Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Διακοπή ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την  Πέμπτη  13-10-2022:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 11:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Γοριτσάκι Ελεούσας, Άνω Λαψίστα, Κάτω Λαψίστα, πτηνοτροφεία Άνω και Κάτω Λαψίστα, Χρυσόρραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι και κάμπος Νεοχωρίου.

Β) Από ώρα 12:30 μ.μ. έως 15:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Κρυφοβό πέριξ πτηνοτροφείων Ζώης Ευαγγελίας και Δημητρίου Αντρέα.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. 

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. 

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. 

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Μεταγραφή-επιστροφή στην ομάδα, του Χρήστου Μακρή

 


Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοινώνει τη μεταγραφή – επιστροφή του Χρήστου Μακρή.

Άλλη μια ηχηρή επιστροφή για την ομάδα μας αυτή την φορά ανακοινώνουμε την επιστροφή του Χρήστου Μακρή.

Ο κοντοχωριανός μας Χρήστος έχει ξανά αγωνιστεί στην ομάδα μας για 2 χρόνια.

Εκτός από την ομάδα μας ο Χρήστος έχει αγωνιστεί στον Α.Σ. Καλπακίου και στον Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά όπου ήταν μέχρι πρότινος.

Φόβος και τρόμος για κάθε άμυνα δύσκολος αντίπαλος για κάθε αμυντικό…  τεχνική; άφθονη!

Τρίπλα  που ζαλίζει και η ταχύτητα του είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του!

Καλωσήρθες Χρήστο!

Πρόταση χρηματοδότησης για την εξασφάλιση Κοινόχρηστων Χώρων υπέβαλε ο Δήμος Πωγωνίου

 


Πρόταση χρηματοδότησης για την εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων υπέβαλε στο Πράσινο Ταμείο ο Δήμος Πωγωνίου ζητώντας την ένταξη της περιοχής στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2021.

Στο Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. καταγράφονται ανά Δήμο ή Δημοτική Ενότητα ή Κοινότητα, όλοι οι χαρακτηρισμένοι από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Καταγράφεται η θεσμοθετημένη κατάσταση, κατατάσσονται σε μια από τις κατηγορίες, ενώ επιπλέον ιεραρχείται η απόκτησή τους με βάση την αναγκαιότητά τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του οικείου δήμου, δημοτικής ενότητας ή κοινότητας.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο εντός των διοικητικών ορίων είναι υποχρεωτικό προκειμένου να προωθηθεί ο χωρικός σχεδιασμός και να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου πόλης και η απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

Οι χώροι για τους οποίους δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση ιεραρχούνται βάσει κριτηρίων ως προς την αναγκαιότητα απόκτησής τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου λαμβάνοντας υπόψη και το χρόνο  που έχει παρέλθει από την επιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 40/2022 (03 Οκτωβρίου 2022 - 09 Οκτωβρίου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 51.184 κρούσματα COVID-19 (4.906 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -7%

εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.026.494 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.09 (95% ΔΕ: 0.87 - 1.15).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.102 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 157, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 881 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 126, 3% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 62 (58.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου-Δελβινακίου: Δυνατότητα σήμανσης κυνηγετικών όπλων, έως 9 Νοεμβρίου 2022

 

Ιωάννινα: Το Δημοτικό Συμβούλιο τίμησε τη μνήμη του Φίλιππου Τσουμάνη

 


Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων τίμησε την μνήμη του Φίλιππου Τσουμάνη. Ο Φίλιππος Τσουμάνης υπηρέτησε για δέκα και πλέον χρόνια τον Δήμο Ιωαννιτών ενώ έβαλε την σφραγίδα του στην οργάνωση του ΟΚΠΑΠΑ και την προσφορά κοινωνικού έργου.

«Με τον Φίλιππα είχαμε μία κοινή αφετηρία και βρεθήκαμε με ανιδιοτέλεια στον ίδιο πολιτικό χώρο. Ήταν ένα υπόδειγμα εντιμότητας, ανιδιοτέλειας και προσήλωσης στο καθήκον» ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου ανοίγοντας την τιμητική εκδήλωση.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, φίλοι του Φίλιππα Τσουμάνη, συνεργάτες και πολιτικοί του συνοδοιπόροι.

Παρούσα η σύζυγος του Φίλιππου Τσουμάνη, Νικολέτα και η κόρη τους Σοφία καθώς και ο Καθηγητής Ουρολογίας Νίκος Σοφικίτης με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: «3ος Δρόμος της Νίκης», την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 9:30 π.μ.

 

Εγγραφές έως και 16 Οκτωβρίου

 «3ος Δρόμος της Νίκης», την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 9:30 π.μ.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Ο Δήμος Πωγωνίου, στο πλαίσιο εορτασμού του ιστορικού «ΟΧΙ» διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, τον 3ο Αγώνα Δρόμου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ»  21χλμ, ο οποίος θα πλαισιώνεται από έναν αγώνα 9χλμ και παιδικό αγώνα 1000μ . Ο αγώνας θα γίνει για τρίτη φορά , σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ», οι οποίες ξεκινούν από την ημερομηνία του αγώνα και  κορυφώνονται την ιστορική ημέρα της 28η Οκτωβρίου.

1. ΕΚΚΙΝΗΣΗ – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Δημαρχείο Δήμου Πωγωνίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού Καλπακίου.

Ώρα εκκίνησης:

ΑΓΩΝΑΣ 21χλμ: 09:30

ΑΓΩΝΑΣ 9χλμ: 09:35

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: 09:40

2. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η αθλητική δοκιμασία των δρομέων στην ιστορική περιοχή του Καλπακίου, δίνοντας το κίνητρο στους δρομείς και στους φίλους να γνωρίσουν την ιστορική περιοχή, η οποία έχει συνδεθεί με τους νικηφόρους αγώνες του έθνους μας κατά το έπος του ΄40.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη αλλοδαπός με Ένταλμα Σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες (10-10-2022) το απόγευμα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Σαγιάδας από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας αλλοδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του  ένταλμα σύλληψης.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εισέλθει στην χώρα και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης Τακτικής Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Αθηνών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 3ος Διεθνής Αγώνας «Εις μνήμη Σωτήρη Στάμου» - Πολυνίκης ο Ν.Ο.Ι

 


Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία 280 αθλητών από 15 σωματεία ολοκληρώθηκε ο 3ος Διεθνής Αγώνας «Εις μνήμη Σωτήρη Στάμου» που διοργάνωσε ο  Ν.Ο.Ι. την Κυριακή 9 Οκτωβρίου για να τιμήσει τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με τον Όμιλο.

Οι άψογες καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη διοργάνωση με τα πληρώματα να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι αθλητές έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι  τόσο από την προσπάθειά τους όσο και από τη διοργάνωση και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά καθώς ο Διεθνής Αγώνας «Εις μνήμη Σωτήρη Στάμου» αποτελεί πλέον αγωνιστικό θεσμό.

 Ο Ν.Ο.Ι. αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά πολυνίκης κατακτώντας συνολικά 11 Χρυσά και 5 Αργυρά μετάλλια.

Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν οι:

Ντάρα Νεφέλη, Σίκαλου Λυδία στο Διπλό Σκιφ Κορασίδων

Γκόγκου Αικατερίνη, Ντάρα Νεφέλη στο Διπλό Σκιφ Νεανίδων

Τζαβίδη Όλγα, Κωσταγυιού Μαρία στο Διπλό Σκιφ Αρχαρίων Κορασίδων

Ντάρας Δημήτρης στο Σκιφ Αρχαρίων Παίδων

Μουσελίμης Ιάσων, Καραγιάννης Χρήστος στο Διπλό Σκιφ Αρχαρίων Παίδων

Τάσσης Βασίλης, Μήτσος Κωνσταντίνος στο Διπλό Σκιφ Αρχαρίων Παίδων

Παπαζαχαρής Άγγελος, Βλάχος Στέφανος στη Δίκωπο άνευ Παίδων

Κούτρας Δημήτρης, Κωστούλας Βασίλης στη Δίκωπο άνευ Εφήβων

Γκρέμος Νίκος, Δημητρίου Στέφανος, Καραγιάννης Κωνσταντίνος, Λάππας Αριστοτέλης στο Τετραπλό Σκιφ Εφήβων

Γιουγλή Σύλβια στο Σκιφ Αρχαρίων Κορασίδων 12

Καραγιάννης Κωνσταντίνος, Μπριασούλης Χριστόφορος στη Δίκωπο άνευ Παίδων

Αργυρά μετάλλια κατέκτησαν οι:

Ζάρρας Αλέξανδρος, Δημητρίου Χρήστος, Φραγκόπουλος Αχιλλέας, Κουτσαβέλης Παύλος στο Τετραπλό Σκιφ Παίδων

Κάσκαρη Βασιλική, Λάππα Πολυξένη στο Διπλό Σκιφ Αρχαρίων Κορασίδων

Ντέμου Δήμητρα στο Σκιφ Αρχαρίων Κορασίδων

Ντούλια Ζωή Σκιφ Αρχαρίων Κορασίδων

Κωνσταντινίδη Κωνσταντίνο, Λαγός Ερμής, Τζοβάρας Χρήστος, Φαρμάκης Γιώργος στο Τετραπλό Σκιφ Αρχαρίων Παίδων

Θέατρο Actina: Παραστάσεις του μονόλογου του Άκη Δήμου «...και Ιουλιέτα», στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου, στις 21:15

 


Ο  μονόλογος του Άκη Δήμου «...και Ιουλιέτα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη και Σκηνικό – Κοστούμια Άννας Μαχαιριανάκη έρχεται για 4 παραστάσεις στα Γιάννενα.

Η παραγωγή είναι της  MoueTTe Theatre Group που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης.. Ερμηνεύει η Σοφία Δερμιτζάκη.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου στις 21:15’ και μια επιπλέον απογευματινή παράσταση την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 19:00’.

Η Ιουλιέτα δεν πέθανε στην αγκαλιά του Ρωμαίου. Δεν τόλμησε να τον ακολουθήσει. Και τώρα ζει εξόριστη στην Ελλάδα, μόνη, 427 χρόνια μετά. Δεν είναι πια 14 ετών, αλλά γερνάει πολύ αργά, ζώντας «το εξαίσιο χάος» που αξιώθηκε, παρακαλώντας μάταια τον Χρόνο να τη συνθλίψει.

Μπροστά μας,  μια νέα γυναίκα που υπήρξε απόλυτα ερωτευμένη και τώρα δοξολογεί τον έρωτά της, τον ξεγυμνώνει, τον περιβάλλει με πραγματικά και με φανταστικά γεγονότα, κι ύστερα τον καλεί να ‘ρθει εδώ, σ΄αυτήν την παραθαλάσσια- ή παραλίμνια;- κατοικία, να ζήσει επιτέλους μαζί της, να κουρνιάσει στο κρεβάτι, να της τραγουδήσει «αιθέρια ψέματα κι απίστευτες αλήθειες».

Όμως μέχρι τότε η Ιουλιέτα αποφασίζει να εξομολογηθεί. Σε έναν σιωπηλό επισκέπτη που επινοεί η ίδια. Σε έναν σαν κι εμάς- που ξέρει την παλαιά ιστορία, αλλά δεν ξέρει όλη την αλήθεια. Και τον ξαφνιάζει και μας ξαφνιάζει: με τον πλούτο της σκέψης της, με τον αυτοσαρκασμό της, με την ελαφράδα της, με την εξαίρετη χρήση της γλώσσας, με την έκπληξη που καραδοκεί σε κάθε της φράση.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου

 


Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:  

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-12:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δερβίζιανα, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

Ξηροδερμία στα χέρια: Μπορεί να σχετίζεται με έκζεμα;

 


Το ξηρό, ερεθισμένο δέρμα στα χέρια είναι πολύ ενοχλητικό, αλλά συχνά δεν αποτελεί ένδειξη μιας απλής ξηροδερμίας. Σε πολλές περιπτώσεις ο ένοχος είναι το έκζεμα, μία δερματική αντίδραση που πυροδοτείται από πολλούς παράγοντες.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένας στους έξι ανθρώπους πάσχουν από έκζεμα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις πρωτοεμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Συνήθως οφείλεται στην ατοπική δερματίτιδα, δηλαδή στην εκδήλωση δερματικών αντιδράσεων λόγω κληρονομικής προδιάθεσης.

Οι αντιδράσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν επώδυνη ξηροδερμία με ερεθισμένο εξάνθημα, που προκαλεί πολύ έντονο, σχεδόν ανυπόφορο κνησμό (φαγούρα). Το εξάνθημα ξεφλουδίζει και μπορεί να εξαπλώνεται σε ολόκληρο το χέρι και τα δάκτυλα ή να εκδηλώνεται κατά τόπους. Μπορεί επίσης να έχει κόκκινο, σκούρο καφέ, μωβ ή γκρι χρώμα.

Ο ασθενής μπορεί να νιώθει στα σημεία αυτά κάψιμο (αίσθημα καύσου) ή να παρουσιάζει φλύκταινες και βαθιές, επώδυνες ρωγμές που αιμορραγούν και σχηματίζουν κρούστα.

«Αν το δέρμα στα χέρια σας είναι εξαιρετικά ξηρό και επώδυνο, και η χρήση ενυδατικής κρέμας στη διάρκεια της ημέρας δεν το καταπραΰνει, πιθανότατα έχετε έκζεμα», αναφέρει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και την ενδεδειγμένη θεραπεία, το έκζεμα μπορεί να επιδεινωθεί».

Η αποτελεσματική θεραπεία προϋποθέτει ότι θα εντοπιστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. «Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία του εκζέματος», εξηγεί ο ειδικός. «Σε μερικούς ανθρώπους το έκζεμα σχετίζεται με μία γενετική μεταλλαγή που επηρεάζει την λειτουργία του δέρματος ως προστατευτικού φραγμού. Με αποδυναμωμένη αυτή τη λειτουργία, το δέρμα είναι λιγότερο ικανό να κατακρατά υγρασία και να προστατεύεται από βακτήρια, ερεθιστικές ουσίες, αλλεργιογόνα και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο καπνός των τσιγάρων».

Σε άλλους ανθρώπους, στο έκζεμα μπορεί να αναπτυχθεί υπερπαραγωγή του βακτηρίου χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Αυτό εκτοπίζει τα ωφέλιμα βακτήρια από την επιδερμίδα, διαταράσσοντας την λειτουργία του δέρματος ως φραγμού.