Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων

Θετική εξέλιξη η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και στο Ν. Ιωαννίνων.

Η έκτακτη επιπλέον επιδότηση με 15 εκ. ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης που παρέχεται στα νοικοκυριά της Α ζώνης (δηλ. των ορεινών περιοχών) αποτελεί αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, που στηρίζει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και στο Ν. Ιωαννίνων. 
Ήδη έχει δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση και οι δικαιούχοι σύντομα θα μπορούν να λάβουν τη σχετική επιδότηση , που αφορά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2016-2017 και θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017. 
Τέλος με αφορμή τη σημερινή εξέλιξη θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι η ένταξη ολόκληρου του Ν. Ιωαννίνων στην Α Ζώνη , έγινε από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διορθώνοντας λάθη του παρελθόντος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για έργα αστικής ανάπτυξης για τους δήμους Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών και Πρέβεζας

Τη δυνατότητα υλοποίησης έργων αστικής ανάπτυξης έχουν οι Δήμοι Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών και Πρέβεζας που ως δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις στη νέα πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα: «Επενδύσεις σε έργα αστικής αναζωογόνησης – 2η προκήρυξη».
Με τη συγκεκριμένη δράση επιδιώκεται η αναβάθμιση υφιστάμενων δημόσιων αστικών υπαίθριων χώρων με σκοπό να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές, λειτουργικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η χρηματοδότηση παρεμβάσεων:
• Βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου,
• Ορθολογικής διαχείρισης του ελεύθερου δημόσιου χώρου,
• Δημιουργίας χώρων πρασίνου (όπως μητροπολιτικά πάρκα) στα πυκνοδομημένα αστικά κέντρα,
• Προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών κέντρων.

Δήμος Πωγωνίου: Προσφορά αγάπης από "Δωδώνη" και "Πίνδο"

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα την Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ» για την  προσφορά τους σε άπορες οικογένειες της περιοχής.
Οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό Ιωαννίνων, προσέφεραν 500 κιλά στραγγιστό γιαούρτι και 100 πακέτα με νωπά προϊόντα, τα οποία διατέθηκαν άμεσα σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα, κάθε κίνηση ανθρωπιάς κάνει ακόμη πιο ισχυρή την αλυσίδα αλληλεγγύης που είναι απαραίτητη ώστε να επιστρέψει το χαμόγελο σε πολλές οικογένειες και μοναχικά άτομα.

Συνελήφθη σε χωριό των Ιωαννίνων, 44χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (372,8) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Επιπλέον, κατηγορείται για αντίσταση, απείθεια, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων
Συνελήφθη, χθες (27-12-2017) το απόγευμα σε χωριό της ευρύτερης περιοχής της πόλης των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, 44χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, αντίσταση, απείθεια, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί μετέβησαν μετά από κλήση για επεισόδιο στην οικία του 44χρονου, όπου και συνελήφθη διότι απείλησε τους αστυνομικούς και προκάλεσε φθορές στο περιπολικό αυτοκίνητο με τη χρήση πέτρας ενώ σε έρευνα στους χώρους του σπιτιού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
έξι κρυμμένες συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (344,5) γραμμαρίων, που βρέθηκαν στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού,
(28,3) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, σε μεταλλικά κυτία,
τρία μαχαίρια.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, θα οδηγηθεί στον κ Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση υπ' αριθμ. ΣΟΧ 1/2017 για τη σύναψη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ  1/2017 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
1.      Τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994 «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» (ΦΕΚ 28/τ.Α΄/3-3-1994), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 25 του Ν. 4440/2016 (ΦΕΚ 224/τ. Α΄/2-12-2016).
2.      Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρω-μένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/07-06-2010), όπως έχουν τροπο-ποιηθεί και ισχύουν.
3.      Τις διατάξεις του άρθρου ένατου του Ν. 4057/2012 «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» (ΦΕΚ 54/τ.Α΄/14-3-2012).
4.      Τις διατάξεις του Ν. 4250/2014 «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 ΦΕΚ Α΄ 161 και λοιπές ρυθμίσεις» (ΦΕΚ 74/τ. Α΄/26-3-2014).
5.      Τις διατάξεις του άρθρου 48 του Ν. 4325/2015 «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 47/τ. Α΄/11-5-2015).
6.      Τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4305/2014 «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α΄ 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, ρυθμίσεις θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 237/τ. Α΄/31-10-2014).
7.      Την  υπ΄ αριθμ.  26/23-2-2017  (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου με θέμα: «Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα για το έτος 2017».
8.      Το υπ΄ αριθμ. 55279/25-4-2017 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Εισηγητική έκθεση για πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Δήμο Πωγωνίου, Νομού Ιωαννίνων (ανταποδοτικού χαρακτήρα)». 
9.      Την υπ΄ αριθμ. 17349/25-5-2017 (ΑΔΑ: 60ΕΑ465ΧΘ7-6Η4) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με την οποία εγκρίθηκε για το Δήμο Πωγωνίου, η απασχόληση πέντε (5) ατόμων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 13529/29-5-2017 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανταποδοτικού χαρακτήρα».   

Συνελήφθη 33χρονος υπήκοος Αλβανίας στην Ιόνια Οδό, για παράνομη μεταφορά ενός 25χρονου ομοεθνούς του, μη νόμιμου μετανάστη

Συνελήφθη, χθες (27-12-2017) νωρίς το πρωί στην Ιόνια Οδό (στο ύψος του Κομποτίου Άρτας) από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Άρτας, ένας 33χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη μεταφορά ενός ομοεθνούς του, μη νόμιμου μετανάστη.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο 33χρονος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, προς το εσωτερικό της χώρας, με τελικό προορισμό την Αθήνα, έναν 25χρονο ομοεθνή του, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη παράνομη μεταφορά, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός που ενέχεται σε υπόθεση κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και μικροποσότητες κοκαΐνης

Συνελήφθη, χθες (27-12-2017) το απόγευμα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, 32χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραχάραξη, κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του 32χρονου σε χωριό της Θεσπρωτίας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
ένα χαρτονόμισμα των (100) ευρώ, αμφιβόλου γνησιότητας,
μία συσκευασία με μικροποσότητα κοκαΐνης και αντικείμενα με υπολείμματα κοκαΐνης.
Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι την 25/26-12-2017, ο 32χρονος έθεσε σε κυκλοφορία άλλα τρία αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομίσματα των (100) ευρώ, σε κέντρο διασκέδασης της πόλης της Ηγουμενίτσας.
Τα παραπάνω πλαστά χαρτονομίσματα κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Γιάννενα: Με μουσική την Τρίτη 2 Ιανουαρίου, ώρα 20:30, εναντιώνονται στην εξόρυξη πετρελαίου


Η συναυλία αυτή θα είναι μια σπουδαία ευκαιρία να γνωριστούμε από κοντά αλλά και να ενημερωθεί και η πόλη των Ιωαννίνων για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ΗΠΕΙΡΟ!!

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ να στηρίξουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για τον τόπο μας!!

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018, ώρα 11:00 π.μ.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, όπου θα πραγματοποιηθούν στον χώρο εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ηπείρου τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11.00 π.μ.
Το πρόγραμμα του Εορτασμού έχει ως εξής:
8.00 π.μ.: Γενικός σημαιοστολισμός όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων έως τη Δύση του ηλίου
10.30 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου
11.00 π.μ.: Δεξίωση στον χώρο εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ηπείρου

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνέντευξη του Σπύρου Ριζόπουλου στο ΒΗΜΑ Τηλεόραση και τη Λίζα Δουκακάρου

Κυριολεκτικά άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου» ο Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος παρουσίασε στη Λίζα Δουκακάρου τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες που οραματίζεται για το μέλλον της Ηπείρου.
Δεν είναι έγκλημα να τολμάς. Ότι δεν αλλάζει πεθαίνει» τόνισε μεταξύ άλλων ο γνωστός επικοινωνιολογός στη βιωματική συνέντευξη με τη Λίζα Δουκακάρου την οποία προλόγισε ο Αλέξης Λέφας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση των Ιωαννίνων.



Περιφέρεια Ηπείρου: Προσωρινός ανάδοχος λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων

Στην ανάδειξη αναδόχου για την υλοποίηση του έργου Λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. (Νομός Ιωαννίνων) για διάρκεια τριών ετών, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή συνεδρίασή της. Προσωρινός ανάδοχος του έργου – με προϋπολογισμό 8.488.000 ευρώ – αναδείχθηκε η Κ/Ξ Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε. – Ηλέκτωρ Α.Ε..
Επίσης με άλλη απόφασή της δημοπρατείται το έργο για την «Απομάκρυνση σταγονιδίων από τον Χ.Υ.Τ.Α. Ελληνικού 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε. Ιωαννίνων)», προϋπολογισμού 39.800 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Καρκίνος προστάτη: Μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο;

Υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη έχουν οι παχύσαρκοι άνδρες. Όσοι μάλιστα ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Αυτό αποδεικνύεται και από τα ποσοστά εμφάνισής του στους άνδρες από την Ανατολική Ασία, οι οποίοι όταν μετακινούνται προς δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο, συγκριτικά με αυτόν που θα διέτρεχαν εάν παρέμεναν στις χώρες καταγωγής τους. Στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 10% των ετήσιων διαγνώσεων προχωρημένου καρκίνου του προστάτη θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν οι άνδρες διατηρούσαν ένα υγιές βάρος.
«Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος αποφυγής του καρκίνου, παρά μόνο παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που μειώνουν τις πιθανότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της παχυσαρκίας και της εμφάνισης επιθετικών μορφών καρκίνου του προστάτη. Οπότε, η καταπολέμησή της αποτελεί σημαντικό παράγοντα προστασίας», συμβουλεύει ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Δρ. Nίκος Μερτζιώτης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι άλλος από την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, που γενικά χαρίζει στον οργανισμό καλύτερη υγεία, ενισχύει δηλαδή τον οργανισμό και τον προστατεύει από την εμφάνιση πολλών νόσων, μεταξύ αυτών και πολλών μορφών καρκίνου. Επιλέγοντας, λοιπόν, την ένταξη όλων των ομάδων τροφίμων στη διατροφή, μειώνοντας όμως σημαντικά τις ποσότητες των λιπαρών και των γλυκών ο οργανισμός λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, έχει ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις, ενώ παράλληλα τον θωρακίζει και τον εμποδίζει να προσθέσει βάρος.
Κατά καιρούς, ωστόσο, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μελέτες που αφορούν συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία φέρονται να έχουν προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου του προστάτη ή, αντιθέτως, να αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνισή του. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται αυτά που περιέχουν λυκοπένιο, το αποτελεσματικότερο καροτενοειδές για την εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών, που το βρίσκουμε σε αφθονία στις τομάτες και λιγότερο σε άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Αντιθέτως, στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχετισμός, αν και όχι τόσο ισχυρός, μεταξύ των επιπέδων της IGF -1, ενός ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα και της υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης από γαλακτοκομικά προϊόντα και κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαιρεθεί αυτή η κατηγορία τροφίμων από τη διατροφή. Οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη 700mg ασβεστίου ημερησίως, που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι 200ml γάλα, 30g τυρί και ένα μικρό γιαούρτι, προκειμένου να διατηρηθούν υγιή τα οστά.
Συχνά, όμως, οι μελέτες δίνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την επικινδυνότητα αλλά και την προστασία που προσφέρουν συγκεκριμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, παρά τις μελέτες δεν έχει αποδειχθεί σχέση μεταξύ πρόσληψης ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου και καρκίνου του προστάτη, ενώ ενδεχομένως να υπάρχει από την κατανάλωση τηγανιτών τροφών. Επίσης, μία μετα-ανάλυση δεν έδειξε συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος και καρκίνου του προστάτη. Το ίδιο συμβαίνει με το σελήνιο και τη βιταμίνη Ε τα οποία, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, δεν επηρεάζουν την επίπτωση του καρκίνου του προστάτη. Όσον αφορά δε τη βιταμίνη D η ανεπάρκεια ή η έλλειψή της σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες ανεπιθύμητης παθολογίας σε άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο που υφίστανται ριζική προστατεκτομή.  Τέλος, η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ, αλλά και η απόλυτη αποχή από αυτό έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη.