Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Λαμία-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

 

Τρίποντο και εξάδα για τους Φθιώτες

Η Λαμία επικράτησε του  ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1 για την 8η αγωνιστική της Stoiximan Super League.

Στο 10' ο Μαρτίνεθ έκανε το σουτ έξω από την περιοχή, με την μπάλα να κοντράρει στον Τζίμα και να καταλήγει στα δίχτυα του Κλέιμαν για το 1-0 της Λαμίας.

Στο  20'  μετά από το κόρνερ ο Λόνγκο απομάκρυνε εσφαλμένα, ο Εραμούσπε έγινε κάτοχος της μπάλας την έστειλε στο δοκάρι και μετά στα δίχτυα, ισοφαρίζοντας για τον ΠΑΣ.

Ο Λόνγκο στο 39' με κεφαλιά και μετά από τη σέντρα/ασίστ του Καρλίτος έδωσε ξανά το προβάδισμα με 2-1 στη Λαμία.

Στο 71' διπλή ευκαιρία για τη Λαμία. Ο Σλίβκα έκανε το γύρισμα, βρήκε τον Τόσιτς που έκανε το σουτ, με τον Κλέιμαν να διώχνει. Ο Τόσιτς σε δεύτερο χρόνο ξανασουτάρει, με τον Καραχάλιο αυτή τη φορά να απομακρύνει στη γραμμή.

Λαμία:

Αλεξέι, Σίντκλεϊ, Σιμόν, Τζανετόπουλος, Παπαδόπουλος, Σαντάνα, Νούνιες (Τζανδάρης 79΄), Αμαράλ (Τόσιτς 56΄), Μαρτίνεθ (Ντζαγκόεφ 79΄), Λόνγκο (Ακούνια 56΄), Καρλίτος (Σλίβκα 70΄).

ΠΑΣ Γιάννινα:

Κλέιμαν, Σόρια, Τσαούσης, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ριένστρα (Γκάρο 67΄), Τζίνο, Παμλίδης, Τζίμας (Ροσέρο 59΄), Κόντε (Μπάλαν 75΄).

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 


Όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Ηπείρου, ως και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και υπουργούς της Κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών ήταν οι οδικοί άξονες, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα αντιπλημμυρικά έργα και η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ο εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ, η εγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας, η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, η πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γης.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης- συνάντησης εργασίας ακολούθησαν δηλώσεις διαδοχικά από τον Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δήμος Ζίτσας: Διήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς των Κοινοτήτων το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου 2023.

ΜΝΗΜΗ ΣΜΗΝΑΓΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Το πρωί της Παρασκευής (27/10/2023) οι εκδηλώσεις ξεκινούν στον οικισμό Σακελλαρικό της Κοινότητας Ζίτσας, τον τόπο όπου ο ήρωας σμηναγός Ιωάννης Σακελλάριος κατέπεσε με το αεροπλάνο του το Νοέμβριο του 1940 κατά τη διάρκεια άνισης αερομαχίας (3 ελληνικά καταδιωκτικά ενάντια σε 15 ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

• 08:00 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου,

• 10:00π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Σμηναγού και

• 10:15 π.μ. Κατάθεση στεφάνων

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΟΥΣΑ

Το Σάββατο, ανήμερα της εθνικής επετείου οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση στην έδρα του Δήμου, την Ελεούσα.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

• 10:00π.μ. επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου και εκφώνηση πανηγυρικού από τη Δ/ντρια του ΓΕΛ Ελεούσας «Κων/νος Ασώπιος» κα Μαρία Μάντζιου

• 10:45π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων

• 11:45 π.μ. παρέλαση στην πλατεία Δημαρχείου.

Γιάννενα: Για 2η συνεχόμενη χρονιά «Παίζω, μαθαίνω, κυκλοφορώ»

 


Δράση του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για μαθητές δημοτικών σχολείων

Για 2η συνεχόμενη χρονιά το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων διοργανώνει, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», εκπαιδευτική δράση, υπό τον τίτλο «Παίζω, μαθαίνω, κυκλοφορώ».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε μαθητές των τριών πρώτων τάξεων δημοτικών σχολείων των Ιωαννίνων, που στόχο έχει τη διαμόρφωση σωστής κυκλοφοριακής συνείδησης από την κρίσιμη παιδική ηλικία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε και κατά την περσινή σχολική χρονιά και ενθουσίασε τους μαθητές που το παρακολούθησαν, αφού είχαν την ευκαιρία, μέσα από πολύ παιχνίδι και βιωματικές δραστηριότητες, να γνωρίσουν βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τρόπους ώστε να κυκλοφορούν με ασφάλεια.

Άρτα: Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για διάρρηξη μονοκατοικίας

 

Στην κατοχή του βρέθηκαν τα κλοπιμαία και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη

Η ταχεία ανταπόκριση αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας οδήγησε χθες (19-10-20223) το βράδυ στον άμεσο εντοπισμό και σύλληψη ενός ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αναζητήσεων για άτομο, που λίγο νωρίτερα είχε διαρρήξει μονοκατοικία στην πόλη της Άρτας, οι αστυνομικοί εντόπισαν ως ύποπτο τον κατηγορούμενο.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκαν στην κατοχή του χρηματικό ποσό 200 ευρώ και δύο κοσμηματοθήκες με διάφορα κοσμήματα και αξεσουάρ, συνολικής αξίας 400 ευρώ, που, όπως προέκυψε, είχε αφαιρέσει από το σπίτι.

Τα παραπάνω κλοπιμαία αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη, ενώ ο ημεδαπός συνελήφθη και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

"ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2023": Ο Δήμος Πωγωνίου τιμά τους Ήρωες του Έπους του '40

 

 Ο Δήμος Πωγωνίου τιμά τους Ήρωες του  Έπους του '40.


Συλλήψεις φυγόποινων στη Θεσπρωτία

 


Συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στη Θεσπρωτία, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ισάριθμοι αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, για απόφαση με ποινή φυλάκισης (8) μηνών για κλοπή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών, για απόφαση με ποινή φυλάκισης (15) μηνών, για πλαστογραφία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Εορτάστηκε στην Ήπειρο η «Ημέρα της Αστυνομίας» και η μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Αγίου Αρτεμίου


Την 20η Οκτωβρίου εορτάζεται η «Ημέρα της Αστυνομίας», μαζί με τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία το 2003, για να τιμήσει την προσφορά του Σώματος στην Πατρίδα και την κοινωνία, ενώ ο Άγιος Αρτέμιος καθιερώθηκε ως Προστάτης της το 1987.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων τελέστηκε σήμερα (20-10-2023) το πρωί Δοξολογία σε Ιερούς Ναούς στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Ηπείρου, μετά το πέρας της οποίας αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τριήμερη πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία του αστυνομικού προσωπικού. 

Πρεσβευτές των Ιωαννίνων στην κεντρική Ανατολία και την Καισάρεια της Καππαδοκίας οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου

 


Στους πρόποδες του όρους Ταύρος στην κεντρική Ανατολία της Τουρκίας και, συγκεκριμένα στην περιοχή του Kahramanmaraş αλλά και στην Καππαδοκία, την κοιλάδα των πολιτισμών και μία από τις σημαντικότερες κοιτίδες του Ελληνισμού στα βάθη της Μικράς Ασίας βρέθηκε αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής.

Η  εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-7 Οκτωβρίου 2023 στο πλαίσιο της συμμετοχής στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: “Make a good start for your life – eat like a pro!”. Στην αντιπροσωπεία του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο συμμετείχαν πέντε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην 4η κατά σειρά εκπαιδευτική συνάντηση στην πόλη Göksun, ενώ σειρά επισκέψεων και συναντήσεων πραγματοποιήθηκε και στην πόλη της Καισάρειας.

 Η εκπαιδευτική συνάντηση είχε τίτλο: “Healthy mind and body”, οικοδεσπότης ήταν ένα τουρκικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, ενώ στις εργασίες της συμμετείχε και αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών από αντίστοιχο σχολείο της Πολωνίας.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Τούρκων συμμαθητών τους και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα αθλήματα και γενικότερα η άσκηση στη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία του κάθε ανθρώπου. 

Επίσης, ενημερώθηκαν για την ανάγκη υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, συμμετείχαν σε παιχνίδια με στόχο την κινητοποίηση του σώματός τους, ενώ έπαιξαν και παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια της Τουρκίας.

5η αγωνιστική το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ο. Ζωοδόχος 22-10-23/16:30)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023  

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ       

ΩΡΑ: 16:30

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ    

Το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023  

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ - Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (15:00)

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ - Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (16:30)

Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (16:30)

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (16:30)

Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (16:30)

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023  

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ - Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (16:30)

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ - Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (16:30)

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (16:30)

Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ (16:30)

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ (16:30)

Αδελφότητα Κουκλιωτών Ιωαννίνων ''Οι Άγιοι Ανάργυροι": Εκδρομή στο χωριό το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

 

Η Αδελφότητα Κουκλιωτών Ιωαννίνων ''Οι Άγιοι Ανάργυροι" διοργανώνει εκδρομή  στο χωριό το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

3η αγωνιστική το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική, εκτός η Αναγέννηση (Π.Α.Σ. Μετσόβου-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 21-10-23/16:30)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023  

ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

ΩΡΑ: 16:30

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023  

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (16:30)

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:30)   

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ (16:30)  

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (17:15)

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (19:00)   

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (19:30)

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023  

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ (16:30)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (18:15)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

 


Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Είναι οι κοριοί μια νέα διεθνής απειλή;

 


Το τελευταίο διάστημα έντονη ανησυχία έχει σημειωθεί αρχικά στο Παρίσι και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο όπως και στην Αθήνα για τον «κοριό του κρεβατιού». 

Είναι άραγε μια προσωρινή «ενόχληση» ή είναι ο νέος «κορωνοϊός με πόδια», όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο; Και τι είναι οι κοριοί;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντάει ο κ. Τηλέμαχος Ζαΐμης Επιμελητής Παθολόγος Metropolitan Hospital:

Οι κοριοί είναι παράσιτα με συχνότερους ξενιστές τα πουλιά, τις νυχτερίδες και τους ανθρώπους, ενώ πολυπληθέστερα είναι τα γένη Cimex Lectularius και Cimex Hemipterus. Αρχικά, αναπτύχθηκαν σε περιοχές της Ασίας, Αυστραλίας και Αφρικής αλλά πλέον, εδώ και τρεις δεκαετίες, έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με επιδημιολογικές αναλύσεις να αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των διεθνών μεταφορών, της μετανάστευσης και της χρήσης μεταχειρισμένων προϊόντων και επίπλων. Ανατομικά αναπτύσσονται από προνύμφες μέχρι την ενηλικίωση εντός δύο εβδομάδων και φτάνουν σε μέγεθος τα 5 χιλ. Έχουν κόκκινο/καφέ χρώμα και προσδόκιμο ζωής 6-12 μήνες, με τη δυνατότητα επιβίωσης χωρίς τροφή για 80-140 ημέρες.
«Οι κοριοί τρέφονται εξολοκλήρου με αίμα, το οποίο εξασφαλίζουν μέσω δειγμάτων (τσιμπημάτων) στο δέρμα του ανθρώπου ή όποιου άλλου ξενιστή.

Αν και περισσότεροι από 40 μικροοργανισμοί έχουν αναφερθεί ότι μπορεί να μεταδοθούν μέσω των κοριών που προκαλούν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, το τρυπανόσωμα (Chagas Disease), η λεϊσμάνια (νόσος kala azar), ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει και γι' αυτό δεν έχει κηρυχθεί παγκόσμια απειλή δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά, τα δήγματα έχουν συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, δευτερογενείς βακτηριακές επιλοιμώξεις και ουλές λόγω του έντονου κνησμού. Οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με την αλόγιστη και ακατάλληλη χρήση εντομοκτόνων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια νόσο του αναπνευστικού.