Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κλειστή λόγω πυρκαγιάς η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων

Η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων έκλεισε πριν από λίγο κοντά στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει ανεξέλεγκτη, στην περιοχή.



Τα αυτοκίνητα που έχουν ακινητοπιηθεί από την Τροχαία σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.
Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα λόγω του αέρα και καίει εκτάσεις με θάμνους, δάση και ελαιόδεντρα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Μέτρα επιτήρησης και επιφυλακής για τον Πυρετό του Δυτικού Νείλου

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τον «Πυρετό του Δυτικού Νείλου»: Δεδομένης της πρόσφατης εκδήλωσης στη χώρα μας των πρώτων κρουσμάτων για εφέτος, του πυρετού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αναφορά για κρούσμα στην Ήπειρο, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με τα Τμήματα Κτηνιατρικής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, επισημαίνει ότι ευαίσθητα στο συγκεκριμένο νόσημα είναι εκτός από τον άνθρωπο και τα ιπποειδή.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται κυρίως μέσω μολυσμένων κουνουπιών.
Τα κουνούπια προσλαμβάνουν τον ιό όταν τσιμπήσουν μολυσμένα πτηνά και εν συνεχεία μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα πτηνά η θηλαστικά (άνθρωποι, ιπποειδή καθώς και διάφορα άλλα είδη ζώων).
Τα θηλαστικά (και ο άνθρωπος) θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές δηλαδή η ασθένεια δεν μπορεί να μεταδοθεί από αυτά στον άνθρωπο.
Τα συμπτώματα της νόσου στα ιπποειδή είναι σε γενικές γραμμές ανορεξία, άσκοπη περιπλάνηση, κατάπτωση, σπασμοί, τρέκλισμα (αστάθεια στο βάδισμα), κυκλικές κινήσεις, αδυναμία κατάποσης, παράλυση της γλώσσας, αδυναμία των άκρων (συνήθως πίσω), μερική και μερικές φορές πλήρης παράλυση, διαταραχές όρασης, ακοής, κινήσεις πίεσης της κεφαλής, τριγμός των δοντιών, κώμα, θάνατος.
Πυρετός μπορεί να παρατηρηθεί ( όχι σε όλες τις περιπτώσεις)
Στα πλαίσια της παθητικής επιτήρησης της νόσου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και προκειμένου για την προστασία των ζώων τους παρακαλούνται οι κάτοχοι ιπποειδών (άλογα, όνοι, ημίονοι) να αναφέρουν άμεσα στα τμήματα Κτηνιατρικής ή στα Αγροτικά Κτηνιατρεία της περιοχής τους τυχόν παρόμοια συμπτώματα που παρατηρούν στα ζώα τους και μόλις εντοπίσουν νεκρά άγρια πτηνά εντός ή πέριξ των εγκαταστάσεών τους.


Επιπλέον, παρακαλούνται οι κάτοχοι ιπποειδών (όσοι δεν έχουν ήδη πράξει κατά το παρελθόν) να προσέλθουν στα τμήματα Κτηνιατρικής ή στα Αγροτικά Κτηνιατρεία, το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να δηλώσουν τα ατομικά στοιχεία αναγνώρισης των ιπποειδών τους, ώστε αυτά να καταγραφούν από την Υπηρεσία και να είναι εφικτός ο αποτελεσματικός επιδημιολογικός έλεγχος σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.
Τέλος όλοι οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών ή πτηνοτροφικών μονάδων, καθώς αυτές μπορεί να αποτελέσουν εστίες πολλαπλασιασμού κουνουπιών, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την γενική καθαριότητα των στάβλων, την αποτροπή εστιών ανάπτυξης κουνουπιών (λιμνάζοντα ύδατα) και την προληπτική εντομοκτονία.
Περισσότερες πληροφορίες οι κτηνοτρόφοι μπορούν να λάβουν από τα κατά τόπους τμήματα Κτηνιατρικής ή Αγροτικά Κτηνιατρεία.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: Παραιτήθηκε.....

Χάρης Παμπούκης: "Η παραίτησή μου είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας"



Την παραίτησή του υπέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος για τη Ναυτιλία, κ. Χάρης Παμπούκης, έπειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπουτσής έδειξε ενοχλημένος απότη θέση του Χάρη Παμπούκη εναντίον της κατάργησης του αυτόνομου υπουργείου Ναυτιλίας.



Από το γραφείο του κ. Παμπούκη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους.
Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου».
Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω έναν εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας.
Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές.
Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.
Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.
Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.
Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ' αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.
Η αμετάκλητη απόφασή μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες.
 Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.
Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη, καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας.
Εύχομαι στην κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη δηλώσεις για ΦΠΑ αγροτών

Δεύτερη «ευκαιρία» σε όσους δεν είχαν υποβάλει στο παρελθόν φορολογικές δηλώσεις ή οι δηλώσεις που είχαν υποβάλει στην εφορία ήταν ανακριβείς να υποβάλουν τώρα αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, καταβάλλοντας από 3% έως 10% πρόσθετο φόρο, χωρίς άλλα πρόστιμα, δίνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτή την παράταση, μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη μπορούν να υποβάλλουν τις έκτακτες δηλώσεις τους και οι αγρότες για επιστροφή στο δημόσιο ποσών ΦΠΑ που έχουν επιστραφεί αδικαιολόγητα σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τις οποίες ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επομένη της επιστροφής που διενεργήθηκε από τη ΔΟΥ.
Με τη συγκεκριμένη «πρόσκληση» το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα είναι αρκετοί οι υπόχρεοι οι οποίοι θα θελήσουν να «εκμεταλλευτούν» την εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση για να κλείσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.
Στη ρύθμιση αυτή εξάλλου, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της περαίωσης για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων έως το 2010, αλλά και το «κυνήγι» των ληξιπροθέσμων με τη βοήθεια πάντα ιδιωτών, στηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέρος των προσδοκιών της για αύξηση των δημόσιων εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος «ακροβατεί» σε τεντωμένο σχοινί.
Επισημαίνεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι υπόχρεοι φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου, μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010 χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στη ρύθμιση, όπως θα ορίζει σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, εντάσσονται και δηλώσεις ΦΠΑ, δηλώσεις για αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, δηλώσεις που αφορούν σε όλες τις φορολογίες ακινήτων (φόρους υπεραξίας, μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κάθε είδους φόρο ή τέλος).
Από τη μέχρι σήμερα συνολική εκκαθάριση το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 941,5 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τις ανωτέρω περιπτώσεις που θα υποβάλλεται αρχική ή συμπληρωματική δήλωση θα καταβάλλεται πρόσθετος φόρος 10% αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά, ενώ στην περίπτωση που η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ δεν θα υπολογίζεται πρόσθετος φόρος.
Έτσι, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων για τις εξής φορολογίες:
* Φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά:
- Αρχικές ή τροποποιητικές, περιοδικές, έκτακτες ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις αποθεμάτων, ανεξαρτήτως εάν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για καταβολή.
- Έκτακτες δηλώσεις για επιστροφή στο δημόσιο ποσών ΦΠΑ που έχουν επιστραφεί αδικαιολόγητα σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τις οποίες ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επομένη της επιστροφής που διενεργήθηκε από τη ΔΟΥ.
- Ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων ή λήψεων υπηρεσιών και παραδόσεων αγαθών ή παροχών υπηρεσιών.
- Δηλώσεις Intrastat.

* Αυτοτελούς φορολογίας εισοδημάτων.
* Φόρου υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.
* Φόρου κύκλου εργασιών, φόρου ασφαλίστρων, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας.
* Τελών χαρτοσήμου, εκτός από τις συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή.
* Φόρων που παρακρατούνται ή προκαταβάλλονται από τις κάθε είδους αμοιβές, αποδοχές και αποζημιώσεις.
* Εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ εισφοράς υπέρ δακοκτονίας.
* Φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών.
* Φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλους συναλλαγής ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών ή προικών, ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ενιαίου τέλους ακινήτων νομικών προσώπων και φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων.
* Οποιουδήποτε άλλου φόρου, τέλους, εισφοράς ή κράτησης υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με εξαίρεση τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
Ο συνολικός φόρος που οφείλεται θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ με την υποβολή των δηλώσεων είτε σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή των δηλώσεων και καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, ενώ το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 300 ευρώ με εξαίρεση την τελευταία δόση.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θα συμμετάσχει στο 3ο Φεστιβάλ Γάλακτος

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης-Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα εξής: Η Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται να συμμετάσχει στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, που διοργανώνεται στην Αθήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το διάστημα 21-23/10, με στόχο την προβολή των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων της περιοχής μας.


Η έκθεση διοργανώνεται από την επιστημονική εταιρεία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Προβάλλει τον πλούτο και τη μοναδική ποιότητα των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων της χώρας μας σε ένα ευρύ εξειδικευμένο εμπορικό κοινό, αποτελούμενο από στελέχη εμπορικών αλυσίδων, εξαγωγικών εταιρειών και διεθνών δικτύων διανομών του εξωτερικού, αλλά και πάνω από 15.000 καταναλωτές και φίλους του ελληνικού γάλακτος και τυριού.
Επειδή η Περιφέρεια Ηπείρου θεωρεί τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως μια ευκαιρία προώθησης, προβολής και γενικότερα ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και των παραδοσιακών προϊόντων του συγκεκριμένου κλάδου, που παραδοσιακά αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής μας, θα φιλοξενήσει δωρεάν στο περίπτερό της τους επαγγελματίες που επιθυμούν να συνοδέψουν την αποστολή.
Για το σκοπό αυτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα Τμήματα Τουρισμού των Περιφερειακών Ενοτήτων ως τις 8-9-2011.


Τηλ. επικοινωνίας:
Ιωάννινα: 26510-87220, 26510-87220
Άρτα: 26813-61000, 26813-61000
Θεσπρωτία: 26650-099954
Πρέβεζα: 26823-60266,  26823-60266
ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Μειώνονται κάποια πρόστιμα - Έρχεται συντελεστής παλαιότητας

Μειώνονται τα πρόστιμα για πατάρια, σοφίτες, υπόγεια και εισάγεται συντελεστής παλαιότητας.


Μειώσεις στα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ.  Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου που ανακοίνωσε ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, δήλωσε παρ΄όλα αυτά ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό και σε περαιτέρω αλλαγές αν χρειαστεί.
Μεταξύ των αλλαγών, είναι και αυτή που προβλέπει μειωτικό συντελεστή για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μικρότερα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Εισάγεται επιπλέον κοινωνικός συντελεστής για την κύρια και μοναδική κατοικία των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με χαμηλό εισόδημα και ο συντελεστής παλαιότητας και όσο παλαιότερο είναι το αυθαίρετο τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο.
Αποσαφηνίζεται επίσης ότι εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια πριν από το 1955 και αυτά που έχουν τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους.
O κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει αν θα πρέπει να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων, ενώ ο όρος "διατήρηση αυθαιρέτων" αντικαθίσταται από τον όρο "αναστολή των κυρώσεων" προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επίσης δήλωσε ανοιχτός και για την απόδοση μέρους των προστίμων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προεχόντως στο ΙΚΑ.
Ουσιαστικές αλλαγές ανακοίνωσε όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου και στο σκέλος που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων με κεντρικό άξονα την μεγαλύτερη "νομική ασφάλεια" για το δίκτυο NATURA, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


ΠΗΓΗ: www.NewsIt.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Η εισφορά, της εισφοράς, ω εισφορά...!!!

Έως τα τέλη Αυγούστου αποστέλλονται 1,5 εκατ. εκκαθαριστικά.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις έκτακτες εισφορές θα λάβουν το επόμενο διάστημα, έως το τέλος του μήνα, 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνονται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που θα κυμαίνεται από 1 έως 4% ανάλογα με τα εισοδήματα, ο φόρος επιτηδεύματος που θα ανέρχεται στα 300 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία ή επιτηδευματία και η έκτακτη εισφορά για όσους κατέχουν πολυτελή ΙΧ, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείο Οικονομικών από το σύνολο των 4.043.300 φορολογικών δηλώσεων, 810.780 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι χρεωστικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι να καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο επιπλέον φόρο σε σχέση με αυτόν που τους έχει παρακρατηθεί κατά μέσο όρο 2.780 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: «Πράσινο φως» από Παπανδρέου για απελευθέρωση των ταξί

Θέμα ημερών η κατάθεση του νομοσχεδίου.


Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των ταξί, μετά το «πράσινο φως» που εξασφάλισε από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Μεταφορών κ.  Γιάννη  Ραγκούσης στην συνάντησή τους.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες οι ιδιοκτήτες των ταξί είχαν προχωρήσει σε ακραίες κινητοποιήσεις, αποκλείοντας λιμάνια και αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να πληγεί ο τουρισμός.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Κόβει φοροαπαλλαγές, αλλάζει τους φορολογικούς συντελεστές

Περικοπές ακόμα και κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών και αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο φορολογικό σύστημα που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και θα ισχύσει από το 2012.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μελετούν κωδικό προς κωδικό το ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης προκειμένου να εξαιρέσουν κατηγορίες καταστημάτων και επιχειρήσεων από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου

Στίγμα προθέσεων για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές ανατροπές έδωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος δηλώνοντας ότι επανεξετάζονται οι 980 φοροαπαλλαγές, οι φορολογικοί συντελεστές, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι συντελεστές του ΦΠΑ αλλά και τα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν ψαλίδισμα των φόρο-εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργηση τους για τα υψηλά, μέτρο που θα συνδυασθεί με μειώσεις συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται ιατρικές δαπάνες, νοσήλια, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια κ.α.
Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς από το φόρο εκπίπτει το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ. Επίσης από μηδενική βάση επανεξετάζεται τοπ πλέγμα των απαλλαγών στη φορολογία ακινήτων και τους έμμεσους φόρους (φόροι κατανάλωσης, ΦΠΑ κ.α)
Για το ΦΠΑ εξετάζονται δύο σενάρια.
Το ένα προβλέπει μείωση του χαμηλού και κανονικού συντελεστή κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 10% από 13% και στο 20% από 23% με ταυτόχρονη κατάργηση του 6,5% και των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο θα εφαρμοσθεί ενιαίος ΦΠΑ 18% στις πωλήσεις αγαθών και την παροχή υπηρεσιών αλλά θα διατηρηθεί ο συντελεστής 6,5%
Για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο 13% θα παραμείνουν και τα τουριστικά πακέτα για τους έλληνες ενώ από την αύξηση θα εξαιρεθούν τυποποιημένα τρόφιμα και παροχή υπηρεσιών εστίασης από καταστήματα που ο κύριος όγκος του τζίρου τους προέρχεται από πωλήσεις προϊόντων


Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην καθιέρωση νέου τύπου ηλεκτρονικών αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών

ΕΦΟΡΙΕΣ: Τα ταμεία είναι άδεια και οι έλεγχοι ήταν ελάχιστοι το καλοκαίρι


Στοιχεία σοκ για τη λευκή απεργία των εφοριακών.


Παρά τις μεγαλοστομίες για την ανάγκη αύξησης των εσόδων και ενώ η χώρα εξαρτάται από τα δανεικά, με τα συνήθη υποζύγια να πληρώνουν τον λογαριασμό, οι εφορίες φαίνεται ότι συνεχίζουν να λειτουργούν στους γνωστούς τους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία απόδοσης για τις 34 μεγαλύτερες εφορίες της Ελλάδας, οι συγκεκριμένες ΔΟΥ, εμφάνισαν σχεδόν μηδενικό έργο.
Τα στοιχεία ανάρτησε στο διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις ΔΟΥ, οι οποίες (υποτίθεται ότι) εισπράττουν το 70% των φορολογικών εσόδων.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν στον αριθμό των προσωρινών ελέγχων ανά υπάλληλο, στην πρόοδο των προσωρινών ελέγχων και στην προώθηση των διασταυρώσεων.
Επίσης αφορούν στα έσοδα που προκύπτουν από αυτές, στην ένδειξη μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων και στον αριθμό των κατασχέσεων σε σχέση με τον αριθμό των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, στις 28 από τις 34 ΔΟΥ, κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο, ενώ στις υπόλοιπες έξι Εφορίες οι έλεγχοι φθάνουν έως το 1,82 (ΔΟΥ Χαλκίδας).
Επίσης, οι 12 μεγαλύτερες ΔΟΥ δεν έχουν ελέγξει ούτε καν μια υπόθεση.


Ουκ αν λάβοις, παρά του μη έχοντος...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις οχλήσεις των Εφοριών για υποβολή δηλώσεων και απόδοση φόρων.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Στα 19,7 εκατ. ευρώ οι οφειλές αυτών που "ξέχασαν" να πληρώσουν

Στα 114.625 τα αυτοκίνητα που «ξέχασαν» να πληρώσουν από το 1997!!!


Τα 117.185 φθάνουν τα αυτοκίνητα για τα οποία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε οφειλές από τέλη κυκλοφορίας για την περίοδο 1997 -2009, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ.  Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με την αδυναμία είσπραξης τελών κυκλοφορίας από τις ΔΟΥ.


Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το σύνολο της βεβαίωσης μέχρι την 5.3.2010 ανέρχεται στο ποσό των 27.685.255,52 ευρώ και το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων έναντι της βεβαίωσης αυτής μέχρι και την 20.7.2011 ανέρχεται στο ποσό των 12.984.071 ευρώ, δηλαδή οφείλονται ακόμα περίπου 14,7 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, επικαλούνταν την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή σύμφωνα με την οποία από το 1995, δεν έχουν εισπραχθεί τα τέλη κυκλοφορίας 114.625 αυτοκινήτων, που οδηγούν σε απώλειες 19.738.000 ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός, ωστόσο, επισημαίνει ότι το ποσό των 19.738.000 ευρώ «δεν συνιστά απώλεια εσόδων του Δημοσίου οφειλόμενη μάλιστα σε αδυναμία είσπραξης, αλλά αποτυπώνει το ύψος του προς είσπραξη ποσού μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, το οποίο μεταβάλλεται ανάλογα με το στάδιο της ακολουθούμενης από τις ΔΟΥ διαδικασίας είσπραξης των απαιτητών πλέον ποσών».

Στην επισήμανση του κ. Βελόπουλου ότι με βάση την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή υπάρχει και αμέλεια από κάποιες ΔΟΥ στην είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο, ο κ. Οικονόμου ενημερώνει τον βουλευτή ότι «το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ότι έχει πραγματοποιηθεί ήδη η ολοκλήρωση του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου καθώς και η ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι οποίες απαιτούνται για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας των παραγόμενων στοιχείων, για οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών».

ΑΡΤΑ: Σύλληψη για ναρκωτικά



Στη σύλληψη τριών Ελλήνων προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα οι αστυνομικές αρχές στον Άγιο Δημήτριο Άρτας, γιατί σε έρευνα που έγινε στο Ι.Χ. αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 31,6 γραμμάρια ηρωίνης.


ΝΕΓΡΑΔΕΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πυρκαγιά σε δασική έκταση με πουρνάρια

Λίγο μετά τις 20:00, ξέσπασε πυρκαγιά λίγο έξω από το χωριό Νεγράδες του Δήμου Πωγωνίου.
Η πυρκαγιά καίει πυκνή βλάστηση με πουρνάρια, ξαπλώθηκε πολύ γρήγορα εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής και έχει κατεύθυνση προς την Μονή Βελλάς.
Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς και δυνάμεις πυρασφάλειας του Δήμου Πωγωνίου.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 34 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα.