Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΡΟΔΟΤΟΠΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ξαναχτύπησαν το ίδιο αντλιοστάσιο δυο μήνες μετά!

Οι «κυνηγοί του χαλκού» έκαναν την επανεμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, επιστρέφοντας για να αρπάξουν ό,τι είχα  αφήσει από αντλιοστάσιο στην περιοχή Ροδοτόπι, το οποίο είχαν λεηλατήσει και πάλι πριν από δυο μήνες!

Στο διάστημα που εκτελούνταν εργασίες για την αποκατάσταση των φθορών που είχαν προκαλέσει οι εισβολείς στην προηγούμενη «επίσκεψή» τους στις 27 Απριλίου, το αντλιοστάσιο φυλασσόταν μόνο από τις 9 το βράδυ και μετά από την Αστυνομία.
Την υπόλοιπη ημέρα έμενε αφύλακτο και αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι δράστες που παραβίασαν μία από τις κλειδωμένες πόρτες, μπήκαν στο εσωτερικό και άρπαξαν ανενόχλητοι όσα καλώδια χαλκού είχαν τοποθετηθεί ξανά στους πίνακες!


Η κλοπή έγινε αντιληπτή το επόμενο πρωί από τα συνεργεία που είχαν πάει για να κάνουν τις τελικές δοκιμές για την επαναλειτουργία του αντλιοστασίου, που θα εξασφάλιζε νερό για 1.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Ροδοτοπίου, που απειλούνται πάλι με καταστροφή.
Στην πρώτη διάρρηξη οι δράστες είχαν κλέψει καλώδια αξίας 6.000 ευρώ, αλλά το κόστος αποκατάστασης έφτασε τις 45.000 ευρώ και καλύφθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παραίτηση από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε ο πρώην γενικός γραμματέας στο υπουργείο Τύπου Γιάννης Νικολάου, με μια σκληρή επιστολή, στην οποία εκφράζει τη διαφωνία του με το Μεσοπρόθεσμο.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Νικολάου χαρακτηρίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «οικονομικά αδιέξοδο και κοινωνικά άδικο», το οποίο «συνεχίζει και διευρύνει την αποτυχημένη συνταγή του πρώτου μνημονίου».

Ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οποία αναφέρει ότι «επιτίθεται στο εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων, ενώ έχει εγκαταλείψει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια». «Η λαϊκή εντολή δεν υποκαθίσταται με δημοψηφίσματα εκτός ύλης και δημοκρατική ευαισθησία a la carte» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Όπως σημειώνει ο κ. Νικολάου «η πολιτική αυτή δεν είναι μονόδρομος», ενώ εκτιμά ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να εφαρμόσει αυτή την πολιτική»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ «ΤΟ ΣΩΣΙΝΟ»: Μεγάλη ήταν η συμμετοχή όλων των ηλικιών στην ποδηλατοδρομία


Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση μικρών και μεγάλων στην «Ποδηλατοδρομία 2011» που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το Σώσινο», με την αρωγή του Δήμου Πωγωνίου και πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με αφετηρία το Δημοτικό Κατάστημα Παρακαλάμου και τερματισμό το Δημαρχείο Καλπακίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ: 6ο Ηπειρώτικο πανηγύρι την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού

ΤΕΡΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Σφοδρή σύγκρουση λεωφορείου και νταλίκας, με απολογισμό έναν νεκρό και πέντε τραυματίες

Λεωφορείο έπεσε πάνω σε προπορευόμενη νταλίκα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, στο ύψος του Κάτω Τερόβου και με κατεύθυνση τα Γιάννενα.
Οι συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος είναι άγνωστα, το αποτέλεσμα όμως είναι ένας νεκρός και πέντε τραυματίες.

Άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν νεκρό των συνοδηγό και σοβαρά τραυματία τον οδηγό του αλβανικού λεωφορείου, ενώ με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων οι πέντε τραυματίες.


Το αστυνομικό δελτίο αναφέρει:
Την 25-06-2011 και ώρα 23.55΄στo 22ο χλμ της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας, τουριστικό λεωφορείο με Αλβανικές πινακίδες που οδηγούσε 31χρονος υπήκοος Αλβανίας επέπεσε σε Ι.Χ. Φορτηγό που οδηγούσε 31χρονος υπήκοος FYROM, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα 36χρονος υπήκοος Αλβανίας συνοδηγός του λεωφορείου, ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν ο οδηγός του λεωφορείου και ακόμη πέντε επιβάτες.
Προανάκριση για το τροχαίο ατύχημα διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr

ΝΔ: Μέτρα που προκαλούν σοκ και δέος

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως με τα νέα φορολογικά μέτρα εξαπατά τον ελληνικό λαό, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης. Ο βουλευτής Κυκλάδων σχολιάζοντας τα νέα μέτρα τόνισε πως προκαλούν «σοκ και δέος» και πως γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω καθώς είναι μέτρα που επιβάλλονται αδιακρίτως, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Τα νέα φορολογικά μέτρα είναι μέτρα εξαπάτησης των Ελλήνων. Φορολογούν ακόμη και τους φόρους που έχουν, ήδη, επιβληθεί. Προκαλούν σοκ και δέος. Γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω. Είναι μέτρα που επιβάλλονται αδιακρίτως, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

EKAΣ: Από 1η Ιουλίου αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια


Mειώνονται τα ποσά EKAΣ από τον επόμενο μήνα και αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Διατηρούνται τα 230 ευρώ για εισόδημα έως 7.607,54 ευρώ αλλά τα ποσά αλλάζουν, στη συνέχεια, με βάση τις νέες κλίμακες οι οποίες είναι:


Για εισόδημα από 7.607,55 ευρώ - 7.905,91 ευρώ το EKAΣ θα είναι 172 ,50 ευρώ (αντί 230 ευρώ που ήταν για εισοδήματα έως 7.715,65 ευρώ).
Για εισοδήματα από 7.905,92 - 8.104,76 ευρώ το EKAΣ θα είναι 115 ευρώ (αντί 172 ευρώ που ήταν για εισόδημα έως 8.018,26 ευρώ).
Για εισοδήματα από 8.104,77 - 8.353,38 ευρώ το EKAΣ θα είναι 57,50 ευρώ (από 115 ευρώ που ήταν για εισοδήματα έως 8.219,93 ευρώ).
Για εισοδήματα από 8.353,39 ευρώ - 9.200 ευρώ το EKAΣ θα είναι 30 ευρώ (από 57,50 ευρώ που ήταν για εισοδήματα έως 8.472,09 ευρώ).

ΟΓΑ: Αυξάνεται από 1.1.2012 η εισφορά αγροτών

Αυξάνεται από 1.1.2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, µε τη µετατροπή των πέντε από τις επτά ασφαλιστικές κλάσεις ως υποχρεωτικές, καθώς και την αναγκαστική µετάβαση των ασφαλισµένων σε νέα κλάση, ανά τριετία.

ΕΦΟΡΙΑ: Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο

Την πλήρη άρση του τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου των φορολογούμενων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει διάταξη-βόμβα του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να λάβει με συνοπτικές διαδικασίες γνώση για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές κάθε φορολογούμενου, από την πληρωμή μιας πιστωτικής κάρτας και την πραγματοποίηση ενός εμβάσματος στο εξωτερικό καθώς και για κάθε στοιχείο της περιουσιακής του κατάσταση



Μάλιστα για να είναι η πληροφόρηση αυτή γρήγορη αίρονται όλοι οι περιορισμοί που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του φορολογούμενου καθώς όπως ορίζεται στη διάταξη δεν απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων που αφορούν στις τραπεζικές του συναλλαγές και στην περιουσιακή του κατάσταση. Μάλιστα η διάταξη ορίζει ότι οι πάντες, από δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες μέχρι συμβολαιογράφοι και οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς (!) οφείλουν να πληροφορήσουν το υπουργείο Οικονομικών για τα εισοδηματικά στοιχεία και τις οικονομικές συναλλαγές κάθε φορολογούμενου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βαριά, αλλά αναγκαία τα μέτρα

Βαριά και σε πολλά σημεία άδικα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και στον εφαρμοστικό νόμο, τα οποία ωστόσο δήλωσε ότι είναι απαραίτητα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η οριστικοποίηση των 28 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, από τα οποία απέμεναν προς κλείσιμο 5,6 δισ. έπρεπε να γίνει προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα 12 δισ. αυτής της πέμπτης δόσης είναι απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση των ταμειακών αναγκών του δημοσίου, που είναι στην πραγματικότητα εξυπηρέτηση των άμεσων και ζωτικών αναγκών των πολιτών.
Ο κ. Βενιζέλος, επανέλαβε τα τρία σημεία του σχεδιασμού για το επόμενο βήμα, τα οποία είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, χωρίς την οποία δεν πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού, η άμεση αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας και τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις και θα αποκαθιστά την ηθική και κοινωνική ισορροπία των μέτρων και η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης που θα έχει έντονα αναπτυξιακά που θα οδηγεί πράγματι την Ελλάδα όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της.
"Είναι πολύ εύκολο να διατυπώνει κανείς σκληρή κριτική για φορολογικά μέτρα που είναι από τη φύση τους δυσάρεστα για τους πολίτες. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Πρόκειται για υπαρξιακά αναγκαίες σωστικές κινήσεις. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος επειγόντως είναι η σταθεροποποίηση της κατάστασης προκειμένου αμέσως μετά να γίνουν όλες οι αναγκαίες βελτιώσεις και να διαμορφωθεί η προοπτική την οποία αποζητά όλη η ελληνική κοινωνία", δήλωσε ο υπουργός.

"Είναι συνεπώς κρίμα να υπονομεύεται η συλλογική ψυχολογία της χώρας και να επικρατεί μια αίσθηση αδιεξόδου και αδικίας, χωρίς παράλληλα να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη μιας ολοκληρωμένης αντιπρότασης που να είναι λιγότερο επώδυνη για τους πολίτες και ταυτόχρονα ασφαλής και όχι επικίνδυνη γι αυτούς και την εθνική οικονομία. Τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε όλες τις πικρές και σκληρές αλήθειες, έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του", κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.

ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΤΣΗ: Πολύπλευρη η εκπαιδευτική προσφορά του-Τελετή αποφοίτησης χθες στις Σχολές Πωγωνιανής

20 χρόνια δράσης στην Ήπειρο…
Σημαντικό εκπαιδευτικό έργο έχει επιτελέσει κατά τις δύο δεκαετίες λειτουργίας του το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης στην ακριτική Πωγωνιανή για ομογενείς σπουδαστές εξ Αλβανίας, που εντάσσεται στο δίκτυο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λατση, γνωστού για την πολύπλευρη προσφορά του στην Ήπειρο.

Στο Κέντρο της Πωγωνιανής, σκοπός του οποίου είναι η ήπια ενσωμάτωση παιδιών από την Ελληνική ομογένεια της Αλβανίας αλλά και ο επαναπατρισμός αρκετών εξ αυτών, με εφόδια τις γνώσεις και τις νέες εμπειρίες που απέκτησαν στην Ελλάδα. Τα 20 σχεδόν χρόνια λειτουργίας του περισσότερα από 1.100 παιδιά εκπαιδεύτηκαν σε διάφορες ειδικότητες. Χθες αποφοίτησαν και επίσημα σε μία λαμπρή εκδήλωση άλλοι 24 σπουδαστές, οι οποίοι πήραν ειδικότητες στους τομείς της Μαγειρικής και της Κομμωτικής. Και την επόμενη χρονιά οι Σχολές θα λειτουργήσουν κανονικά, με μειωμένο όμως αριθμό μαθητών, αλλά στη συνέχεια με απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.


Η τελετή αποφοίτησης έγινε χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Κ. Πωγωνιανής, παρουσία, μεταξύ άλλων, του προέδρου του Δ.Σ. κ. Βαγγέλη Χρόνη, μελών του Ιδρύματος, του αντιδημάρχου Πωγωνίου Στέλιου Κουκουλάρη, του πρώην κοινοτάρχη Πωγωνιανής Παντ. Τσέβη και κατοίκων της ακριτικής περιοχής. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε γεύμα με τη συμμετοχή των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών τους και μελών της Διοίκησης του Κέντρου στον παραδοσιακό ξενώνα του Χριστόφορου Κωσταρά στο γειτονικό Δολό.


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ…
Στο μεταξύ, προχθές έγινε στα Γιάννινα, στο «Κέντρο Πολιτισμού Μονής Περιστεράς – Δουρούτη» της Πανεπιστημιούπολης από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αποκατάστασης Ομογενών εξ Αλβανίας (Ίδρυμα Λάτση) η απονομή 12 βραβείων σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες που προέρχονται από την ελληνική ομογένεια της Αλβανίας. Σκοπός του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2006, είναι η οικονομική και κυρίως ηθική υποστήριξη των ομογενών φοιτητών οι οποίοι ανταποκρίνονται με εντυπωσιακό αποτέλεσμα στις πανεπιστημιακές τους υποχρεώσεις.


Παρών στην εκδήλωση, εκτός βεβαίως του προέδρου του ΙΑΟΑ κ. Ευάγ. Χρόνη ήταν και ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως πρόκειται για «μία εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης της προσπάθειας που κατέβαλαν νέοι άνθρωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να διακριθούν στον επιστημονικό τομέα και να αποτελέσουν φωτεινά παραδείγματα για όλους. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στο Πανεπιστήμιό μας, έχοντας βιώσει μέχρι τότε διάφορες στερήσεις, αλλά που πέτυχαν με τον προσωπικό τους μόχθο να υπερβούν τις δυσκολίες και να αποτελέσουν εγγύηση για το μέλλον».


Στην τελετή παρέστησαν επίσης στελέχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Προξενείου της Αλβανίας στα Γιάννινα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΑΟΑ.


Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Λάτση μέσω του προγράμματός του «Επιστημονικές Μελέτες», έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια προτάσεις ερευνητικών ομάδων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διδακτορικές διατριβές, με αντικείμενο τη μελέτη θεμάτων της περιοχής.


Παράλληλα, στηρίζει προγράμματα όπως το Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε απόδημους Ηπειρώτες, καθώς και τη δράση του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών. Τον Δεκέμβριο του 2010, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, απονεμήθηκε μάλιστα και βραβείο, που θεσμοθέτησε το Ίδρυμα στη μνήμη του Άγγελου Κίτσου, σε μελέτη με θέμα τη θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι.


ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr