Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ανακοίνωσε την αναστολή των κλαδικών συμβάσεων έως το 2014

Απόφαση-σοκ:
Η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται σε 12 με 14 μηνιαίες δόσεις από το μισθό.

Την αναστολή των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, αλλά ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης αποτελεί η υπερψήφιση του άρθρου 37, που αφορά το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων επεκτείνεται χρονικά για όσο καιρό ισχύει το πρόγραμμα στήριξης δηλαδή τουλάχιστον έως το 2014, αντί για τα δύο έτη που αρχικά προβλεπόταν από το νομοσχέδιο.
Παράλληλα, με τις αλλαγές που κατατέθηκαν στη Βουλή, μειώνονται κατά 35% οι μισθοί των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ όπου το Δημόσιο έχει πλειοψηφική συμμετοχή, σε σχέση με τους μισθούς που οι εργαζόμενοι αυτοί λάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2009.
Επίσης, με τροπολογία που θα καταθέσει την Παρασκευή, η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται σταδιακά μέσω της παρακράτησης φόρου.
Δεν συνιστά περαιτέρω παρακράτηση, είπε, αλλά ένα «τεχνικό θέμα».
Σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο, η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία τώρα επιβλήθηκε αναδρομικά έχει ταλαιπωρήσει τους Έλληνες, ιδίως αυτούς που καταβάλλουν ένα σεβαστό ποσό.
«Τώρα αυτό θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου.
Και αυτό, όμως, δεν συνιστά καμία περαιτέρω επιβάρυνση, είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψη
φισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού», υπογράμμισε.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι θα παρακρατείται σε 12 με 14 μηνιαίες δόσεις.