Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Μέτρα επιτήρησης και επιφυλακής για τον Πυρετό του Δυτικού Νείλου

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τον «Πυρετό του Δυτικού Νείλου»: Δεδομένης της πρόσφατης εκδήλωσης στη χώρα μας των πρώτων κρουσμάτων για εφέτος, του πυρετού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αναφορά για κρούσμα στην Ήπειρο, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με τα Τμήματα Κτηνιατρικής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, επισημαίνει ότι ευαίσθητα στο συγκεκριμένο νόσημα είναι εκτός από τον άνθρωπο και τα ιπποειδή.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται κυρίως μέσω μολυσμένων κουνουπιών.
Τα κουνούπια προσλαμβάνουν τον ιό όταν τσιμπήσουν μολυσμένα πτηνά και εν συνεχεία μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα πτηνά η θηλαστικά (άνθρωποι, ιπποειδή καθώς και διάφορα άλλα είδη ζώων).
Τα θηλαστικά (και ο άνθρωπος) θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές δηλαδή η ασθένεια δεν μπορεί να μεταδοθεί από αυτά στον άνθρωπο.
Τα συμπτώματα της νόσου στα ιπποειδή είναι σε γενικές γραμμές ανορεξία, άσκοπη περιπλάνηση, κατάπτωση, σπασμοί, τρέκλισμα (αστάθεια στο βάδισμα), κυκλικές κινήσεις, αδυναμία κατάποσης, παράλυση της γλώσσας, αδυναμία των άκρων (συνήθως πίσω), μερική και μερικές φορές πλήρης παράλυση, διαταραχές όρασης, ακοής, κινήσεις πίεσης της κεφαλής, τριγμός των δοντιών, κώμα, θάνατος.
Πυρετός μπορεί να παρατηρηθεί ( όχι σε όλες τις περιπτώσεις)
Στα πλαίσια της παθητικής επιτήρησης της νόσου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και προκειμένου για την προστασία των ζώων τους παρακαλούνται οι κάτοχοι ιπποειδών (άλογα, όνοι, ημίονοι) να αναφέρουν άμεσα στα τμήματα Κτηνιατρικής ή στα Αγροτικά Κτηνιατρεία της περιοχής τους τυχόν παρόμοια συμπτώματα που παρατηρούν στα ζώα τους και μόλις εντοπίσουν νεκρά άγρια πτηνά εντός ή πέριξ των εγκαταστάσεών τους.


Επιπλέον, παρακαλούνται οι κάτοχοι ιπποειδών (όσοι δεν έχουν ήδη πράξει κατά το παρελθόν) να προσέλθουν στα τμήματα Κτηνιατρικής ή στα Αγροτικά Κτηνιατρεία, το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να δηλώσουν τα ατομικά στοιχεία αναγνώρισης των ιπποειδών τους, ώστε αυτά να καταγραφούν από την Υπηρεσία και να είναι εφικτός ο αποτελεσματικός επιδημιολογικός έλεγχος σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.
Τέλος όλοι οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών ή πτηνοτροφικών μονάδων, καθώς αυτές μπορεί να αποτελέσουν εστίες πολλαπλασιασμού κουνουπιών, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την γενική καθαριότητα των στάβλων, την αποτροπή εστιών ανάπτυξης κουνουπιών (λιμνάζοντα ύδατα) και την προληπτική εντομοκτονία.
Περισσότερες πληροφορίες οι κτηνοτρόφοι μπορούν να λάβουν από τα κατά τόπους τμήματα Κτηνιατρικής ή Αγροτικά Κτηνιατρεία.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr