Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές δικύκλων στη Πρέβεζα


Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 37χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές δικύκλων που διαπράχθηκαν τον προηγούμενο μήνα στην πόλη της Πρέβεζας και σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών σε βάρος 37χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 37χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από 20 έως 29-06-2018, αφαίρεσε δύο δίκυκλα μοτοποδήλατα από την πόλη της Πρέβεζας.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή του δράστη και κατασχέθηκαν τα κλεμμένα δίκυκλα, τα οποία θα αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος» διοργανώνει εκδρομή στην Λευκάδα και το Νυδρί, την Τρίτη 31 Ιουλίου


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος» διοργανώνει εκδρομή στην Λευκάδα και το Νυδρί, την Τρίτη 31 Ιουλίου.

Συνάντηση του Γιάννη Στέφου και της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος παρέστη σε συνάντηση της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου στις 10-7-2018. Εκ μέρους της Ένωσης παρευρέθηκαν ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Δεκόλης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης Μπούτζας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα και οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης αναγνώρισαν και ευχαρίστησαν τον υπουργό για τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης, όσον αφορά στην επίλυση προβλημάτων του κτηνοτροφικού κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, τόνισαν ότι οι ρυθμίσεις σχετικά με την απασχόληση αλλοδαπών εργατών διευκόλυναν ιδιαίτερα τις εργασίες στον αγροτικό τομέα, ενώ εξήραν την προσπάθεια που γίνεται μέσω του προγράμματος νέων αγροτών, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή της Ηπείρου.

Το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου εντάχτηκε στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Στην Ήπειρο θα ενταχθούν συνολικά 18 Δημοτικά Σχολεία, εκ των οποίων τα 10 ανήκουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τα δύο (2) ανήκουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, τα δύο (2) ανήκουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και τα τέσσερα (4) ανήκουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.
Ανάμεσα στα δέκα (10) εντάχτηκε στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων είναι και το Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου.
Η υπουργική απόφαση με την οποία ορίζονται οι 913 Σχολικές Μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα που εντάσσονται στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018- 2019,  δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αναλυτικά τα σχολεία στην Ήπειρο είναι:
Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
9ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
26ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ
13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ
6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΑΡΤΑΣ
8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΣΤΑΚΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΥ
1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΒΟΤΩΝ
1ο 12/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΖΑΡΑΚΙΑΣ

Εντολή πληρωμής στους δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων


Την Παρασκευή 13 Ιουλίου οι πρώτες επιστροφές φόρου

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι εκδόθηκε η πρώτη εντολή πληρωμής μέσω τραπεζών για δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017.
Η εντολή πληρωμής αφορά φορολογούμενους οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 μέχρι την 27/06/2018, με αποτέλεσμα εκκαθάρισης πιστωτικό και κατά τον έλεγχο βρέθηκαν φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
Το ποσό επιστροφής θα είναι διαθέσιμο την 13/07/2018, με την προϋπόθεση όμως ότι οι φορολογούμενοι δήλωσαν λογαριασμό (IBAN), στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017.

Μεγάλη συμμετοχή ηλικιωμένων στη γιορτή στο ΚΗΦΗ Κουκλιών



 Με τη συμμετοχή πολλών ηλικιωμένων από όλο το Πωγώνι πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της  Παρασκευής  6 Ιουλίου, στη γιορτή ηλικιωμένων στο ΚΗΦΗ Κουκλιών.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κατ’ εξακολούθηση διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής στην περιοχή των Ιωαννίνων


Συνελήφθησαν πέντε ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα πέντε ημεδαπών, οι οποίοι αναζητούνται

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνδέονται μεταξύ τους με στενούς οικογενειακούς δεσμούς, εμπλέκονται σε τουλάχιστον (42) περιπτώσεις κλοπών

Διενεργήθηκε χθες το πρωί στα Ιωάννινα συντονισμένη και ταυτόχρονη επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις
Κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης των παραπάνω αδικημάτων
Στο πλαίσιο μεθοδικής έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κατ’ εξακολούθηση διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης και η σύλληψη των μελών, είναι αποτέλεσμα συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Ιωαννίνων και της Διμοιρίας Υποστήριξης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (10-07-2018) νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα.
Αναλυτικότερα:
Όσον αφορά στην Α’ υποομάδα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές γυναίκες, ηλικίας 38 και 71 ετών, ενώ αναζητούνται τρεις ακόμα ημεδαπές, ηλικίας 47, 44 και 22 ετών, οι οποίες εξειδικεύονταν σε κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων κυρίως πολιτών, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια, τραπεζικές κάρτες, χρηματικά ποσά και έγγραφα, κατά κύριο λόγο με τη μέθοδο απασχόλησης.
Αναφορικά με τη Β’ υποομάδα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 25, 31 και 23 ετών, ενώ αναζητούνται και άλλοι δύο ημεδαποί, ηλικίας 46 και 39 ετών, που διέπρατταν κλοπές μπαταριών βαρέων οχημάτων, καθώς και κλοπές μεταλλικών κατασκευών και οικοδομικών εργαλείων από συνεργεία αυτοκινήτων, αποθήκες και οικόπεδα.
Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.
Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης χρονολογείται τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι οι συλληφθέντες διατηρούν στενούς οικογενειακούς δεσμούς και δραστηριοποιούνται στη συστηματική διάπραξη κλοπών με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί σαράντα δύο περιπτώσεις κλοπών, που έγιναν κατά τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας ενέχονται σε:
τρεις περιπτώσεις κλοπών καρτών ανάληψης μετρητών, με τις οποίες στη συνέχεια πραγματοποίησαν αγορές από διάφορα καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ στην μία εκ των περιπτώσεων έκαναν και ανάληψη χρηματικού ποσού από μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών,
δώδεκα περιπτώσεις κλοπών, με τη μέθοδο της απασχόλησης, όπου αφαίρεσαν χρηματικά πόσα, έγγραφα και κινητά τηλέφωνα,
περίπτωση κλοπής, με τη μέθοδο της μαγγανείας, όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό,
περίπτωση κλοπής τσάντας από εμπορικό κατάστημα,
έντεκα διαρρήξεις – κλοπές σε επιχειρήσεις, από όπου αφαίρεσαν μπαταρίες γεωργικών μηχανημάτων, Ι.Χ. Φορτηγών αυτοκινήτων και μηχανημάτων έργων καθώς και μία γεννήτρια,
έξι περιπτώσεις κλοπών μπαταριών και πετρελαίου από σταθμευμένα Ι.Χ. Φορτηγά αυτοκίνητα, λεωφορείο και μηχανήματα έργων,
επτά περιπτώσεις κλοπών από αποθήκες και οικόπεδα, από όπου αφαίρεσαν μπαταρίες γεωργικών μηχανημάτων, εργαλεία και μεταλλικά αντικείμενα και
περίπτωση κλοπής αλκοολούχων ποτών από επιχείρηση εμπορίας ποτών.
Επιπλέον προέκυψε ότι, μετά την αφαίρεσή τους, πουλούσαν τις κλεμμένες μπαταρίες είτε σε καταστήματα εμπορίας μπαταριών είτε σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων.
Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, ως μέσα τέλεσης των εγκλημάτων,
το χρηματικό ποσό των (90) ευρώ,
κλεμμένη μπαταρία οχήματος βαρέως τύπου και
τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα και σε βάρος των περισσοτέρων ισχύουν περιοριστικοί όροι, ενώ επιπρόσθετα σε βάρος του 25χρονου συλληφθέντα εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων.
Το προανακριτικό έργο διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Δομές για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε Κόνιτσα και Πωγωνιανή Πωγωνίου


Οι δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου σε Κόνιτσα και Πωγωνιανή ετοιμάζονται να υποδεχθούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα έπειτα από την κατάθεση του.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, Κατερίνας Μιτοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου υπογράμμισε πώς « …τόσο στη δομή προστασίας παιδιού Πωγωνιανής και Κόνιτσας θα δρομολογηθεί η φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών με τη διαδικασία που προβλέπεται από το νέο σχέδιο νόμου για τα ασυνόδευτα παιδιά του εποπτεύοντος Υπουργείου.»
Η κ. Μιτοπούλου ευχαρίστησε το προσωπικό της δομής φιλοξενίας στη Κόνιτσα ενώ αναφέρθηκε και στην Εθνική Άμυνα της χώρας, της οποίας η συμβολή ήταν καταλυτική  όποτε ζητήθηκε. 
«Οι εργαζόμενοι του Κ.Κ.Π.Π.Η γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αλληλεγγύη και με αυτόν τον γνώμονα, αντιλαμβανόμενοι τις κοινωνικές θα ανταποκριθούμε όλοι μαζί για μια ακόμη φορά ταχύτατα και αποτελεσματικά., υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Μιτοπούλου.

Στο Κατσικά το οδοιπορικό υγείας και αλληλεγγύης με την ευλογία του σεβασμιότατου κ.κ. Μάξιμου

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου ΤΔ κ. Μπούτση Δ., της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Βίνη Γ. και της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών κ. Μάντζιου Ι.
Την ευκαιρία ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης ιατρικών παθήσεων άδραξε πλήθος πολιτών κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του –αρχόμενου από δεκαετίας και πλέον-Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, στον Κατσικά, μετά από πρωτοβουλία και με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και πρόσκληση του  Προέδρου Τ.Δ. κ. Μπούτση Δημητρίου, της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Βίνη Γιώτας και της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών κ. Μάντζιου Ιφιγένειας.
Στο πλαίσιο μιας άρτια οργανωμένης εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και ο Σύλλογος Γυναικών Κατσικά, οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν για την καταλυτική σημασία της πρόληψης, μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου στο Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης. Διοργανωτές και παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν θερμά τους προσκεκλημένους με τον Πρόεδρο του Τ.Δ. κ. Δημήτρη Μπούτση να καλωσορίζει το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης και τον επ. καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα στον Κατσικά. 

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Βίνης, ευχαρίστησε τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας γιατί πρόσθεσε ως σταθμό στο Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης τον Κατσικά, στο πλαίσιο της κοινωνικής δραστηριότητας  που αναπτύσσει για αρκετά χρόνια.
 Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Ιφιγένεια Μάντζιου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μάξιμο για τις πρωτοβουλίες της Μητρόπολης και τη συνεργασία με τον κ. Στέφανο Φούσα και την επιστημονική του ομάδα. Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Γιώτα Βίνη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε τη συνέχεια της δραστηριότητας, αναφερόμενη στα οφέλη της πρόληψης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Μάξιμος εξήρε τη συνέργεια της εκκλησίας με την ιατρική επιστημονική κοινότητα, διαμέσω του επ. καθηγητή Καρδιολογίας και την προσπάθεια στήριξης και των πιο απόμακρων χωριών και ευχαρίστησε τον πατέρα Αβραάμ για την παραχώρηση της αίθουσας του Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης Κατσικά. 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας, εμπνευστής της εθελοντικής δράσης Αλληλεγγύης, ο οποίος τόνισε τις εκφάνσεις που λαμβάνει η συγκεκριμένη κοινωνική δραστηριότητα και τη στοχοθεσία της. 
Στην ημερίδα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο πατήρ Μιχαήλ Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» («πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας») και οι κ.κ.: Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος, («θλίψη και κατάθλιψη»), Αποστόλης Καλοφύρης, Γενικός Ιατρός, («εκτίμηση και αξιολόγηση του επείγοντος στην  πρωτοβάθμια υγεία»), Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος, («στοματική υγεία»), Θάνος Παππάς, Παιδίατρος, («συχνές ερωτήσεις από το χώρο της παιδιατρικής»), Βάια Ρούντου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, («μυωπία, πρεσβυωπία  και καταρράκτης»), Χάρης  Στεφανάκης, Οδοντίατρος στο ΠΓΝΙ («απορίες στην οδοντιατρική πρόληψη»), Σίσυ Τασσολάμπρου, Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος, («πρόληψη καρκίνου πεπτικού σωλήνα»), Λαμπρινή Τάτση, Γενικός Ιατρός, («πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»), Ευγενία Τσαγκαλίδου, Καρδιολόγος, («πρόληψη στεφανιαίας νόσου») Χάρης Χαβέλας, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, («Πρόληψη καρκίνου του δέρματος»), Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος, («Κάπνισμα») Σταύρος Σταύρου, πολιτικός επιστήμων – Msc («χρήση και εθισμός στο διαδίκτυο») και Κώστας Τσαγκλής, δικηγόρος («νομική υποστήριξη στην υγεία»).

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού


Αναρτήθηκαν στη διαδικτυακή πύλη του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) (www.oaed.gr ) οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων και αποκλειομένων στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων των προσωρινών μητρώων και πινάκων από την 11η Ιουλίου 2018 και ώρα 11:00 μέχρι την 13η Ιουλίου 2018 και ώρα 23:59.
Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, δικαιολογητικά που συνοδεύουν την ένσταση των δικαιούχων είτε σαρώνονται και συνυποβάλλονται με αυτήν ηλεκτρονικά είτε κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, μέχρι τις 16 Ιουλίου 2018 και ώρα 13.00. Δικαιολογητικά που συνοδεύουν την ένσταση των παρόχων, σαρώνονται και συνυποβάλλονται με την αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων και τη δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο θα έχει 12μηνη διάρκεια.
                           

Συνεργασία του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τον σύνδεσμο βιομηχανιών βόρειας Ελλάδας με επίκεντρο την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια προς τις υποσαχάριες χώρες


ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ

Τις δυναμικές προοπτικές των Αγορών της Υποσαχάριας Αφρικής που μπορεί να εκμεταλλευτεί η εξωστρεφής Ελληνική επιχειρηματικότητα, συζήτησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Θανάσης Σαββάκης, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΒΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Σαβάκη να κάνει αναλυτική ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, για τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας από τις 11 Υποσαχάριες χώρες που έχει επισκεφθεί, ο πρώτος Υπουργός Ελληνικής κυβέρνησης μετά από 46 χρόνια. Σημειώνεται, ότι για το θέμα του «ανοίγματος» του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αφρικανική ήπειρο με άξονα τις επισκέψεις του ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ και την ενεργοποίηση της «ξεχασμένης» Ομογένειας, έκανε ειδική μνεία στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επαφές που έχει με τους αντιπροσώπους των Αφρικανικών χωρών, «αν και λοιδορήθηκε για αυτό», όπως είπε χαρακτηριστικά.  Μιλώντας ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟΚΟΚΚΙΝΟ» 93,4 FM της Θεσσαλονίκης και στους δημοσιογράφους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου, τόνισε τα εξής:

Αναπνοή και άσκηση: Υπάρχουν επιπτώσεις εάν αναπνέω από το στόμα;


Μεγάλο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα αλλά και στη γενική υγεία έχει το είδος της αναπνοής, αλλά και της εκπνοής, κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι που ασκούνται είναι μεν σε καλή φόρμα αλλά μπορεί να μην είναι υγιείς. Άλλοι που επιδιώκουν τη μείωση του βάρους τους μέσω της άσκησης μπορεί να αστοχούν παρά τις επίμονες προσπάθειές τους, ενώ άλλοι που προσπαθούν να αποβάλουν το άγχος προπονούμενοι έντονα να παραμένουν σε ένταση. 
Κι όλα αυτά εξαιτίας της κακής αναπνοής. Γιατί η  σωστή αναπνοή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την καλή υγεία και το πρώτο βήμα αρχίζει με τη ρινική αναπνοή.
«Ξεκινάμε τη ζωή μας αναπνέοντας από τη μύτη, όμως κάποια στιγμή πολλοί από μας ξεχνάμε αυτή την καλή συνήθεια και αντικαθιστούμε τη ρινική αναπνοή με τη στοματική. Μ’ αυτόν τον τρόπο θέτουμε τον οργανισμό μας σε πολλαπλούς κινδύνους, αφού οι ρινικές τρίχες είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού σε σωματίδια, βακτήρια και ξένα σώματα. Αυτές καθαρίζουν τον αέρα προτού εισέλθει στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος. Στο στόμα δεν υπάρχει αντίστοιχος μηχανισμός», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
Επιπτώσεις υπάρχουν όμως ειδικά όταν ο άνθρωπος ασκείται. Η αντίληψη ότι παρέχεται μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό, επειδή ο αέρας εισπνέεται πιο γρήγορα από το στόμα οπότε καθίσταται ευκολότερη η ολοκλήρωση της άσκησης, είναι εσφαλμένη. Αντιθέτως, με τη στοματική αναπνοή ο οργανισμός λαμβάνει περίσσεια αέρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπέρταση ή να στρεσάρει το σώμα και να το θέσει σε λειτουργία αγώνα. Έχοντας όμως σωστή αναπνοή το στρες και η ένταση μειώνεται.
Περαιτέρω, η εισπνοή μέσω της μύτης καθιστά τη ροή του οξυγόνου πιο αποτελεσματική αφού φθάνει σε όλα τα ζωτικά όργανα του σώματος. Οδηγεί πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο στους χαμηλότερους λοβούς των πνευμόνων αντί να παραμένει στους άνω λοβούς, όπως συμβαίνει με τη στοματική αναπνοή.