Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΓΑ: Χρηματικό βοήθημα σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες

Η διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε χρηματικό βοήθημα σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ.
Η υποβολή των αιτήσεις συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες γίνεται ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας και το χρονικό διάστημα υποβολής είναι από 6/10/2017 έως και 6/11/2017.
Προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:
-Να είναι οι πολύτεκνες μητέρες, συνταξιούχοι του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προερχόμενες από τον πρώην ΟΓΑ ή ασφαλισμένες στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών, που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στο πρόγραμμα της παροχής.
-Να έχουν, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, τα οποία να είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα, στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2017.
-Να είναι όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα και, ειδικότερα, τα τέκνα με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ/ΟΓΑ.
Το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες για το έτος 2017 εφαρμόζεται σε όλους τους Νομούς της χώρας.
Ειδικά, για το έτος 2017, στο πλαίσιο ενίσχυσης των κατοίκων του Νομού Λέσβου, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, ορίσθηκε το ποσό του βοηθήματος για όλες τις πολύτεκνες μητέρες του Νομού που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, να ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Για τις πολύτεκνες μητέρες από υπόλοιπες περιοχές της χώρας το ποσό του βοηθήματος είναι 1.000 ευρώ.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με το Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον Διοικητή του κ. Βασίλη Τσίκαρη επισκέφτηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, με τον οποίο είχε εκτεταμένη συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων της, είναι πρόθυμη να εξετάσει και να συμβάλλει για την προώθηση λύσεων που απαιτούνται, συνεχίζοντας την καλή συνεργασία που διαχρονικά υπάρχει μεταξύ των δύο φορέων.

Εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, ταξιδιωτικός σάκος με αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση 

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, εντοπίστηκε σε αγροτική και θαμνώδη περιοχή στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, ταξιδιωτικός σάκος με αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης αρχαίων αντικειμένων και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων, οι αστυνομικοί εντόπισαν και περισυνέλεξαν σήμερα (25-09-2017) το πρωί στην ανωτέρω περιοχή και συγκεκριμένα κοντά στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς, κρυμμένο ανάμεσα σε θάμνους, ταξιδιωτικό σάκο που περιείχε τα παρακάτω αντικείμενα:
τμήμα μαρμάρινου πεσσίσκου με διαμόρφωση κορινθιακού κιονόκρανου, το οποίο χρονολογείται ως βυζαντινής – μεταβυζαντινής περιόδου,
τμήμα μαρμάρινου γωνιαίου ακρωτηρίου, με διαμόρφωση ανθεμίου, άγνωστης χρονολόγησης,
λίθινο επίμηκες αντικείμενο, άγνωστης χρονολόγησης,
πήλινη κωνική αγνύθα, η οποία χρονολογείται ως κλασσικής ή ελληνιστικής περιόδου,
σιδερένια φυλλόσχημη αιχμή δόρατος, η οποία χρονολογείται μεταξύ αρχαϊκών και ελληνιστικών χρόνων.

Για τα προαναφερόμενα αντικείμενα, αρμόδιος αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αποφάνθηκε ότι πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Tα παραπάνω αντικείμενα θα σταλούν στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία για την περαιτέρω εξέτασή τους, για τον ακριβή προσδιορισμό της χρονολόγησης και της αρχαιολογικής τους εκτίμησης.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Χαιρετισμός του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Το θέμα της εκδήλωσης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων αφορά μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό από πρώτο χέρι.
Διανύουμε την πρώτη περίοδο, μετά από αρκετά χρόνια μνημονίων και σκληρής επιτροπείας, που βλέπουμε φως στον ορίζοντα. Η χώρα έχει επιστρέψει σταθερά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί πλέον πραγματικό γεγονός. Να σας αναφέρω συγκεκριμένα ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το πρώτο τετράμηνο του 2017 σημειώθηκε εισροή 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία από τέτοιες επενδύσεις.
Επιπλέον, τα δύο αυτά χρόνια η αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων από κονδύλια του ΕΣΠΑ στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας, καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργεί αλλαγή του κλίματος εντός αλλά και εκτός της χώρας.
Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων αποτελεί η δημιουργία του μεγαλύτερου αριθμού νέων θέσεων εργασίας που έχει καταγραφεί από το 2000. Συγκεκριμένα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017 δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας. Παραλάβαμε το Γενάρη του 2015 ανεργία πάνω από 27% και το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, στο 21,1%, με σταθερά πτωτικές τάσεις.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι και αυτής της χρονιάς δείχνουν να έχουν επιτευχθεί, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για ανάπτυξη στο τέλος του έτους είναι όλες θετικές. Βασική επιδίωξή μας αποτελεί ο τερματισμός αυτής της περιπέτειας να γίνει με την κοινωνία όρθια. Θέλουμε  δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνικά αποδεκτή με επενδυτές που θα σέβονται την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Τον επόμενο Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από αυτή την περιπέτεια και παράλληλα χτίζουμε τη νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε.
Την ίδια στιγμή καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να στηρίξουμε και να ανασυγκροτήσουμε τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, καθώς οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων τους οδήγησαν σε κατάρρευση.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει τη μάχη στο εσωτερικό για να λύσει ζητήματα της καθημερινότητας και να επουλώσει τις πληγές που άφησε η παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας.
Από την πρώτη μέρα διαπραγματευτήκαμε σκληρά και πετύχαμε μετά από πολλές μάχες την κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δημιουργήσαμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας, καθώς επεκτείναμε το πεδίο εφαρμογής και πλέον μπορούν να ενταχθούν σε προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία δύο στους τρεις δανειολήπτες.
Δεν θα είχε νόημα όμως να μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας αν δεν στηρίξουμε ή σε κάθε περίπτωση δεν δημιουργήσουμε το αναγκαίο εκείνο πλαίσιο για την παροχή μιας "δεύτερης ευκαιρίας" στις επιχειρήσεις που λόγω της ύφεσης και της μεγάλης οικονομικής κρίσης αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα.
Σκοπός του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων αποτελεί η παροχή δυνατότητας στους οφειλέτες-επιχειρηματίες για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, προς όλους γενικά τους πιστωτές.

Επίσκεψη του Γιάννη Στέφου στην εταιρεία πληροφορικής Terracom

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος επισκέφτηκε την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη την εταιρεία πληροφορικής Terracom, η έδρα της οποίας είναι στον Κατσικά Ιωαννίνων.
Κατά την συνάντηση, ο κ. Στέφος ενημερώθηκε από τους ιδρυτές και ιδιοκτήτες της εταιρείας κ. Ζαχαράκη Δημήτρη και κ. Γκούσκο Στέλιο για τις δράσεις της. Η Terracom ιδρύθηκε το 1999, και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στην Βορειοδυτική Ελλάδα. Δραστηριοποιείται σε τρεις κυρίως τομείς: στις εφαρμογές σχετικές με εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, στην ανάπτυξη πρωτοποριακών διαδικτυακών εφαρμογών και στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων μηχανοργάνωσης επιχειρήσεων. Κατά τη συζήτηση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο QR-Patrol, το οποίο είναι ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης περιπολιών και φυλάξεων και σήμερα έχει περισσότερους από 750 πελάτες σε 61 χώρες.
Αφορμή για την επίσκεψη του κ. Στέφου στάθηκε η μεγάλη διάκριση που έλαβε το 2016 η εταιρεία από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020. Πιο συγκεκριμένα η πρόταση της εταιρείας είναι ένα από τα πέντε ελληνικά έργα που έχουν εγκριθεί στο SME Instrument Phase 2 από το 2014 που ξεκίνησε το πρόγραμμα.
Ο κ. Στέφος εντυπωσιασμένος από τις δράσεις και την καινοτομία της εταιρείας τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και αξιοθαύμαστο να υπάρχουν τέτοιες εταιρείες σε μια μικρή πόλη σαν τα Γιάννενα, που δίνουν στον καιρό της κρίσης ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες να εργαστούν σε ένα άριστο εργασιακό περιβάλλον και να προσφέρουν στον τόπο τους, παράγοντας μάλιστα καινοτόμα προϊόντα».

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα συμμετοχής της εταιρείας στο επικείμενο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου που θα πραγματοποιηθεί 23-24 Οκτωβρίου στα Γιάννενα. Η συμμετοχή της Terracom στο συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία να αναδειχτεί το γεγονός πως η καινοτομία και η εξωστρέφεια είναι ό,τι χρειάζεται ο τόπος, ιδιαίτερα τον καιρό της κρίσης, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται το παράδειγμα και οι προοπτικές προς τους νέους επιστήμονες για να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. 

Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Γαλατσίου-Λαμπρινής: Έναρξη νέας χορευτικής περιόδου, τη Δευτέρα στις 2 Οκτωβρίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Γαλατσίου-Λαμπρινής, πιστός στην παράδοσή του, ξεκινά και φέτος την νέα χορευτική του περίοδο, την Δευτέρα στις 2 Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσά του,οδός Ρεθύμνης 43 (απέναντι απ' το καμίνι) και ώρα 20.00'.
Καλούνται όλα τα μέλη του χορευτικού τμήματος, που το είχαν στελεχώσει την προηγούμενη περίοδο, να παρευρεθούν στο νέο ξεκίνημα!
Παράλληλα ο Σύλλογος θα προβεί και στην έναρξη νέων χορευτικών τμημάτων για αρχάριους και προχωρημένους, να συμμετάσχουν στην εκμάθηση χορών απ' όλες τις περιοχές της χώρας μας!
Είμαστε έτοιμοι, για σας που σκοπεύετε να συμμετάσχετε, να σας ακούσουμε, να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την ένταξή σας στον κύκλο εκμάθησης των παραπάνω παραδοσιακών χορών.
Το νέο μας ξεκίνημα, έχει χοροδιδάσκαλο, όπως και πέρυσι την Μαρία Πολύζου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.
Πληροφορίες: Τσιούρη Γεωργία 6949238081, Πολύζου Μαρία 6981025944.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου

Αδελφότητα Ρωμανιωτών Αττικής Λάκκας Σουλίου. Εκδήλωση Μουσικοχορευτικής παράστασης λαϊκής παράδοσης και παρουσίαση του βιβλίου ''Λεύκωμα από μνήμες'' της Αικατερίνης Κολιοφώτη, τη Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ώρα 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας, οδός Δραγούμη δίπλα από τα παλιά ιατρεία ΙΚΑ

Ανακοίνωση της Αδελφότητας Ρωμανιωτών Αττικής Λάκκας Σουλίου
Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση της Αδελφότητας Ρωμανιωτών Αττικής Λάκκας Σουλίου στα πλαίσια του Μήνα Λαογραφίας σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. ΠΑΚΠΠΑ, η οποία είχε αναβληθεί τον Ιούλιο και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 01-10-2017 και ώρα 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο ''Λ. Κανελλόπουλος''  στην παραλία Ελευσίνας, Δραγούμη δίπλα από τα παλιά ιατρεία ΙΚΑ.
Στην μουσικό θεατρική μας παράσταση θα παρουσιάσουμε το βιβλίο της αγαπητής Αικατερίνης Κολιοφώτη ''Λεύκωμα από μνήμες ''.
Σε συνεργασία με το ΠΑΚΠΠΑ, η θεατρική ομάδα του χορευτικού μας με την καθοδόγηση της σκηνοθέτιδάς μας κ. Στέλλας ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ, σε παραδοσιακούς ζωντανούς ρυθμούς και εικόνα θα ζωντανέψουμε τα παιδικά χρόνια της συμπατριώτισσας Κατερίνας και θα φέρουμε μνήμες από τη λαϊκή μας παράδοση.
Μικρούς και μεγάλους σας περιμένουμε κοντά μας.

Ο Πρόεδρος


Θεόδωρος Τζαρτζούλης

Εκπρόσωπος της Βουλής ο Γιάννης Καραγιάννης στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, θα συμμετάσχει, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) που συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU) στις 26 με 28 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του ΠΟΕ στη Γενεύη.
Η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον ΠΟΕ συγκαλείται σε ετήσια βάση και αποσκοπεί στην ενίσχυση της δημοκρατίας στο διεθνές εμπόριο, προσδίδοντας κοινοβουλευτική διάσταση στην πολυμερή εμπορική συνεργασία.
Οι συμμετέχοντες βουλευτές, που ειδικεύονται σε θέματα διεθνούς εμπορίου στα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια, έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σε ζητήματα διεθνούς εμπορίου με συναδέλφους άλλων κοινοβουλίων, κυβερνητικούς διαπραγματευτές και αξιωματούχους του ΠΟΕ.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό φόρουμ με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών, με κεντρικό θέμα "Κάνοντας το εμπόριο δίκαιο: Η συμβολή των κοινοβουλίων".

Οστεοπόρωση: Τα «μυστικά» για τη σωστή θεραπεία των γυναικών

Κάθε χρόνο, διεθνώς, 200 εκατομμύρια γυναίκες προσβάλλονται από οστεοπόρωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μια στις δύο γυναίκες, άνω των 50 ετών να υποστεί τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα, με συνηθέστερα αυτά των σπονδύλων, αυχένα, κεφαλής μηριαίου οστού και καρπού.
Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας για τη σύγχρονη γυναίκα, καθώς συντελεί στην εμφάνιση πολλών χρόνιων παθήσεων. Η έγκαιρη διάγνωση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να αναστρέψει την οστεοπόρωση και να χαρίσει στις γυναίκες το βέλτιστο επίπεδο υγείας.
«Η οστεοπόρωση έχει θεωρηθεί ‘γυναικεία υπόθεση’ καθώς είναι οκτώ φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Τα κατάγματα του καρπού, γνωστά επιστημονικώς με τον όρο κατάγματα Colles είναι 10 φορές συχνότερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 55 ετών και άνω, εν συγκρίσει με νεότερες », εξηγεί ο Dr. Κυριάκος Π. Τίγκας, M.D. Μαιευτήρας Χειρουργός, Γυναικολόγος, Ογκολόγος*.
Τι είναι η Οστεοπόρωση
Σύμφωνα με τον Dr. Τίγκα, τα ανθρώπινα οστά έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής και μεταβολισμού. «Πρόκειται για έναν κύκλο ζωής και θανάτου που ‘κυβερνάται’ από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Η μείωση των οιστρογόνων κατά την φάση της περιεμμηνόπαυσης, δηλαδή όταν δεν φτάνουν σε μέγιστες τιμές για 48 ώρες περίπου, όπως θα έπρεπε κανονικά για να γίνει ωοθυλακιορρηξία, έχουμε ανωοθυλακιορρηξία. Έτσι δεν μπορεί να παραχθεί προγεστερόνη και δεν ενεργοποιούνται οι υποδοχείς της ώστε να κατασκευαστεί το οστό», λέει και προσθέτει ότι τα οιστρογόνα ελέγχουν επίσης τους οστεοκλάστες, τα οστικά κύτταρα που «τρώνε» το παλιό οστό, ενώ η προγεστερόνη ελέγχει τους οστεοβλάστες, τα κύτταρα που «χτίζουν» το νέο οστό.

Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης-Ραφήνα-Μαραθώνα: Γιορτή τσίπουρου, τη Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο κτήμα της, οδός Αν. Τσίρκα, Νέα Μάκρη

Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε από την Ήπειρο, αρχές του 14ου αιώνα και αργότερα συστηματοποιήθηκε και έλαβε μορφή μαζικής παραγωγής, στο Άγιο Όρος από Ηπειρώτες μοναχούς, που διαβιούσαν εκεί.
Σήμερα παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου, το απόσταγμα των σταφυλιών δηλαδή, έχουν, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Κρήτη, κατά δε το στάδιο της διαδικασίας στην Ήπειρο και την Θεσσαλία, γίνονται παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις, απότοκος του λαϊκού πολιτισμού των περιοχών αυτών.
Η δε διαδικασία της παραγωγής, για όσους εξακολουθούν σήμερα να ακολουθούν την παραδοσιακή πατροπαράδοτη μέθοδο, είναι ολόκληρο τελετουργικό και διέρχεται διάφορες φάσεις, με παράλληλη διεξαγωγή λαϊκών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αυτή την διαδικασία, αυτή την περίοδο, που σε όλη την Ελλάδα, από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη »βράζει» ο τόπος, αναβιώνει παραδοσιακά για άλλη μια χρονιά, η Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Ραφήνα και Μαραθώνα »Η Αγία Ειρήνη», την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, στις 12 η ώρα το μεσημέρι, στο κτήμα των Ηπειρωτικού Συλλόγου, οδός Αν. Τσίρκα, στην Νέα Μάκρη.

Επίσκεψη της Μερόπης Τζούφη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου

Επίσκεψη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποίησε η Μερόπη Τζούφη, έπειτα και από σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας παρουσία της Αν. Υπουργού κ. Φωτίου και υπηρεσιακά στελέχη για θέματα κοινωνικής προστασίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η βουλευτής συζήτησε διεξοδικά με την Πρόεδρο και τον Αντιπροέδρο, κ.κ. Κατερίνα Μιτοπούλου και Σπύρο Μάγκα. Παρευρέθηκαν  επίσης η Διευθύντρια της Μονάδας Προστασίας ΑμεΑ Ιωαννίνων «Νεομάρτυς Γεώργιος», κ. Άννα Παύλου, η Αν. Διευθύντρια του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων, κ. Εύη Κήτα καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Κεντρικό ζητήματα συζήτησης αποτέλεσε η περεταίρω ενίσχυση των δομών με την πρόσληψη προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργικότητά τους. Η κ. Μιτοπούλου ανέφερε πως παρά την τοποθέτηση μικρού αριθμού εργαζομένων μέσω προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, αλλά και μέσω του ΟΑΕΔ, έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την πρόσληψη επιπρόσθετου επικουρικού προσωπικού. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά της τόνισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και να γίνει επαναπροσανατολισμός των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, με σαφή προσδιορισμό του απαιτούμενου αριθμού για τις δομές Πρόνοιας. Επίσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασιών για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (ιατρών, θεραπευτών κλπ.), καθώς και στη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων έργου για αντίστοιχες υπηρεσίες.
Στη συνέχεια η βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, των Δήμων, του Κέντρου Πρόνοιας και των Φορέων των ασθενών, όπως και μεταξύ των Κέντρων Πρόνοιας, ώστε να επιτευχθούν ουσιαστικές συνέργειες αλλά και διεκδικήσεις Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την άντληση χρηματοδότησης. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της επιτάχυνσης της διοικητικής ανασυγκρότησης και τη δημιουργία νέων οργανισμών, ενώ σχετικά με τις εκκρεμότητες των δεδουλευμένων (αργίες και υπερωρίες), η βουλευτής διαβεβαίωσε για την καταβολή των δεδουλευμένων της περιόδου 2016-2017, λέγοντας ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης.

Τέλος, συζητήθηκαν μια σειρά από κινήσεις που έχουν προγραμματιστεί σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών και της λειτουργικότητας των Κέντρων Προστασίας, καθώς και την οργάνωση δράσεων εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την πόλη. Παράλληλα, τέθηκε το ενδεχόμενο πιθανής δημιουργίας Κέντρου Ημερήσιας Φιλοξενίας για παιδιά τυπικής ανάπτυξης.