Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: Το μεγάλο μαχαίρι και με περικοπές μισθών και απολύσεις

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με μειώσεις μισθών και απολύσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015 και να εξοικονομηθούν 1,3 δισ. ευρώ από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους – και συνολικά 2,9 δισ. ευρώ ως το 15.

Συμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής", η εφαρμογή του εννιαίου μισθολογίου κρύβει την κατάργηση επιδοματων, τη σημαντική περικοπή άλλων και την αντιστοίχηση των αμοιβών με αυτές του ιδιωτικού τομέα – δηλαδή προς τα κάτω.


Το εννιαίο μισθολόγιο θα ισχύει κατευθείαν για τους νεοπροσλαμβανόμενους και θα υπάρχει μεταβατική περίοδος τριών ετών για τους ήδη εργαζόμενους – δηλαδή οι περικοπές θα γινουν σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια.

Αναλυτικά τα μέτρα για το δημόσιο είναι:
1.Σύνδεση αμοιβών με θέση και απόδοση
2.Κατάργηση επιδομάτων που διαφοροποιούν αμοιβές μεταξύ υπουργείων
3.Αντιστοίχιση των αμοιβών μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για ίδια δουλειά και ίδια προσόντα
4.Περικοπή κατά 50% του επιδόματος παραγωγικότητας και κατάργηση του επιδόματος γάμου.
5.Μείωση υπερωριών, αμοιβών για επιτροπές και άλλες πρόσθετες αμοιβές
6.Αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 την εβδομάδα στις 40 ώρες
7.Πάγωμα μισθολογικής ωρίμανσης και αύξηση – απο 2 χρονια σήμερα σε 3 ή 5 – της εξέλιξης των μισθολογικών κλιμακίων


Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί το θεσμό της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, τη μακροχρόνια άδεια άνευ αποδοχών, προσλήψεις με τον κανόνα μία για δέκα αποχωρήσεις, μείωση των συμβάσεων έργου κατά 50% το 2011 και ακόμη 10% το 2012 και μείωση εισακτέων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.


Μέσω των συγχωνεύσεων ανοίγει η πόρτα της εξόδου για δημόσιους υπαλλήλους.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 77 καταργήσεις και 16 συγχωνεύσεις.
Μέχρι τον Οκτώβριο συγχωνεύονται ή καταργούνται 75 μεγάλοι φορείς που αποσχολούν 7.000 άτομα.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Ο λογαριασµός των νέων τεκµηρίων

Σηµαντικές αυξήσεις στα τεκµήρια διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και σκάφη αναψυχής έρχονται µε το φορολογικό νοµοσχέδιο του Σεπτεµβρίου που θα έχει όµως εφαρµογή από φέτος.



Τα σενάρια κάνουν λόγο για αύξηση που θα κυµαίνεται µεταξύ 30%50% σε σχέση µε τα σηµερινά επίπεδα, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά χαµηλά και επιτρέπουν σε κάποιον να δηλώνει ένα ελάχιστο εισόδηµα το οποίο επαρκεί οριακά για τη συντήρηση ενός ακριβού ακινήτου, ενός πολυτελούς αυτοκινήτου ή για την πληρωµή διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων.

Αν και τα φετινά τεκµήρια είναι αυστηρότερα από εκείνα που ίσχυαν µέχρι πέρυσι, και πάλι θεωρούνται ότι δεν πιάνουν στην τσιµπίδα τους πραγµατικά έχοντες και κατέχοντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ελεύθερος επαγγελµατίας που δηλώνει εισόδηµα κοντά στα 12.000 ευρώ και διαµένει σε ακριβό ακίνητο των Βορείων Προαστίων, έχοντας στην κατοχή του καινούργιο πολυτελές όχηµα, φορολογείται βάσει τεκµαρτού εισοδήµατος για µόλις 13.400 ευρώ.


ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ που εξετάζεται είναι µια γενναία αύξηση τωντεκµηρίων, ακόµη και κατά 50% ή και περισσότερο σε κάποιες κατηγορίες. Σε µια τέτοια περίπτωση, ο φορολογούµενος του παραδείγµατός µας θα φορολογηθεί µε τεκµαρτό εισόδηµα της τάξης των 17.660 ευρώ (ή και υψηλότερο αν ο συντελεστής ξεπεράσει το 50%σε κάποιες κατηγορίες).


Οπως προκύπτει από τους πίνακες που παρουσιάζει το «Χρήµα» στο σενάριο της αύξησης κατά 50%, το τεκµήριο για έναν κάτοχο καινούργιου Ι.Χ. αυτοκινήτου κυβισµού 1.800 κ.εκ., που σήµερα είναι 4.800 ευρώ, γίνεται αυτόµατα 7.200 ευρώ.
Για τον ιδιοκτήτη αυτοκινήτου 2.000 κυβικών, από τα 5.400 ευρώ σήµερα γίνεται 8.100 ευρώ, αν το όχηµα είναι 3.000 κυβικά φτάνει τα 15.600 ευρώ (από 10.400 ευρώ σήµερα) και για 3.500 κυβικά και άνω (τζιπ, λιµουζίνες, κ.ά.) φτάνει τα 20.850 ευρώ (από 13.900 ευρώ σήµερα).


ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Αντίστοιχες διαφορές προκύπτουν και στα ακίνητα: ένα διαµέρισµα 100 τ.µ. σήµερα (χωρίς βοηθητικούς χώρους) έχει τεκµήριο 3.400 ευρώ. Υστερα από αύξηση του κατά 50%, θα έχει τεκµήριο 5.100 ευρώ. Κατ’ αναλογία, ένα ακίνητο επιφάνειας 120 τ.µ., µε σηµερινό τεκµήριο 4.400 ευρώ, κατόπιν της αύξησης, θα έχει αύριο τεκµήριο 6.600 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Public Issue: Ανατροπή σκηνικού με γαλάζιο προβάδισμα

Αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, καταγράφει το βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής".

Αναλυτικά:
ΝΔ: 31%

ΠΑΣΟΚ: 27%
ΚΚΕ: 11%
ΛΑΟΣ: 8%
ΣΥΡΙΖΑ: 6,5%
Οικολόγοι Πράσινοι: 3,5%
Δημοκρατική Αριστερά: 3%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,5%
Αποχή: 38%.

Μόνο ένας στους 4 πολίτες πιστεύει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξαντλήσει την 4ετία, ενώ η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνει κάμψη.


Στο ερώτημα, ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνουν από 23%, με το 55% των πολιτών να δηλώνουν κανένας.

Το 74% εκτιμά πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ θα μπορούσαν να κυβερνήσουν σωστά τη χώρα, ενώ το 59% εκτιμά πως στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές.


Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι το 82% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους, ενώ το 87% εκτιμά πως κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Καμία ανησυχία για τη φορολογική ενημερότητα

Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με πρόβλημα που προέκυψε στη φορολογική ενημερότητα του ΠΑΣ Γιάννινα (καθώς επίσης και της Βέροιας) προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αναστάτωση.

Ωστόσο, οι άνθρωποι της γιαννιώτικης ομάδας φρόντισαν να καθησυχάσουν τους πάντες λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα χαρτιά και τις ενημερότητες.
Εν τω μεταξύ, οι δρόμοι του ΠΑΣ και του Μπακαγιόκο αναμένεται να χωρίσουν οριστικά, αφού ο 36χρονος επιθετικός δεν έχει απαντήσει στην πρόταση ανανέωσης που του έχει γίνει.


Σχετικά τώρα με τα υπόλοιπα μεταγραφικά θέματα, τα βλέμματα των Γιαννιωτών είναι στραμμένα και στην Αργεντινή. Μάλιστα ο Βαγγέλης Αγγελής έχει προγραμματίσει ταξίδι στη χώρα του ταγκό προκειμένου μεταξύ άλλων να παρακολουθήσει τη φιλική αναμέτρηση με την Αλβανία στις 20 Ιουνίου.
Από τη γειτονική χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον εδώ και καιρό για το διεθνή μέσο Μάρκο Μουζάκα και τον 21χρονο μεσοεπιθετικό Σοκόλ Σικαλέσχι της Σκεντέμπρεου Κορυτσάς.


ΠΗΓΗ: www.contra.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μειώσεις και στις συντάξεις

Αυξήσεις ορίων ηλικίας, επιβολή τριπλού ΛΑΦΚΑ και αύξηση εισφορών στα ταμεία.


Μετά τις μειώσεις των μισθών, μικρότερες θα είναι και οι συντάξεις που από το 2015 θα χορηγούν τα Ταμεία στα 60 με 40 χρόνια και στα 65 με λιγότερα χρόνια ή με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών.

Οι εξοικονομήσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2010 με το νόμο για το νέο ασφαλιστικό, επιβάλλοντας τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση, εξαιρώντας μόνο όσους θεμελίωσαν έως 31/12/2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Στο ίδιο πλαίσιο:
Αυξήθηκε η ποινή για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όσων δεν θεμελίωσαν δικαίωμα έως 31/12/2010 (από 4,5% σε 6% ετησίως που υπολείπεται και έως 30% για 5 χρόνια νωρίτερης συνταξιοδότησης).
Καθιερώθηκε η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Κόπηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ. Για τους υπόλοιπους τα δώρα ορίστηκαν σε 400 ευρώ για Χριστούγεννα, 200 ευρώ για Πάσχα και 200 ευρώ για επίδομα αδείας.

Επικουρικές - ΛΑΦΚΑ
Στο ίδιο πλαίσιο και σε εφαρμογή του Μνημονίου:
Αυστηροποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ.
Περιορίζεται, από τον Ιούλιο, η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Περικόπτονται οι αναπηρικές συντάξεις με ελέγχους και αυστηροποίηση κριτηρίων.


Θα αυξηθεί μέσα στο καλοκαίρι η παρακράτηση εισφοράς ΛΑΦΚΑ (6% - 14%) στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ (και διπλή εισφορά για όσους εισπράττουν από 1.700 ευρώ και πάνω και έχουν συνταξιοδοτηθεί με εθελούσια σε ηλικίες κάτω των 60 ετών).
Θα επιβληθεί κλιμακωτή εισφορά (3% - 10%) τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Θα μειωθούν, από 1/1/2012, οι επικουρικές συντάξεις, με βάση αναλογιστικές μελέτες που ολοκληρώνονται σταδιακά έως το φθινόπωρο.
Θα μειωθούν τα εφάπαξ (άμεση μείωση 10% θα γίνει στα ποσά εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων).


Θα επιβληθούν, σταδιακά, νέες ενιαίες παροχές υγείας με αύξηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και με επέκταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών συνταγών για εξετάσεις, φάρμακα κ.α.


Θα καθιερωθούν και θα ισχύσουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις από 1/1/2015 (αναλογική σύνταξη με βάση όλο τον εργασιακό βίο για τους νέους και αναλογικό τμήμα για όσους δεν συνταξιοδοτούνται έως τότε).

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Πόσο θα μας κοστίσει ο κεφαλικός φόρος

Από τη φοροκαταιγίδα που έπληξε τη χώρα, κανένα ελληνικό νοικοκυριό δεν θα μείνει ανεπηρέαστο.
Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι.
Το νέο χαράτσι που μας επιβάλλεται μέχρι και το 2015 δεν έχει προηγούμενο.


Συγκεκριμένα:
* Έχουμε έναν έγγαμο δημόσιο υπάλληλο με δύο παιδιά, 25 χρόνια προϋπηρεσίας και μισθό 1.500 ευρώ. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 15%, δηλαδή 1.500 * 15% = 225 ευρώ.
Άρα από τα 1.500 θα πάει στα 1.275.

Στα 1.275 επί 3% ο κεφαλικός φόρος, 36 ευρώ, άρα ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου θα πέσει στα 1249 ευρώ.


* Έχουμε και έναν εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, παντρεμένο με ένα παιδί και μισθό 700 ευρώ. Το 1% είναι επτά ευρώ. Δηλαδή αντί για 700 ευρώ θα πάρει 693 ευρώ


* Εάν κάποιος αμείβεται με 1.200 ευρώ μηνιαίως, ο συντελεστής ανέρχεται στο 4%. Έτσι, στα 1.200 ευρώ επί 4% είναι 48 ευρώ και άρα από 1.200 θα παίρνει 1.152 ευρώ.

ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Θεία Λειτουργία την Δευτέρα 13 Ιουνίου του Αγίου Πνεύματος

Την Δευτέρα 13 Ιουνίου του Αγίου Πνεύματος η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στα μέσα του καλοκαιριού το Ενιαίο Μισθολόγιο

Τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Μισθολογίου μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Για πρώτη φορά ανακοίνωσε ότι το Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί άμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος 3 ετών προκειμένου να εφαρμοστεί σε όλους τους υπαλλήλους.
Οι περικοπές των υψηλών επιδομάτων και οι μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που θα συγκλίνουν με αυτές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά.



Υπολογίζεται ότι οι υψηλόμισθοι θα χάσουν έως και 40% από τις περικοπές και καταργήσεις επιδομάτων ενώ οι χαμηλόμισθοι θα δουν τις βασικές τους αποχές να αυξάνονται ελάχιστα, αν και αναμένεται να μειωθεί η συνολική αμοιβή τους κατά 8% με τις περικοπές των επιδομάτων, της υπερωριακής απασχόλησης και των δαπανών για μετακινήσεις.
Στο Ενιαίο Μισθολόγιο αναμένεται να συμπεριληφθεί και η αναβολή απόδοσης του ποσού ωρίμανσης που θα πραγματοποιείται πλέον ανά 4 χρόνια και έπειτα από αξιολόγηση (αντί για δύο που ισχύει σήμερα) .
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων για την ανεργία, η οποία θα αντιστοιχεί στο 3% επί των μηνιαίων αποδοχών. Αν και στους πίνακες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αναφέρεται ότι θα ισχύσει μόνο το 2011 με αποδόσεις 455 εκ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή μέχρι το 2015.


Η κυβέρνηση επιδιώκει την εξοικονόμηση 800 εκ. μόνο για το τρέχον έτος από το μισθολογικό κόστος του δημοσίου. Το συνολικό "κέρδος" για τον προϋπολογισμό που θα προκύψει από τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης υπολογίζεται σε 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Διάγγελμα... συναίνεσης

Το τελευταίο του χαρτί έπαιξε  ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τη συναίνεση, τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως είναι ανοιχτός στο να επιλεγούν ακόμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής με σκοπό να τοποθετηθούν σε καίρια πόστα στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να «τρέξουν» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Τόνισε μάλιστα ιδιαίτερα πως όλα τα κόμματα πρέπει να κοιτάξουν το καθήκον προς την πατρίδα και όχι, όπως είπε το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «καλώ ξανά τις ηγεσίες όλων των κομμάτων να συνεργαστούμε. Υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις. Και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε - εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε - από κοινού με τους εταίρους μας. Κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης. Να δουλέψουμε με κοινές ομάδες εργασίας. Να επιλέξουμε ακόμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις. Να επεξεργαστούμε κοινές προτάσεις.
Πολιτικές, που μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και όχι που μας κάνουν να αποκλίνουμε από τους στόχους. Όταν ξέρουμε ότι, το σημερινό κράτος έχει λυγίσει και θέλει δουλειά και νοικοκύρεμα πολύ, για να σταθεί στο ύψος των αναγκών. Μπορούμε και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερβούμε τα κομματικά τείχη. Όλοι μας, ο καθένας μας, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πολίτες. Δουλεύοντας μαζί. Πρώτον, έτσι κάνουμε υπέρβαση. Υπέρβαση απαραίτητη, που συμβολίζει την αλλαγή.
Παραμερίζουμε τις μικροκομματικές και ψηφοθηρικές αντιλήψεις. Βάζουμε πρώτα την Πατρίδα. Και αυτό και μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίσει. Δεύτερον, δείχνουμε τη σοβαρότητά μας απέναντι στους εταίρους μας. Ότι είμαστε σοβαροί με τα δικά τους χρήματα που μας δανείζουν. Σοβαροί με την προσπάθεια μας, για μια Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, δίχως επιτηρήσεις, δίχως δανεικά.
Ας δείξουμε όλοι την απαραίτητη στάση ευθύνης. Και τρίτον, οι αποφάσεις μας μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, να σπάνε αντιστάσεις μικροσυμφερόντων ή και μεγάλων συμφερόντων που δε μας θέλουν μαζί.
Που δε θέλουν την αλλαγή».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΜΕΡΟΣ: Πρόταση για τους Μετανάστες

Το κέντρο της Αθήνας, ιδιαίτερα η πλατεία Ομονοίας και οι πέριξ συνοικίες (Μεταξουργείο, Άγιος Παντελεήμων, Γκάζι, Πλατεία Αττικής κλπ.), τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε γειτονιές «γκέτο».
Οι Έλληνες κάτοικοι των περιοχών αυτών, που προέρχονταν από τα «μεσοστρώματα» έφυγαν βλέποντας τις περιοχές τους να συγκεντρώνουν πληθυσμούς μεταναστών, αναζητώντας περιοχές με καλύτερα σχολεία για τα παιδιά τους, καλύτερες υποδομές, μεγαλύτερη ασφάλεια κλπ.. Έτσι, δημιούργησαν χώρο για να συγκεντρωθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών, καθώς τα ενοίκια ήταν χαμηλά, αλλά υπήρχε και το κίνητρο της γειτνίασης με ομοεθνείς. Σήμερα, λοιπόν, οι περιοχές αυτές κατοικούνται από κατώτερα ελληνικά στρώματα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε κάπου αλλού και από μετανάστες, νόμιμους ή παράνομους, που αποτελούν ίσως πλέον και την πλειοψηφία των κατοίκων.


Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι πάρα πολλά και δεν είναι επί του παρόντος να αναλυθούν. Σημασία, έχει ότι η ελληνική Πολιτεία αδράνησε, δεν συνειδητοποίησε το πρόβλημα με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ο κίνδυνος για κοινωνικές συρράξεις μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών σε ένα ιδιότυπο πόλεμο πόλεων ή συνοικιών. Η εγκληματικότητα, η ανασφάλεια και η ξενοφοβία είναι αυτονόητο ότι είναι εκτός ελέγχου. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη για την ελληνική πραγματικότητα, εντούτοις δεν είναι πρωτόγνωρη για τις ευρωπαϊκές χώρες. Χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο εδώ και δεκαετίες αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα και διαμόρφωσαν πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου. Από αυτές τις πολιτικές πρέπει και σήμερα η ελληνική Πολιτεία να αντλήσει καλές πρακτικές και να τις προσαρμόσει στη σημερινή πραγματικότητα και συγκυρία.


Η βασική διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών είναι παράνομοι και πως η Ελλάδα είναι χώρα αναγκαστικής διαμονής, καθώς οι μετανάστες δεν μπορούν να μεταβούν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως είναι η επιθυμία τους, εξαιτίας της συμφωνίας της Shengen και του Δουβλίνου ΙΙ, που δεσμεύει την προώθηση μεταναστών από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη. Από την άλλη το μεγάλο εύρος των θαλασσίων συνόρων καθιστά δύσκολη την αστυνόμευση, ενώ τα μεταναστευτικά ρεύματα αναζωπυρώνονται συνεχώς από τις συνθήκες πολέμου και αστάθειας που επικρατούν σ’ όλη τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και χώρες, όπως το Αφγανιστάν, Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.


Ζητούμενο για την Πολιτεία πλέον είναι να διαμορφώσει πολιτικές. Καταρχήν να ξεκαθαρίσει ποιοι από τους μετανάστες μπορούν να πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Στη συνέχεια πρέπει να απομακρυνθούν από το κέντρο της Αθήνας όλοι οι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι ή θα πρέπει να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους ή να συγκεντρωθούν σε ελεγχόμενα κέντρα φιλοξενίας με συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Για τους νόμιμους πλέον μετανάστες που θα παραμείνουν σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να ακολουθηθούν μοντέλα κοινωνικής ένταξης, καθώς οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται στη Ελλάδα, έχουν μόνιμη κατοικία και η Ελλάδα είναι ή πρέπει να γίνει η δεύτερη πατρίδα τους, όπως συμβαίνει με τα εκατομμύρια Ελλήνων της διασποράς.


Σε συνέχεια των παραπάνω με άξονα τα σχολεία πρέπει να εφαρμοστούν μοντέλα, όπως τα community schools με βάση το παράδειγμα του Liverpool, το ανοικτό σχολείο και άλλες παρεμβάσεις με διαπολιστισμικό περιεχόμενο (π.χ. στέκια νέων, περιστασιακή προσέγγιση κλπ.). Έλληνες και αλλοδαποί πρέπει να βοηθηθούν με συγκεκριμένα προγράμματα κοινωνικής παρέμβασης να ξαναχτίσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης προκειμένου να μπορέσουν να συμβιώσουν στην ίδια περιοχή.
Η Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ να σχεδιάσει μεθοδευμένα δράσεις παρέμβασης προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και στο σκέλος καταπολέμησης της φτώχειας, γιατί η φτώχεια είναι ο δομικός παράγοντας που γεννά τη βία και τη ξενοβοφία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέσα από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το ΕΠΑΝΑΔ σε συνεργασία με το ΠΕΠ Αττικής θα πρέπει να σχεδιάσουν παρεμβάσεις, να ανοίξουν προσκλήσεις και να διατεθούν κονδύλια (τουλάχιστον 20.000.000 ευρώ) για την υποβολή προτάσεων από ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε σύμπραξη με Οργανώσεις, στα πλαίσια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής συνοικιών της Αθήνας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΜΕΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
(πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ)
(πρ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ)
Σαλαμίνος 12 – Παλλήνη Τ.Κ. 15351
Τηλ. Γραφ : 213-2023401-402
210-6034800-900
FAX : 2106034990

Κιν. : 6932294100
e-mail : gsmeros@hacsnet.gr
website : www.gsmeros.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Αλλοδαποί τρύπωσαν σε νταλίκα που μετέφερε ασανσέρ!

Συνελήφθησαν επτά λαθρομετανάστες.



Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, επτά αλλοδαποί, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, κρυμμένοι σε φορτίο (υλικά - εξαρτήματα ασανσέρ) σταθμευμένου επικαθήμενου οχήματος.


Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας διενεργείται προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΠΑΣΟΚ: Έντονη δυσαρέσκεια πολλών βουλευτών

Συνέχεια στο αντάρτικο και αποφασισμένοι να φθάσουν την κόντρα μέχρι τέλους φαίνονται πολλοί εκ των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψαν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες.
Οι κ.κ. Λιντζέρης, Καρύδης, Κουρουμπλής αλλά και η κα Σοφία Γιαννακά φέρονται δυσαρεστημένοι από την τελική έκβαση του διαλόγου.


Ο κ. Λιντζέρη μάλιστα να ζητά άμεσο ανασχηματισμό θεωρώντας το Μεσοπρόθεσμο ως ένα εν δυνάμει αποτυχημένο μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή, ζυμώσεις υπάρχουν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το κατά πόσο θα πρέπει να εκδηλωθεί και νέα, ίσως πιο ακραία μορφή αμφισβήτησης.

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Προαναγγέλλει 48ωρες απεργίες

48ωρες απεργίες από 20 Ιουνίου.

Την απόφαση να προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες έλαβε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων κατά της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Η ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί το Σάββατο, σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ, με συμμετοχή και εκπροσώπων των σωματείων - μελών της ΓΕΝΟΠ.
Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει τη διάθεση έως 17% των μετοχών της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων (μονάδων ηλεκτροπαραγωγής), με παράλληλη διατήρηση του ελέγχου της διοίκησής της.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ψωμί για τρεις ημέρες από τα αρτοποιεία

Η Συντεχνία Αρτοποιών Νομού Ιωαννίνων και Περιχώρων σας κάνει γνωστό ότι την Δευτέρα 13 Ιουνίου τα αρτοποιεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω της γιορτής του Αγίου Πνεύματος.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει το καταναλωτικό κοινό να προμηθευτεί το Σάββατο ψωμί για τρεις ημέρες (Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα).


Τα αρτοποιεία θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 14 Ιουνίου.