Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Γενική Γραμματέας στην παρουσίαση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τα Στενά Παρακάλαμου, τα Όρη Παραμυθιάς καθώς και τα Όρη Τσαμαντά, Φιλιατών

Στους στόχους και το στρατηγικό σχεδιασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας μέσω των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (Ε.Π.Μ.) αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Βίκυ Ευταξά στον χαιρετισμό της στη διάρκεια των ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν στην Παραμυθιά και τους Φιλιάτες την Παρασκευή και το Σάββατο (11-12/4/2014) και αφορούν στις περιοχές:
«Στενά Παρακάλαμου (GR2120007)» και «Όρη Παραμυθιάς (GR2120008)»«Όρη Τσαμαντά, Φιλιατών, Φαρμακοβούνι, Μεγάλη Ράχη (GR2120009)».
Οι ημερίδες διοργανώθηκαν από την   Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε συνεργασία με τους Δήμους Σουλίου και Φιλιατών στο πλαίσιο δημοσιοποίησης των Ε.Π.Μ., και της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης.

Οι Αστυνομικές Υπηρεσίες των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας παρέδωσαν τρόφιμα και παιχνίδια, που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί, σε κοινωφελή ιδρύματα

Ενόψει των εορτών του Πάσχα, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, παρέδωσαν χθες και σήμερα, τρόφιμα και παιχνίδια που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί, σε κοινωφελή ιδρύματα, ως μια συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους.

Συγκεκριμένα, τα συγκεντρωθέντα είδη προσφέρθηκαν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος» στα Ιωάννινα, στο Ίδρυμα της Μονής Ντουραχάνης και στο Γηροκομείο Φιλιατών, ενώ τα στελέχη των ιδρυμάτων εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες και ευχές. 

Κακαβιά Πωγωνίου: Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου αλλοδαπού, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (17-04-2014) το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας 40χρονος υπήκοος Αλβανίας, την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει στη χώρα μας, μέσω του μεθοριακού σταθμού Κακαβιάς.
Όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του 40χρονου εκκρεμούσε Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης από τις βελγικές αρχές, για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτροπικών ουσιών, πράξεις που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2005 έως 13-04-2008 στο Βέλγιο.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων. 

EKAB: Συμβουλές υγείας για Πάσχα χωρίς ατυχήματα

Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα 30.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία, ενώ το 70% των ατυχημάτων από βεγγαλικά συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία τα τροχαία ατυχήματα την περίοδο του Πάσχα αποτελούν το 5% του συνόλου των τροχαίων που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα θανατηφόρα οχήματα.
Ένα ποσοστό που αγγίζει το 60% των θυμάτων είναι οδηγοί, το 22% επιβάτες και τέλος το 18% πεζοί. Τα μάτια σας λοιπόν δεκατέσσερα τις Άγιες αυτές ημέρες για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
Μελέτες απέδειξαν ότι 500 θάνατοι ετησίως (περίπου το 20%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι οι χρήστες τροχοφόρων χρησιμοποιούσαν κράνος ή ζώνη ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή το 33% των θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων οφείλεται στην υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα.
Αλλά και το βράδυ της Αναστάσεως το 70% των ατυχημάτων από πυροτεχνήματα αφορούν παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, εκ των οποίων στο 90% των περιπτώσεων δεν υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα.
Το 80% των τραυματισμών οφείλονται σε έκρηξη κροτίδας, ενώ το 70% σημειώνονται σε δημόσιους χώρους.

Σε επιφυλακή η Τροχαία ενόψει του Πάσχα

Ενισχυμένα είναι αυτές τις μέρες τα μέτρα της Τροχαίας λόγω της αυξημένης κίνησης των οχημάτων κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.
 Εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.
 Άλλωστε, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, θα ενισχυθούν και τα μέτρα αστυνόμευσης σε όλη την επικράτεια, για παράδειγμα, με την ενίσχυση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας με στόχο την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και διαρρήξεων.

Άνοιξε η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα

Όλη η διαδικασία

Ενεργοποιήθηκε αργά το απόγευμα η εφαρμογή μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης «κοινωνικού μερίσματος», όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος για το οικονομικό έτος 2013.
Ο αιτών πρέπει να συμπληρώνει και υποβάλλει το μηχανογραφημένο έντυπο "Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος" μέσω του περιβάλλοντος TAXISnet στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr.
Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της αίτησης ορίζεται η 30/6/2014. Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος υποδεικνύεται στην κατά τα ανωτέρω υποβαλλόμενη αίτησή του και πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από το μήνα υποβολής της αίτησης.

Μετά το Πάσχα ανοίγουν οι πύλες του ΟΣΔΕ για τους αγρότες

Mετά το Πάσχα, θα ανοίξουν τελικά οι «πύλες» του ΟΣΔΕ για τους περίπου 750.000 δικαιούχους αγροτικών ενισχύσεων που θα υποβάλλουν και φέτος δηλώσεις καλλιέργειας στους νέους πιστοποιημένους φορείς.

Το γεγονός ότι όλα είναι σχεδόν έτοιμα μας επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν ασχοληθεί με την φετινή διαδικασία τονίζοντάς μας ότι έχει ολοκληρωθεί και η απαιτούμενη εκπαίδευση των φορέων.

Τέλος στις πλαστικές σακούλες ως το 2019

Τη μείωση της χρήσης κατά 80% επιβάλλει το Ευρωκοινοβούλιο
ώστε να σταματήσει η ρύπανση των υδάτινων οικοσυστημάτων
198 σακούλες το χρόνο χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο ένας Ευρωπαίος

Μέχρι το 2019, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν κατά 80% την κατανάλωση των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων και ρυπογόνων πλαστικών σακουλών. 
Το σχετικό νομοσχέδιο ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 16 Απριλίου.
Η μείωση αυτή μπορεί να γίνεται με την επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών ή απαγορεύσεων από τα κράτη μέλη.
Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς μολύνουν τα υδάτινα οικοσυστήματα.

Aύριο Μεγάλο Σάββατο στις 9:00 το πρωί στο Σεϊτάνπαζαρ, η Πρέβεζα θα γιορτάσει το έθιμο της πρώτης Ανάστασης

Το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης θα αναβιώσει και φέτος στο Σεϊτάν Παζάρ  και στον πεζόδρομο της Αγοράς.

Στις 9.30 το πρωί του Mεγάλο Σαββάτου, μόλις η καμπάνα του Αγίου Χαραλάμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση δεκάδες πήλινα αντικείμενα θα «σπάσουν» στον πλακόστρωτο ενώ οι κροτίδες που θα πέσουν από τους πιο «τολμηρούς» θα ακουστούν και φέτος σε όλο το ιστορικό κέντρο στέλνοντας το μήνυμα της νίκης της ζωής ενάντια στον θάνατο.
Το έθιμο «χάνεται» στα βάθη της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί , προκειμένου να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ανάσταση προκαλούσαν φασαρία στο Σαϊτάν Παζάρ για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους.

Πρόγνωση καιρού από σήμερα μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα!

Για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού και βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Στις υπόλοιπες περιοχές περιμένουμε σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. 
Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς όμως το απόγευμα στο Ιόνιο θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 4ο  έως 14ο  στα κεντρικά από 7ο  έως 19ο στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 10ο  έως 17ο  C.
Το Μεγάλο Σάββατο περιμένουμε βροχές και καταιγίδες αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι και μετά.

Ο κτηνοτρόφος κερδίζει τα λιγότερα στο αρνί του Πάσχα


Ελάχιστη η τιμή του αμνοεριφίου στον παραγωγό σε σχέση με αυτή που φτάνει στο τσιγκέλι
Με φόντο την καταστροφή της κτηνοτροφίας η συζήτηση για το αρνί του Πάσχα

Καμία απολύτως έκπληξη δεν αισθάνονται οι κτηνοτρόφοι και ειδικότερα εκείνοι που ασχολούνται επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια με την παραγωγή και πώληση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, από τα διαφημιστικά κόλπα κορυφαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπως το πρόσφατο με την ανακοίνωση για πώληση ντόπιων αμνοεριφίων στην τιμή των 4 ευρώ.
Το ζητούμενο βέβαια για τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διάθεση των αμνοεριφίων, σε τιμές που να δικαιώνουν και τον δικό τους κόπο, αλλά και το κόστος εκτροφής.

Πασχαλινό μήνυμα του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη

Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες
Φίλοι επισκέπτες της Ηπείρου
Αξιωνόμαστε και φέτος να γιορτάσουμε το Πάσχα. Η περίοδος των Παθών, δίνει τη θέση της στο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.
Την κατήφεια, τον προβληματισμό, τον πόνο και τη λύπη, διαδέχονται η ελπίδα, η αισιοδοξία, η προοπτική της αναγέννησης.
Τα μηνύματα διαχρονικά:
Επίκαιρα και στις μέρες μας. Μας δίνουν κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής, την καθημερινότητα που μας βασανίζει.
Γνωρίζουμε και συμπάσχουμε με όλους εσάς που έχετε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση. Ιδιαίτερα με τους ανέργους, που περνούν ένα προσωπικό και οικογενειακό δράμα διαρκείας.
Δίνουμε το δικό μας αγώνα για να περιοριστεί ο εφιάλτης. Δεν είναι εύκολο το γνωρίζουμε, αλλά προσπαθούμε με κάθε πρόσφορο τρόπο.

«Συμμαχία Ηπειρωτών»: Οι πρώτοι 25 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Ιωαννίνων του Γιώργου Ζάψα

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα 25 ονόματα  των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε. Ιωαννίνων  του συνδυασμού «Συμμαχία Ηπειρωτών», με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιώργο Ζάψα.
Αναλυτικά υποψήφιοι της Π.Ε. Ιωαννίνων  είναι:
Αντιπεριφερειάρχης: Πρόδρομος (Μάκης) Χατζηεφραιμίδης:
1. Αδάμου Γεώργιος, οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου
2. Αλεξίου Βασίλειος, πρώην υπάλληλος ΟΑΕΔ
3. Αναστάσης Προκόπης, κατασκευαστής
4. Αξιούργος Απόστολος, Τελωνειακός, πρώην πρόεδρος εργαζομένων ΠΓΝ Ιωαννίνων
5. Αποστολόπουλος Ξενοφών, πρόεδρος ΑΜΕΑ νομού
6. Βούλγαρη Θωμαή, Μαθηματικός
7. Βασιλείου Αναστάσιος (Τάσος), πρώην πρόεδρος κοινότητας Καλοχωρίου
8. Βλάχος Δημήτριος, υπάλληλος ΙΚΑ
9. Βράνος Νίκος, εκπαιδευτικός
10. Γκάρτζιος Αναστάσιος (Τάσος), Αντιπρόεδρος ΕΚΙ
11. Ζούμπας Στέφανος, Περιφερειακός Σύμβουλος, νοσηλευτής
12. Κιτσανού Μαργαρίτα, Περιφερειακός Σύμβουλος, Ιατρός ΕΣΥ
13. Κιτσούλης Παναγιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ιωαννιτών, Ορθοπεδικός Χειρούργος, καθηγητής Ιατρικής σχολής Παν/μίου
14. Κώτσης Χριστόδουλος, Ταξιτζής
15. Μάνθος Δημήτριος, εκπαιδευτικός
16. Μάντη Ειρήνη, ειδικός Προσχολικής Αγωγής, στέλεχος ΤΕΙ Ηπείρου
17. Μολώνη Παρασκευή, Γεωπόνος – Περιβαλλοντολόγος, στέλεχος Διαχειριστικής Αρχής
Αγροτικής Ανάπτυξης
18. Μπαλτογιάννης Γεώργιος, Γεωπόνος, πτηνοτρόφος
19. Νούσιας Δημήτριος, Λογιστής - Αγρότης
20. Παπαβρανούσης Χρήστος, Περιφερειακός Σύμβουλος, Αρχιτέκτων, πρόεδρος ΤΕΕ
21. Πλάκας Ιωάννης, πρώην Πρόεδρος σωματείου Οδηγών
22. Σπύρου Γεώργιος, Ιδιωτικός υπάλληλος
23. Σταμουλάκης Γεώργιος, Χημικός Μηχανικός, πρώην πρόεδρος ΤΕΕ
24. Τριφύλλης Χρήστος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής Άρσης Βαρών
25. Χριστογιάννη Χρύσα, Αγρότισσα.