Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΟΑΕΔ: Ανοικτά έντεκα προγράμματα για 112.000 ανέργους


Έντεκα ανοικτά προς υποβολή αιτήσεων προγράμματα ανακοίνωσε στην διαδικτυακή του φόρμα ο ΟΑΕΔ.
Χάρη σε αυτά, 112.000 άνεργοι έχουν την ευκαιρία να βρουν δουλειά.
Προγράμματα του ΟΑΕΔ ανοικτά προς υποβολή
*Πρόγραμμα επιχορήγησης εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.
*Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών. 20.000 θέσεις εργασίας πρόκειται να καλυφθούν.
*Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών.
*Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για 50 Άτομα με Αναπηρίες.
*Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης.
*Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου Τομέα και επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών, για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών.
*Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την Απασχόληση 10.000 δικαιούχων «Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας».
*Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών.
*Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών.
*Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για Απασχόληση Σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ).
*Πρόγραμμα επιχορήγησης για την ενίσχυση της οργανωτικής ικανότητας της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., της Ε.Σ.Ε.Ε. και των Οργανώσεων μελών αυτών, του Σ.Ε.Β., του Σ.Ε.Τ.Ε. καθώς και των Πανελληνίων Οργανώσεων μελών του Σ.Ε.Τ.Ε.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εργαστηριακός εξοπλισμός για 26 μονάδες επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω του Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου


Συνολικά 26 μονάδες επαγγελματικής εκπαίδευσης της Ηπείρου θα εξοπλιστούν με σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, στο πλαίσιο της σχετικής ενταγμένης στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 πράξης που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Η πράξη «Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων της Περιφέρειας Ηπείρου» στοχεύει στην αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού των μονάδων  στις Π.Ε. Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας. 
Σκοπός είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση των προσόντων των ωφελούμενων μαθητών και σπουδαστών κατά τη μετέπειτα προσπάθεια εύρεσης εργασίας. 
Η συνολική δημόσια δαπάνη της πράξης ανέρχεται σε 2.970.336 ευρώ.
 Τα προς προμήθεια είδη διαμορφώθηκαν μετά την καταγραφή των αναγκών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄& Β΄ Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου και τη Διεύθυνση δια Βίου Μάθησης του ΥΠΠΕΘ. 
Ειδικότερα, τα είδη αφορούν τις κατηγορίες Πληροφορικής, Ηλεκτρονικής,  Ηλεκτρολογίας, Εργαλειομηχανών CNC, Μηχανολογίας, Οχημάτων, Ψύξης – Θέρμανσης, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Γεωπονίας, Υγείας και  Πρόνοιας, Δομικών Έργων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ανάδοχος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της 1ης Διαχ. Ενότητας Ηπείρου


Τον οριστικό ανάδοχο του έργου της Λειτουργίας για τρία χρόνια του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Νομός Ιωαννίνων),   εκτιμώμενου προϋπολογισμού της βασικής σύμβασης και του δικαιώματος προαίρεσης € 8.488.000 (μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α.), ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Ανάδοχος αναδείχτηκε η Κ/Ξ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.- ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε..
Έργα βελτίωσης οδικών προσβάσεων σε παραγωγικές μονάδες της Άρτας
Στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένονται να ξεκινήσουν δύο ακόμη έργα στην Άρτα, καθώς σήμερα αναδείχτηκαν οι ανάδοχοί τους από την Ο.Ε. Το πρώτο από αυτά αφορά τη βελτίωση των προσβάσεων σε παραγωγικές μονάδες στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Αγίου Σπυρίδωνα και Βίγλας, με συνολικό προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, για το οποίο ανάδοχος αναδείχτηκε ο Δημήτριος Φούκας.
Με το  δεύτερο θα γίνει η  «Αποκατάσταση ζημιών πρανών τάφρων πεδιάδας Άρτας», προϋπολογισμού 40.000,00 € με Φ.Π.Α., με ανάδοχο την «Κατασκευαστική Χαρμπής &ΣΙΑ Ο.Ε.».
 Εκτός αυτών η Ο. Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση έργου για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρρου Παλιομαύρας Γραμμενίτσας», προϋπολογισμού 50.000  €.
Αποκαταστάσεις ζημιών
Με άλλες αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τους αναδόχους:
«Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης πρανών στη γέφυρα Κόνιτσας επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης», προϋπολογισμού 80.000 €. Ανάδοχος Δημήτρης Τσομπίκος.
«Εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του Εθνικού οδικού δικτύου από Γέφυρα Καλογήρου-Πρέβεζα-Παραλιακή Πρέβεζας», προϋπολογισμού 24.800€. Ανάδοχος Ι. Μπουκουβάλα- Β. Κακαριάρη Ο.Ε.
«Εργασίες καθαρισμού του ποταμού Λούρου από Τέροβο έως Κουκλέσι», προϋπολογισμού 24.800 €. Ανάδοχος Γ. Γκαλιμάνας.
«Αντιπλημμυρική προστασία στον ποταμό Λούρο στη θέση ΄΄Δέση γέφυρας Βουλιάστας΄΄», προϋπολογισμού 36.000€. Ανάδοχος: ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.
«Αποκατάσταση χώρου άνωθεν επαρχιακής οδού προς Παραμυθιά-αποξήλωση δέντρων (πεύκων) που δημιουργούν προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο (παροχή υπηρεσιών)», προϋπολογισμού 24.800 €. Ανάδοχος Β. Χρόνης.
«Προμήθεια προκατασκευασμένου οικίσκου για τη στέγαση δομών κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 74.400 €. Ανάδοχος: ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε.
Τέλος ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση- αποκατάσταση επαρχιακής οδού από Δολιανά έως εθνική οδό Ιωαννίνων – Κονίτσης», προϋπολογισμού 120.000 €.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Γερμανική τουριστική αγορά ο προορισμός «Ήπειρος»

Ιδιαίτερα διακριτή έγινε η παρουσία της Περιφέρειας Ηπείρου, στην  Διεθνή Έκθεση τουρισμού ITB Berlin που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας από 7-11/3/2018. Ήταν η 3η κατά σειρά συμμετοχή της Ηπείρου σε εκθέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα,  καθώς είχαν προηγηθεί εκείνες του Εναλλακτικού Τουρισμού στο Αμβούργο και του Γενικού Τουρισμού στο Βελιγράδι, όπου επίσης υπήρξε έντονη η Ηπειρωτική παρουσία.
 Στην ITB Berlin, συμμετείχαν φέτος  10.000 και πλέον εκθέτες από 180 χώρες, ενώ   εύσημα για την οργανωμένη και σχεδιασμένη παρουσία, ως επίσης για τις γενικότερες κατευθύνσεις της τουριστικής προβολής της Ηπείρου, απέδωσε στην αποστολή της Περιφέρειας  η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και    ο  Διευθυντής Επικοινωνίας του ΕΟΤ κ. Σαγάνας. 
Η  Υπουργός  κ.  Έλενα Κουντουρά κατά την επίσκεψη της στο περίπτερο   αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην Ήπειρο στον τουριστικό τομέα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η περιφέρειά μας θα έχει  μερίδιο από την αυξημένη και φέτος τουριστική κίνηση των Γερμανών προς την Ελλάδα.
Η προβολή της Περιφέρειας κινήθηκε σε τρεις κατευθύνσεις: Μέσω των ειδικών εκδόσεων της,  με συναντήσεις  που πραγματοποίησαν φορείς,   (όπως οι εκπρόσωποι του Δήμου Αρταίων)  επιχειρηματίες και με επαφές που είχαν μέλη της Αποστολής της Περιφέρειας. 
Μεταξύ αυτών, ως πολύ σημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντηση της περιφερειακής συμβούλου κ. Αντιγόνης Φίλη και των στελεχών της Διεύθυνσης Τουρισμού,  με τον Διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων (DRV) κ. D. Inger και με ομάδα στελεχών του οργανισμού κατά την οποία συζητήθηκε   η προοπτική συνεργασίας γερμανικών γραφείων σε ειδικούς τομείς, όπως του εναλλακτικού τουρισμού.
Ενδεικτικό της εντυπωσιακής παρουσίας της Ηπείρου, ήταν και το γεγονός ότι ο ιστορικός σταθμός της Deutsche Welle, φιλοξένησε δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας σε απευθείας μετάδοση, κατά την οποία έγινε παρουσίαση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ήπειρος τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Εκτενή αναφορά έγινε επίσης και σε ηλεκτρονικές τουριστικές σελίδες.
Η επόμενη προγραμματισμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου είναι στην μεγάλη ρωσική αγορά και την έκθεση MITT στη Μόσχα

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αναβλήθηκε το ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων Σμύρνης


Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ανακοίνωσε την επ' αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος της Super League, έπειτα από όσα συνέβησαν στο ντέρμπι της Τούμπας.
Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αναβολή και τη σημερινή αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 63χρονη αλλοδαπή η οποία μετέφερε με το αυτοκίνητό της, μία μη νόμιμη μετανάστρια


Συνελήφθη, χθες (11-03-2018) το απόγευμα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών, μία 63χρονη υπήκοος Γαλλίας, η οποία κατηγορείται για μεταφορά μίας μη νόμιμης μετανάστριας.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε η 63χρονη, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε μία 40χρονη υπήκοο Αλβανίας, που συνόδευε και το ανήλικο παιδί της, η οποία στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά, κατασχέθηκε.
Οι συλληφθείσες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.

Συνάντηση του Γιάννη Καραγιάννη με τον Πρόξενο του Ουζμπεκιστάν στην Αθήνα


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Food-Expo 2018 που διοργανώθηκε στις 10 με 12 Μαρτίου 2018 στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Γενικό Πρόξενο του Ουζμπεκιστάν, κ. Ολίμ Κοσίμοφ, στο εκθεσιακό περίπτερο του Ουζμπεκιστάν.
Το Ουζμπεκιστάν συμμετείχε στην έκθεση Food-Expo 2018 παρουσιάζοντας μια μεγάλη ποικιλία αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων, όπως κρασιά, αποξηραμένα φρούτα, αποστάγματα, μπαχαρικά, κλπ. 
O κ. Καραγιάννης ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φίλιας Ελλάδας- Ουζμπεκιστάν στηρίζει την προσπάθεια της φίλης χώρας να εξάγει τα προϊόντα της στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. 
Παράλληλα, μέσω της επιτροπής, συμβάλει στη βελτίωση των διμερών εμπορικών σχέσεων με τη δραστηριοποίηση πολλών ελληνικών εταιριών στην αναπτυσσόμενη αγορά του Ουζμπεκιστάν.

Συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, 28χρονος ημεδαπός, έπειτα από την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κάνναβης που κατείχε σε αυτοκίνητο


Κατασχέθηκαν πάνω από -113- κιλά κάνναβης

Συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης καθώς και της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, 28χρονος ημεδαπός, έπειτα από την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κάνναβης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής-διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων, χθες (11-03-2018) το μεσημέρι στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 28χρονο να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και προέβησαν στην κατάσχεση (18) δεμάτων κάνναβης, συνολικού βάρους -113- κιλών και -450- γραμμαρίων, που βρέθηκαν στο πορτ-παγκάζ του οχήματος.
Επίσης, κατασχέθηκε το ανωτέρω αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.
Σε βάρος του 28χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Περιεδρική νόσος του Crohn: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;


Πρόκληση για τους ειδικούς παραμένει η αντιμετώπιση των  συμπτωμάτων της περιεδρικής (περιπρωκτικής) νόσου του Crohn, που συχνά απαιτεί τη συνεργασία διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων για την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας στους ασθενείς, δεδομένου ότι η ασθένεια επηρεάζει ποικιλοτρόπως σημαντικό αριθμό ασθενών και σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής. Η φύση της νόσου σε συνδυασμό με την εμφάνιση διαφόρων διαταραχών, καθιστά τη θεραπεία της περιπρωκτικής νόσου του Crohn δύσκολη. Ωστόσο, η κατακτημένη ιατρική γνώση και οι σύγχρονες προσεγγίσεις δίνουν νέες προοπτικές.
«Τα περιεδρικά συμπτώματα αποτελούν την πρώτη εκδήλωση στο 5% των ασθενών με νόσο του Crohn, ενώ το ένα τρίτο αυτών παρουσιάζει κάποια στιγμή στη ζωή του συμπτώματα ή επιπλοκές στο περίνεο ή/και το ορθό. Δεδομένου ότι η νόσος είναι ανίατη, η θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων υποφέρουν από αυτήν, μέσω της μείωσης των συμπτωμάτων και των επιπλοκών που προκαλεί», επισημαίνει ο διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).
Η περιπρωκτική νόσος του  Crohn είναι μια μορφή αυτού του χρόνιου νοσήματος του εντέρου η οποία προκαλεί φλεγμονή γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να εμφανιστεί αυτοτελώς ή ταυτόχρονα με άλλες εκδηλώσεις της νόσου του Crohn, δηλαδή φλεγμονές σε άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος. Η νόσος του Crohn επηρεάζει συχνότερα το λεπτό έντερο και την αρχή του παχέος εντέρου, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε τμήμα της γαστρεντερικής οδού  από το στόμα έως τον πρωκτό, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Μπορεί να επηρεάσει όλο το πάχος του βλεννογόνου ή να πλήξει διαφορετικές περιοχές του πεπτικού σωλήνα. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει φλεγμονή κοντά στο στόμα, στο λεπτό έντερο και στον πρωκτό, ενώ τα μεσοδιαστήματα να είναι υγιή.  Είναι σύνηθες για τα άτομα με νόσο του Crohn να διαγιγνώσκονται με περισσότερους από έναν τύπους της πάθησης, αν υπάρχει φλεγμονή σε διάφορα σημεία της γαστρεντερικής οδού.