Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΕΕ: Έντονη φημολογία για «κούρεμα» του χρέους από 30%-50%

Στόχος να είναι σε «εθελοντική βάση»

Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να είναι εθελοντική.
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται
οι φωνές εντός και εκτός ευρωζώνης που κάνουν λόγο για επικείμενη συμφωνία σχετικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Οι απώλειες των ιδιωτών επενδυτών, μέσω συμμετοχής στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, είναι πιθανό να διαμορφωθούν από 30% έως 50% και όχι 21% όπως είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο», μετέδωσε το Reuters.
«Η ευρωζώνη αναθεωρεί τους όρους του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, γιατί η χώρα βρίσκεται σε μεγαλύτερη ύφεση από ότι αναμενόταν και τα επιτόκια της αγοράς έχουν αλλάξει από τότε», σχολίασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Αυτή η σκέψη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και μένει να δούμε ποια θα είναι η αρχική αντίδραση των ιδιωτών επενδυτών», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία του.
«Στόχος είναι μία εθελοντική συμμετοχή, τουλάχιστον για τώρα, και αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποφύγουμε το ρίσκο της απόλυτης χρεοκοπίας», συμπλήρωσε.
«Το "κούρεμα" πρέπει να είναι συμβατό με την εθελοντική βάση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος στο Reuters.