Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ε.Ε.: Φτωχοί και φτωχότεροι


Στο όριο της φτώχειας ζουν δύο στους πέντε Έλληνες, έχοντας ήδη λάβει τις κοινωνικές παροχές από το κράτος, ενώ ένας στους δέκα δεν έχει πόρους να πληρώσει «τα προς το ζην», σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2008, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τη Eurostat, τα άτομα στο όριο της φτώχειας είναι εκείνα τα οποία ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.
Στην «Ε.Ε. των 27», το 16,5% των πολιτών (81 εκατ. άτομα) ζούσε στο όριο τις φτώχειας (έχοντας λάβει τις κοινωνικές παροχές).

Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Πρώτη είναι η Λετονία (25,6%), ακολουθεί η Ρουμανία (23,4%), η Βουλγαρία (21,4%) και η Ελλάδα (20,1% ή 2,2 εκατ. πολίτες). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (9%), στην Ολλανδία και τη Σλοβακία (11%).

Εξάλλου, το 11,2% του πληθυσμού της Ελλάδας (1,2 εκατ. πολίτες), αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του, τη θέρμανση, να λάβει γεύμα με κρέας ή ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα, να ανταποκριθεί σε αναπάντεχα έξοδα κ.λπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην «Ε.Ε. των 27» το 8% του πληθυσμού αντιμετώπιζε τέτοιου είδους δυσκολίες.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Βουλγαρία (41%) και στη Ρουμανία (33%), ενώ τα χαμηλότερα στο Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ισπανία (κάτω από το 3%).

Τέλος, το 7% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στα λεγόμενα «νοικοκυριά χαμηλής πυκνότητας εργασίας», δηλαδή σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικοι (από 18 έως 59 ετών) εργάζονται λιγότερο από το 20% των δυνατοτήτων τους (εξαιρούνται οι φοιτητές). Το αντίστοιχο ποσοστό στην «Ε.Ε. των 27» είναι 9%.

Α. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Έκκληση για χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία


Τον προβληματισμό του για τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς την Πολιτεία για χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών. «Έχουμε καταγράψει - είπε μεταξύ άλλων - όλες τις ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στις περιοχές που έγιναν ζημιές σε σπίτια. Απευθυνθήκαμε στα αρμόδια Υπουργεία, αναφέροντας το ύψος των ζημιών και ζητήσαμε να κηρυχθεί ο Νομός μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έγινε. Αναγνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, αλλά πρέπει το κράτος να επιδείξει μέριμνα και κοινωνική αλληλεγγύη και δεν μπορεί να μένει η κατάσταση, όπως έχει σήμερα. Το ποσό των 100.000 ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα, είναι μια ένδειξη ότι έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που υπάρχει στο Νομό, αλλά από κει πέρα χρειαζόμαστε την οικονομική στήριξη της Πολιτείας για την προσωρινή αποκατάσταση των ζημιών και στη συνέχεια τη συνδρομή της για την εκπόνηση των μελετών».

ΣΔΟΕ: Online φορολογικοί έλεγχοι


Online φορολογικούς ελέγχους άρχισαν να διενεργούν στις επιχειρήσεις οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ.
Οι ράμπο μπορούν να ελέγχουν επιτόπια πλέον τις επιχειρήσεις με ένα laptop ανά χείρας, μέσω του οποίου συνδέονται ασύρματα με την κεντρική μονάδα του Taxis, αντλώντας πληροφορίες για το προφίλ της ελεγχόμενης εταιρείας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ελεγκτικών Υπηρεσιών - ELENXIS - από συνεργείο ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) από την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου. Οι ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε. εξοπλισμένοι με φορητούς υπολογιστές (laptop), οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας και φορητούς εκτυπωτές επισκέφτηκαν τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις και διενήργησαν τον έλεγχο με την χρήση του νέου συστήματος.
Τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά ως προς την αυτοματοποίηση και ακρίβεια της ελεγκτικής διαδικασίας, ως προς τα ευρήματα και ως προς τη φιλικότητα και ευχρηστία του Συστήματος. Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η θετική αντίδραση των ελεγχόμενων στον νέο τρόπο ελέγχου.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Με το ειδοποιητήριο στις τράπεζες για την πληρωμή της β' δόσης


Ειδοποιητήρια για την πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου, σε όσους έχουν αποδεχθεί την περαίωση το Νοέμβριο, έστειλε το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει η καταληκτική προθεσμία πληρωμής σε τράπεζες είναι η 31η Δεκεμβρίου και θα πρέπει οι υπόχρεοι να έχουν μαζί το ειδοποιητήριο και όχι το αρχικό εκκαθαριστικό.
Τα σχετικά "ραβασάκια" δεν στάλθηκαν σε όσους πλήρωσαν το Νοέμβριο πάνω από μια δόση, ή το υπόλοιπο της οφειλής είναι κάτω των δεκαπέντε ευρώ.
Οι παραπάνω υπόχρεοι θα πρέπει να απευθύνονται στις ΔΟΥ, μετά τις 20 Δεκεμβρίου για να μάθουν το υπόλοιπο οφειλής τους.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ποιοι «Καποδιστριακοί» Δήμοι δεν χρωστούν


H διαδικασία καταγραφής των χρεών των Δήμων της χώρας, μια προσπάθεια δύσκολη, χρονοβόρα που για πρώτη φορά στα χρονικά επιχειρήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, έφθασε στο τέλος της φέρνοντας στο φως μια αλήθεια καθόλου ευχάριστη για την Αυτοδιοίκηση.
Στις περιπτώσεις συνενώσεων ενός υπερχρεωμένου Δήμου με έναν υγιή, ο νέος «Kαλλικρατικός» Δήμος να μη χρεωθεί με τα βάρη του προβληματικού, ωστόσο θα απαιτηθεί μακρύ χρονικό διάστημα, μέχρι οι νέες διοικητικές ενότητες να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ενιαίοι Δήμοι.
Aναζητώντας τους λόγους της υπερχρέωσης πολλών OTA, η απάντηση είναι μάλλον απλή και την παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στην πλειοψηφία τους οι αιρετοί: Το κακό σύστημα διαχείρισης, η έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού και ελέγχου και παράλληλα «αγκάθι» υπήρξε και το υπερπλεονάζον προσωπικό.
Σε κάθε περίπτωση ο επιτακτικός χαρακτήρας του προβλήματος φαίνεται ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτός τόσο από την Κυβέρνηση και την Aυτοδιοίκηση, όσο και από τους απλούς πολίτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπερχρεωμένων Δήμων οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές δεν επανεξελέγησαν.
Το υπουργείο Eσωτερικών εκτιμά πως με το πρόγραμμα εξυγίανσης του «Kαλλικράτη», τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που τίθενται και τον αυστηρό έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής που θεσπίστηκε, θα υπάρξει μείωση ή εξάλειψη των χρεών μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια. Ωστόσο θα απαιτηθεί μια εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας και από τους αιρετούς και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα!
H εικόνα των υπερχρεωμένων δήμων μπορεί να είναι εκείνη που υπερισχύει, ωστόσο δεν αφορά το σύνολο των OTA της χώρας.
«Καποδιστριακοί» Δήμοι «φωτεινά παραδείγματα» στη λίστα, που κατόρθωσαν να μη βρεθούν στην μετα-Kαλλικρατική εποχή κουβαλώντας χρέη του παρελθόντος στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Πωγωνίου είναι οι ακόλουθοι: Δελβινακίου, Kαλπακίου, Λάβδανης και Πωγωνιανής.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ποιοι Αστυνομικοί Σταθμοί καταργούνται


Στο Δήμο Πωγωνίου σύμφωνα με την υπ΄αριθ.7001/2/1435-ξε από 26-11-2010 Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ.Β΄1901/3-12-2010 καταργούνται οι παρακάτω Αστυνομικοί Σταθμοί:
Παρακαλάμου, Κεφαλόβρυσου, Πωγωνιανής, Κτισμάτων, Βήσσανης, Καστανής, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: Συνεχίζουν για τέταρτη μέρα την απεργία πείνας 35 μετανάστες στα Ιωάννινα


Για τέταρτη συνεχή ημέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων 35 μετανάστες από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν.
Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για τη μη πληρωμή τους από εταιρεία στην οποία εργάζονταν τους τελευταίους μήνες στο Καλπάκι ενώ δεν έχουν πληρωθεί και τα ένσημα τους στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απέλασής τους αφού δεν θα μπορούν να ανανεωθούν οι κάρτες παραμονής τους στην Ελλάδα.
Συνολικά το ποσό που οφείλει η εταιρεία στους αλλοδαπούς μετανάστες για όλους τους μήνες εργασίας τους είναι 62.000 ευρώ.
Δύο από τους απεργούς, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας από το τσουχτερό κρύο.
Οι 35 μετανάστες δούλευαν σε θερμοκήπια και έμεναν σε άθλιες συνθήκες στις αποθήκες της εταιρείας.
Όταν ήρθε η ώρα πληρωμής τους, ο υπεύθυνος της εταιρείας εξαφανίστηκε και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην Βουλγαρία. Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί οι τοπικές Αρχές και ο εισαγγελέας και έχουν αρχίσει οι διαδικασίες κατά των υπευθύνων της εταιρείας.
Πολίτες συμπαραστέκονται στους απεργούς, προσφέροντάς τους κουβέρτες, φάρμακα και τρόφιμα, ενώ ανοίχτηκε και απεργιακό ταμείο για την οικονομική τους ενίσχυση.
Το κυριότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απεργοί, είναι αυτό του ψύχους, αφού δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, σαν αυτές που επικρατούν αυτές τις μέρες στα Ιωάννινα.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης


Η Κτηματολόγιο ΑΕ ξεκίνησε το σχεδιασμό των επόμενων προγραμμάτων κτηματογράφησης που αφορά 263 περιοχές (προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ) σε 19 Νομούς της χώρας, σε συνέχεια της απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Τίνας Μπιρμπίλη, για κήρυξη του υπολοίπου της χώρας υπό κτηματογράφηση.
Με την κτηματογράφηση των περιοχών αυτών θα καταχωριστούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 4,5εκατ. στρέμματα και θα καταγραφούν περίπου 2 εκατ. δικαιώματα.
Συγκεκριμένα,
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκήρυξη των επόμενων μελετών με σκοπό την σταδιακή ένταξη και των υπολοίπων περιοχών της χώρας στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι το 2020.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού των μελετών κτηματογράφησης που θα αναδείξει τους αναδόχους του νέου προγράμματος αναμένεται στις αρχές του 2011.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε άμεσα στη διαβούλευση και εν συνεχεία την προκήρυξη της μελέτης κτηματογράφησης των 263 νέων περιοχών σε 19 Νομούς της χώρας».
Αναλυτικότερα, οι περιοχές (προ- Καποδιστριακοί ΟΤΑ) του νέου προγράμματος είναι:

ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΠΡΟ-ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ)
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (ΣΤΡΟΥΝΙΟΥ)

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΩ ΛΑΨΙΣΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΣΦΑΚΑΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΛΕΟΥΣΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΖΩΟΔΟΧΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΡΥΩΝ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΤΣΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΤΩ ΛΑΨΙΣΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΡΥΑΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΠΑΦΡΑΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΗΣΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΔΙΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Συνεταιριστική λύση για τη «ΔΩΔΩΝΗ» προκρίνει η κυβέρνηση


«Σας διαβεβαιώνω ότι το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση είμαστε υπέρ των συνεταιριστικών οργανώσεων και θα θέλαμε οι συνεταιριστικές οργανώσεις να έρθουν και να διεμβολίσουν τις αγορές, για να διασφαλίσουν ότι τελικά οι παραγωγοί θα απολαμβάνουν μία τιμή η οποία θα ανταμείβει τον κόπο τους, το μόχθο τους», τόνισε στη βουλή ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε σχετική με τη ΔΩΔΩΝΗ ερώτηση.

«Εδώ, λοιπόν, σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση, καλούνται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς δεν θέλουμε ούτε να ξεπουλήσουμε τη ΔΩΔΩΝΗ, ούτε να δημιουργήσουμε προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, αλλά ούτε και καμμίας άλλης περιοχής της Ελλάδας.

Και, βέβαια, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε τα καρτέλ να απομυζούν τον ιδρώτα και τον κόπο του κτηνοτρόφου ή του αγρότη», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, για να καταλήξει: «Εκείνο το οποίο θέλουμε εμείς είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις. Εάν δε αυτές οι επιχειρήσεις έχουν και συνεταιριστικό χαρακτήρα, ακόμα καλύτερα. Αρκεί να διασφαλιστεί ότι οι διοικήσεις οι οποίες είναι επικεφαλής αυτών των συνεταιριστικών επιχειρήσεων μπορούν να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους και δεν θα στηρίζονται στις πλάτες τρίτων».

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τετραετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας


Το τετραετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας παρουσίασε σε ημερίδα της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως τόνισε ο εκσυγχρονισμός του τομέα θα ολοκληρωθεί το 2011 με την στροφή στην παραγωγή και στις διαρθρωτικές αλλαγές (υπουργείο, συνεταιρισμοί κλπ).

Το 2012 θα υπάρξει βελτίωση της ανάπτυξης με την αντιστροφή στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ενώ το 2013 θα μπούμε σε μια δυναμική ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και σε μια εγρήγορση για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι με τον αγροτικό "Καλλικράτη" η κυβέρνηση θα στείλει τους γεωπόνους και τους κτηνίατρους στο χωράφι, κοντά στο αγρότη. Εξήγγειλε δε την ίδρυση ενός δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων σε κάθε μια από τις περιφέρειες της χώρας.

Ε.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Αγωνία για την επόμενη μέρα της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη"


Μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσει η Αγροτική Τράπεζα από την ιδιοκτησία της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», έγινε χτες η συνέλευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.
Ο προέδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων κ. Μπαλτογιάννη, παρουσίασε σχέδιο, που περιλαμβάνει το πέρασμα των μετοχών στις ΕΑΣ και στη συνέχεια τη συνδρομή ώστε να δημιουργηθούν κλαδικοί κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί που θα αναλάβουν τη διοίκηση.

Πολλοί από τους προσκεκλημένους πήραν το λόγο, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι βουλευτές κ. κ. Θ. Οικονόμου, Κ. Τασούλας, Στ. Καλογιάννης, Μ. Παντούλας, Π. Στασινός, Δ. Τσιρούνης, Δ. Τσουμάνης, ο νέος Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο νέος Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Φίλιππας Φίλιος, και πολλοί Δήμαρχοι του Νομού και της Ηπείρου.

Η γενική εκτίμηση για τη γαλακτοβιομηχανία είναι, ότι πρέπει πρώτα να περιμένουν να πάρει θέση η κυβέρνηση, μετά να γίνουν οι προτάσεις από τους τοπικούς φορείς και τελικά η «Δωδώνη» περάσει στους κτηνοτρόφους.

Ε.Μ.Υ.: Έρχονται χιόνια

(Φωτό Αρχείου)
Ο καιρός αγριεύει από τη νύχτα της Κυριακής, σήμερα Δευτέρα και όλη την εβδομάδα. Η θερμοκρασία θα πέσει και δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε το πρωί της Δευτέρας να ξυπνήσουμε με χιόνι.
Το χαρακτηριστικό αύριο για την Ήπειρο θα είναι οι νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους, αλλά και χιόνια στα ορεινά και τοπικά σε πεδινές περιοχές όλης της Ηπείρου.
Από το απόγευμα αύριο θα μειωθούν αυτά τα φαινόμενα, από την Τρίτη όμως και τις επόμενες μέρες θα πέσει πολύ η θερμοκρασία, με το θερμόμετρο να κινείται λίγο πάνω και λίγο κάτω από το μηδέν και την πιθανότητα νέων χιονοπτώσεων αυξημένη.

ΟΤΟΕ: Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις τράπεζες την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου


H Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεως Ελλάδος προχωράει σε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις τράπεζες την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Το τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, στο οποίο υπάρχει ειδική αναφορά για τους τραπεζοϋπάλληλους, οδηγεί σε δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους τραπεζίτες για απόλυτη απορρύθμιση και ευελιξία στις τράπεζες, με χρονικό ορίζοντα το Φεβρουάριο του 2011», επισημαίνει η ΟΤΟΕ, σημειώνοντας ότι «οι επιδιώξεις κυβέρνησης και τρόικας είναι να ισοπεδώσουν ότι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα και όχι να στηρίξουν την Οικονομία».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Η πρεμιέρα των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων ανοίγει με την έξοδο 680.000 υπαλλήλων


Υπολογίζεται πως σε πρώτη φάση απειλούνται περίπου 680.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό, στις τράπεζες και στο εμπόριο. Ωστόσο, οι εξελίξεις αναμένεται να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας και το νέο «μοντέλο» συμβάσεων να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους
«Τσουνάμι» αλλαγών στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις φέρνει το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται την Τρίτη από τη Βουλή και ανοίγει τον δρόμο για αντικατάσταση των κλαδικών από «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις». Το μόνο που διασώζεται είναι ο κατώτερος μισθός των 740 ευρώ (ή αλλιώς μισθός ασφαλείας), που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Επί ποδός πολέμου είναι το συνδικαλιστικό κίνημα, που δηλώνει πως δεν σκοπεύει να υπογράψει τις νέες συμβάσεις που παρακάμπτουν τον κλαδικό μισθό. Μάλιστα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις όχι μόνο θα οδηγήσουν τους μισθούς σε ελεύθερη πτώση, αλλά θα φέρουν τα πάνω - κάτω και στις εργασιακές σχέσεις .
Οι νέες συμβάσεις θα υπογράφονται μεταξύ του εργοδότη και του σωματείου, ενώ όπου δεν υπάρχει σωματείο τη διαπραγμάτευση θα αναλαμβάνει η κλαδική ομοσπονδία. Συγκεκριμένοι όροι για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στη ρύθμιση δεν υπάρχουν, ενώ το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει πλαφόν στο ποσοστό της μείωσης των μισθών.

Οι κλάδοι που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της «σύγκρουσης» για τους νέους μισθούς είναι οι εξής:
1.Τραπεζικοί υπάλληλοι. Θα βρεθούν στο επίκεντρο των επερχόμενων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. «Πιστεύω πως δεν θα υπάρξει κανένας σύλλογος που να προχωρήσει σε μια τέτοια προδοσία και να υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος. Μάλιστα, έχει ήδη καλέσει τους προέδρους των πρωτοβάθμιων σωματείων να εξουσιοδοτήσουν την ομοσπονδία να συμμετάσχει σε αυτού του είδους τις συζητήσεις.
2.Εργαζόμενοι στο εμπόριο. «Είναι ορατός ο κίνδυνος οι εργοδότες να επιχειρήσουν να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», σημειώνει ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κ. Θάνος Βασιλόπουλος, και προσθέτει πως «το συνδικάτο έχει ως πρώτο καθήκον να προστατεύσει μισθούς και συμβάσεις. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να χαθούν κεκτημένα δεκαετιών και να οδηγηθούμε σε εργασιακό Μεσαίωνα».
3.Εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό. Μόνο ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στον χώρο έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τον μισθό της συλλογικής σύμβασης και ασφαλιστική κάλυψη. Υπολογίζεται πως οι «νόμιμοι» εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό είναι 200.000.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ



ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010


Α. Ε. ΚΑΜΠΟΧΩΡΙΩΝ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ 4 - 2

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΙΩΑN/ΝΩΝ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ 3 - 4

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010


ΖΙΤΣΑ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 0 - 4

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς


Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο Τρίτη, ο πρωθυπουργός, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά, στις 11.15 με την γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως δήλωσε και στη Βουλή ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε, από τη Βουλή, ότι οι υπουργοί θα απευθύνουν πρόσκληση για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων στους «αντίστοιχους υπεύθυνους» των κομμάτων, εντός των ημερών και δήλωσε «ανοιχτός» στην υιοθέτησή τους, εφόσον αυτές είναι εποικοδομητικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να εκφράσει τις πάγιες θέσεις του και να ζητήσει αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Κομματικά στελέχη λένε ότι "μόνο επί τη βάσει της αλλαγής πολιτικής μπορεί να υπάρξει συναίνεση, δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να συμφωνήσουμε στη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο".

Εξάλλου, η ΝΔ ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Καλές τιμές και επάρκεια προϊόντων


Με προσφορές, εορταστικό κλίμα επιχειρούν οι έμποροι να δημιουργήσουν αντίβαρα στην κρίση.
Οι επιχειρηματίες των Ιωαννίνων κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ενώ προετοιμάζονται για τις γιορτές ελπίζοντας μια ακόμη φορά στην ανάκαμψη.
Έκκληση στήριξης των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων, απευθύνει στους καταναλωτές ο Εμπορικός Σύλλογος και δηλώνει έτοιμος και καθόλα προετοιμασμένος για τις ημέρες των γιορτών, προσδωκόντας πως όλες οι ενέργειες που γίνονται θα έχουν την απαιτούμενη απήχηση.
«Εμείς από την πλευρά μας δημιουργούμε ένα γιορτινό περιβάλλον, έχουμε επάρκεια προϊόντων και πολύ ανταγωνιστικές τιμές, θέλοντας να τιμήσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να τους δείξουμε τις δυνατότητες της τοπικής οικονομίας και των τοπικών επιχειρήσεων”, δήλωσε γνωστός έμπορος της πόλης.