Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Χάνι Δελβινακίου: Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του "Έπους του 1940", το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ώρα 17:00

 


Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του "Έπους του 1940", το Σάββατο  26 Οκτωβρίου 2024, ώρα 17:00, στο Χάνι Δελβινακίου.

Πρόγραμμα

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ

17:00 Επιμνημόσυνη δέηση

17:10 Κατάθεση στεφάνων

ΑΡΡΕΝΑΓΩΓΕΙΟ – ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

17:30 Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη

17: 35 Χαιρετισμός Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη

17: 40  Ομιλία με θέμα «Το Πωγώνι αναχαιτίζοντας την Ιταλική επέλαση» από την κ. Νόννη Λευκοθέα, Φιλόλογο και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης

 


Ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερη επεμβατικότητα για τις παθήσεις σπονδυλικής στήλης

Η ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών ενδοσκοπίων για την αντιμετώπιση των παθήσεων που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή. Πραγματοποιείται με δύο είδη ενδοσκοπίων: με τα άκαμπτα και με τα εύκαμπτα.

Εύκαμπτα ενδοσκόπια

«Τα εύκαμπτα ενδοσκόπια είναι μικροκαθετήρες με εξωτερική διάμετρο έως 3 χιλιοστά. Μέσω των δύο αυλών που διαθέτουν, εισάγεται μια οπτική ίνα, όπου μας επιτρέπεται να παρατηρούμε μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα κι από τον άλλο αυλό, τοποθετούμε οπτική ίνα LASER ή μικροεργαλεία. Η εφαρμογή και χρήση τους αφορά κυρίως την οσφυική μοίρα έως την κατώτερη θωρακική μοίρα.

Η επέμβαση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο πραγματοποιείται στο τμήμα Επεμβατικής Νευρο-ακτινολογίας και είναι συνδυασμός της Ενδοσκοπικής χειρουργικής και της Νευρο-ακτινολογίας καθώς θεωρείται χειρουργική φυσικής διόδου. Με αυτόν τον τρόπο μας παρέχεται η δυνατότητα της ταυτόχρονης διάγνωσης και θεραπείας, διότι τα συμβατικά απεικονιστικά μέσα (MRI & CT), πολλές φορές (κυρίως στις χρόνιες εκφυλιστικές βλάβες), μας δίνουν ανεπαρκή, αναξιόπιστα ή και ψευδή στοιχεία. 

Οι δε κλασσικές χειρουργικές τεχνικές της σπονδυλικής στήλης, συχνά αποτυγχάνουν ή και δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα, λόγω της δημιουργίας ουλώδους ιστού και καταστροφής υγιών ανατομικών δομών της σπονδυλικής στήλης», εξηγεί ο κ. Σκεύος Πουλλάς Νευροχειρουργός, Διευθυντής Β' Νευροχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.