των ιδιωτών επενδυτών», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία του.
«Στόχος είναι μία εθελοντική συμμετοχή, τουλάχιστον για τώρα, και αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφύγουμε το ρίσκο της απόλυτης χρεοκοπίας», συμπλήρωσε.
«Το "κούρεμα" πρέπει να είναι συμβατό με την εθελοντική βάση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος στο Reuters.