Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ: Αναβολή αγώνων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και Πρωταθλημάτων Υποδομών


Η Ε.Ε. της Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, λαμβάνοντας υπόψιν της τα μέτρα πρόληψης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για αποφυγή και περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, αποφασίζει την ΑΝΑΒΟΛΗ των αθλητικών δραστηριοτήτων, (επίσημων και φιλικών παιχνιδιών) έως την 25/3/2020 όλων των κατηγοριών Α, Β, Γ ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, καθώς και των αγωνιστικών δραστηριοτήτων όλων των ηλικιακών κατηγοριών των Τμημάτων Υποδομών.
Επίσης ενημερώνει τα Σωματεία, ότι τα γραφεία της Ενώσεως τις  πρωινές ώρες θα λειτουργούν καθημερινά από τις 9.00 έως 14.00, ενώ τις απογευματινές ώρες θα λειτουργούν κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 18.00 έως 21.00.

Το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού

Ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στόχος μας τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου. Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία. Καμία δομή δεν περισσεύει. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν».
«Η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα. Πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειες του. Από σήμερα ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται».
 «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται νωρίτερα από όσο χρειάζεται. Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε. Προσωπικά ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου».
«Ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες. Η πίστη αρχίζει συχνά εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών».

Μόνο έκτακτα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία


Αναστέλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μέχρι νεωτέρας

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αναστολή των απογευματινών ιατρείων μέχρι νεωτέρας  και πραγματοποίηση χειρουργείων μόνο για έκτακτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία.
Μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα που δεν μπορούν να αναβληθούν θα χειρουργούνται στο εξής και μέχρι νεωτέρας, στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας αλλάζει το πρόγραμμα των χειρουργείων.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά πριν από λίγο «λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων», προφανώς λόγω του ζητήματος που έχει προκύψει από τον κορονοϊό.

Άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς με πλήρεις αποδοχές ανακοίνωσε η κυβέρνηση


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε νέα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊου.
Σύμφωνα με αυτά και εντός της ημέρας εκδίδεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους γονείς για όσο διάστημα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Για τις άδειες ειδικού σκοπού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεσήμανε ότι θα έρχεται με πλήρεις αποδοχές το 1/3 των οποίων θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, είπε ότι θα χορηγείται μόνον στον έναν γονέα κι όχι και στους δύο ταυτόχρονα, πλην περιπτώσεων προσβεβλημένων από τον κοροναϊό ή ατόμων με αναπηρία.
Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για κάθε τέσσερις ημέρες άδειες, τρεις θα καταγράφονται ως ειδικού σκοπού και μία ως κανονική άδεια Εξάλλου, πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν κι ευέλικτες μορφές εργασίας είτε με διαφορετικό ωράριο είτε με εργασία εξ' αποστάσεως.
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται:
Άδεια ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής για τον έναν εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου.
Για κάθε 4 ημέρες άδειας, 3 θα προσμετρώνται ως ειδικού σκοπού, 1 ως κανονική άδεια.
Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος καλύπτει το 1/3 των αποδοχών.
Στον δημόσιο τομέα το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών.
Εάν πάρει την άδεια ο ένας γονέας δεν τη δικαιούται και ο άλλος γονιός ταυτόχρονα.
Αν ο ένας γονιός δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.
Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης μπορεί να προτείνει ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως.
Δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπάρχει και στο δημόσιο.
Ακόμη, αναφέρθηκε για τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας και είπε ότι θα γίνουν μέχρι και 2.000 προσλήψεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δήμος Πωγωνίου: Δημοσιοποίηση στοιχείων σύμβασης πριν τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης, για την επιλογή των μελών που θα συγκροτήσουν την Επιτροπή διαγωνισμού


  
Ο Δήμος Πωγωνίου, κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω σχετικής απόφασης, θα πραγματοποιήσει
  τη διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου μελών επιτροπών διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων (Μη.Μ.Ε.Δ.) για την  επιλογή μελών επιτροπής διαγωνισμού έργου της παρ. 8.(η) του άρθρου 221 του ν.4412/2016.
    Συγκεκριμένα η ηλεκτρονική κλήρωση αφορά στην επιλογή υπαλλήλων ως τακτικών και αναπληρωματικών μελών, για τη συγκρότηση της Επιτροπής διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΔΟΛΙΑΝΩΝ» εκτιμώμενης αξίας61.451,61 Ευρώ (το έργο δεν έχει Φ.Π.Α.), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με:
α) τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄147)και
β) τους όρους της σχετικής διακήρυξης.
    Στην κλήρωση ανάδειξης των μελών της επιτροπής μετέχουν όλοι οι τεχνικοί υπάλληλοι σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που είναι καταχωρημένοι στο Ηλεκτρονικό Μητρώο (Μη.Μ.Ε.Δ.) και συγκεντρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
    Η παρούσα ανακοίνωση, σύμφωνα με την ως άνω σχετική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, θα δημοσιευθεί στις ιστοσελίδες:
α) του Δήμου Πωγωνίου www.pogoni.gr  και
β) του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών: www.ggde.gr
   Παρακαλούνται το Τμήμα Υποστήριξης Εφαρμογών & Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και το αρμόδιο Γραφείο δημοσιοποίησης στοιχείων του Δήμου Πωγωνίου, όπως δημοσιεύσουν το παρόν στην ιστοσελίδα τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 10 του άρθρου 221 του ν.4412/2016 και στην παράγραφο 5.2.2 της υπ’ αριθμ. ΔΝΣ/61034/ΦΝ 466/04.12.2017 (ΦΕΚ Β΄4841/29-12-2017) απόφασης του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών.
     Η ηλεκτρονική κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 19/03/2020 και ώρα 09:00 π.μ. μέσω της ιστοσελίδας https://mimed.ggde.gr

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες


Ο συντονισμός κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορονοϊού απασχόλησε τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες.
«Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού «πού είναι το κράτος»! Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί για να μην το ακούσουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία.
Επίσης τονίστηκε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται πάντα σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε Περιφέρεια και αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας


Συνελήφθη χθες (10-03-2020) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας.
Συγκεκριμένα, όπως εξακριβώθηκε μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και διερεύνηση σχετικής καταγγελίας, ο κατηγορούμενος, χθες το πρωί, βρισκόμενος εντός του αυτοκινήτου του και σε κοντινή απόσταση από σχολικό συγκρότημα στην Πρέβεζα, προέβη δημόσια σε πράξη γενετήσιου χαρακτήρα.
Η άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη του κατηγορουμένου λίγη ώρα αργότερα.
Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, ο συλληφθείς είχε προβεί κατά το τελευταίο εξάμηνο άλλες πέντε (5) φορές σε παρόμοιες πράξεις.
Στην κατοχή του καθώς και σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένας σκληρός δίσκος και ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ανοιχτή Επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια


Κύριε Υπουργέ
Με αφορμή την ταχύτατη διάδοση του κορονοϊού στη χώρα μας, παρά τα προληπτικά μέτρα προστασίας που εγκαίρως είχαν υιοθετηθεί, και με την ιδιότητά μου, ως πρώην υπουργού Υγείας,  θα ήθελα να υποστηρίξω την κατ εξαίρεση θωράκιση του υγειονομικού μας συστήματος, παρά τις προφανείς δυσκολίες και μάλιστα στα άλλα μέτωπα που πιέζουν τη χώρα.
Μπορεί να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες υποδομές, ωστόσο μπορούμε να στελεχώσουμε τις υπάρχουσες, στον υψηλότερο βαθμό, γιατί η οικονομική κρίση έχει αφήσει μέχρι και σήμερα τα αποτυπώματά της. Ωστόσο, κανένας περιορισμός και καμία δέσμευση δεν μπορεί να είναι πάνω από τη ζωή των ανθρώπων.  Γι αυτό  πιστεύω ότι μπορεί να εξασφαλιστούν όχι μόνο ευρωπαϊκές πιστώσεις (δεδομένου ότι το Ε.Σ.Υ. εξυπηρετεί και χιλιάδες προσφύγων/μεταναστών,  αλλά και η σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης)  ώστε απνευστί να στελεχώσουμε  τους υγειονομικούς  σχηματισμούς , κατ’  απόλυτη προτεραιότητα,  με μόνιμο νοσηλευτικό,  ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Όσοι γνωρίζουν  τα ενδότερα του συστήματος, πιστεύω ότι  θα συμφωνήσουν πως είναι υπερεπείγουσα ανάγκη:
 Να ανανεωθούν και να γίνουν Αορίστου Χρόνου, όλες οι συμβάσεις εργασίας που αφορούν, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και  ιατρικό προσωπικό, οι οποίες καλύπτουν τρέχουσες  και πάγιες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για παράδειγμα λήγουν οι συμβάσεις  εξειδικευμένου και απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία του Ε.ΚΕ.Α.
 Με απόλυτη ιεράρχηση των αναγκών σε  στελεχιακό δυναμικό, να προσληφθεί, με διαδικασίες διαφανείς,  αλλά εξπρές,  ικανός αριθμός στελεχών  των παραπάνω επαγγελματικών κατηγοριών, με μόνιμη σχέση εργασίας, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ομαλά όλες οι κλίνες, κυρίως των Μ.Ε.Θ. καθώς και τα εργαστήρια. Επιπλέον θα δοθεί έτσι η δυνατότητα να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του ιατρικού και  νοσηλευτικού προσωπικού που θα μπαίνει κάθε φορά σε καραντίνα.
 Είναι πλέον ανάγκη να λειτουργήσουν και πρόσθετοι χώροι για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες  που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν.   Ως γνωστόν, υπάρχουν πτέρυγες νοσοκομείων που  δεν λειτουργούν, αλλά  μπορεί τώρα να αξιοποιηθούν,  στο μέτρο πού θα χρειαστούν περισσότεροι χώροι απομόνωσης.  Με το επιπλέον προσωπικό θα δοθεί η δυνατότητα να  ανοίξουν χώροι σε νοσοκομεία, οι οποίοι τώρα μένουν κλειστοί.
Κύριε υπουργέ,
Σε δημόσιες τοποθετήσεις μου διαφώνησα από την πρώτη στιγμή με την πρόσληψη μόνο 300 ατόμων, και μάλιστα τριμηνιτών, και επεσήμανα την ανάγκη μόνιμης στελέχωσης του δημόσιου Συστήματος Υγείας το οποίο τα τελευταία 10 χρόνια και λόγω της κρίσης και λόγω των συνταξιοδοτήσεων, αλλά και λόγω της κόπωσής του, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.  Η κοινωνική άμυνα της χώρας υπερισχύει κάθε άλλης ανάγκης, γιατί  εμπεδώνει την αίσθηση της ασφάλειας και της  συνοχής του κοινωνικού ιστού, στους πολίτες.  Αυτό είναι πολύ πιο αναγκαίο σήμερα, που η χώρα πιέζεται και στα σύνορά της.  Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι βέβαιο ότι θα τύχει της υποστήριξης όλων πλευρών της Βουλής.
                                                                                                                   
Με τιμή
Παναγιώτης  Κουρουμπλής
πρώην υπουργός Υγείας

Σπύρος Ριζόπουλος: Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για τον Μεταναστευτικό


Κ. Περιφερειάρχα,
Ο Υπουργός Μετανάστευσης συνάντησε την Τρίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Εφόσον η Περιφέρεια Ηπείρου παρέστη στη συνάντηση, είτε δια του Περιφερειάρχη είτε δια του άλλου εκπροσώπου της, αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τα όσα ελέχθησαν ανάμεσα στις δύο πλευρές και για την αντίδραση - αν υπήρξε τέτοια – στον ισχυρισμό του Υπουργού, σύμφωνα τουλάχιστον με το δελτίο τύπου της ΕΝΠΕ, πως η κατανομή προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, δεν θα ξεπερνά το 1% του τοπικού πληθυσμού της κάθε Περιφέρειας…
Δεδομένου ότι το ποσοστό αυτό έχει προ πολλού ξεπεραστεί για την Ήπειρο, ρωτάμε αλήθεια, αν είναι αυτό θέση της Περιφερειακής Αρχής και αν εντός της σύσκεψης με τον Υπουργό, το επιχείρημα αυτό αντικρούστηκε ως πλήρως ανακριβές.
Ερώτημα δεύτερο: Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει δομές υποδοχής προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, το επόμενο διάστημα;
Ελπίζουμε ότι την ώρα που διακυβεύονται κρίσιμες εξελίξεις περί το προσφυγικό – μεταναστευτικό για την ηπειρωτική Ελλάδα, άρα και για την Ήπειρο, εξακολουθούμε να ελέγχουμε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτόν, αντί να αναλωνόμαστε σε photo chance με τον Πρωθυπουργό, για τη δήθεν… «προσέλκυση επενδύσεων» (τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση λόγω του κορωνοϊού)…

Με εκτίμηση,
Σπύρος Ριζόπουλος

Δήμος Πωγωνίου: Ακύρωση δημοπρασίας


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Ανακοινώνει σύμφωνα με την αρ.71/2020(ΑΔΑ:6ΡΧΨΩ1Ω-ΔΟ1) Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, την ακύρωση της δημοπρασίας για την συστάδα 4γ Μαυρονόρους στις 18/03/2020 και ώρα 11:00π.μ., για τους λόγους που αναφέρονται στην ανωτέρω απόφαση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 13 Μαρτίου, ώρα 09:30


Tην 13-03-2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 215), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.    Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 της Περιφέρειας Ηπείρου και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2.   Αναμόρφωση του πίνακα οικονομικής στοχοθεσίας Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2020 όπως αυτός διαμορφώθηκε με την 1η τροποποίηση του Προϋπολογισμού της και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
3.    Έγκριση ανακλήσεων αναλήψεων υποχρέωσης της Π.Ε. Ιωαννίνων, οικ. έτους 2020.
4.   Έγκριση του από 05-03-2020 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας του συνοπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού, για την υλοποίηση του υποέργου «Εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του εθνικού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου (Παροχή Υπηρεσιών)», προϋπολογισμού € 60.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
5.   Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 30-01-2020 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού προς Αμπελιά», προϋπολογισμού € 74.400,00 € με Φ.Π.Α.
6.  Έγκριση του από 09-03-2020 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας προς Πάργα», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.
7.  Έγκριση της αριθμ. πρωτ. 34201/3038/10-03-2020 απόφασης του Περιφερειάρχη Ηπείρου με θέμα: «Απόφαση μετάθεσης της ημερομηνίας αποσφράγισης των προσφορών για τον ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου: «Βελτίωση βατότητας οδικού δικτύου Κουκουλιών Π.Ε. Άρτας», λόγω αδυναμίας συνεδρίασης της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού».
8.    Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για το έργο «Κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμου Πρέβεζας)» (παροχή υπηρεσιών)».
9.   Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση στηθαίων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας», αναδόχου «ΜΕΓΚΛΗΣ ΚΟΝΣΤΡΑΞΙΟΝ Α.Τ.Τ.Ε. & Ε.Ε.» με δ.τ. «ΜΕ.ΚΟΝ. Α.Ε.», μέχρι την 30-06-2020.
10.  Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού προς Μαντείο - Δωδώνη», αναδόχου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.», μέχρι την 30-07-2020.

Πρόταση για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς μαθητών


Πρόταση που προβλέπει τη χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών "ειδικού σκοπού” έχει επεξεργαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γονείς μαθητών λόγω της υποχρεωτικής διακοπής λειτουργίας των σχολείων για 14 ημέρες, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τα εξής:
- τη χορήγηση άδειας 15 ημερών για τη μητέρα και 15 ημερών για τον πατέρα,
- για τη χορήγηση της άδειας θα υπάρχει ηλικιακό όριο του μαθητή, προκειμένου να δοθούν άδειες για γονείς μαθητών έως και του γυμνασίου,
- το κόστος για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού θα επιμεριστεί μεταξύ εργαζόμενου, με τη χρέωση κανονικής άδειας, εργοδότη με καταβολή των αποδοχών για ένα μέρος της άδειας, και κράτους με επιδότηση ενός χρονικού τμήματος της άδειας.

Εμμηνόπαυση: Τί προκαλεί στον οργανισμό;


Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσική στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας. 
Επομένως, το να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, τις πιο συχνές διαταραχές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση και τους καταλληλότερους τρόπους για την αντιμετώπισή τους, είναι πολύτιμο.
Όπως εξηγεί η ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη, είναι γνωστό ότι υπάρχει μια βιολογική μοίρα που προστατεύει την γυναικεία υγεία.
Οι γυναίκες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες φθοράς, με προοπτική επιβίωσης, ορισμένα χρόνια περισσότερα από τον άνδρα. Φαίνεται ότι αυτό το προνόμιο οφείλεται μερικώς στην ενδογενή παραγωγή των ορμονών του φύλου και διακόπτεται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Η εμμηνόπαυση είναι μια ιδιαίτερη σημαντική φάση στη ζωή μιας γυναίκας. Μια φάση που βιώνεται τελείως διαφορετικά από ότι στο παρελθόν.
Η γνώση των αλλαγών που επιφέρει, η φροντίδα και η πρόληψη, η θεραπευτική αγωγή οδηγεί σε διαφορετικού τύπου εμπειρίες από τη μια γυναίκα στην άλλη. Η ζωή άλλαξε, η γνώση διευρύνθηκε και η επιστήμη είναι πιο κοντά στα προβλήματα της γυναικείας υγείας. 
Η έμμηνος ρύση ρυθμίζεται από τις ορμόνες του φύλου και όχι μόνο. 
Κυρίως από τις δύο σημαντικές ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Στην ηλικία των 45-50 ετών η παραγωγή αυτών των ορμονών μειώνεται σταδιακά μέχρι πλήρους διακοπής.
Με την πάροδο της ηλικίας ο αριθμός και η ανάπτυξη (ωρίμανση) των ωοθυλακίων ελαττώνεται, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και κατά συνέπεια, των επιπέδων των ενδογενών οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Ταυτοχρόνως παρατηρείται αύξηση των επιπέδων των γοναδοτροπινών FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνης) και LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη) με μηχανισμό feedback.