Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Κυκλοφόρησε το βραβευμένο βιβλίο του Βελλαΐτη Βασίλη Μήτση, «Κιβωτός»

 

Η συγκέντρωση των γλωσσικών λημμάτων για τη συγγραφή της Κιβωτού ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 80 για να περισώσει το γλωσσικό ιδίωμα του Πωγωνίου της Θεσπρωτίας και της Β. Ηπείρου.

    Τα γλωσσικά λήμματα υπερβαίνουν τις 35.000 λέξεις. Από αυτές το ένα τρίτο έχει αρχαία ελληνική προέλευση. Σε κάθε λήμμα δίνεται εμπεριστατωμένη ερμηνεία και παραδείγματα χρήσης που διευκρινίζονται επαρκώς με παροιμιώδεις εκφράσεις, αινίγματα, ευχές, κατάρες, σύνθετα και αντίθετα. Ακολουθεί πρωτότυπη ετυμολογική διερεύνηση κάθε λέξης σε όλες τις βαλκανικές γλώσσες, τις λατινογενείς, τις γλώσσες των μεσογειακών χωρών, την αγγλική, τη λατινική και την αρχαία ελληνική.

    Η Κιβωτός θα αποτελέσει προσφιλές εντρίφημα για κάθε ηπειρώτη, χρήσιμο βοήθημα για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ιστορικούς ερευνητές, γλωσσολόγους, λαογράφους, λογοτέχνες και άτομα με γλωσσολογικές ανησυχίες και αναζητήσεις. Πρόκειται για έργο ζωής και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής και αναγνώρισης από την Ακαδημία Αθηνών και τους φορείς που ασχολούνται ειδικότερα με τη γλώσσα.

    Σίγουρα η Κιβωτός θα αφήσει κληρονομιά πολύτιμη στις επόμενες γενιές για την πατρογονική μας γλώσσα και θα εμποδίσει τον εξοβελισμό και τον αφανισμό του γλωσσικού μας πλούτου.

Γιάννενα: 1η Ημερίδα για το Πολυφωνικό Τραγούδι, το Σάββατο 30 Μαρτίου, ώρα 18:00

 


Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, έχοντας υπ’ όψη του την σπουδαιότητα της διατήρησης αυτού του αρχαϊκού είδους τραγουδίσματος, διοργανώνει την 1η Ημερίδα για το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου το Σάββατο 30/03/2024 και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδρίων του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων, Γιοσέφ Ελιγιά 7.

Ομιλητές της Ημερίδας:

– Βασίλης Νιτσιάκος: Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

– Παναγιώτης Μπάρκας: Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του τμήματος Ελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, Πρώην βουλευτής, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος.

– Κώστας Λώλης: Καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών, Μουσικολόγος.

– Παναγιώτης Τζόκας: Πολιτισμολόγος – Master of Arts, Προϊστάμενος Περιφερειακού Σταθμού ΕΡΤ Ιωαννίνων.

– Ηλίας Γκαρτζονίκας: Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ηπείρου, Υπεύθυνος καταγραφών και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών λαϊκού πολιτισμού.

– Παναγιώτης Τέλλης: Υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στον τομέα της Εθνομουσικολογίας, Καθηγητής μουσικής στο μουσικό σχολείο Ιωαννίνων.

– Βασίλης Ράπτης: Χοροδιδάσκαλος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

– Χρήστος Γκόγκος: Βιωματικός ερμηνευτής, Ερευνητής ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού.

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχοντας στην «Ώρα της Γης» θα σβήσει συμβολικά για μία ώρα το Σάββατο το βράδυ (από 20.30 έως 21.30) τον φωτισμό στο κτίριο του δημαρχείου.

Αυτό το Σάββατο του Μαρτίου, η Γη περιμένει τον κάθε πολίτη και στα Γιάννενα, να δώσει για άλλη μια χρονιά το δικό του περιβαλλοντικό μήνυμα μέσα από μία συμβολική πράξη, ενώνοντας τη φωνή του με από εκατομμύρια άλλους πολίτες παγκοσμίως.

Ανατροπή με τη σορό στην περιοχή Φρόντζου Ιωαννίνων-Αυτοπυροβολήθηκε ο 50χρονος

 


Στο πεντασέλιδο σημείωμα έγραφε στους αστυνομικούς να προσέχουν με το όπλο

Ανατροπή στην υπόθεση με την σορό που βρέθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή της Φρόντζου στα Ιωάννινα.

Παρότι οι πρώτες αναφορές από αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για εγκληματική ενέργεια, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιατροδικαστής κατέληξε πως πρόκειται για αυτοκτονία.

Στις τσέπες του 50χρονου βρέθηκαν σημειώματα με τα οποία εξηγούσε ότι είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του και περιέγραφε με λεπτομέρειες πώς θα το έπραττε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την αυτοψία, έδεσε στο χέρι του το ένα άκρο από χειροπέδες και στο άλλο το πιστόλι με το οποίο αυτοπυροβολήθηκε.

Ως προς τον τρόπο με τον οποίο έκοψε ο ίδιος το νήμα της ζωής του, εξετάζεται το σενάριο να έβαλε τις σακούλες σκουπιδιών στα πόδια και το κεφάλι του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο 50χρονος που έμενε πολύ κοντά στο σημείο που βρέθηκε νεκρός, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Πριν δύο χρόνια μάλιστα, είχε προσπαθήσει ξανά να δώσει τέλος στη ζωή του.

Στο σημείωμα πέντε σελίδων που άφησε πίσω του ο άνδρας που αυτοκτόνησε έδινε μεταξύ άλλων οδηγίες στους αστυνομικούς για το πώς θα χειριστούν το όπλο του για να μην χτυπήσουν καθώς ήταν οπλισμένο.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών

 


Συνελήφθη χθες (21-03-2024) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις  της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, χθες το μεσημέρι οι αστυνομικοί εντόπισαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος ένα ζευγάρι αλλοδαπών με τα δύο ανήλικα τέκνα τους.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, διακριβώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, έναντι αμοιβής -200- ευρώ, παρέλαβε την παραπάνω οικογένεια, η οποία είχε εισέλθει νωρίτερα παράνομα στη χώρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προκειμένου να την προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας.

Κατασχέθηκαν το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.

Άπαντες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από το 2025

 


Το υπουργείο Οικονομικών έκανε το πρώτο βήμα για τις επικείμενες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, με τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας η οποία και θα εισηγηθεί τις αλλαγές που θα υπάρξουν σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Κατά συνέπεια τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2024 ήταν τα τελευταία με το ισχύον σύστημα.

Από το 2025, περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, θα διαπιστώσουν αλλαγές όχι μόνο στο ύψος των τελών, αλλά και στις ποινές εκπρόθεσμης πληρωμής.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση έργο της ομάδας είναι η αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου, η διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

Πτώμα άντρα βρέθηκε στο δάσος του Φρόντζου στα Ιωάννινα



Το πτώμα άντρα βρέθηκε τυλιγμένο σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών στο δάσος του Φρόντζου στα Ιωάννινα το πρωί της Παρασκευής, από περιπατητή.

Το σημείο αποκλείστηκε από την Αστυνομία, ενώ άντρες του Εγκληματολογικού Θεσσαλονίκης  έσπευσαν στην περιοχή.

23η αγωνιστική το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ε. Κληματιάς 24-03-24/16:30)

 


Το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (16:30)

Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (16:30)

Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (16:30)      

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (16:30)

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ (16:30)

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (16:30)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (16:30)

Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (16:30)

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ (16:30)

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (17:15)

25η αγωνιστική το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Α.Ε. Χουλιαράδων 23-03-24/16:30)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΩΡΑ: 16:30

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ     

         

Το πρόγραμμα της 25ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Π.Α.Ο.ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ (16:30)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Ε.ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (16:30)

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (16:30)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  (16:30)     

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (16:30)      

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (16:30)

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (16:30)

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:30)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 22 Μαρτίου

 


Την Παρασκευή  22  Μαρτίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Καρκίνος του μαστού: Ο προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές

 


Όταν μιλάμε για πρόληψη του καρκίνου του μαστού εννοούμε οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται με στόχο την ελάττωση της πιθανότητας ανάπτυξης της νόσου. Θεωρητικά, η πρόληψη μπορεί να είναι πρωτογενής, δηλαδή να προλάβει την εμφάνιση μιας νόσου, και δευτερογενής, δηλαδή να διαγνώσει την εμφάνιση της νόσου όσο το δυνατόν πιο νωρίς (σε πρώιμο/αρχικό της στάδιο).
«Στον καρκίνο του μαστού δεν μπορεί να υπάρξει πρωτογενής πρόληψη, ωστόσο υπάρχει δευτερογενής πρόληψη και μάλιστα αρκετά αποτελεσματική όπως δείχνουν τα στοιχεία, καθώς, παρά την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του μαστού ο αριθμός θανάτων από τη νόσο ελαττώνεται», επισημαίνει η κ. Μαρουλιώ Σταθουλοπούλου Διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής Μαστού στο Metropolitan Hospital, Πρόεδρος του Παραρτήματος Λοκρίδος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

«Πού οφείλεται αυτό το γεγονός;»,  συνεχίζει: «Στη δευτερογενή πρόληψη, στις νέες πιο εξελιγμένες θεραπείες, στην όλο και πιο θαρραλέα στάση των γυναικών απέναντι στη νόσο, στην καλύτερη ενημέρωση και στην προσπάθεια εντοπισμού των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ενεργοποίησης κάποιων αποδεδειγμένα προστατευτικών παραγόντων».

Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου από τη νόσο κατηγοριοποιούνται σε αναστρέψιμους και σε μη αναστρέψιμους.

Παράγοντες που δεν είναι αναστρέψιμοι είναι το οικογενειακό ιστορικό, οι γενετικοί παράγοντες, το ατομικό ιστορικό, ο μοριακός τύπος καρκίνου του μαστού, η έναρξη και η παύση της έμμηνου ρύσης και η φυλή.