Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

Συνεργασία του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με τον σύνδεσμο βιομηχανιών βόρειας Ελλάδας με επίκεντρο την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια προς τις υποσαχάριες χώρες


ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ

Τις δυναμικές προοπτικές των Αγορών της Υποσαχάριας Αφρικής που μπορεί να εκμεταλλευτεί η εξωστρεφής Ελληνική επιχειρηματικότητα, συζήτησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Θανάσης Σαββάκης, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΒΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Σαβάκη να κάνει αναλυτική ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, για τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας από τις 11 Υποσαχάριες χώρες που έχει επισκεφθεί, ο πρώτος Υπουργός Ελληνικής κυβέρνησης μετά από 46 χρόνια. Σημειώνεται, ότι για το θέμα του «ανοίγματος» του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αφρικανική ήπειρο με άξονα τις επισκέψεις του ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ και την ενεργοποίηση της «ξεχασμένης» Ομογένειας, έκανε ειδική μνεία στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επαφές που έχει με τους αντιπροσώπους των Αφρικανικών χωρών, «αν και λοιδορήθηκε για αυτό», όπως είπε χαρακτηριστικά.  Μιλώντας ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟΚΟΚΚΙΝΟ» 93,4 FM της Θεσσαλονίκης και στους δημοσιογράφους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου, τόνισε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την αναφορά που έκανε στο όνομά μου αλλά και τη στήριξή του στις αποστολές μου, όπως και την ενθάρρυνση που έχω από τον Υπουργό μου τον κ. Νίκο Κοτζιά. Όλες οι επισκέψεις στην Αφρική έγιναν με τον σχεδιασμό και ενθάρρυνση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ήθελε να προσεγγίσουμε αυτήν την  τεράστια ήπειρο, απ’ όπου ήμασταν εξαφανισμένοι για 46 ολόκληρα χρόνια. Μία ήπειρος που έχει 55 χώρες, οι οποίες ψηφίζουν στον ΟΗΕ και σε άλλα fora, διαμορφώνοντας θέσεις και σε ψηφίσματα, τα οποία φέρνει πολλάκις η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τα μουσουλμανικά κράτη εκεί. Χώρες οι οποίες, κυρίως στην Υποσαχάρια περιοχή, έχουν μια τεράστια αναπτυξιακή πορεία επειδή τα πολύ τελευταία χρόνια έχουν πέσει πολλά χρήματα από αναπτυξιακά Προγράμματα, από διάφορους Οργανισμούς και μεγάλες Δυνάμεις. Χώρες, όπου έχουμε ένα μικρό αλλά πολύ δυναμικό Ελληνισμό.  Όταν, λοιπόν, μιλάμε για ρυθμούς ανάπτυξης στο 7%, όταν οι Ομογενείς σου λένε «έλα θα βοηθήσουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας και τις εξαγωγές σας», όταν πηγαίνεις για παράδειγμα σε Υπουργούς Εξωτερικών ή Αντιπροέδρους Κυβερνήσεων και σου λένε ότι «εμείς τα παιδιά μας τα στέλνουμε στο Ελληνικό σχολείο», διότι εμάς του Έλληνες δεν μας είδαν ποτέ αποικιοκράτες, αλλά μας είδαν ως ανθρώπους που πήγαν πράγματι εκεί για να εργαστούν, ναι, νιώθουμε την αγάπη τους και είναι η ευκαιρία να ανοίξουμε εκεί νέες Αγορές.

Θα προσθέσω επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Πέρα από τους Κινέζους, οι οποίοι βρίσκονται παντού στα πολύ μεγάλα έργα, παντού βρίσκονται και οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν μπει στην Αφρική εδώ και μία δεκαετία και εμείς τελικά ερχόμαστε τρίτοι. Μπαίνουμε όμως πολύ δυναμικά, λόγω της Ομογένειας και της αγάπης που μας έχουν οι εκεί κυβερνήσεις. Συνεπώς, ό, τι γίνεται, γίνεται στοχευμένα. Και εάν κάποιοι νομίζουν ότι όταν ένας Υφυπουργός, μέσα σε πέντε μέρες πηγαίνει σε τρεις χώρες, αλλάζοντας 11 αεροπλάνα γιατί είναι και δύσκολες οι επικοινωνίες των χωρών αυτών, κάνει τουρισμό ή κάνει διακοπές, θα έλεγα ότι ο κομπλεξισμός δεν έχει τέλος.
Πάντως οφείλω να τονίσω, ότι ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΚΙΝΑΛ, ούτε από το Ποτάμι, ούτε από το ΚΚΕ ή την Ένωση Κεντρώων δεν έχω εισπράξει άρνηση. Απεναντίας - μου προέκυψε και από πολιτικό αρχηγό - εισπράττω ενθάρρυνση. 
Μετά την εξαιρετική δουλειά στην Βόρεια Αφρική, στην Αίγυπτο με το Πρόγραμμα «NOSTOS», αλλά και στις άλλες μεσογειακές χώρες που επισκέφθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μπορώ μετά βεβαιότητας να πω, ότι δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Ήδη ο ΣΕΒ έχει κάνει μία επιτυχημένη αποστολή, με 171 B2B συναντήσεις και με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.
Να σας δώσω ένα τελευταίο παράδειγμα; Στην Κινσάσα, στο Κονγκό ο ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα και τις επενδύσεις, μου έκανε μία συγκεκριμένη έκκληση να πάνε εκεί οι μαρμαράδες της Ελλάδας, γιατί η χώρα του έχει απίστευτης ποιότητας μάρμαρο, αλλά δεν έχει την τεχνογνωσία της εξόρυξης και αξιοποίησής του. Ζητούν επειγόντως συναφείς Ελληνικές επιχειρήσεις και Έλληνες τεχνίτες».