Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ώρα 12 το μεσημέρι (κεκλεισμένων των θυρών)

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.

 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.

 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.

 Την εγκύκλιο 18318/13-3-2020 του Υπ. Εσωτερικών.

 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής .

 Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ) απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην κεκλεισμένων των θυρών τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 12η Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα & ώρα 12.00 το μεσημέρι, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Έγκριση του υπ΄αρ. 7/20-9-2020 πρακτικού της Κοινότητας Βήσσανης σχετικά με την επιλογή των δικαιούχων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχούς για το έτος

2019 από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ»- ψήφιση πίστωσης-ανάληψη χρημάτων.

2. Περί ψήφισης πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» Κοινότητας Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου έτους 2020.

3. Έγκριση του υπ΄αρ. 7/20-9-2020 πρακτικού της Κοινότητας Βήσσανης σχετικά με την επιλογή της δικαιούχου για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προικοδότησης άπορης

κόρης έτους 2019 από το Κληροδότημα «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».

4 Περί ψήφισης πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος

«ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Κοινότητας Βήσσανης έτους 2020.

5. Περί ψήφισης πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΑΓ. ΚΟΣΜΑ» Κοινότητας Αγίου Κοσμά έτους 2020.

6. Περί απευθείας ανάθεσης και ψήφιση πίστωσης του έργου «Καθαρισμός προαυλίου χώρου κοπή αποψίλωση χόρτων Ι.Ν. Αγ. Τριάδας» για το έτος 2020 από το κληροδότημα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Κοινότητας Λάβδανης.

7. Περί ψήφισης πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΠΑΝ. ΚΑΡΕΤΣΟΥ » Κοινότητας  Λάβδανης έτους 2020.

8. Έγκριση της υπ. αρ. 25/20 Α.Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Αναμόρφωση 5η του προϋπολογισμού έτους 2020 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου».

9. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου «Επισκευή εξωτερικών – εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των Δ.Ε. Άνω Καλαμά, Δελβινακίου, Καλπακίου, Πωγωνιανής και Λάβδανης» Δήμου Πωγωνίου.

10 Έγκριση πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος

διαγωνισμού του έργου «Κατασκευή στέγης στο κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δ.Δ. Νεγράδων» Δήμου Πωγωνίου.

11. Έγκριση πρακτικού κλήρωσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πωγωνίου προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργου «Ύδρευση – αποχέτευση Δήμου Πωγωνίου».

12. Κατακύρωση αποτελέσματος άγονης πλειοδοτικής φανερής δημοπρασίας για τη διάθεση δασικών προϊόντων της συστάδας 1δ Βασιλικού-Δήμου Πωγωνίου.

13. Κατακύρωση αποτελέσματος άγονης πλειοδοτικής φανερής δημοπρασίας εκμίσθωσης αγρών στις θέσεις Μπίλες και Μολόχες Κοινότητας Μαζαρακίου – Δ.Ε. Καλαμά.

14. Κατακύρωση αποτελέσματος άγονης πλειοδοτικής φανερής δημοπρασίας εκμίσθωσης αγρών στη θέση Γρέβιες Κοινότητας Δολιανών – Δ.Ε.Καλπακίου.

15. Καθορισμός όρων δημοπράτησης δημοτικών αγρών στις θέσεις «Παραλειβάδα» και «Οβείρα»Κοινότητας Αρετής.

16. Διαγραφή προστίμου Κ.Ο.Κ. (κλήση Νο.520200332485) .

17. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα Ελ. Κουρή στην Κοινότητα Παρακαλάμου -Δ.Ε. Άνω Καλαμά.

18. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα Κ. Χάσκου στην Κοινότητα Παρακαλάμου -Δ.Ε. Άνω Καλαμά.

19. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα Β. Μίχου στην Κοινότητα Άνω Ραβενίων -Δ.Ε. Καλπακίου.

20. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα Ζ. Μπάσιου στην Κοινότητα Βήσσανης -Δ.Ε. Δελβινακίου.

21. Σχετικά με διαγραφή προσαυξήσεων οφειλών ύδρευσης στο όνομα Κ. Λιόντος στην Κοινότητα Ζαραβίνας (πρώην Λίμνης)- Δ.Ε. Δελβινακίου.

22. Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με πειθαρχικό παράπτωμα υπαλλήλου του Δήμου Πωγωνίου.

23. Σχετικά με έγκριση καταβολής κοινοχρήστων ιδιόκτητου καταστήματος Δήμου Πωγωνίου επί της οδού Φώτου Τζαβέλλα 23 – Ιωάννινα για το χρονικό διάστημα Νοέμβριο 2014 έως και Σεπτέμβριο 2018.

24. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 11 η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2020 Δήμου Πωγωνίου».

25. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων Δήμου Πωγωνίου.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Μηχανική βλάβη Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην Ηγουμενίτσα

 


Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ότι κατά τη διαδικασία προετοιμασίας εκκίνησης κύριων μηχανών  του Ε/Γ-Ο/Γ “ΕΛΕΝΗ” Ν.Π. 9803, παρουσιάστηκε βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή.

Το πλοίο επρόκειτο να εκτελέσει προγραμματισμένο δρομολόγιο από λιμένα Ηγουμενίτσας για λιμένα Κέρκυρας.

Άμεσα επί του πλοίο  μετέβησαν στελέχη του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας διαπιστώνοντας την ανωτέρω βλάβη.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του “ΕΛΕΝΗ” μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ οι επιβάτες προωθήθηκαν με έτερο πλοίο της γραμμής.

Νέα μέτρα από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Τι θα ισχύει για μάσκες, εστίαση, θέατρα

Από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου νέα μέτρα μπαίνουν ξανά στη ζωή όλων των Ελλήνων, χωρίς αυτά όμως να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Ουσιαστικά η παρουσίαση του επιδημιολογικού χάρτη ασφάλειας και προστασίας που έγινε χτες αποσαφηνίζει:

α) το πόσο επικίνδυνη είναι κάθε περιοχή σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19 και β) τι μέτρα ισχύει ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται.

Ειδικότερα ο χάρτης που παρουσίασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Ο χάρτης εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα:

EΠΙΠΕΔΑ

Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας (πράσινο)

Επίπεδο 2 – Επιτήρησης (κίτρινο)

Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης (πορτοκαλί)

Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)

Από τι εξαρτάται το επίπεδο κινδύνου σε κάθε περιοχή

Όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.

ΕΟΔΥ: Πέντε νέοι θάνατοι σήμερα, 306 νέα κρούσματα

 


30  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πέντε νέοι θάνατοι, 306  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 306 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 57 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22078, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3245 (14.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9002 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

100 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 29 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 436 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ηγουμενίτσα: Εξιχνιάστηκαν διαρρήξεις αυτοκινήτων και αναλήψεις χρημάτων με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες

 


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, ο οποίος εμπλέκεται σε δύο διαρρήξεις αυτοκινήτων και στην ανάληψη συνολικού χρηματικού ποσού -4.960- ευρώ με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας υποθέσεις διάρρηξης αυτοκινήτων και πραγματοποίησης ανάληψης χρηματικών ποσών με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το μεσημέρι της 28-07-2020 σε παραλιακή περιοχή της Θεσπρωτίας, ο κατηγορούμενος διέρρηξε σταθμευμένο αυτοκίνητο, από όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό -250- ευρώ, τραπεζικές κάρτες και κινητό τηλέφωνο.

Ακολούθως, με τη χρήση των κλεμμένων τραπεζικών καρτών προέβη στην ανάληψη του συνολικού χρηματικού ποσού των -4.960- ευρώ από τρεις διαφορετικές Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) από περιοχές της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων.

Επίσης, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται επιπλέον και σε διάρρηξη αυτοκινήτου που έγινε σε παραλιακή περιοχή της Αχαΐας το βράδυ της 28-07-2020, από όπου αφαιρέθηκαν φορητός υπολογιστής και προσωπικά έγγραφα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Πενήντα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (40.831) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(8) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (3) καταστήματα από τα οποία (2) στη Θεσσαλονίκη και (1) στην Πελοπόννησο.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (811) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (68) άτομα.

(2) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (1) στη Θεσσαλονίκη και (1) στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (158) σχετικές παραβάσεις.

(4) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (216) σχετικές παραβάσεις.

(278) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

(56) στην Ήπειρο,

(48) στην Κεντρική Μακεδονία,

(40) στη Στερεά Ελλάδα,

(36) στη Θεσσαλονίκη,

(18) στο Βόρειο Αιγαίο,

(14) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(14) στην Αττική,

(14) στα Ιόνια Νησιά,

(13) στο Νότιο Αιγαίο,

(10) στην Κρήτη,

  (9) στη Δυτική Ελλάδα,

  (3) στη Θεσσαλία,

  (2) στην Πελοπόννησο και

  (1) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (19.685) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (19.669) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Έως 30 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το επίδομα ορεινών περιοχών


 Έως τις 30 Οκτωβρίου, θα παραμείνει ανοιχτή η ψηφιακή πλατφόρμα αιτήσεων για τη χορήγηση βοηθήματος σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2020.

Η οικονομική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται σε ιδιαίτερα οικονομικά ευάλωτες οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3000.01 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, μετά την παύση χορήγησης του επιδόματος το 2017, ολοκληρώθηκε φέτος η καταβολή του για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για το 2018, ενώ σύντομα θα καταβληθεί το επίδομα για το 2019.

Ο δικαιούχος μπορεί ηλεκτρονικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός του με τους κωδικούς του TAXIS. Επίσης, θα πρέπει στα στοιχεία επικοινωνίας του να συμπληρώσει τόσο το email του, όσο και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, ειδάλλως δεν μπορεί να προχωρήσει η αίτησή του. Η διευκρίνιση αυτή κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι για το 2019 ο κανόνας ήταν να υπάρχει τουλάχιστον ένα από τα δύο στοιχεία δηλωμένο.

Η διεύθυνση της ψηφιακής πλατφόρμας είναι: https://oreina.epidomata.gov.gr/

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (12/10 - 18/10/2020)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 12 έως 18 Οκτωβρίου του έτους 2020) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Δευτέρα (12-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς - Κούρεντα - Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγκος - Κόντσικα - Ασβεστοχώρι

Τρίτη (13-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι - Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα

Τετάρτη (14-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.

Πέμπτη (15-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσσέλλι – Πάδες – Άρματα - Δίστρατο.

Παρασκευή (16-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.

Κυριακή (18-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 23:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι – Καλπάκι.

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Δευτέρα (12-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Ρουψιά – Ωραιόκαστρο - Άγιος Κοσμάς - Κάτω Μερόπη - Παλαιόπυργος - Μερόπη - Κακόλακκος –Δολό.

Τρίτη (13-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι – Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή

Τετάρτη (14-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.

Πέμπτη (15-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.

Παρασκευή (16-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι – Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή - Χουλιαράδες.

Σάββατο (17-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 13:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο-Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα-Λωζανά-Ραδοβίζι-Διχούνι.

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:

Δευτέρα (12-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.

Τρίτη (13-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.

Τετάρτη (14-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.

Πέμπτη (15-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.

Παρασκευή (16-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.

Σάββατο (17-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:

Δευτέρα (12-10-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα –Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.

Τρίτη (13-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.

Τετάρτη (14-10-2020) και ώρες από 16:00 έως 23:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς – Κρανέα.

Πέμπτη (15-10-2020) και ώρες από 16:00 έως 22:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια – Στεφάνη.

Παρασκευή (16-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.

Σάββατο (17-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα - Κουκούλι.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:

Δευτέρα (12-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου.

Τρίτη (13-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.

Τετάρτη (14-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

Πέμπτη (15-10-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.

Παρασκευή (16-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

Σάββατο (17-10-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβένη – Καλλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.

Γιάννινα: Συνελήφθη ανήλικος για παράνομη οπλοκατοχή

 


Συνελήφθη, προχθές (08-10-2020) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ανήλικος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή.

Επίσης, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, γονέας του συλληφθέντα, κατηγορούμενος για  παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ανωτέρω ανήλικος κατείχε ημιαυτόματο αεροβόλο πιστόλι.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

·         το παραπάνω αεροβόλο πιστόλι,

·         κυνηγετικό όπλο, ιδιοκτησίας του πατέρα του ανηλίκου, το οποίο είχε ληγμένη άδεια οπλοκατοχής,

·         -110- βολίδες, διαμετρήματος -4,5- mm,

·         -4- βυκία χωρητικότητας -8- βολίδων έκαστο,

·         -3- αμπούλες διοξειδίου του άνθρακα.

H σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Άρτα: Δύο ανήλικοι έκλεψαν από ηλικιωμένο 270 ευρώ


Συνελήφθη από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας γυναίκα, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας, δύο ανήλικοι αφαίρεσαν από ηλικιωμένο χρηματικό ποσό -270- ευρώ.

Αμέσως μετά οι ανήλικοι εντοπίστηκαν και προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφάλειας Άρτας από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας.

Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό, το οποίο αποδόθηκε στον παθόντα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας η γυναίκα, η οποία έχει την υποχρέωση της εποπτείας των παραπάνω ανηλίκων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Σακχαρώδης διαβήτης: Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα χάπι-end

 


Η επιστήμη προχωρά. Και αυτό σημαίνει λύσεις εκεί που δεν υπήρχαν ή καλύτερες λύσεις εκεί που υπήρχαν. Μια τέτοια καλύτερη λύση αποτελεί το χάπι για τον διαβήτη. Ένα χάπι που θα αντικαταστήσει την ένεση ινσουλίνης, δίνοντας έτσι ένα χάπι-end σε μια διαδικασία, που όσο και αν είναι σωτήρια, δεν παύει να είναι και επίπονη για τα πάσχοντα άτομα. Η έρευνα για τη δημιουργία ενός τέτοιου χαπιού ξεκίνησε σχεδόν παράλληλα με την ανακάλυψη της ινσουλίνης και, έκτοτε, «καλά κρατεί». Σήμερα, 90 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια, πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε από ένα τέτοιο χάπι;

Το πρόβλημα του διαβήτη

«Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια νόσο η οποία δυστυχώς δεν θεραπεύεται. Μπορεί όμως, χάρη στις σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές, να ρυθμιστεί αποτελεσματικά, έτσι ώστε το άτομο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη να μην κινδυνεύει από τις επιπλοκές της νόσου και να είναι ικανό να ζήσει όπως ένα μη διαβητικό άτομο», εξηγεί η κα Εμμανουέλα Χουρδάκη, Παθολόγος - Διαβητολόγος, Επιμελήτρια Διαβητολογικού - Καρδιομεταβολικού Κέντρου Metropolitan Hospital.

Η παθοφυσιολογία της νόσου ορίζει και τη θεραπεία της. Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, η οποία οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης (ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας). Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη καταστρέφονται και έτσι παρατηρείται πλήρης έλλειψη της ορμόνης. Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, που οφείλεται σε προοδευτική μείωση της έκκρισης της ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος, παρατηρείται συνδυασμός έλλειψης ινσουλίνης και αντίσταση στη δράση της στους περιφερικούς ιστούς.