Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 3-0

 

Εύκολη νίκη για την «Ένωση»


Η ΑΕΚ επικράτησε εύκολα του ΠΑΣ Γιάννινα με 3-0 στο ΟΑΚΑ, για την 8η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League.

Στο 39' ο Κριχόβιακ έκανε μια μπαλιά τρύπα στην περιοχή και ο Χατζισαφί από πολύ πλάγια θέση νίκησε τον Λοντίγκιν, κάνοντας το 1-0.

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου η ΑΕΚ «καθάρισε» το παιχνίδι με ένα πέναλτι που κέρδισε ο Άμραμπατ καθώς η μπάλα βρήκε στο δεξί χέρι του Κάργα και η  παράβαση καταλογίστηκε (μέσω VAR) από τον διαιτητή.

Ο Άμραμπατ εκτέλεσε εύστοχα για το 2-0.

Στο 60΄ ο Κριχόβιακ έγραψε το 3-0 μετά από έξοχη προσποίηση του Μάνταλου, χάρη στην οποία ο Πολωνός βγήκε τετ-α-τετ.

ΑΕΚ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος):

Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί (Μοχαμαντί 67΄), Σιμάνσκι, Κριχόβιακ (Σάκχοφ 78΄), Μάνταλος, Γκαρσία (Μισελέν 73΄), Τσούμπερ (Ανσαριφάρντ 78΄), Άμραμπατ (Τάνκοβιτς 68΄)

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Ηρακλής Μεταξάς):

Λοντίγκιν, Σάλιακας, Εραμούσπε, Κάργας, Ρίζος (Μπρένερ 63΄), Καραχάλιος, Στάνκο (Σιόντης 72΄), Λιάσος (Παντελάκης 46΄), Σνάιντερ, Κύρκος (Οικονομόπουλος 46΄), Περέα (Μίνα 63΄)

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για την Κοινωφελή

 


Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) www.oaed.gr  οι Οριστικοί Πίνακες Κατάταξης Ανέργων και Αποκλειομένων για τη δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» με 25.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης. 

Η κατάρτιση των πινάκων πραγματοποιήθηκε με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της – εγκεκριμένης από το ΑΣΕΠ – Δημόσιας Πρόσκλησης.

Ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων περιλαμβάνει τους ωφελούμενους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού που θα εργαστούν για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους επιβλέποντες φορείς και υπηρεσίες τοποθέτησης, όπως έχουν καθοριστεί βάσει της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 2/2022.

Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος:

https://www.oaed.gr/proghramma-koinofelous-xaraktira-ghia-25000-atoma-se-dimoys-perifereies-kentra-koinonikis-pronoias-perifereiwn-kkppsinafis-foris-ypiresies-ypoyrghion-kai-allon-foreon

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους με τους ακόλουθους τρόπους:

    Από τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους και σε περίπτωση αποκλεισμού τους, για το λόγο που αποκλείστηκαν, από τον Οριστικό Πίνακα Αποκλειομένων, ή

    Από το Μητρώο τους μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (eServices IIS) της ΔΥΠΑ  στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους.

Στο επίκεντρο του ιατρικού συνεδριακού τουρισμού και η ξενάγηση στο Δήμο Πωγωνίου

 


Η καταξίωση της πόλης των Ιωαννίνων ως πρώτος περιφερειακός προορισμός, στο πλαίσιο του συνεδριακού τουρισμού, επικυρώθηκε περίτρανα με τη διοργάνωση και δεύτερου Πανελληνίου Συνεδρίου, σε χρονικό διάστημα μόλις δεκαπέντε ημερών, από το προηγούμενο Καρδιολογικό, με τη συμμετοχή κορυφαίων ιατρών-εισηγητών Παθολόγων από το σύνολο της επικράτειας.

Στο πρόγραμμα για τους επισκέπτες Καθηγητές Ιατρικής του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Σακχαρώδη Διαβήτη, τις Συννοσηρότητες και τα Μεταβολικά Νοσήματα εντάχθηκε και η περιήγηση στο Πωγώνι.

Ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General και προσκεκλημένος εισηγητής για την διάλεξη στο κλείσιμο του Συνεδρίου, κ. Στέφανος Φούσας, σε ρόλο οικοδεσπότη, ξενάγησε τους προσκεκλημένους του, στο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου, στον Πύργο του Μελά, στη Μονή Σωσίνου,  στους "Μελάδες" στη γενέτειρά του, τη Ρεπετίστα, στο πατρικό της οικογένειας Φούσα και την Βελλά.

EΟΔΥ: Είκοσι έξι θάνατοι σήμερα, 4.761 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 185.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι έξι θάνατοι σήμερα, 4.761 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.761.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.375.812 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 465 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 127.394(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.89 (95% ΔΕ: 0.73 - 1.05).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.471 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 185 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.

To 92.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 95 (51.35%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 90 (48.65%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.642 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 114 (ημερήσια μεταβολή +8.57%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 121 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Άνοιξε η πλατφόρμα του voucher 200 € για εκπαιδευτικούς

 


Αιτήσεις έως και την 8η Ιουλίου 2022

Άνοιξε την Τετάρτη 11 Μαΐου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης από τους δικαιούχους του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ».

Ο νέος κύκλος απευθύνεται σε:

α) εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, και

β) οικογένειες οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 έως και την 13η Αυγούστου 2021 και οι οποίες έχουν εξαρτώμενα μέλη που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Ο νέος κύκλος του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», σε αντιστοιχία με τον πρώτο, στο πλαίσιο του οποίου, ενισχύθηκαν περισσότεροι από 500.000 νέοι 4-24 ετών, θα διανείμει στους δικαιούχους επιταγές των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με την «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» στην ιστοσελίδα του Προγράμματος και να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://beneficiary.digital-access.gov.gr/  Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τους δικαιούχους έως και την 8η Ιουλίου 2022.

Αφού η αίτησή τους εγκριθεί, οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν αναφορικά με την επιταγή τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο το οποίο δήλωσαν στην αίτησή τους.

Οι επιταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2022 για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.

Τα Μητρώα Εγκεκριμένων Προμηθευτών και Εγκεκριμένου Εξοπλισμού βρίσκονται διαθέσιμα στην ιστοσελίδα https://www.ktpae.gr/erga/ψηφιακή-μέριμνα-ιι/

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός με ένταλμα σύλληψης

 


Είχε ταυτοποιηθεί από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας για την εμπλοκή του πριν λίγες ημέρες σε υπόθεση μεταφοράς σχεδόν -138- κιλών ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη σήμερα (11-05-2022) το πρωί στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, που διώκονταν με ένταλμα σύλληψης.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς είχε ταυτοποιηθεί από την έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας για την εμπλοκή του σε υπόθεση μεταφοράς σχεδόν -138- κιλών ακατέργαστης κάνναβης, κατά την οποία συνελήφθησαν δύο συνεργοί του (σχετικό το από 29-04-2022 Δελτίο Τύπου της υπηρεσίας μας) και ακολούθως εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από τον κ. Ανακριτή Άρτας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στον νομό Ιωαννίνων


Στις 8 Μαΐου, 2860 μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑτος Αλλαγής προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα οργανωτική δομή στον νομό Ιωαννίνων.

Η μεγάλη συμμετοχή τόσο στον νομό μας όσο και πανελλαδικά, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία αλλά και τους εθελοντές που συνέβαλλαν στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Επόμενος στόχος το συνέδριο (20-22/5), από το οποίο όλοι μαζί θα εργαστούμε για να βγούμε πιο δυνατοί και πολιτικά ενισχυμένοι. Ένα συνέδριο το οποίο θα αποτελέσει την αρχή για να σπάσουμε το σημερινό πελατειακό δίπολο που κρατά την χώρα δέσμια συμφερόντων. Για ένα κίνημα που θα δίνει λύσεις στους πολίτες που αντιμετωπίζουν ακόμη μία κρίση μετά την οικονομική και την υγεινομική.

Η νέα νομαρχιακή επιτροπή και οι τοπικές οργανώσεις, θα συγκροτηθούν σε σώμα με την επικύρωση των αποτελεσμάτων από την αρμόδια επιτροπή του ΚΙΝΗΜΑτος αλλαγής.





Παραβάσεις την Τρίτη 10 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 89.763 έλεγχοι, από τους οποίους οι 60.256 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 23 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 14 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         12 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις, με επιβολή 6 προστίμων των 300 ευρώ και 6 των 150 ευρώ ως ακολούθως:

o    4 στη Θεσσαλία,

o    3 στη Δυτική Ελλάδα,

o    2 στην Κρήτη,

o    2 στη Στερεά Ελλάδα και

o    1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.326 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.570 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.756 των 150 ευρώ.

·         11 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχήματος.

Στη Θεσσαλία, 4 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 3 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας εντός δικαστικού μεγάρου.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.518 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ξεκίνησε η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ



Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2022, για 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ  είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας Ε9 της ΑΑΔΕ.

Τα βήματα για να εκδώσετε τον ΕΝΦΙΑ από το myAADE:

«Εφαρμογές» – «Πολίτες» – «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» – ΕΝΦΙΑ – Είσοδος με κωδικούς Taxisnet – Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2022

Η πρώτη δόση θα αποπληρωθεί έως το τέλος Μαΐου και η αποπληρωμή θα γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου σε 10 δόσεις.

Αν υπάρχουν λάθη, μέχρι 29 Ιουλίου οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν διορθωτική χωρίς να υπάρχει επιβολή προσαυξήσεων όταν είναι χρεωστικός ο φόρος.

Ο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι μειωμένος για περίπου 5 εκατ. πολίτες, για 900.000 θα μείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν αυξήσεις.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ κρύβει 4 μυστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων:

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία λόγω άσκησης στη σήραγγα Παραμυθιάς, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 12 Μαΐου

 


Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας και στους δύο κλάδους της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Α/Κ Νεοχωρίου – Η/Κ Ελευθεροχωρίου θα πραγματοποιηθεί από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 12 Μαΐου και θα διαρκέσει κατά μέγιστο 3 ώρες, λόγω διενέργειας άσκησης ασφαλείας στη σήραγγα Παραμυθιάς, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας και του ΕΚΑΒ.

Κατά το παραπάνω διάστημα η κυκλοφορία μεταξύ του Α/Κ Νεοχωρίου και του Η/Κ Ελευθεροχωρίου θα διεξάγεται και στις δύο κατευθύνσεις με εκτροπή μέσω του τοπικού εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ζητά την κατανόηση των οδηγών και συστήνει την ιδιαίτερη προσοχή τους στο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμοδίων οργάνων και να τηρούν τα όρια ταχύτητας.

Κέρδισε τις εντυπώσεις για μία ακόμη φορά η πολυνίκης αθλήτρια του Αθλητικού Συλλόγου «Άτρωτος» Ιωαννίνων Μπάτζιου Αικατερίνη

 


Κέρδισε τις εντυπώσεις για μία ακόμη φορά η πολυνίκης αθλήτρια του Αθλητικού Συλλόγου «Άτρωτος» Ιωαννίνων Μπάτζιου Αικατερίνη.

Η σπουδαία μαχήτρια κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Sandbo που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 στο στάδιο «Μπάμπης Χολίδης» στο Μενίδι ενώ την επόμενη μέρα συνέχισε ακούραστη την αγωνιστική της δράση συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης Υποταγής και MMA.

Μετά από επτά αγώνες Κατερίνα Μπάτζιου κατέκτησε:

1.      Χρυσό μετάλλιο στην ηλικιακή κατηγορία της.

2.      Χρυσό μετάλλιο ηλικία των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας

3.      Χρυσό μετάλλιο στην ηλικιακή κατηγορία του MMA..

Να σημειωθεί ότι το Sandbox αποτελεί μοριοδοτούμενο άθλημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενώ η πάλη υποταγής είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο άθλημα πλήρους επαφής όπου οι αθλητές αγωνίζονται με κανόνες boxing kick boxing και πάλι στην υποταγή στο έδαφος.

Η Γιαννιώτισσα αθλήτρια, που απασχολεί τα αθλητικά δρώμενα τα τελευταία δέκα χρόνια ως πρωταθλήτρια πολλών μαχητικών αθλημάτων, συνεχίζει τις σκληρές και εντατικές προπονήσεις της με στόχο την κατάκτηση ακόμη περισσότερων διακρίσεων.  

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, μαζί με την ομάδα του Αθλητικού Συλλόγου «Άτρωτος» και τον προπονητή κ. Στέφανο Αποστολάκη,  αγωνίζεται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος ενώ ένα επαγγελματικό όνειρο και στόχος γίνεται πραγματικότητα για την Κατερίνη Μπάτζιου και το Στέφανο Αποστολάκη με τον αγώνα στο Άμπου Ντάμπι για το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στα MMA παιχνίδια.

Θέατρο Actina: Προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου “Τελευταίο Ταξίδι” το Σάββατο 21, Κυριακή 22 και Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 21:00

 


Στο Θέατρο Actina η προβολή του νέου ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου “Τελευταίο Ταξίδι” το Σάββατο 21, Κυριακή 22 & Δευτέρα 23 Μαΐου στις 21:00. Την πρώτη ημέρα, το Σάββατο 21 Μαΐου μαζί μας σε ζωντανή σύνδεση ο Άρης Χατζηστεφάνου θα μιλήσει με τους θεατές για την ταινία πριν την προβολή της.

          Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου συναντά τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου στο νέο ντοκιμαντέρ, με τίτλο Τελευταίο Ταξίδι, που κυκλοφορεί από τις 24 Μαρτίου στις αίθουσες. Μαζί ακολουθούν τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια, που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα οποία καθόρισαν τη σκέψη του και τελικά στοίχισαν τη ζωή του.

          Εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα, ο Γ. Αγγελάκας και η Ό.Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, ενώ η κάμερα «σχολιάζει» με πολιτική ματιά τον κόσμο που θα συναντούσαν σήμερα στα ταξίδια τους. Οι παλιοί αχθοφόροι αφήνουν τις χειράμαξες και γίνονται ντελίβερι της διαμοιραστικής οικονομίας ενώ ιερόδουλες στέκονται στα ίδια πεζοδρόμια του Τόκιο που κάποτε ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ στην ταινία Metropolis. Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο τη σύγκρουση υπερδυνάμεων για την κυριαρχία στην Ανατολική Ασία αλλά και μια πανδημία που ξεκινά  – τότε όπως και τώρα – από την Ασία για να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη.

          Τα γυρίσματα στην Ιαπωνία διήρκησαν ένα χρόνο και εμπλουτίζονται με στιγμιότυπα από anime, video games και ιαπωνικά manga. Το Τελευταίο Ταξίδι συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα Film Forward του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Βερολίνου ενώ θα ακολουθήσουν προβολές σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 11 Μαΐου

 


Την Τετάρτη 11 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX,08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 12:30-14:00.

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Τα πλεονεκτήματα του νέου πλαισίου

 


Αλλάζουν τα δεδομένα στο πεδίο της τεκνοποίησης με το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη θεραπεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για αλλαγές και ψηφοφορία και, εν συνεχεία, θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την τελική μορφή των ρυθμίσεων.

«Οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα των εισηγήσεων της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προς την κυβέρνηση ήδη από το έτος 2020.  Λόγω της πανδημίας COVID-19 υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά η προσθήκη των νέων ρυθμίσεων έρχεται να βελτιώσει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι ήδη προοδευτικό και ίσως το πιο ορθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο δρ Χάρης Χηνιάδης, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Αντιπρόεδρος της ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μητέρα και συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live.

Σημαντικές αλλαγές

Το νομοσχέδιο αυξάνει το όριο ηλικίας μέχρι το οποίο μπορεί μια γυναίκα να υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στα 54 έτη από τα 52 που ισχύει σήμερα.