Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: 118 άνθρωποι έχασαν την μάχη με τη νέα γρίπη στην χώρα μας


Δυο ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι παρουσίασαν βαριές επιπλοκές μετά από μόλυνση τους από τον ιό Η1Ν1.
Από την αρχή του έτους έως και σήμερα 118 άνθρωποι έχασαν την μάχη με τη νέα γρίπη στην χώρα μας, ενώ η κατάσταση ακόμη τριών ασθενών εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή τους σε μονάδα.
Οι λοιμωξιολόγοι από την πλευρά τους δεν εφησυχάζουν, καθώς 115 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας σε σοβαρή κατάσταση.

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί τους ειδικούς είναι πως φέτος το «κύμα» της γρίπης έριξε στο κρεβάτι ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και ασθενείς με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι είναι –ούτως ή άλλως – επιρρεπείς στη γρίπη και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΚΕΛΠΝΟ), πως εννιά στους δέκα που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο - και οι οποίοι έχει επιβεβαιωθεί πως νοσούσαν από τη νέα γρίπη - είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Αναπροσαρμογές στις αποδοχές των υπαλλήλων της τοπικής Αυτοδιοίκησης


Αναπροσαρμόζονται οι αποδοχές των υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης μετά τις μετατάξεις που έγιναν λόγω του προγράμματος «Καλλικράτης».

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Κ. Φίλλιπο Σαχινίδη, στην πλειονότητα των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν οι αναπροσαρμογές αυτές αφορούν σε αυξήσεις αποδοχών.

Ειδικότερα, αυξημένες θα είναι οι αποδοχές των εργαζόμενων οι οποίοι υπηρετούσαν μέχρι πρότινος στις νομαρχίες και τώρα έχουν μεταφερθεί στους Καλλικρατικούς δήμους.

Καμία διαφοροποίηση δεν θα υπάρξει για υπαλλήλους που απασχολούνταν στις πρώην κρατικές περιφέρειες και μετακινήθηκαν στις επτά νέες αποκεντρωμένες διοικήσεις, καθώς και το προσωπικό των πρώην νομαρχιών που μετατάχθηκε στις αιρετές περιφέρειες.

Αντίθετα, περιορισμένος θα είναι ο μισθός εργαζομένων στις πρώην κρατικές περιφέρειες, που από τα μέσα του 2011 θα αναλάβουν καθήκοντα στις αιρετές περιφέρειες.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:

Α) Το προσωπικό των πρώην Κρατικών Περιφερειών που παραμένει προσωπικό των συσταθέντων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εξακολουθεί να λαμβάνει τις αποδοχές που ελάμβανε και ως προσωπικό των πρώην Κρατικών Περιφερειών.

Β) Το μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.), το οποίο καθίσταται αυτοδίκαια από 1-1-2011 προσωπικό των Περιφερειών της αντίστοιχης χωρικής αρμοδιότητας, θα λαμβάνει από 1-1-2011 τις αποδοχές που ελάμβανε και ως προσωπικό των πρώην Ν.Α.

Γ) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των οργανικών μονάδων (Διευθύνσεων, Τμημάτων, Αυτοτελών Τμημάτων, Γραφείων, Αυτοτελών Γραφείων) των υπηρεσιών των πρώην Κρατικών Περιφερειών των οποίων αρμοδιότητες απονέμονται στις Περιφέρειες της αντίστοιχης χωρικής αρμοδιότητας, και το οποίο μετατάσσεται, είτε με αίτησή του είτε αυτοδικαίως, στην Περιφέρεια με απόφαση που εκδίδεται από το Γενικό Γραμματέα της πρώην Κρατικής Περιφέρειας που ισχύει από 1-7-2011, θα λαμβάνει από 1-7-2011 μόνο τις αποδοχές των υπαλλήλων της Περιφέρειας, ήτοι τις αποδοχές των υπαλλήλων των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Δ) Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των οργανικών μονάδων (Διευθύνσεων, Τμημάτων, Αυτοτελών Τμημάτων, Γραφείων, Αυτοτελών Γραφείων) των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.), αρμοδιότητες των οποίων απονέμονται στους Δήμους και το οποίο μετατάσσεται, είτε με αίτησή του είτε αυτοδικαίως, από 1-1-2011 σε Δήμους, θα λαμβάνει από 1-1-2011 μόνο τις αποδοχές που λαμβάνουν οι αντίστοιχοι υπάλληλοι των Δήμων.

Ε) Το υπηρετούν κατά την 1-1-2010 μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των καταργούμενων Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων των πρώην Κρατικών Περιφερειών, το οποίο μετατάσσεται αυτοδικαίως σε υφιστάμενες ή ιδρυόμενες Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων από 1-1-2011, θα λαμβάνει από 1-1-2011 μόνο τις αποδοχές που λαμβάνουν οι αντίστοιχοι υπάλληλοι των Δήμων.

Eurostat: «Φτωχές» οι περισσότερες ελληνικές περιφέρειες


Το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) το 2008 στην Ελλάδα, ανήλθε στο 94% του μέσου κοινοτικού, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Αττική και το Νότιο Αιγαίο είναι οι μόνες ελληνικές περιφέρειες που ξεπερνούν το μέσο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στην Ε.Ε. (113% του κοινοτικού). Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τρεις ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν Α.Ε.Π..

Οι περιφέρειες αυτές είναι:
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: (66% του κοινοτικού Α.Ε.Π.)
Ήπειρος: (73%)
Δυτική Ελλάδα: (73%)
Θεσσαλία: (78%)
Βόρειο Αιγαίο: (80%)
Κεντρική Μακεδονία: (81%)
Δυτική Μακεδονία: (84%)
Πελοπόννησος: (84%).
Το υψηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στην Ελλάδα, μετά την Αττική και το Νότιο Αιγαίο: (113%), σημειώνεται:
Στερεά Ελλάδα: (100%)
Κρήτη: (94%)
Ιόνια Νησιά: (90%).

ΟΓΑ: Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις οι συνταξιούχοι και τι πρέπει να κάνουν αυτοί που δεν απογράφηκαν


Τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου 2011 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που δεν πρόλαβαν να απογραφούν και να ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμής των συντάξεων, μέσω λογαριασμού, μέχρι τις 11-02-2011, με εντολές πληρωμής, δίμηνης ισχύος, σε οποιοδήποτε κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του ΟΓΑ, για την πληρωμή τους στην τράπεζα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

- την αστυνομική τους ταυτότητα και

- απόκομμα ταχυδρομικής επιταγής πληρωμής της σύνταξής τους προηγούμενου μήνα ή το βιβλιάριο υγείας, στα οποία αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Συνταξιούχου.

Για την πληρωμή των συντάξεων επιζώντων μελών (χηρείας-ορφανικές), υποχρεωτικά θα προσκομισθεί από τους δικαιούχους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Η διοίκηση του Οργανισμού τονίζει ότι, όσοι δεν έχουν απογραφεί, πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να ομαλοποιηθεί από το μήνα Απρίλιο 2011, η καταβολή των συντάξεών τους, με πίστωση του λογαριασμού τους. Η ημερομηνία παράτασης απογραφής λήγει στις 11 Μαρτίου 2011, ενώ για την απογραφή απαιτούνται το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ.

ΕΛΚΕΚΑ: Κατά 5,2% ακριβότερο το «καλάθι» του μέσου νοικοκυριού τον Ιανουάριο


Ακρίβυνε το οικογενειακό καλάθι του μέσου νοικοκυριού τον Ιανουάριο, καθώς, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, το κόστος του σκαρφάλωσε στα 2.253,48 ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, που είχε διαμορφωθεί στα 2.142,10 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 19,5%.
Στον τομέα των μεταφορών παρατηρείται αύξηση 15% και στον τομέα της στέγασης αύξηση 9,1%.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


ΠΑΝΦΡΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 10% που θα φθάσει το 25% έως το 2013


Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα φθάσει το 25% έως το 2013 προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος εργασίας αλλά και την αδήλωτη εργασία.
Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας µε «αντάλλαγμα» τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 10% σε πρώτη φάση. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση και σε περιοχές, κλάδους και είδος ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα καθοριστούν µε υπουργική απόφαση.
Όπως προκύπτει από τη σχετική ρύθμιση, οι επιχειρήσεις και (για πρώτη φορά) οι εργαζόμενοί τους που θα ενταχθούν, αλλά θα παραβιάσουν το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής της ώρας προσέλευσης και της ώρας αποχώρησης από την εργασία, θα πληρώνουν πρόστιμα.
Πρόστιμο και τρίμηνη κατάργηση της έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν και όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν αλλά δεν χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα. Το ποσοστό έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι αρχικά 10% και θα φτάσει σε βάθος χρόνου στο 25%.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.

ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ - ΚΑΛΠΑΚΙ

ΔΗΜΟΣΙΟ: Ψαλίδι έως και 30%, στο εφάπαξ των υπαλλήλων του Δηµοσίου


Ψαλίδι και στο εφάπαξ των δηµοσίων υπαλλήλων, που εκτιµάται ότι θα ανέρχεται έως και το 30%, αναµένεται να επιφέρουν τα µέτρα που θα ληφθούν για τη µείωση των ελλειµµάτων του Ταµείου Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), όπως επιτάσσουν οι δεσµεύσεις του Μνηµονίου.

Η διοίκηση του ΤΠΔΥ, υπό το βάρος των ελλειμμάτων αυτών και των καθυστερήσεων στην έκδοση του εφάπαξ που φθάνουν τα πεντέµισι χρόνια, προχωρεί σε αναλογιστική µελέτη για τη βιωσιµότητα του Ταµείου την ώρα που και οι εκτιµήσεις στελεχών του θεωρούν αναπόφευκτη τη µείωση της εφάπαξ αποζηµίωσης.

Η οικονοµική κατάσταση στο ΤΠΔΥ είναι εκρηκτική.
Eνδεικτικό της κατάστασης είναι ότι µε απόφαση του Δ.Σ. του Ταµείου κόπηκαν και οι κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις σε δικαιούχους µε σοβαρά προβλήµατα υγείας.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Στα 0,84 ευρώ


«Φωτιά», όμως, έχουν πάρει και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου έχουν ανέβει τέσσερα λεπτά το λίτρο.
Η μέση πανελλαδική τιμή είναι στα 0,84 ευρώ το λίτρο, από 0,80 στις 2 του ίδιου μήνα.
Το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά είναι ασήκωτο κι ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Η ξέφρενη πορεία των τιμών του αργού πετρελαίου, των καυσίμων αλλά και των υπολοίπων εμπορευμάτων όπως τρόφιμα, μέταλλα κλπ. έχει προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση στις επιχειρήσεις.
Στελέχη τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους αναφορικά με το κόστος παραγωγής και λειτουργίας τους, μια και τα περιθώρια μετακύλισης στην κατανάλωση είναι περιορισμένα. Κι αυτό επειδή η ζήτηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση...
Η παραμικρή αύξηση της τιμής είναι δυνατό να κοστίσει στους επιχειρηματίες πολύτιμα μερίδια αγοράς.
Οι εκτιμήσεις φαίνεται να είναι δυσοίωνες και εκφράζονται φόβοι πως ο συνδυασμός της «έκρηξης» των τιμών των εμπορευμάτων, μαζί με τα δημοσιονομικά μέτρα στη χώρα μας, θα φέρουν μικρές επιχειρήσεις ταχύτερα στο κλείσιμο.

Ο.Α.Ε.Ε.: Επιπλέον έκπτωση για την εξαγορά στρατιωτικής υπηρεσίας


Επιπλέον έκπτωση 15%- πέραν του 30% που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος- δικαιούνται όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1η 1ου 2011, σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Ο Νόμος Ν. 3863/2010 προβλέπει, ότι στις περιπτώσεις που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011 έως και την 31/12/2014, το ποσό για την εξαγορά στρατιωτικής θητείας μειώνεται κατά 30%. Από την 1/12015 και εφεξής μειώνεται κατά 50%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Αρ. 7/22.2.2011 του Οργανισμού όσοι καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς θα τύχουν επιπλέον μείωσης κατά 15%.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι το μηνιαίο ποσό της αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας μετά την κατά περίπτωση έκπτωση δεν πρέπει να υπολείπεται του 20% επί του εκάστοτε ισχύοντος 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΒΗΣΣΙΑΤΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ «Η ΑΡΕΤΗ»: Εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής


Η Αδελφότητά Βησσιανωτών Ηπείρου «Η ΑΡΕΤΗ» σας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής της συγχωριανής Αγγελικής Βραζιώτη-Βλαχιώτη που θα γίνει την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:00 π.μ. στη “Μάνα”, Μάρνη 38 6ος όροφος.

«Βοήθεια στο σπίτι»: Συρρικνώνεται το πρόγραμμα


Η συρρίκνωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

Όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες, το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία σε όλα σχεδόν τα αστικά κέντρα και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που εφαρμόστηκε, στο εξής θα αφορά περίπου 30-35.000 πολίτες, έναντι των 80-90.000 που αφορούσε το 2010.

Σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν από τους δημάρχους, στο εξής οι δικαιούχοι του προγράμματος εκτός του ότι θα πρέπει να είναι άνω των 65 ετών (κάτι που ίσχυε ωστόσο και μέχρι χθες) θα πρέπει επιπροσθέτως να έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο μέσα στο σπίτι ή έναν εργαζόμενο που απειλείται με ανεργία (Stage ή πρόγραμμα κατάρτισης κλπ) και να έχουν πιστοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΓΑ, καθώς δεν δύνανται να εκδώσουν κάρτα ανεργίας, θα εγγράφονται στον ΟΑΕΔ.

Η δαπάνη της Πολιτείας θα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ για τον κάθε πολίτη που μετέχει στο πρόγραμμα, ενώ η συνολική χρηματική ενίσχυση του προγράμματος θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι ήταν και εκείνο της δυσκολίας πρόσληψης ακόμη και εποχικού προσωπικού, ενώ στο μικροσκόπιο της ΚΕΔΚΕ έχει τεθεί και το ζήτημα της αναγκαστικής εκτέλεσης χρηματικών ενταλμάτων, δηλαδή η δυνατότητα που δίνεται σε όσους μένουν απλήρωτοι από τους δήμους (εργαζόμενοι, εργολάβοι, φορείς κλπ) να μπορούν να προχωρούν σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των δήμων προκειμένου να λαμβάνουν όσα τους οφείλονται.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Απουσιάζουν λόγω γρίπης


Αυξητική είναι η τάση του αριθμού των μαθητών που απουσιάζει από το σχολείο καθημερινά, λόγω γρίπης, όπως διαπιστώνουν οι διευθυντές των σχολείων, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, προβληματίζεται! αλλά συγκεκριμένες αποφάσεις, δεν έχει λάβει.

Ένα σοβαρό πρόβλημα, που αναμένεται να λύσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, είναι αυτό των απουσιών, οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιασθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν στο σχολείο τα απαραίτητα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα τις ιατρικές βεβαιώσεις.