Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Διακοπή κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Ιωαννίνων-Τρικάλων


Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι όπως κάθε χρόνο και μετά από συνεννόηση με την αντίστοιχη Διεύθυνση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η παλαιά Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων στο τμήμα από διακλάδωση Μηλιάς Μετσόβου έως Μαλακάσι κατά τους χειμερινούς μήνες θα είναι κλειστή, με μπάρα και με σήμανση (πληροφοριακές πινακίδες) με μπάρα και σήμανση διότι δεν θα γίνεται εκχιονισμός.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Hellenic News of America: Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος


Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος

Πρότυπος Όμιλος Πολιτισμού Πηγή: Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος


 Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος

Όταν το χειμώνα η Άρτα πνίγεται, το καλοκαίρι δεν έχει νερό να πιει

Με τη Δήμαρχο του Δήμου Νικολάου Σκουφά, κα Ροζίνα Βαβέτση, συναντήθηκε σήμερα (Τρίτη 24/12), ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ευστάθιος Νάνος, ώστε να ενημερωθεί για τις ζημιές που υπέστη ο Δήμος από τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης Κυριακής, και που είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές ζημιές λόγο πλημμύρικών φαινομένων.
Ταυτόχρονα ο κ. Νάνος ενημερώθηκε και για τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος Νικολάου Σκουφά να αποκατασταθούν οι βλάβες, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Νάνος, εξέφρασε την απορία του αλλά και την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει κινητοποιηθεί ακόμη στο βαθμό που όφειλε, αλλά και για το ότι ακόμη δεν έχει αποδεχτεί το αίτημα του Δήμου Νικολάου Σκουφά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τη στιγμή που οι καταστροφές είναι δεδομένες και πολύ μεγάλες.
 Σε δήλωσή του τονίζει χαρακτηριστικά:

Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου: Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος


Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος

Δήμος Πωγωνίου: Κάλαντα από την χορωδία της 8ης ΕΑΝ


Χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλε στο Δημαρχείο Καλπακίου η χορωδία της 8ης ΕΑΝ, πιστή στην παράδοση των τελευταίων ετών.
Τους άνδρες της 8ης ΕΑΝ υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Γκόγκος και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Σιούτης και Νίκος Γαλίτσης που τους ευχαρίστησαν και τους ευχήθηκαν καλή θητεία.

Παρακάλαμος: Τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα


Από το πρωί οι δρόμοι και οι γειτονιές του Παρακαλάμου πλημμύρισαν από τις φωνές των παιδιών που τραγουδούν «Καλήν ημέραν άρχοντες ...».

Θωμάς Τσοχαντάρης στην «Α»: «Οι νίκες μας έχουν δώσει αυτοπεποίθηση»


Είναι από τα παιδιά, που ίσως πολλοί να μην έχουν ακούσει ούτε τη φωνή του. Αποφεύγει τη δημοσιότητα όπως «ο διάβολος το λιβάνι» και προτιμά να κάνει τη διαφορά εντός αγωνιστικών χώρων.
Αρκετά χρόνια πριν, ένα παιδί στην Κόρινθο 2006 έκανε σε πολλούς το «κλικ» και ήταν δεδομένο ότι θα έρθει η στιγμή του.
Μπορεί να άργησε λίγο, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή, ο Θωμάς Τσοχαντάρης μετά από μια εξαιρετική σεζόν με την Ελλάς Βέλου, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέλος του ΑΟ Λουτράκι και εκ των κορυφαίων παικτών των «οράνιε» στις 13 αγωνιστικές που έχουμε διανύσει ως τώρα.
Ο ΑΟΛ φαίνεται ότι έχει αφήσει πίσω του το κακό ξεκίνημά του και πλέον αποδίδει αυτό που το υλικό που διαθέτει, μπορεί.
Τι λέει όμως για αυτό ο νεαρός ακραίος της ομάδας;
«Πράγματι έχουμε αρχίσει να πραγματοποιούμε μεστές εμφανίσεις. Έχουμε βρει τα πατήματα μας και δημιουργούμε πολλές τελικές προσπάθειες. Τα θετικά αποτελέσματα και κυρίως οι νίκες, μας έχουν δώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Νιώθουμε πως μπορούμε να συνδυάσουμε όμορφο ποδόσφαιρο με ουσία».
Ο Ατρόμητος Χιλιομοδίου είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και το γνωρίζουν όλοι. Ποιος ο στόχος της ομάδας του Λουτρακίου πλέον;
«Έχουμε μείνει αρκετά πίσω από τον Ατρόμητο. Παρόλα αυτά στοχεύουμε την νίκη σε κάθε παιχνίδι, ελπίζοντας παράλληλα σε στραβοπατήματα του πρωτοπόρου, ώστε να διεκδικήσουμε ότι περισσότερο γίνεται. Επίσης στόχος της ομάδας είναι να προχωρήσουμε στο κύπελλο και γιατί όχι, να το κατακτήσουμε».
Η επόμενη αγωνιστική (4/1) θα βρει τον ΑΟΛ να αντιμετωπίζει τον Ατρόμητο Χιλιομοδίου. Ματς που ίσως κρίνει πάρα πολλά.
«Είναι ένα παιχνίδι που περιμένουμε όλοι. Θα είναι ένα δυνατό ντέρμπυ με δύο από τις καλύτερες ομάδες της κατηγορίας. Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας και θα τα δώσουμε όλα για τους τρεις βαθμούς της νίκης».
Παρόλα αυτά, κανείς δεν ξεχνά το κακό ξεκίνημα των «οράνιε», κάτι που τον άφησε πολύ πίσω. Τι μπορεί να έφταιξε;
«Παρότι και στα πρώτα παιχνίδια δημιουργούσαμε ευκαιρίες και ελέγχαμε τον ρυθμό, ήμασταν αναποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια. Υπήρχε σίγουρα ατυχία. Επιπλέον ήρθαμε αρκετοί νέοι παίχτες στην ομάδα και αποχώρησαν κάποιοι άλλοι. Επομένως χρειάστηκε ορισμένος χρόνος να προσαρμοστούμε και να δημιουργηθεί ένα δεμένο σύνολο. Οφείλαμε βέβαια να είχαμε ξεκινήσει καλύτερα και να είμαστε πιο κοντά στην πρώτη θέση. Σίγουρα υπήρξε άγχος αλλά το σημαντικό είναι πως η ομάδα έβγαλε αντίδραση και ανέκαμψε».
Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του ΑΟΛ διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας και είναι από τους πρωταγωνιστές του come back του συλλόγου.
«Το σημαντικό είναι πως η ομάδα κερδίζει και αποδίδει ικανοποιητικό ποδόσφαιρο. Όπως όλοι οι παίχτες της ομάδας, έτσι και εγώ, δουλεύω στις προπονήσεις ώστε να μπορώ να βοηθώ στα παιχνίδια. Όταν αυτό το καταφέρνω νιώθω χαρά και ικανοποίηση».
Η ανοδική πορεία αυτή όμως είναι συνέχεια σπουδαίων σεζόν.
Ο Θωμάς Τσοχαντάρης τονίζει ότι: «Προσπαθώ να κάνω το χόμπι μου σε όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο μου επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος και οι δυνατότητές μου. Αγαπάω το ποδόσφαιρο, επομένως η ενασχόληση μου με αυτό με «γεμίζει»».
Τέλος, το σχόλιο του 26χρονου παίκτη του ΑΟΛ για το φετινό πρωτάθλημα, αλλά και την γενικότερη ποιότητά του ήταν:
«Οι περισσότερες ομάδες διαθέτουν ορισμένους ποιοτικούς παίχτες με ικανότητες παραστάσεις και εμπειρία. Συνήθως πραγματοποιούνται αμφίρροπες αναμετρήσεις και υπάρχει ανταγωνισμός.
Έχοντας αγωνιστεί και στο τοπικό πρωτάθλημα Αχαΐας, τα χρόνια που σπούδαζα στην Πάτρα, νομίζω πως το επίπεδο στον νομό είναι αρκετά ικανοποιητικό για τα δεδομένα της κατηγορίας».
Ο Θωμάς Τσοχαντάρης ξεκίνησε την καριέρα του στην Κόρινθο 2006, στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Ηρακλή Λεχαίου, για να ακολουθήσει η Θύελλα Πατρών και η Νίκη Προαστείου, πριν έρθει η Ελλάς Βέλου και ο ΑΟ Λουτράκι, από το περασμένο καλοκαίρι.

Κόνιτσα: Παραδοσιακό γλέντι την παραμονή των Χριστουγέννων το μεσημέρι στο τσιπουράδικο «Μαγική αυλή» με τον Χρήστο Ζέκιο.

Παραδοσιακό γλέντι την παραμονή των Χριστουγέννων το μεσημέρι με τον Χρήστο  Ζέκιο  στο τσιπουράδικο  «Μαγική αυλή» στην Κόνιτσα.

Δολιανά: Η Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει δημοτική βραδιά το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών


Η  Γ΄ Λυκείου Δολιανών διοργανώνει δημοτική βραδιά, το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών.

Κεφάλα Μαρία: Συνάντηση με εκπροσώπους ΜΜΕ για ανταλλαγή ευχών την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου και ώρα 12:30 στο Eqvus

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Θα χαρώ πολύ να πιούμε όλοι μαζί Δημοσιογράφοι και Τεχνικοί των μέσων Ενημέρωσης ένα κρασάκι και να ανταλλάξουμε ευχές.
Σας περιμένω στις 27 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:30 στο Eqvus.

Ευχές για τις γιορτές από το Τοπικό Συμβούλιο Κουκλιών Πωγωνίου


Ευχές για τις γιορτές από το Τοπικό Συμβούλιο Κουκλιών Πωγωνίου.

Θέατρο Actina: «ΚΑΡΚΑΤΖΕΛΙΑ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ» το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου


Η χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση του Θεάτρου Actina  θα παρουσιαστεί το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου στις 19:00’!!!
Ένα φιλήσυχο χωριό, ένας έμπορος φιλάργυρος, μια κόρη τεμπέλα μα πολύ τυχερή, ένας βασιλιάς απαιτητικός και καλικάτζαροι έτοιμοι για σκανταλιές γίνονται αχταρμάς σε ένα μεγάλο τσουκάλι με την συνοδεία ζωντανής μουσικής!!! Στο τέλος της παράστασης οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια δράση έκπληξη!!

Παίζουν: 
Χάρις Μέγα, Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Αθηνά Τσικνιά
Ζωντανή μουσική επί σκηνής: 
Χάρις Μέγα

Πληροφορίες:
Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Δεκεμβρίου
Ώρα έναρξης: 19:00'
Διάρκεια: 50 λεπτά
Χώρος: Θέατρο Actina
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8, Ιωάννινα, 45221
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Τηλ. ταμείου: 6974865401
Facebook: Θέατρο Actina
Instagram: theatroactina
Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@theatroactina.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση 23 Δεκεμβρίου)


Δημοπρατείται η αποκατάσταση της Αναγνωστοπουλείου Σχολής Κόνιτσας
Η αποκατάσταση της Αναγνωστοπωλείου Σχολής στην Κόνιτσα, δημοπρατείται με απόφαση που έλαβε στη  σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή. Ο  προϋπολογισμός της α΄ φάσης του έργου ανέρχεται σε 420.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα- Αλβανία.
Βελτίωση αγροτικών υποδομών
Τους προσωρινούς αναδόχους για δύο έργα βελτίωσης των αγροτικών υποδομών σε Πρέβεζα και Κόνιτσα, ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.  Πρόκειται για τα εξής:
Ø  «Αποκατάσταση πρόσβασης στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λάμαρης του Δήμου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 105.000  €. Ανάδοχος ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.
Ø   «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Τ.Κ. Κλειδωνιάς – Αετόπετρας του Δήμου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 288.000  €. Ανάδοχος Γ. Ντάφλης.
Επίσης με άλλες αποφάσεις η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού για το αντλιοστάσιο Βίγλας του ΤΟΕΒ Άρτας,   αντλητικών και ηλεκτρικού πίνακα για την αποστράγγιση περιοχής Συκιών Δήμου Νικολάου Σκουφά, συνολικού προϋπολογισμού 49.600 ευρώ.
Αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο

Μια βιβλιοθήκη στο σπίτι έχει σημαντική επίδραση στο γνωστικό επίπεδο των παιδιών

Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με τουλάχιστον 80 βιβλία, θα έχει καλύτερη επίδοση στην ανάγνωση, στην γραφή και στις μαθηματικές γνώσεις στην ενήλικη ζωή.

Μία νέα έρευνα, υποστηρίζει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με μία βιβλιοθήκη στο σπίτι, έχουν υψηλές επιδόσεις στη γραφή και την ανάγνωση στην ενήλικη ζωή αλλά και αυξημένη μαθηματική ικανότητα.
Οι συγγραφείς του άρθρου, μελέτησαν 160.000 ενηλίκους μεταξύ των ετών 2011 και 2015 και βρήκαν ότι η ύπαρξη 80 ή περισσοτέρων βιβλίων σε ένα σπίτι, βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ανάγνωσης και γραφής, μαθηματικών γνώσεων και τεχνολογικών δεξιοτήτων, σχετικών με την πληροφορική και την επικοινωνία ως ενήλικοι.
Το άρθρο καταλήγει στο εξής: Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με μία βιβλιοθήκη μέσα στο σπίτι, δίνεται ώθηση στις δεξιότητές τους στην ενήλικη ζωή σε αυτούς τους τομείς, πέρα από τα οφέλη που αποκομίζουν από την γονεϊκή εκπαίδευση ή την δική τους εκπαιδευτική ή επαγγελματική επιτυχία.
Στην έρευνα βρέθηκε ότι η επίδραση ήταν ισχυρή σε παιδιά που κατέληξαν να έχουν απλώς μια εκπαίδευση επιπέδου λυκείου και γίνονταν τόσο ικανοί σε επίπεδο ανάγνωσης και γραφής, μαθηματικών γνώσεων και τεχνολογικών ικανοτήτων στην ενήλικη ζωή, όσο οι απόφοιτοι πανεπιστημίου που μεγάλωσαν με λίγα μόνο βιβλία.
Δεν ισχύει ακριβώς το «όσο περισσότερα βιβλία, τόσο το καλύτερο»
Η έρευνα που διεξήχθη από τη Τζοάνα Σικόρα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας, βρήκε ότι τα μεγαλύτερα οφέλη εμφανίζονταν ως προς την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής, το επίπεδο των μαθηματικών γνώσεων και τις τεχνολογικές δεξιότητες πληροφορικής και επικοινωνίας, όταν σε ένα σπίτι υπήρχαν από 80 έως 350 βιβλία – περισσότερα βιβλία πάνω από αυτόν τον αριθμό, δεν προσέφεραν αναλογικά περισσότερα οφέλη. Παρ’ όλα αυτά, το τι περιλαμβάνει μια μεγάλη βιβλιοθήκη, εξαρτάται από το πού βρίσκεσαι.
Οι σκανδιναβικές οικογένειες είχαν τις μεγαλύτερες συλλογές: το 14% των Νορβηγών και το 13% των Σουηδών, είχαν περισσότερα από 500 βιβλία στα σπίτια τους. Μόνο μερικές χώρες, είχαν κατά μέσο όρο λιγότερα από 80 βιβλία: η Χιλή, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σιγκαπούρη και η Τουρκία.
Η επίδραση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας
Μία εύλογη ερώτηση που θα μπορούσε να κάνει κανείς, αφορά στην επίδραση της αύξησης των ψηφιακών βιβλίων. Η μελέτη αυτή, υποβαθμίζει την επίδραση αυτής της τάσης στα ευρήματά της, λέγοντας το εξής:
Προς το παρόν, η αντίληψη ότι η κοινωνική πρακτική της «κατανάλωσης» έντυπων βιβλίων είναι παλιομοδίτικη, είναι πρόωρη. Ο λόγος για αυτό, είναι ότι οι μεγάλες ψηφιακές βιβλιοθήκες, τουλάχιστον προς το παρόν, συμβαδίζουν με τις μεγάλες έντυπες βιβλιοθήκες:
…το μέγεθος της βιβλιοθήκης στο σπίτι, σχετίζεται θετικά με υψηλότερα επίπεδα ικανότητας για ψηφιακή ανάγνωση και γραφή και συνεπώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο μέλλον, η δέσμευση με τα υλικά αντικείμενα της ακαδημαϊκής παράδοσης στα γονεϊκά σπίτια, δηλαδή τα βιβλία, θα συνεχίσει να παρέχει σημαντικά οφέλη στις τεχνολογικές ικανότητες που σχετίζονται με την πληροφορική και την επικοινωνία στην ενήλικη ζωή.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΝΕΣΙΣ: Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος


Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη


Εύχομαι η Γέννηση του Χριστού να φωτίζει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας.
Να πλημμυρίζει τις καρδιές μας με αγάπη και αλληλεγγύη, να μας δυναμώνει στον καθημερινό  αγώνα για ατομική και συλλογική πρόοδο.
Το 2020 να χαρίσει Υγεία στους απανταχού Ηπειρώτες και ευοδώσει τις ευγενείς προσδοκίες τους.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Την προσοχή των διαβητικών συνιστούν Νοτιοκορεάτες οφθαλμίατροι


Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν βλάβες που προσομοιάζουν με εκείνες του γλαυκώματος, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη Πανεπιστημίου της Νότιας Κορέας!
Για το λόγο αυτό διαπρεπείς χειρουργοί οφθαλμίατροι συνιστούν την προσοχή στους ασθενείς με διαβήτη και συχνή παρακολούθηση από τον γιατρό τους.
«Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δείχνουν επιταχυνόμενη λέπτυνση της περιθηλαίας στιβάδας νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς (pRNFL), ακόμη και εκείνα που δεν έχουν εμφανίσει σημεία διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (DR)»  αναφέρει στη μελέτη του  ο Dr. JungYeulKimτου Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου   Chungnam, στο  Daejeon!
«Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMAOphthalmologyonline και τα αποτελέσματά της τους υποδηλώνουν ότι η κατάσταση της περιθηλαίας στιβάδας νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς (pRNFL) καθώς και η κατάσταση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (DR) πρέπει να ελέγχονται περιοδικά, ώστε να διαπιστώνεται αν υπάρχει αυξημένος ρυθμός επιδείνωσης» εξηγεί ο   διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος  Κοζομπόλης.
Σύμφωνα με τους χειρουργούς οφθαλμίατρους το pRNFL είναι μια αξιόπιστη και σημαντική παράμετρος - που μεταβάλλεται σε διάφορες παθολογικές οφθαλμικές καταστάσεις – η οποία όμως είναι εύκολα μετρήσιμη με το μηχάνημα της οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT).