Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΤΣΗ: Πολύπλευρη η εκπαιδευτική προσφορά του-Τελετή αποφοίτησης χθες στις Σχολές Πωγωνιανής

20 χρόνια δράσης στην Ήπειρο…
Σημαντικό εκπαιδευτικό έργο έχει επιτελέσει κατά τις δύο δεκαετίες λειτουργίας του το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης στην ακριτική Πωγωνιανή για ομογενείς σπουδαστές εξ Αλβανίας, που εντάσσεται στο δίκτυο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λατση, γνωστού για την πολύπλευρη προσφορά του στην Ήπειρο.

Στο Κέντρο της Πωγωνιανής, σκοπός του οποίου είναι η ήπια ενσωμάτωση παιδιών από την Ελληνική ομογένεια της Αλβανίας αλλά και ο επαναπατρισμός αρκετών εξ αυτών, με εφόδια τις γνώσεις και τις νέες εμπειρίες που απέκτησαν στην Ελλάδα. Τα 20 σχεδόν χρόνια λειτουργίας του περισσότερα από 1.100 παιδιά εκπαιδεύτηκαν σε διάφορες ειδικότητες. Χθες αποφοίτησαν και επίσημα σε μία λαμπρή εκδήλωση άλλοι 24 σπουδαστές, οι οποίοι πήραν ειδικότητες στους τομείς της Μαγειρικής και της Κομμωτικής. Και την επόμενη χρονιά οι Σχολές θα λειτουργήσουν κανονικά, με μειωμένο όμως αριθμό μαθητών, αλλά στη συνέχεια με απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.


Η τελετή αποφοίτησης έγινε χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Κ. Πωγωνιανής, παρουσία, μεταξύ άλλων, του προέδρου του Δ.Σ. κ. Βαγγέλη Χρόνη, μελών του Ιδρύματος, του αντιδημάρχου Πωγωνίου Στέλιου Κουκουλάρη, του πρώην κοινοτάρχη Πωγωνιανής Παντ. Τσέβη και κατοίκων της ακριτικής περιοχής. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε γεύμα με τη συμμετοχή των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών τους και μελών της Διοίκησης του Κέντρου στον παραδοσιακό ξενώνα του Χριστόφορου Κωσταρά στο γειτονικό Δολό.


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ…
Στο μεταξύ, προχθές έγινε στα Γιάννινα, στο «Κέντρο Πολιτισμού Μονής Περιστεράς – Δουρούτη» της Πανεπιστημιούπολης από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αποκατάστασης Ομογενών εξ Αλβανίας (Ίδρυμα Λάτση) η απονομή 12 βραβείων σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες που προέρχονται από την ελληνική ομογένεια της Αλβανίας. Σκοπός του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2006, είναι η οικονομική και κυρίως ηθική υποστήριξη των ομογενών φοιτητών οι οποίοι ανταποκρίνονται με εντυπωσιακό αποτέλεσμα στις πανεπιστημιακές τους υποχρεώσεις.


Παρών στην εκδήλωση, εκτός βεβαίως του προέδρου του ΙΑΟΑ κ. Ευάγ. Χρόνη ήταν και ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως πρόκειται για «μία εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης της προσπάθειας που κατέβαλαν νέοι άνθρωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να διακριθούν στον επιστημονικό τομέα και να αποτελέσουν φωτεινά παραδείγματα για όλους. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στο Πανεπιστήμιό μας, έχοντας βιώσει μέχρι τότε διάφορες στερήσεις, αλλά που πέτυχαν με τον προσωπικό τους μόχθο να υπερβούν τις δυσκολίες και να αποτελέσουν εγγύηση για το μέλλον».


Στην τελετή παρέστησαν επίσης στελέχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Προξενείου της Αλβανίας στα Γιάννινα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΑΟΑ.


Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Λάτση μέσω του προγράμματός του «Επιστημονικές Μελέτες», έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια προτάσεις ερευνητικών ομάδων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διδακτορικές διατριβές, με αντικείμενο τη μελέτη θεμάτων της περιοχής.


Παράλληλα, στηρίζει προγράμματα όπως το Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε απόδημους Ηπειρώτες, καθώς και τη δράση του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών. Τον Δεκέμβριο του 2010, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, απονεμήθηκε μάλιστα και βραβείο, που θεσμοθέτησε το Ίδρυμα στη μνήμη του Άγγελου Κίτσου, σε μελέτη με θέμα τη θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι.


ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr